Ljubljana, ponedeljek, 23. september 2019, 15:27

Intervju z višine dobrih 2200 metrov: »Si želite visokogorske svežine in razgledov vse do morja?

Razgledi s sedežnice, foto © Nataša Ličen
Visoko v hribe tudi tisti, ki nimajo več moči v nogah
Foto © Nataša Ličen

"Investicija v žičnico je investicija v celostno ponudbo doline Soče. Vse več je namreč povpraševanja tudi po poletnih doživetjih v visokogorju, kar kažejo trendi po vsem svetu."

To je razmeroma lahko dosegljivo, le odločitev, nekaj časa in vožnja do Kanina. V sodobnem turističnem svetu je visokogorje po vsej Evropi vse bolj obiskano. Številke kažejo, da poletna sezona po številu obiskovalcev konkurira zimski. Svet gamsov, kozorogov, svizcev, ujed ter bogatega in cvetočega visokogorskega rastlinstva, nam je dosegljiv.

Vizija, ki dobiva številne navdušence

Pred nedeljskim avgustovskim srečanjem na Uršlji gori, spomnimo na julijski nepozabni obisk Bovca in Kanina. Očarani smo bili, nad dolino, turističnim vzdušjem, razvojem in trudom domačinov ter posebej odgovornih za žičniški sistem, ki vsakodnevno vozi na Kanin. Vizijo, ki dobiva številne navdušence, zgodbo v razvoju Kanina in tudi njegovi poletni ponudbi, je za naš radio opisal prof. dr. Rok Ovsenik, direktor Javnega zavoda Sončni Kanin.

Turizem je živ organizem

»V Bovški dolini je posebej med poletnimi meseci včasih toliko gostov, da ni dovolj ponudnikov hrane. Tudi pred vstopom v krožno kabinsko žičnico zato urejamo restavracijo z najbolj priljubljenimi jedi iz sveta, od nemške do južno ameriške hrane, in seveda lokalne. Na krožnike bo prišla tudi soška postrv in domači bovški sir. Turizem je živ organizem, opazovati je treba želje in pričakovanja gostov, ki se včasih odražajo na dnevni bazi.«

Lepote visokogorja
Lepote visokogorja


Sončenje in razgledi na kaninski plaži

Na Kaninu je ob novi brunarici na voljo tudi plaža, ki ponuja krasne poglede vse do morja. Ko smo obiskali Kanin, so bili ležalniki polni. Obiskovalci pa različnih narodnosti. Čakali smo le še dvig meglic in v pričakovanju zrli proti dolini, čeprav so ravno tako vabljivi tudi bližnji vrhovi. Skratka, doživetje, ki je na dosegu rok tudi tistim, ki ne zmorejo več nekaj urne hoje navkreber.

Žičniška zgodba na Kaninu

»V naslednjih letih želimo postaviti novo krožno kabinsko žičnico, ki je za naše delovanje nujno potrebna. Vse žičniške naprave po svetu danes povezujejo dolino z visokogorjem. Zato to ni investicija v žičnico, ampak v celostno ponudbo doline Soče. Vse več je namreč povpraševanja tudi po poletnih doživetjih v gorah. Sodelujemo z občino in italijanskimi partnerji, ki upravljajo z drugo stranjo gore, oziroma smučišča. Varnost je vedno na prvem mestu, tehnični oddelek vsakodnevno vlaga veliko energije v vzdrževanje, da se kar najbolj varno lahko peljemo z napravo v visokogorje.«

Vožnja s sedežnico je doživetje
Vožnja s sedežnico je doživetje


Smučišče, ki ponuja možnosti za prosti slog in/ali kakovostno urejene strmine

Z italijanskimi partnerji pri Zavodu Sončni Kanin dobro sodelujejo, imajo redne sestanke, usklajujejo in dogovarjajo se o zimski ponudbi in cenah. »Trenutni dogovor je korekten za obe strani«, je dejal dr. Rok Ovsenik in dodal: »Pomembno je to, da je tako na naši kot na italijanski strani na prvem mestu zadovoljen gost in obiskovalec.«

Poligon možnosti skozi vse leto

Slovenska stran ponuja ogromno igrišče in poligon za nove oblike smučanja, za smučanje zunaj urejenega terena, prostega smučanja, do možnosti smučanja na celem snegu in podobno, italijanska stran pa ima zelo kakovostne proge za alpsko smučanje. "Obe strani prepoznavata prav to kot skupno točko sodelovanja, kar je naš glavni motiv, da smučar s tem dobi kompleksno smučišče, morda celo eno redkih tovrstnih smučišč v tem delu Evrope."

Dobro poglejte sliko. Mejna točka med državama visoko v gorah,
Dobro poglejte sliko. Mejna točka med državama visoko v gorah,

Domače dobrote, lokalnega porekla, tudi visoko v visokogorju

Go. Viktorija, ki na Kaninu postreže goste, nam je predstavila možnost izbire jedi: "Lahko okušate enolončnice, žlikrofe, različne sladice, domače štruklje, jogurte in še in še. Gostje imajo najraje jedi na žlico. Ne zmoremo speči toliko, kot je povpraševanja. Naša kuharica je go. Iva. V visokogorju se imamo dobro, radi delamo z ljudmi. Tu smu julija, avgusta in septembra, za nami pa pride druga ekipa, ki je tu potem v zimski sezoni, do aprila. Vajeni smo delati in se dobro razumemo v ekipi, kar je najpomembnejše.

Dobrote, ki prav tako vabijo na Kanin. Kuharica go. Iva in direktor zavoda Sončni kanin, dr. Rok Ovsenik
Dobrote, ki prav tako vabijo na Kanin. Kuharica go. Iva in direktor zavoda Sončni kanin, dr. Rok Ovsenik


Ne spreglejte: