Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:02

Sporazum Vatikan – Kitajska znova tarča kritik kardinala Zena in nekaterih medijev

Kitajski kristjani
Foto © asianews.it

Začasni sporazum med Svetim sedežem in Kitajsko o imenovanju škofov je že od njegovega podpisa pred dvema mesecema tarča kritik. Te v zadnjih dneh tudi s strani zahodnih politikov in medijev naraščajo zaradi domnevnega izvajanja pritiskov na člane t. i. podzemne Cerkve. Portal Vatican Insider medtem poudarja, da ravno vzpostavljen kanal med Rimom in Pekingom omogoča postopno reševanje teh odprtih vprašanj.

Za azijsko agencijo Ucanews se je znova oglasil upokojeni hongkonški škof, kardinal Joseph Zen. Ta od papeža želi, da zaradi sklenitve sporazuma s Kitajsko prizna napako, če ne, to pričakuje od naslednjega papeža. Potem ko njegova preventivna vojna proti sporazumu ni imela želenega učinka, 86-letni kardinal svoje zahteve usmerja že v prihodnji konklave, piše Vatican Insider.

Ta pojasnjuje, da oblasti podzemnega škofa iz Wenzhouja, Petra Shaoa Zhumina, niso nasilno odvedle, da bi sprejel vladne direktive, ampak se je škof s funkcionarji celo dogovoril za določen datum sestanka, da je prej lahko opravil sprejete obveznosti. V škofijo naj bi se vrnil kmalu.

Kljub temu so se nekateri zahodni mediji razpisali, da je v zaporu, pišejo o novem preganjanju kitajskih katoličanov, delo vatikanskih predstavnikov pa označujejo za popustljivost kitajskim oblastem. Prav ta dim kritik zamegljuje to, kar se dejansko dogaja na ravni Rim-Peking v zvezi s podzemno in državno potrjeno Cerkvijo na Kitajskem. Vsi naslednji koraki v dialogu se bodo namreč lotevali ravno problema podzemnih škofov in vernikov, začenši s tem, da jih bodo kitajske oblasti priznale.

Vatican Insider poudarja, da je bil sporazum podpisan zaradi zaščite apostolske in zakramentalne narave Cerkve na Kitajskem, ki se ne bo več delila na podzemno in uradno. Vse škofe bo imenoval papež.

Kot še piše portal, je Sveti sedež sporazum podpisal z upanjem in strahom. Zaveda se, da je trdih orehov še veliko, potrebno jih bo reševati enega za drugim, nihče pa nima vnaprej izdelanih rešitev za preseganje več desetletij starih problemov.

Vzpostavljen diplomatski kanal je vsekakor neposredno orodje, prek katerega lahko Vatikan zaprosi za pojasnila, ko je član kitajskega klera podvržen krivičnim omejitvam s strani lokalnih oblasti.

Ne spreglejte: