Ljubljana, četrtek, 20. junij 2019, 23:23

Škof Štumpf pri maši za domovino kritičen, ker država še ni sklenila delnih sporazumov z Vatikanom

V Sloveniji se pred dnevom državnosti 25. junija vrstijo različne slovesnosti. V ljubljanski stolnici je bila nocoj zahvalna maša za domovino, ki sta se je udeležila tako predsednik države kot vlade, Borut Pahor in Marjan Šarec. Pridigo je imel murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je bil kritičen do tega, da država še ni sklenila novih delnih sporazumov s Svetim sedežem. Kot je dejal, bi se z njimi izognili težavam, ko gre za enako obravnavo vseh otrok in financiranje zasebnih osnovnih šol in vrtcev. Sicer pa je govoril o združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pred sto leti.


Avdio: Ne na hrbtih otrok

V Sloveniji je 454 osnovnih šol, ki jih je ustanovila država, in šest takih, ki jih je ustanovil zasebnik. Vanje je vključenih le 0,2 odstotka vseh otrok, kar je veliko pod evropskim povprečjem, ki znaša 14 odstotkov. To je eden od podatkov, s katerimi je na današnjem posvetu o zasebnem šolstvu postregel predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Sam se je ob organizaciji posveta soočil z očitki, da gre za enostransko zasedbo, češ da bodo prisotni le podporniki zasebnega šolstva, a je zagotovil, da puščajo odprta vrata vsem, saj je državni svet pluralna institucija. Hkrati je Kovšca prepričan, da bi morala Slovenija podpreti osnovne šole ne glede na to, ali jih je ustanovila država ali zasebnik, ampak da bi moralo postati pomembno to, s kakšnimi kompetencami in znanji opremljajo otroke.


Če govoriš jezik resnice in ljubezni, te bodo vsi razumeli

Sveti Duh je oblikovalec občestva, je papež dejal pri splošni avdienci, pri kateri je nadaljeval razlago Apostolskih del.


Nadškof Stres: Sedanja vlada zasebnim šolam streže po življenju

Problematika zasebnega šolstva je dodobra ogrela slovensko javnost. V prostorih Državnega sveta bo danes posvet z naslovom Javno in zasebno šolstvo, Državni zbor pa naj bi ključno novelo o financiranju tega področja obravnaval v poznih popoldanskih urah. Ravnatelji zasebnih osnovnih šol so poslanke in poslance že pozvali k umiku te točke z dnevnega reda. Za naš radio pa je nadškof Anton Stres dejal, da je oznanjevanje evangelija preko šolskih klopu »naša pravica, ki je zapisana v sporazumu med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem in seveda tudi v ustavi, in je prav, da se za uresničevanje te pravice borimo«.


Po požaru v Fragmatu

Po požaru na objektu Fragmata v bližini Cerknice so tamkajšnji prebivalci še vedno zaskrbljeni in ne vedo, kateri previdnostni ukrepi so še vedno potrebni in kateri ne. Preverila sem, kaj pravijo na Upravi za varno hrano, na Agenciji za okolje in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.


Na sinodi o Amazoniji tudi o duhovniškem posvečenju poročenih moških

Vatikan je objavil delovni dokument za oktobrsko sinodo o Amazoniji. Iz njega je razvidno, da bodo škofje tega območja govorili tudi o duhovniškem posvečenju poročenih moških, s čimer bi zagotovili, da bi imele skupnosti dostop do zakramentov.


Jezus nam ne odvzame bremen, kot si mi predstavljamo...

Papež Frančišek se danes mudi v mestu Camerino v Italiji, ki ga je leta 2016 močno prizadel potres. Srečal se je s prebivalci krajev, ki še vedno doživljajo posledice te hude naravne nesreče, obiskal pa je tudi porušeno katedralo. Povejmo, da jih je od 500 cerkva v škofiji, še vedno 356 zaradi poškodb neuporabnih.


Nihče ni brez preizkušenj

4000 bolnikov, invalidov in ostarelih se je danes zbralo 51. narodnem romanju pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Romanje že od začetka organizira revija Ognjišče, letos pa se ji je pri organizaciji pridružila Slovenska Karitas.


Msgr. Bole: Včasih sem jaz podeljeval bolniško maziljenje, zdaj drugi mazilijo mene

Na Brezjah bo jutri potekalo že 51. slovensko narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših. Somaševanje bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Romanje že od začetka organizira revija Ognjišče, letos pa pri pripravi dogodka prvič sodeluje tudi Slovenska Karitas.


Kri daroval že 110-krat

Vsako leto 14. junija praznujemo svetovni dan krvodajalcev. Posvečen je osveščanju o potrebi po varni krvi ter zahvali prostovoljcem za njihov dar, ki rešuje življenja.


Novejše novice | Starejše novice