Ljubljana, petek, 13. december 2019, 16:18

Juhant: Uro se prestavlja v družini

0:00
0:00
Prešli smo na zimski čas
Foto © Pixabay

"Zdaj imamo situacijo, ko je normalna ura. Pozimi je zgodaj je tema, a to je narava. Saj se je treba ustaviti in se posvetiti drug drugemu."

Potem ko je vlada izrazila načelno podporo ukinitvi premikanja ure, bo predlog te evropske direktive danes obravnaval še odbor za infrastrukturo, okolje in prostor. Medtem ko se bo treba odločiti o tem, kateri »čas« bi obveljal, specialni pedagog Marko Juhant opozarja, da je edina stvar, ki bi jo morali zamenjati, naš urnik.

Meni, da opustitev premikanja ure za ljudi, še posebej za otroke, ne pomeni popolnoma nič, in da gre pri celotni zadevi zgolj »za lagodnost ostalih«. V zvezi z javnim mnenjem, ki je naklonjen stalni uveljavitvi »poletnega« časa, Juhant poudarja, da bi morali, tako kot se je človek ravnal že tisočletja, slediti naravi, ki pa je »zimski« čas.

»Zvečer pozimi je zgodaj tema. To je narava. Treba se je usesti, se ustaviti, se posvetiti drug drugemu. To je tisti del leta, ko se norišnice končujejo. Ampak ravno takrat, ko se vsa druga bitja po naravnem ritmu odpravijo počivat, mi začnemo noreti, osvetljevati cela mesta, prestavljati uro, da bi bilo to bolj ugodno za otroke. Ne. Najbolj ugodno za otroke je, ko se starši odločijo, kakšen je njihov hišni red, da ob tisti uri dajo otroka spat, pa konec. Uro se prestavlja v družini, in ne astronomske ure,« je povedal v pogovoru za naš radio.

Specialni pedagog je kritičen tudi do načina, na katerega so se politiki lotili spremembe glede prestavljanja ure. Meni, da je odločitev o tem možno hitro sprejeti, enkratno, in ne z dolgotrajnimi posvetovanji, ki smo jim priča.

Spanje
Spanje

Pred negativnimi posledicami uveljavitve trajnega poletnega časa opozarjajo tudi znanstveniki. Predsednik nemškega združenja za motnje in medicino spanja DGSM Alfred Wiater pravi, da dosedanji zimski čas ustreza razmeram, ki upoštevajo naravni vpliv svetlobe na naš ritem spanja in budnosti. »Če smo pozimi zjutraj dlje časa izpostavljeni temi, smo slabše predramljeni, kar lahko vpliva na koncentracijo in pozornost ter privede do več napak v šolah in na delovnih mestih ter prometnih nesreč,« meni.

Ne spreglejte: