Ljubljana, nedelja, 15. december 2019, 01:42

Karmelski škapulir kot ščit in opomnik

Sestre karmeličanke v Sori
Foto © p. Ivan Rampre

Na praznik Karmelske Matere Božje je slovesno za karmeličanke in člane karmelske družine. Slednji se lahko pridruži vsak izmed nas s prejemom škapulirja.

Škapulir - dva koščka rjavega blaga, med seboj povezana z vrvico – je znamenje posebnega Marijinega varstva.

V družini Bruder ga nosijo trije člani. »Midva oba z možem in hčerka smo se s škapulirjem prvič srečali leta 2014, ko smo imeli v družini bolezen in smo se malo bolj povezali s sestrami Karmeličankami v Mirni Peči na Dolenjskem. Način nošenja je dokaj pomenljiv, ker ga imaš ves čas pri sebi, ponoči in podnevi, in nam pomeni božje varstvo in zaščito. Prav beseda ščit je prava beseda, ko si ga vedno znova natikamo na sebe,« je za Radio Ognjišče povedala Irena Bruder.

V družini Zupan iz Čemšenika škapulir nosijo vsi člani. Čutijo ga kot nekakšen opomnik, je povedala Marija Zupan. »Človek v raznih trenutkih dneva ali življenjskih situacijah tudi pozabi na božjo prisotnost." Zato je škapulir zanje konkretna stvar, ki jih čez dan spominjala, da jim je Marija blizu kot Mati priprošnjica. »Mislim, da smo prav preko Radia Ognjišče takrat na začetku slišali za to možnost in smo se potem udeležili sv. maše in podelitve škapulirja pri karmeličankah.«

Ne spreglejte: