Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 18:31

Starina je predmet z zgodbo, ki mu daje vrednost

Poslikane skrinje so Roku najljubše, foto © Rok Mihevc
Restavrator Rok Valjavec
Foto © Izidor Šček

"Kmečke skrinje so, verjetno zaradi svoje uporabnosti, trenutno pravi modni hit."

Na podstrešjih številnih hiš v Sloveniji se skriva narodno bogastvo, starine, umetnine obrtnih mojstrov, od pohištva, do skrinj in ostalih drobnih predmetov, v katerih je ujeta zgodovina in način življenja nekoč.

Največ so vredni predmeti, ki se prenašajo iz roda v rod. Zgodovina predmeta, kje je nastal, zakaj so ga uporabljali in podobno, ob prevzemu vedno zanima tudi Roka Valjavca, restavratorja, ki je v petkovi Svetovalnici povedal: »Zame ima vrednost že star čevelj, morda le kos železa ali lesa. Vsako stvar lahko znova uporabimo. Ko mi nekdo nekaj pošlje v obnovo se te lotim šele po posvetu, včasih tudi s strokovnjaki, lahko le konzerviramo ali pa se poglobimo tudi v restavriranje. Kmečke skrinje so mi najljubše, pri njihovi obnovi najbolj uživam, vedno jim želim vdihniti izvorno obliko, tudi poslikave."

Starine so narodni zaklad. Rok pa ob tem dodaja: »Sem zato, da starine ostajajo na našem območju, toda, če se uničujejo in nekje ležijo brez vrednosti, raje vidim, da jih kupijo tujci in dajo obnoviti ter izvozijo iz naše države. Več mi pomeni ohranjanje, kot da v slabem stanju starine za vsako ceno, tudi za ceno propada, držimo na domačih tleh.«

"Trg je trenutno zelo odprt za stare kmečke skrinje in ostalo masivno pohištvo, s pianini recimo pa je zelo nasičen in zaprt. Te stvari se spreminjajo. Zadnjih deset let starine nimajo prave vrednosti, so pogosto pod ceno", je v Svetovalnici povedal Rok.

Osnovne obnove se lahko lotimo tudi sami, vendar previdno. Dobro je najprej poznati vrednost in stil predmeta, v katerem obdobju je bil izdelan. »Hramba ni enostavna, v prostoru, kjer stojijo starine ali jih hranimo, ne sme biti ne prevroče ne prevlažno, z malo svetlobo. Odsvetujem poseg brez vnaprejšnjega posvetovanja s poznavalcem. Pogosto je za obnovo dovolj čiščenje, ob redkih primerih z vodo, poznamo drugačna sredstva, pomembno je, da predmet zaščitimo, če je iz lesa, pred škodljivci, posebej pred lesnim črvom.«

Roka Valjavca najdete na naslovu: https://restavratorstvo-valjavec.si/

Ne spreglejte: