Ljubljana, sreda, 13. november 2019, 01:34

Slovenci bodo imeli še manj možnosti za izvolitev v italijanski parlament

Slovenci v Italiji so zaskrbljeni. Lahko se zgodi, da bodo ostali brez svojega predstavnika v Rimu. V parlamentu bo namreč v prihodnje sedelo manj poslancev in senatorjev. To določa ustavni zakon, ki je bil zdaj tudi dokončno potrjen. Obstaja še možnost referenduma, a je verjetnost izvedbe zelo majhna.


AVDIO: Kompenzacija, zadoščenje in kazanje mišic v Evropskem parlamentu

V Evropski komisiji so že od njenih začetkov sedeli različni ljudje z različnimi ozadji. Običajno gre za izkušene in prepoznavne politike posameznih držav Evropske unije, a članice z izbiro kandidatov včasih tudi presenetijo. Nemalokrat negativno. Evropski parlament je tisti, ki na koncu prižge zeleno luč. Tokrat je poskrbel, da predstavitve in zaslišanja niso bila le rutina.


AVDIO: Trumpova odstavitev je znanstvena fantastika

Predsednik ZDA Donald Trump se otepa obtožb o domnevni zlorabi pooblastil. Preiskuje jih kongres, a naj ne bi šlo za nič dramatičnega. Tako ocenjuje politični analitik Igor Kovač. Meni tudi, da bo Trump iz tako imenovanega ukrajinskega škandala izšel kot zmagovalec.


Dvomi v irsko varovalo oziroma kako naj bo krog kvadraten

Kakšna bo meja med Irsko in Severno Irsko po odhodu Velike Britanije iz Evropske unije? Končnega odgovora na to vprašanje še ni. Za zdaj velja, da bo tako imenovano trdo mejo na zelenem otoku preprečevalo posebno varovalo. Aktualni predsednik vlade v Londonu Boris Johnson se z rešitvijo, ki jo je z Brusljem dorekla njegova predhodnica Theresa May, ne strinja. Želi jo umakniti iz izstopnega sporazuma, ki ga je s predstavniki povezave izpogajala Mayeva, a ga parlament Združenega kraljestva še ni potrdil. Johnson je razgrnil alternativni predlog, saj se boji, da bo njegova država ostala ujeta v povezavi. Da vlada popoln kaos, je za naš radio ocenil direktor irskega krščanskega radia Spirit Rob Clarke.


V Vatikanu nov finančni škandal?

Mediji so se v minulih dneh razpisali o novem finančnem škandalu v Vatikanu. Šlo naj bi za nedovoljene večmilijonske finančne transakcije, za nakup nepremičnin v tujini, zlasti prestižnih stanovanj v Londonu. Pet vodstvenih delavcev je bilo suspendiranih.


Poljski kardinal Štefan Višinski bo razglašen za blaženega

Priznan je namreč čudež na njegovo priprošnjo. Višinski je bil pogumen pričevalec vere v času komunizma. Umrl je leta 1981.


Bo Velika Britanija Severni Irski vsilila zakonodajo o splavu?

To se bo zgodilo, če Severni Irski do 21. oktobra ne bo uspelo vzpostaviti lastne skupščine, ki je razpuščena že od leta 2017.


Resnični protagonist evangelizacije je vedno Sveti Duh

Papež pri splošnih avdiencah nadaljuje razlago apostolskih del. Danes je pojasnjeval odlomek, ki govori o tem, kako je diakon Filip spreobrnil Etiopijca.


Izredni misijonski mesec: Vsak je lahko misijonar v svoji okolici

Začel se je poseben misjonski mesec, razglašen že leta 2017. Mesec, h kateremu nas je povabil papež Frančišek, da naj bomo še posebej zazrti v misijonska vprašanja in razmišljanja, k našim misijonarjem in njihovemu delu.


Valentinčič o repatriaciji: Verjamemo, da se bližamo trenutku, ko bomo lahko sprejeli prve prosilce iz Venezuele

Kot je za Radio Ognjišče povedal namestnik vodje medresorske delovne skupine za repatriacijo Dejan Valentinčič, postopke, povezane z vrnitvijo Slovencev iz Venezuele, vodijo zelo previdno in premišljeno. V igri so namreč različni dejavniki, tako osebni podatki kot mednarodno-politični vidik. Povedal je, da se je za najtežje izkazalo zagotavljanje nastanitve.


Novejše novice | Starejše novice