Ljubljana, ponedeljek, 23. september 2019, 19:51

Peterlinova nagrada Jožetu Faganelu

V okviru 54. Študijskih dni Draga 2019 so včeraj že osmič podelili tudi Peterlinovo nagrado. Letos jo je iz rok ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra J. Česnika prejel literarni kritik in specialist za gledališki jezik Jože Faganel.


Draga 2019

To popoldne se bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah nad Trstom začeli 54. Študijski dnevi Draga 2019.


Repatriacija iz Venezuele

47 oseb slovenskega rodu iz Venezuele se bo vrnilo v domovino. Vlada je sprejela odločitev o repatriaciji, ki jo ureja zakon o Slovencih zunaj meja Slovenije - Venezuelo namreč že dlje časa pretresa huda gospodarska in politična kriza.


18. nagradni natečaj za zamejske in izseljenske tematike

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je objavil osemnajsti nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela o Slovencih v zamejstvu in v izseljenstvu. V skladu je 3.600 evrov, prijave zbira do 2. decembra.


Boris Pahor slavi 106. rojstni dan

Prof. Boris Pahor pri 106-ih letih ostaja skala, na kateri lahko utrjujemo vrednote tudi današnje razdrobljene družbe, je ob rojstnem dnevu velika Slovenca zapisal deželni poslanec in politični tajnik zbirne stranke Slovencev v Italiji, Slovenske skupnosti, Igor Gabrovec.


Štipendije za zamejce in izseljence

Za Slovence iz zamejstva in Slovence iz sveta, ki bodo v prihodnjem študijskem letu, študirali v Sloveniji, so na voljo štipendije.


Plamen iz Toronta bo zapel v Sloveniji

V leto 1991 segajo začetki vokalne skupine, ki jo vodi znana Tržičanka Marija Ahačič Pollak. Dekleta, zdaj že žene in matere, so prvič zapele, ko je Kanada priznala Slovenijo. Ljubezen do slovenske pesmi in besede sta jih popeljala na tri celine. V tem tednu bodo že na osmem gostovanju v Sloveniji, točneje v Brežicah, Rogaški Slatini in Ljubljani.


Kres pleše že 65 let

V veliki dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair ulici v Clevelandu je v soboto, 10. avgusta 2019, potekal zgodovinski večer - praznovanje 65. obletnice Folklorne skupine Kres.


Obnovili bodo posvetitev Mariji

Naši rojaki pod Južnim križem v Avstraliji bodo ob zapovedanem prazniku Marijinega Vnebovzetja obnovili posvetitev slovenskega naroda Materi Božji. Na Otoku na Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem pa bo znova slovenska romarska sveta maša.


O skrivnostih odrske tehnike s profesionalci

Kako postaviti odrsko tehniko in kako rokovati z njo, kaj so posebnosti lučkarstva in zvočne tehnike? Vse to bo moč izvedeti v Šentjanžu na avstrijskem Koroškem.


Novejše novice | Starejše novice