Ljubljana, četrtek, 18. julij 2019, 13:07

Novomašniki 2019

V Cerkvi v Sloveniji je letos šest fantov oz. mož starih od štiriindvajset do štirideset let posvečenih v duhovnike. To so: Sebastijan Tišler in Primož Lorbek iz mariborske nadškofije ter Gregor Bregar, Vito Urbanija, Rok Pogačnik in Tadej Ložar iz ljubljanske nadškofije. Od kod prihajajo? Kakšne so bile njihove družine? Kako so začutili Gospodov klic? Kdo jih je pri tem spremljal? Česa se najbolj veselijo in katero področja dela z ljudmi jim je najbližje? Kje in kdaj bodo imeli novo mašo in kaj so izbrali za novomašno geslo? V oddaji so nam povedali tudi, kateri svetnik jih najbolj navdihuje in katera je njihova najljubša knjiga, pesem in molitev.


Šest novih maš: Bog še ni obupal nad nami!

Letos bomo imeli šest novih maš, kar je glede na lansko leto, ko jih je bilo 20, veliko manj, a lahko rečemo, da Bog še vedno kliče. S to pozitivno novico smo začeli oddajo »Spoznanje več predsodek manj«, ko smo gostili p. Branka Cestnika.


Z Ognjiščem nimamo težav

Te besede je izrekel mojster oddajničar, kot se je predstavil, gospod iz Maribora, ki se iz Štajerske pripelje na Krvavec, na svoje delovno mesto. V oddajniku skrbi za nemoteno delovanje.


FOTO in AVDIO: Na 46. srečanju PRO v Arboretumu 2000 naših poslušalcev

Radijci smo v 25 letih, letošnje leto je leto srebrnega jubileja Radia Ognjišče, pripravili že 45 srečanj s poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče. Opoldne smo se v Arboretumu srečali 46-tič, druženje je mnilo v znamenju ljubezni do domovine in vrtnic. Ob 12. uri smo se zbrali pri praznični sveti maši za domovino, ki jo je daroval nadškof Anton Stres. Srečanje se nadaljuje s kulturnim programom in koncertom Prifarcev. Že v jutru pa so se nekateri radijski sodelavci v sklopu naše akcije 'Odgovorno na pot - Varno na vrh' odpravili na Krvavec. Vabljeni k spremljanju v živo v programu.


Razglednica: Krvavec

Krvavec je gora, ki se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem in je del kamniško - savinjskih Alp. Na njenem pobočju je istoimensko zimskošportno središče RTC Krvavec.


Razglednica Arboretum: Uničiti staro, uničiti lepo?

Arboretum Volčji potok (Souvanov park) je največji arboretum v Sloveniji in edini samostojen arboretum pri nas. Naselje Volčji Potok ali Wolfsbühel ima dolgo zgodovino, po legendi pa naj bi se kraj tako imenoval zaradi volkov, ki so tod pogosto plenili.


FOTO: Zbogom Kalabrija, nasvidenje Najina srebrna obala!

Kalabrija, kjer smo preživljali 17. radijske počitnice, bo ostala nepozabno zapisana v srca počitnikarjev, ki smo preživljali dneve v tem delu Italije. Tisto, kar so nam pripovedovali v začetku, da je nebrušen diamant, ki očara z gostoljubjem, lepoto, kulinariko in tradicijo, se je potrdilo. Naše dneve je napolnjevala še drugačna vsebina od evharističnih srečanj do večernih dogodkov, kjer je izstopala radijska telenovela Najina srebrna obala. Predvsem je bilo pomembno druženje, sklepanje novih prijateljstev in čas, ki smo ga delili z drugimi, obenem pa našli trenutke miru, tihote in srečanja s samim seboj. Sinoči smo se srečno vrnili domov. Zato Bogu hvala in vsem, ki so poskrbeli za nepozabne dneve: od urednika Francija Trstenjaka, ki je v sodelovanju s Kompasom oblikoval in izpeljal počitniški program, do voznikov avtobusov, ki so poskrbeli za varno pot tja in nazaj, saj bi brez njih ostali doma.


Šesta razglednica: Sv. Rešnje telo in kri ter Grozdetov večer

Četrtek, drugega tedna po binkoštih je in zato praznik sv. Rešnjega telesa in krvi. Čeprav ne bo telovske procesije z monštranco, nebom in banderi, ga bodo na radijskih počitnicah praznovali nadvse slovesno.


Deseta razglednica: Še Pomposa in zatem Ljubljana

Na poti z radijskih počitnic nas je že večkrat spremljal praznik rojstva Janeza Krstnika. Svetnik nas popelje v svojo in Jezusovo mladost ter v srečanje z Marijo in Elizabeto.


Deveta razglednica: Prišel je čas slovesa

Ko je treba vrniti ključe stanovanja in se odpraviti na dolgo pot, je razumljivo, da se dan začne zgodaj. Tudi zajtrk je običajno prej, če je mogoče.


Novejše novice | Starejše novice