Ljubljana, ponedeljek, 19. avgust 2019, 16:44

Ukrajinska pravoslavna Cerkev bo danes uradno razglasila neodvisnost

Ekumenski patriarh Bartolomej, papež Frančišek in pravoslavni atenski nadškof Hieronim med aprilskim obiskom otoka Lesbos
Foto © AP/Radio Vatikan

Ukrajinska pravoslavna Cerkev bo na današnjem zasedanju potrdila neodvisnost oziroma avtokefalnost, ki jo je napovedala že oktobra letos. Pri tem koraku jo je podprl carigrajski ekumenski patriarhat, zaradi česar je Ruska pravoslavna Cerkev, katere del je bila ukrajinska cerkev do sedaj, prekinila evharistično občestvo s Carigradom.

Odločitev Ukrajinske pravoslavne Cerkve, da razglasi samostojnost, povzroča precej napetosti, je za naš radio dejal beograjski nadškof Stanislav Hočevar. Sam dogodek je bil po njegovih besedah premalo dobro pripravljen, saj ni bilo časa za vsestranski razmislek. Obstajajo razlogi za razglasitev avtokefalnosti, ti so predvsem zgodovinske narave, po drugi strani pa pastoralni in ekleziološki razlogi govorijo proti njej.

»Če gre ta proces za vzhodne cerkve relativno hitro naprej, in povzroča sedaj velike bolečine, težave, in nesporazume, predvsem pa tudi kar precej neodločnosti na različnih straneh, potem se bo to vprašanje polagoma razčistilo. Toliko bolj, ker v celotnem svetu, tudi zaradi globalizacije, prihaja do toliko novih izzivov, vprašanj, nujnosti«, je za naš radio dejal nadškof Hočevar.

Po njegovih besedah bo zato zelo pomemben vse pravoslavni koncil, katerega priprave pa so zaradi trenutnih razdeljenosti v pravoslavnem svetu upočasnjene. Potrebnih bo namreč več let, da se bodo nekatere rane zacelile. Veliko pa bo odvisno od novega ukrajinskega patriarha in njegovega odnosa do drugih avtokefalnih cerkva, poudarja nadškof.

»Vedno je v pravoslavju in na Vzhodu tako, da se bolj ceni osebna modrost posameznika, da je torej večji poudarek na voditelju, na osebi, kakor pa na samih drugih objektivnih pravilih. Zato je zdaj najbolj pomembno, da vsi, ki nam je pri srcu edinost med kristjani, prosimo Svetega Duha, da vse nas razsvetljuje, da bi ta dogodek, ki ga različni različno presojajo, prispeval k temu, da bi se v celotni Vzhodni cerkvi povečalo razumevanje«, je še dejal nadškof Hočevar.

Ne spreglejte: