Ljubljana, sobota, 14. december 2019, 08:14

Nadškof Cvikl na srečanju dveh škofij: Ne smemo se utruditi v oznanjevanju

Vrata cerkve sv. Pankracija na Radelci, foto © p. Ivan Rampre
Mariborski nadškof Alojzij Cvikl
Foto © p. Ivan Rampre

"Danes svet potrebuje odnose, ki so prežeti z ljubeznijo, iskrenostjo in s spoštovanjem drug drugega v njegovi različnosti."

Na Remšniku, tik ob slovensko-avstrijski meji, je bilo včeraj že četrto mednarodno srečanje škofij Maribor in Gradec. Slovesno somaševanje sta vodila mariborski nadškof Alojzij Cvikl in graški škof Wilhelm Krautwaschl, ki sta ob tej priložnosti blagoslovila tudi vrata cerkve sv. Pankracija.

Eno vratno krilo z grbom graške, eno z grbom mariborske nadškofije – to je znamenje povezanosti med Gradcem in Mariborom, ki krasi cerkev sv. Pankracija na Radelci. Srečanje je postalo že tradicija, ki pomeni rast prijateljstva in medsebojnega zaupanja, je uvodoma pri dvojezični sveti maši povedal mariborski metropolit Alojzij Cvikl.

Tako, kot je Jezus po svetu poslal apostole oznanjat veselo novico, so tudi vsi, ki so se zbrali na Remšniku, poslani oznanjat ljubezen in mir v ta svet, je poudaril, a dodal: »Gotovo ne bomo povsod sprejeti, kakor smo slišali v evangeliju, ampak moramo iti naprej. Ne smemo se utruditi v tem oznanjevanju, v pričevanju o ljubezni in miru. Danes svet potrebuje odnose, ki so prežeti z ljubeznijo, iskrenostjo in s spoštovanjem drug drugega v njegovi različnosti in enkratnosti.«

Zato je nadškof Cvikl na srečanju na meji dveh škofij prosil, da bi na tem temelju znali graditi medsebojne odnose, živeti drug z drugim in si kot kristjani na poti do cilja, ki je Oče, pomagali kot bratje in sestre.

Graški škof Wilhelm Krautwaschl
Graški škof Wilhelm Krautwaschl

Sveta maša v cerkvi sv. Pankracija
Sveta maša v cerkvi sv. Pankracija

Sveta maša v cerkvi sv. Pankracija
Sveta maša v cerkvi sv. Pankracija

Ne spreglejte: