Ljubljana, petek, 13. december 2019, 17:47

Kateheza: Bog nas ljubi z nežno, materinsko ljubeznijo

Splošna avdienca
Foto © Vatican News

V novi zavezi molitev pride do samega svojega bistva s tem, da se osredotoči na besedo Abba, Oče, je pri današnji splošni avdienci dejal papež Frančišek. Izraz Abba pa pomeni še nekaj globljega kot samo oče, saj v prevodu pomeni očka, ata, ati. Ti izrazi namreč izražajo ljubezen in toplino ter predstavljajo podobo otroka v objemu očeta, ki ga ljubi z nežno ljubeznijo.

Molitev Oče naš dobi veliko globlji pomen, če si predstavljamo, kako jo izgovarja izgubljeni sin. Zato se lahko vprašamo, ali Bog res pozna samo ljubezen? Kje je maščevalnost, zahteva po pravičnosti, jeza, ker smo ga prizadeli? »Bog bi na vse to odgovoril: Jaz poznam samo ljubezen. V ravnanju očeta v omenjeni evangeljski priliki nekaj spominja na dušo matere. Matere so namreč tiste, ki otrokom odpuščajo, ki jih imajo rade tudi takrat, ko ti ne bi ničesar več zaslužili«, je dejal papež.

Bog te išče, tudi če ga ti ne iščeš; ljubi te, tudi če si ti pozabil nanj, je prepričan sveti oče.

»Mogoče kdo v sebi čuti slabe stvari, za katere ne, kako jih rešiti; mogoče doživlja grenkobo, ker je storil to ali ono – Bog pred njim ne bo skril svojega obličja. Ti mu reči Oče in on ti bo odgovoril.

Imaš Očeta. Da, ampak jaz sem prestopnik. Vseeno imaš Očeta, ki te ljubi! Reci mu Oče, začni moliti tako. In v tišini ti bo rekel, da te nikoli ni izpustil iz svojega pogleda: Videl sem vse, a sem bil vedno ob tebi, zvest moji ljubezni do tebe. To bo Njegov odgovor«, je še dejal sveti oče in povedal, da za kristjana moliti pomen predvsem preprosto izreči besedo Abba.

Ne spreglejte: