Ljubljana, sobota, 24. avgust 2019, 00:10

Zmoremo? 40 ur brez telefona

Pridruži se še ti postni akciji za lepšo resničnost, foto © ARO
Marko Rijavec in Danijela Čibej
Foto © Nataša Ličen

"Pridruži se postni akciji mladih »Resničnost je lepša« in v postu vsak dan od 19h in 20h izklopi telefon. Za več besed, za več nasmehov, za več utripov srca."

Med zanimivejšimi postnimi spodbudami oziroma odpovedmi je pobuda kaplana v dijaškem Domu Vipava Marka Rijavca, ki je prišel na idejo, da bi se v letošnjem postu posvetili pristnejšim odnosom. Sodobni čas nam z množico naprav in različnimi vabljivimi aplikacijami jemlje dragocene priložnosti in trenutke, ki bi jih drugače lahko namenili soljudem, resničnemu stiku med nami. Tako pa se velikokrat v družbi bolj posvečamo telefonu in vsebinam, ki nam jih nudi, kot sočloveku ob sebi. Akcija je velik izziv, saj je večina mnenja, da s pretirano navezanostjo na telefon nima težav.

V eni uri srce udari 4000-krat. V eni uri se povprečno zasmejemo manj kot enkrat. V eni uri izgovorimo 600 besed. Ti pa lahko v eni uri narediš veliko spremembo v svojem življenju. Pridruži se postni akciji mladih »Resničnost je lepša« in v postu vsak dan od 19h in 20h izklopi telefon. Za več besed, za več nasmehov, za več utripov srca.

Marko Rijavec: »Mladega človeka zelo povezujemo s telefonom. Zato spodbujamo, da bi v času posta štirideset ur, eno uro na dan, raje porabili za druženje, za razvijanje odnosov, za pogovor in bi v tej uri preprosto odložili telefon in ne bi ves čas pogledovali, če smo morda dobili sms sporočilo, kakšen nov zapis na Facebooku in podobno. Zdi se mi, da mora biti postna akcija dosegljiva. Biti brez telefona je morda drzna ideja, ker marsikdo reče, to pa ni moj problem. Vendar, če se poglobimo, spoznamo, da tudi sami nismo tako nenavezani. Lažje je držati komunikacijo z nekom po telefonu, ker smo na določeni razdalji. Oseba, ki je nasproti nas, pa zahteva večjo zbranost. Biti moramo pozorni tudi na očesni kontakt, na govorico telesa, ne moremo se zateči v svoj svet oddaljenosti, ki nam ga omogoča telefon. Telefon je kraljestvo, v katerem smo mi kralji in nas nihče ne moti v njem, delamo kar želimo in kadar želimo. Če se nam ne da družiti z drugimi, preprosto vzamemo v roke telefon in smo že v svojem svetu. Toda s tem počasi postajamo vse bolj sami, nimamo odnosov z ostalimi, nimamo več vstopa v njihovo realnost, oddaljujemo se in to je nevarnost. Če nismo v polnosti prisotni pri druženju, damo vedeti sočloveku, da ni zadosten. To pa boli in rani. Vse je v zmernosti. Telefon ni slaba stvar, prav nasprotno, vendar naj služi svojemu namenu in ne bodimo mi sužnji njega." 

Marko in Danijela pri snemanju Dijaške oddaje
Marko in Danijela pri snemanju Dijaške oddaje

Le v druženju iz oči v oči vemo, kakšne volje je resnično naš sogovornik

Danijela Čibej: »Lahko smo v resnici slabe volje, pa sporočilu na telefonu dodamo smeškota. Ni nobenih težav, toda to ni naša realnost trenutka. Kot smo slišali mlade v anketi, telefon ni več v uporabi zaradi svoje osnovne uporabnosti, da se pokličemo, se dogovorimo, preverimo in podobno. Kaj vse mladi danes počnejo z njim. Telefon dopušča ogromno stvari, je nov medij. In, zakaj prav sedma ura zvečer, ker prav tako, po že omenjenih statističnih podatkih, prav v tem času mladi preživijo največ časa na telefonu. Zato spodbujamo in vabimo, da izklopimo telefon vsak dan v času posta, med 19. in 20. uro, ta čas pa posvetimo čemu drugemu, kar ustvarja več nasmehov, več pravih besed in nas povezuje ter zbližuje."

Logo postne akcije
Logo postne akcije

Ameriške in Britanske raziskave kažejo, da v večernem času vzamemo telefon v roke vsakih šest sekund, čez dan pa približno sto dvajset krat. Gotovo bi v tem primeru že lahko govorili o odvisnosti, ki se začne preprosto, najprej tako, da ne moremo izklopiti telefona, potem se ne moremo odreči ogledu filmčka, in potem se samo še stopnjuje. Ko smo na telefonu, nas ni za ostali svet realnosti, ki se odvija okrog nas. Lahko je tihi ubijalec odnosov.

Z dijaki med snemannjem oglasa za postno akcijo Resničnost je lepša
Z dijaki med snemannjem oglasa za postno akcijo Resničnost je lepša

Blaž, Neža, Anamarija in Andraž iz tretjega letnika Škofijske klasične gimnazije iz Šentvida nad Ljubljano so bili naši sodelavci pri snemanju oglasa za postno akcijo Resničnost je lepša. Odlično so se odrezali in po snemanju še spregovorili o postu ter njihovem razumevanju tega časa: »Postni čas je pomemben čas priprave na Veliko noč. Vsako leto znova si v postnem času zadamo kakšno nalogo, ne prav veliko, zato da jo lahko uresničimo in smo potem na koncu lahko ponosni nase. Če se odločimo za odpoved, moramo biti dosledni. Odločamo se za materialne odpovedi, mnogokrat so povezane z našimi karakterji, pa tudi v prehrani je v času posta manj čokolade in mesnih jedi. Med letom potrebujemo čas, v katerem se lahko poglobimo vase in si zadamo cilj, ki ga drugače ne bi dosegli. Akcija 40 ur brez telefona nam je zelo všeč, ker smo mladi na telefone zelo navezani. Velikokrat nam telefoni kažejo nerealni svet. Brez telefona bi zmogli, vendar ni namen v tem, naučiti se moramo le zmernejše uporabe.«

O akciji bomo podrobneje govorili v Dijaški oddaji, v četrtek 19. februarja ob 17.05. Vabljeni.

Podrobneje o akciji na naslovu http://www.resnicnostjelepsa.si/

Ne spreglejte: