Ljubljana, ponedeljek, 16. december 2019, 09:41

Spomnili so se škofa Gregorija Rožmana

Ministranti in mašniki ob podobi Marije Pomagaj, foto © Svobodna Slovenija
0:00
0:00
Romanje v Lujan 2019
Foto © Svobodna Slovenija

Rojaki iz Buenos Airesa so preteklo nedeljo tradicionalno poromali k Materi Božji v Lujan. Molitev, prošnje, petje, pa tudi srečanja družin in prijateljev. Vse to zaznamuje to romanje, ki poteka od leta 1934. Letos je bilo še posebej jubilejno.

Prvo romanje je bilo leta 1934, leta 1949 pa so tja poromali člani povojne emigracije, in sicer, da bi se zahvalili Bogu in Mariji, da so se rešili komunizma. Tako so se letos spomnili obletnice prvega romanja nove generacije in hkrati tudi 60. obletnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana.

V nedeljo, 12. maja 2019, je bilo v Lujanu veliko romarjev, ne le Slovenci. Slednjih je bilo okoli tisoč. Ob 9.30 je bila sveta maša, ki jo je daroval delegat dr. Jure Rode ob somaševanju Igorja Groharja. Nato so pred Najsvetejšim zmolili litanije Matere Božje. Po odmoru za kosilo in srečanje so se znova zbrali v baziliki k molitvi rožnega venca, ki mu je sledila procesija po trgu pred baziliko, ki je velik sto krat sto metrov, sledil je nagovor Tonija Burje.

V procesiji se rojaki zvrstijo za kipom lujanske in podobo brezjanske Marije ter za banderom Svetogorske Marije. Podoba Marije Pomagaj je bila lepo okrašena, nam je povedala Andrejka Selan Vombergar. V procesiji nesejo kopijo podobe, ki jo je naredil Klavdij Selan. Original, ki so jo v Argentino na ladji pripeljali begunci, je v kripti bazilike.

Pomembno je prenašanje vrednote tega romanja in tudi običajev in navad na naslednje rodove, je še v pogovoru za naš radio podčrtala sogovornica.

Romanje v Lujan povezuje več generacij
Romanje v Lujan povezuje več generacij

Delegat dr. Jure Rode
Delegat dr. Jure Rode

Pevci v cerkvi
Pevci v cerkvi

Narodne noše v Lujanu
Narodne noše v Lujanu

Procesija z Marijino podobo
Procesija z Marijino podobo

Med kosilom
Med kosilom

Ne spreglejte: