Ljubljana, ponedeljek, 19. avgust 2019, 16:34

Pogajalci v Katovicah bi utegnili podaljšati podnebno konferenco

Ohranitev planeta
Foto © Pixabay

Podnebna konferenca na Poljskem bi morala biti pri koncu. A lahko se zgodi, da bodo pogajalci iz vsega sveta v Katovicah ostali še kakšen dan, saj še niso našli skupnega jezika pri vprašanjih podnebne pomoči državam v razvoju in krepitve ambicij pri zmanjševanju škodljivih izpustov toplogrednih plinov. Knjiga pravil za izvajanje že dogovorjenih zavez naj bi bila tako še daleč od oblike, ki bi pomenila uspeh.

Ozračje v Katovicah je napeto, saj podnebni konferenci trenutno grozi bolj klavrn sklep brez pomembnejših dosežkov. Da je položaj resen, je dal slutiti vnovičen obisk generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa. Pogajalce iz skoraj 200 držav je v tem tednu še enkrat povabil k sodelovanju. "Pozivam vas, da pospešite in sklenete delo ter okrepite prizadevanja na vseh frontah." Na Poljskem se po njegovih besedah ponuja zadnja možnost za ustavitev neobvladljivih podnebnih sprememb. Kot je dodal, tega ne gre zamuditi. "To ne bi bilo le nemoralno, to bi bilo samomorilsko."

Da je težko, ker nekateri zavračajo dialog, je opozoril vodja delegacije Svetega sedeža na podnebni konferenci, tajnik vatikanskega dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, msgr. Bruno-Marie Duffé. Kot je poudaril, je pogovor vseh akterjev ključnega pomena. Vloga Cerkve pri tem je, da poudarja solidarnost in vliva upanje.

Čeprav preboja še kar ni, marsikdo meni, da bodo že majhni koraki v pravo smer bolje kot nič. "Na koncu se bo treba dogovoriti. Optimističen sem, da bo prišlo do sporazuma, ki ne bo optimalen, a bo izboljšal stanje," je prepričan znanstvenik dr. Griša Močnik, ki se ukvarja s tem področjem. "Katovice so pomembne za razčiščenje položaja," pa je že ob začetku podnebne konference na Poljskem ocenila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj. A podvomila je v to, da bo v kratkem prišlo do zedinjenja pri ukrepih, ki bi se resnično poznali v naravi.

Ne spreglejte: