Ljubljana, sreda, 21. avgust 2019, 22:12

Naš gost: prof. dr. Janez Kranjc

0:00
0:00
prof. dr. Janez Kranjc
Foto © Osebni arhiv

V sobotni oddaji Naš gost je bil z nami pravnik in prevajalec prof. dr. dr. h.c. Janez Kranjc. Po njegovi zaslugi imamo Slovenci prevedeno odlično knjigo Vasilija Grossmana: Vse teče.

A pojdimo lepo po vrsti. Prof. dr. Janez Kranjc se je rodil pred sedmimi desetletji in je leta 1971 diplomiral na ljubljanski Pravni fakulteti in prav tam 1980 tudi doktoriral. Strokovno se je izpopolnjeval na univerzah na Dunaju, v Rimu, Cambridgeu in Kölnu. Leta 1987 je postal izredni, leta 1992 pa redni profesor rimskega prava na Pravni fakulteti v Ljubljani. Bil je gostujoči profesor na več tujih univerzah in gostujoči raziskovalec.

Dr. Kranjc se je ukvarjal s proučevanjem rimskega prava, latinskih in iz latinščine izvirajočih maksim, z vprašanji jezikovnega prava in pravnimi vprašanji visokošolskega, še posebej pravnega študija.

Bil je predsednik Sodnega sveta Republike Slovenije in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet. Je častni doktor Univerze v Poitiersu in vitez francoske Legije časti.

V letu 2010 je prejel Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju znanstvenoraziskovalne in razvojne dejavnosti. Od leta 2012 je član Academia Europaea - Evropske akademije.

V prevajanje je prof. dr. Janez Kranjc zašel po naključju, na odlično knjigo Vasilija Grossmana: Življenje in usoda ga je opozoril znanec, knjigo je prebral in tako prišel tudi do drugega Grossmanovega besedila, ki ima samo po sebi zanimivo usodo. Knjigo Vse teče toplo priporočamo in vabimo k poslušanju oddaje naš gost.

Ne spreglejte: