Ljubljana, ponedeljek, 16. september 2019, 22:35

Kjer so slovenski duhovniki, slovenstvo ne izumira

Oktet Castrum je na gostovanju v Kanadi doživel topel sprejem slovenske skupnosti, umetniški vodja Miran Rustja pa je v pogovor spomnil na pomembno vlogo slovenskih župnij.


Sto let senžermenske pogodbe

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) v izjavi za javnost ugotavlja, da senžermenska mirovna pogodba tudi sto let po podpisu še ni docela udejanjena, čeprav je zapisana v ustavnem rangu.


Slofest 2019

V Trstu bo prihodnji konec tedna potekala četrta izvedba festivala Slovencev v Italiji Slofest. Na štiridesetih dogodkih bo sodelovalo 70 društev, organizacij in ustanov. Festival prireja Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Občino Trst, Avtonomno Deželo Furlanijo-Julijsko krajino, s Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo in Svetom slovenskih organizacij.


Po sledeh slovenskih beguncev v Italiji

Rafaelova družba iz Ljubljane in Knjižnica Dušana Černeta iz Trsta prvič pripravljata celodnevno ekskurzijo v kraje slovenskih povojnih beguncev in tudi medvojnih internirancev.


Čezmejno srečanje na Dobraču

Več organizatorjev, med drugim Združenje don Mario Černet, SPD Zila, Slovensko planinsko društvo Celovec in SPD Dobrač na pobudo Kluba 99 vabi na čezmejno srečanje na 2166 metor visoki vrh na avstrijskem Koroškem, nad dolino Zilje, zahodno od beljaka, in sicer v soboto, 7. septembra 2019. Sveta maša v slovenski cerkvi bo opoldne potekala v vsakem vremenu.


60 let pod varstvom Marije Kraljice

V Slovenski vasi v Lanusu v Buenos Airesu letos obhajamo 60-letnico ustanovitve krajevne župnije Marije Kraljice in prav toliko let posvečenja cerkve. Za oboje se bomo slovesno zahvalili in bomo praznovali v nedeljo, 17. novembra, s slovesnim kronanjem Marijine podobe v cerkvi.


Peterlinova nagrada Jožetu Faganelu

V okviru 54. Študijskih dni Draga 2019 so včeraj že osmič podelili tudi Peterlinovo nagrado. Letos jo je iz rok ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra J. Česnika prejel literarni kritik in specialist za gledališki jezik Jože Faganel.


Draga 2019

To popoldne se bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah nad Trstom začeli 54. Študijski dnevi Draga 2019.


Repatriacija iz Venezuele

47 oseb slovenskega rodu iz Venezuele se bo vrnilo v domovino. Vlada je sprejela odločitev o repatriaciji, ki jo ureja zakon o Slovencih zunaj meja Slovenije - Venezuelo namreč že dlje časa pretresa huda gospodarska in politična kriza.


18. nagradni natečaj za zamejske in izseljenske tematike

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil osemnajsti nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela o Slovencih v zamejstvu in v izseljenstvu. V skladu je 3.600 evrov, prijave zbira do 2. decembra.


Novejše novice | Starejše novice