Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 00:21

Šport je lahko velika priložnost tudi v pastorali

Mednarodne salezijanske igre mladih 2019
Foto © ARO

"Glavni cilji Mednarodnih salezijanskih iger mladih so omogočanje mladim, da se vključijo v šport in prek tega gradijo svet, ki spoštuje temeljne vrednote."

Med prvomajskimi prazniki 2019 bomo v Ljubljani gostili več kot 1000 mladih iz cele Evrope. Enkratna priložnost, da dneve preživiš v družbi drugih mladih, spoznaš njihovo kulturo, se naučiš novega jezika, poglobiš svojo vero in se imaš dobro.

Poleg tega pet dni zastonj spiš, ješ in piješ, dobiš super »kul« majico in še kakšno presenečenje. Postani PROSTOVOLJEC na PGSi Slovenija 2019! Več na: pgsi2019.si

V "Mladoskopu" smo v prvem delu najprej spoznali obetavnega košarkarja Anžeta Kosa. Anže: »Sem z Velike Preske, svojo košarkarsko pot sem začel v Šmartnem, od tam pa me je pot zanesla na Univerzo v ZDA, kjer sem tudi igral, tam sem zaključil študij in diplomiral kot kineziolog. Sedaj se športu posvečam stoodstotno, profesionalno igram trenutno tretji ligi v francoskem klubu, upam, da mi bo šlo vse boljše, da uspem prodreti v top ligo Evrope. Konkurenca je močna, jaz igram na poziciji organizatorja igre. Borba je vsak dan, borba za dobro službo, posebej med manjšimi igralci, da dobimo dobro pogodbo. Luka Dončič je legenda, vesel sem zanj. Upam, da tudi meni uspe priti med najboljše košarkarje, zdaj ciljam na to tu v Evropi. Imam v povprečju dva treninga na dan, to je moj vsakdanjik. Evropska košarka se v marsičem razlikuje od ameriške, seveda je odvisno od nivoja, na katerem igraš. Ko sem igral na ameriški univerzi, je bilo tam za vse poskrbljeno, po treningu so nas »raztegnili«, poskrbeli za nas, tudi športne arene so v primerjavi z evropskimi večje, vzdušje je drugačno.

Anže Kos
Anže Kos

Stil košarke je v Ameriki hitrejši, bolj agresiven, igra se močneje, v Evropi pa je boljša tehnična plat. Kot Evropejec imam v tem prednost, na sploh pravijo, da imamo boljšo tehniko, ker nas to učijo že v prvih letih treningov. Drugače pa se stvari razlikujejo od košarkarja do košarkarja, jaz imam recimo močan udarec in to izrabljam sebi v prid. Košarka, vem, da ne bo za vse življenje, upam, da jo bom lahko igral še naslednjih deset let. Že sedaj gledam, kako bo potem, razvijam trenutno nek posel za pomoč mladim, ki bi radi študirali po srednji šoli čez lužo, trenutno tečejo usklajevanja z zunanjimi partnerji, postopoma delam na tem in razvijam posel.«

Naslednje leto bo Slovenija gostila Mednarodne salezijanske športne igre mladih

Mladi z vse Evrope, približno 1000, prihajajo naslednje leto v Ljubljano, Slovenija namreč gosti konec aprila in v začetku maja, 30. jubilejno izvedbo PGSi, to je kratica za Mednarodne salezijanske športne igre mladih. Športna tekmovanja bodo na zunanjih igriščih in v telovadnicah Športnega parka Kodeljevo, Fakultete za šport in ostalih bližnjih šol. Prireditveni prostor bo postavljen na zunanjih igriščih v parku Kodeljevo, osrednje slovesnosti pa bodo v Športni dvorani Kodeljevo. Ekipe bodo nameščene po večjih dijaških domovih in hostlih v Ljubljani. Kratica PGSi izhaja iz imena mednarodne zveze Polisportive Giovanili Salesiane International, ki kot krovna organizacija bdi že 30 leti nad organizacijo Mednarodnih salezijanskih iger mladih. Le te vsako leto gostujejo v drugi državi članice te zveze. Bistvo Mednarodnih salezijanskih iger mladih je športno tekmovanje. Tekmuje se v 4 različnih športnih panogah ter po spolu ločeno v dveh starostnih kategorijah. Poleg športnega udejstvovanja pa je glavni poudarek na kulturni izmenjavi, druženju in duhovnosti.

Zakaj se Cerkev ukvarja tudi s športom?

Pomembni so odnosi, prijateljstvo. Če gledamo nazaj v zgodovino Cerkve, vidimo, da se vedno znova želi približati človeku. Za to uporablja različna sredstva in metode. Tudi salezijanci so, takoj ko so prišli k nam, začeli s športom. In danes, kje so mladi? So vključeni v šport. Tudi papež Frančišek pravi: »Šport je velika priložnost.«

Boštjan Jamnik: »Za mnoge mlade je šport danes, poleg učenja in dela, najpomembnejše področje. Vse telovadnice med tednom so zasedene. Tudi v salezijanski športni ligi ŠportKat-u skušamo pridobiti tiste mlade, ki se profesionalno ne ukvarjajo s športom, mlade ki so na ulici in imajo morda preveč časa, in skušamo povabiti medse tudi tiste, ki morda niso najbolj za šport. Naše okolje ni na prvo žogo tekmovalno, ne izključuje. Nudimo jim tudi vzgojno okolje. Ne samo šport, pomembno je tudi druženje, sprejetost in prav ta odnos od vsega najbolj pritegne."

Glavni cilji Mednarodnih salezijanskih iger mladih so omogočanje mladim, da se vključijo v šport in prek tega gradijo svet, ki spoštuje temeljne vrednote kot so: mir, prijateljstvo, resnica, dobro, pravičnost, svoboda, ljubezen, dostojanstvo človeka, solidarnost in poštena igra. Bolj specifični cilji po področjih pa so športni, kulturni, promocijski, integralni, izobraževalni in verski.

Rudi Tisel: »Že več let sodelujem v salezijanskem programu na ulici, mladi vedo, da smo redno tam, mnogi pridejo in se igrajo športne igre z nami, ker vedo, da so sprejeti. Ob igri se zgodi marsikaj. Ob igri se tudi učijo, kako se odzvati ob porazu, ob tem, ko se skupaj učimo, rastemo.«

Ne spreglejte: