Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:45

Kuhajmo s s. Nikolino tudi med podcasti

s. Nikolina
Foto © Izidor Šček

Sestra Nikolina bo gostja Svetovalnice tudi v letu 2019. Dvakrat na mesec ji boste lahko zastavljali vaša kuharska vprašanja. Na naši spletni strani ohranjamo arhiv vseh dosedanjih rubirk in oddaj s sestro Nikolino, dodajmo pa možnost naročanja na podcaste.

V današnji oddaji, ki je živo potekala z Brezij, kjer sestra Nikolina Rop, šolska sestra svetega Frančiška Kristusa kralja opravlja svoje poslanstvo, se jo spraševali: kako narediti pecivo iz listnatega testa, kako pripraviti kuhane štruklje, o pretakanju jabolčnega kisa, o testu za ajdov kruh, zakaj se kruh drobi, o pripravi snežnih kep in testa za zavitek.

Sestra Nikolina je povedala, da iz listnatega testa lahko hitro pripravimo sladko ali slano pecivo, malo več časa pa zahteva priprava kremnih rezin. V prvem primeru testo razvaljamo in narežemo na palčke ali kvadratke, nadevamo z makovim ali orehovim nadevom, prepognemo ter spečemo v 15-ih minutah. Lahko pa samo namažemo z jajcem in potresemo z mandlji, lešniki, sezamom, soljo.

Pri štrukljih vlažno krpo ožmemo in potresemo z drobtinami. Na to naložimo testo. Pomembno je, da vanj damo jajce, sicer se rado prime serviete ali alu-folije. Zavijemo ohlapno, da se lahko štrukelj nakuha ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhamo lahko v vodi ali nad soparo.

Poslušalcu, ki je vprašal, zakaj se kruh drobi, je odgovorila, naj poskrbi, da bo v testu dovolj tekočine. Če bo dodal ajdovo moko, jo je treba popariti. Pri izdelavi snežnih kep pa potrebujemo dve žlici. Tisto, s katero zajemamo, je treba pomakati v vrelo mleko.

Arhiv kuharskih rubrik in oddaj s sestro Nikolino najdete na spletu, v novem avdio arhivu pa se lahko naročite na podcast sestrinih odgovorov. To pomeni, da vam ni treba čakati, kdaj bo sestra gostja oddaje Svetovalnica, ampak boste v vaš podcast program prejeli sveže posnetke njenih odgovorov takrat, ko jo bomo gostili.

Ne spreglejte: