Ljubljana, ponedeljek, 19. avgust 2019, 16:06

Prebivalci Jemna imajo le eno sporočilo: Želijo končanje državljanske vojne

Prestolnica Jemna Sana
Foto © Wikipedia

Ena od držav, v kateri že dolgo vre, je Jemen. Spopadi med vlado v Sani in uporniškimi hutijevci so v slabih štirih letih zahtevali že najmanj 10 tisoč življenj. Zadnji mirovni pogovori na Švedskem so vlili kanček upanja, saj sta sprti strani dorekli vsaj prekinitev ognja v strateško pomembnem pristanišču Hudajda. A do resnejšega izboljšanja razmer je še dolga pot, humanitarna kriza je namreč vse globlja.

Jemen že prej ni užival v obilju, a državljanska vojna je poskrbela za pravo katastrofo. Pred kratkim se je tam mudil generalni podsekretar Združenih narodov za humanitarne zadeve Mark Lowcock. Ob vrnitvi je razgrnil kruto statistiko. V Jemnu je podhranjenih 20 milijonov ljudi, kar pomeni več kot dve tretjini prebivalstva. Kar 250 tisoč ljudem zaradi lakote grozi smrt. Človekoljubne organizacije uspevajo oskrbeti le približno osem milijonov prebivalstva v Jemnu. V prihodnjem letu želijo Združeni narodi to številko vsaj podvojiti, a za to potrebujejo tudi več sredstev. "Razmere niso pod nadzorom. Za zdaj ne kaže, da bi šlo na bolje. A najprej moramo poskrbeti, da ne gre na slabše."

Za oskrbo Jemna je osrednjega pomena pristanišče Hudajda. Tam naj bi orožje za zdaj prenehalo rožljati, kar je med drugim pozdravila organizacija Rešimo otroke. Njen direktor za Jemen Tamer Kirolos je ocenil, da gre za pomemben prvi korak na poti k miru, a se morata strani držati na Švedskem sprejetega dogovora. Kot je poudaril, gre za vprašanje življenja in smrti, zato mora svojo vlogo odigrati tudi mednarodna skupnost in pritisniti na sprti strani. "Milijoni prebivalcev Jemna, ki so lačni, bolni, prestrašeni in obupani, imajo eno samo sporočilo. Želijo konec državljanske vojne," je bil jasen tudi Lowcock. Nadaljevanje pogovorov je predvideno konec januarja.

Ne spreglejte: