Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 18:25

Matjaž Šerkezi: Strele so neke vrste loterija

0:00
0:00
Gore
Foto © ARO

Poletni meseci predstavljajo vrhunec planinske dejavnosti v slovenskih gorah, ki jih letno obišče 1,7 milijona ljudi. Da je dopust ali izlet med naše vršace varen in tako tudi srečen, ga je treba skrbno načrtovati, se nanj pripraviti, prav tako je treba s seboj vzeti ustrezno opremo. Ker tokratna glavna sezona ne skopari z nepredvidljivim vremenom, je dobro vedeti, kako ravnati, če nas ujame nevihta.

V pripravo na obisk gora med drugim sodi zbiranje informacij o načrtovani turi, pomembno je, da je cilj prilagojen našim telesnim in duševnim sposobnostim. "Tudi ko se odpravljamo na morje, moramo načrtovati, kam bomo šli, v katerega od hotelov … Podobno velja za gore," je poudaril strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi. Ob tem je znova spomnil, kaj sodi v nahrbtnik vsakega obiskovalca gora. Med nujno opremo so prva pomoč, čelna svetilka z rezervnimi baterijami astronavtska folija ali velika črna vreča, če se slučajno zgodi, da bomo morali postaviti zasilni bivak in prenočiti zunaj, čepica, očala in krema, ki ščitijo pred soncem, ter tudi topla oblačila. "Vemo, da tudi julija in avgusta lahko v gorah zapade sneg." Prav tako ne gre brez železne rezerve. "To je hrana z veliko energijsko vrednostjo in dolgotrajnim rokom trajanja." Šerkezi svetuje uporabo čelade. "Sploh tam, kjer planinske poti potekajo med stenami in čez melišča, kjer je torej možnost padajočega kamenja. Prav pride tudi v primeru padca."

Vreme je ena tistih okoliščin, ki jo je treba ob načrtovanju ture jemati še posebej resno. V izogib ali vročini ali popoldanskim nevihtam se je v gore treba podati zelo zgodaj zjutraj. Če nas v gorah vseeno preseneti huda ura, moramo sestopiti z grebenov in izpostavljenih vrhov, ne smemo se dotikati sten, izogibati se moramo osamelih dreves in izpostavljenih predmetov. S sebe moramo odstraniti vse kovinske predmete in jih spraviti na varno mesto vsaj 50 metrov stran, saj jih bomo pozneje potrebovali. Znižati moramo težišče. Najbolje je sesti ali počepniti na vrv ali nahrbtnik. Če se odločimo za sestop, mora biti razdalja med nami vsaj 20 metrov. "Nevihte spremljajo strele in sam pravim, da so te neke vrste loterija. Če nas ujame nevihta, je tako, da nas strela ali zadane ali ne," je opozoril Šerkezi.

Ne spreglejte: