Ljubljana, sobota, 14. december 2019, 08:14

Varuh, SDS in NSi ostro obsodili zadnje napade na sakralne objekte

»Smrt klerofašistom,« je napis, ki se je nedavno pojavil na župnijski cerkvi sv. Marije matere Cerkve. Ni prvič. Ta se je pojavil tudi pred mesecem dni. A to ni edina skrunitev, do katere je prišlo v zadnjih dneh. Na območju Komende so konec tedna neznanci oskrunili dve krščanski znamenji. Sporen napis se je pojavil tudi na pročelju Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Ob tem se je odzval varuh človekovih pravic Peter Svetina in obsodil vsako obliko verske nestrpnosti oziroma sovraštva, saj ne gre za osamljena primera. Ostro so se odzvali tudi v NSi in SDS.


Andrej Omulec: Zlorabe se dogajajo povsod, kjer so otroci

Za nami je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Večina primerov ostane neprijavljenih, da pride do razkritja, lahko traja več let. Vsak peti otrok v Evropi je žrtev katere od oblik spolnega nasilja. Na to je za naš radio opozoril tudi magister zakonskih in družinskih študijev Andrej Omulec.


Komunistična laž o Orlovem vrhu razkrita

Resnica o Orlovem vrhu na grajskem griču v Ljublajni prihaja znova na dan. Potem, ko so mestne oblasti v Ljubljani leta 1945 sledile ukazu, da se grobove pomorjenih domobrancev zravna z zemljo, so sondiranja v začetku meseca pokazala, da ekshumacije niso opravili do konca. Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč bo zato ureditev vojaškega pokopališča na tem kraju in njegov vpis v register vojnih grobišč uvrstila v program za prihodnje leto.


Koga motijo cerkvena znamenja ob cesti?

Neznanci so v noči na nedeljo v župniji Komenda uničili dve takšni znamenji - razpeli.


Škof Rožman rešil toliko Judov kot pravičnik med narodi Schindler

V dvorani Katoliškega inštituta je ob 60-letnici smrti škofa dr. Gregorija Rožmana potekal spominski zbor. Na njem so zgodovinarji predstavili različne pomembne vidike v življenju škofa Rožmana.


Kongres NSi: Človek ima roki enako dolgi, zato se mora postaviti na sredino, da enakovredno objame soljudi

13. kongresa Nove Slovenije se je v Mariboru udeležilo več kot 700 delegatov ter članov in simpatizerjev stranke iz Cele Slovenije. Stranka se je tako tudi uradno pomaknila na sredino.


Duhovniki, kaj pa bonton?

Duhovniki in bonton. Morda nepričakovana tema, ki pa bo med drugim zaznamovala srečanje duhovnikov ljubljanske nadškofije. Že četrto leto zapored se bodo zbrali na Otočcu.


AVDIO: Kako je med zaporniki v današnjem času sprejet duhovnik?

V slovenskih zaporih je trenutno okrog 1500 zapornikov in približno 800 zaposlenih, pravi zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Vabi nas, da od te dni še posebej molimo za te ljudi in tudi za žrtve kaznivih dejanj. Bog namreč vsem ponuja svobodo in odrešitev.


Apostolski nuncij: Škof ne pade z nebes kakor dež

V Sloveniji je pred osmimi meseci svojo službo nastopil novi apostolski nuncij Jean-Marie Speich. Kot papežev odposlanec se je v tem času srečal s škofi in predstavniki različnih ustanov. Danes je obiskal tudi Radio Ognjišče. Zahvalil se je Bogu za 25-letno delovanje radia in mu zaželel, da bi še naprej oddajal. Zaupal nam je tudi, na kateri točki je postopek iskanja škofov.


Pri 70 odstotkih otrok s sladkorno boleznijo se starši ločujejo

Vsakih 8 sekund nekdo izgubi družinskega člana zaradi sladkorne bolezni. Zveza društev diabetikov Slovenije zato ob današnjem svetovnem dnevu sladkorne bolezni posebno pozornost namenja družinam. Spodbudili so jih k preprečevanju in obvladovanju sladkorne bolezni.


Novejše novice | Starejše novice