Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 09:11

VIDEO: Papež Frančišek ima slovenski čebelnjak

Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes, ob robu splošne avdience, papežu Frančišku podarila dva metra visok čebelnjak, ki oblikovno sledi prvinam tradicionalnega slovenskega čebelnjaka. Dopoldne je bil na ogled postavljen na trgu Sv. Petra, kmalu pa bo stalno mesto našel v papeški poletni rezidenci.


FOTO: Nočni boj proti zmrzali

Temperature po državi so ponoči močno padle in zbudili smo se v hladno majsko jutro. V strahu pred pozebo so sadjarji, vinogradniki in kmetje v svojih nasadih kurili, zato so imeli to noč kar precej dela.


Tega ne bi nikoli smeli videti!

Tik pred podaljšanimi prvomajskimi prazniki je kmetom prekipelo. V organizaciji Sindikata kmetov Slovenije so pred Ministrstvo za okolje pripeljali ostanke domačih živali, ki so jih na paši pokončale zveri. Javnost je prek medijev spet lahko videla, kaj se na podeželju dejansko dogaja in kako kulturna krajina postaja divjina, postaja zverinjak. Javnost je lahko videla, kar bi ne smela videti.


Svetovni dan Zemlje – Recimo ne potrošništvu

Še leto dni in obleležili bomo 50-ti Svetovni dan Zemlje. In če so že zdaj, leto dni pred tem dogodkom, oči mnogih uprte vanj, je dobro, da se zavemo, da nas ta opomnik že danes vabi k odločitvi, da v svojem življenju in življenju naših družin naredimo korake, ki bodo vodili k okoljski vzdržnosti in trajnosti. Prava pot je edino v odločitvi za skromnost in odločnemu NE potrošništvu.


Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi odtenek pirhov, veliko pa je odvisno tudi od samega postopka in pa odločitve, ali bomo jajca več časa pustili v kuhanih čebulnih olupkih, pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.


Dovolj je sprenevedanja!

Afera »poljsko meso« se umirja. Vsaj tako je sklepati glede na spletne objave Uprave za varno hrano, kjer so v prvem stavku prvega poročila, izdanega 1. februarja letos zapisali, da bo Uprava »vsak delovni dan javnost sproti obveščala o svojih aktivnostih in izsledkih.«


Kdo je pokasiral razliko?

Minuli teden je Statistični urad objavil podrobnejše podatke o indeksih cen življenjskih potrebščin ki že vsebujejo podatke za letošnji januar. Seveda je ob robu afere "poljsko meso" zanimivo pogledati, kako so se v zadnjem desetletju gibale cene govejega mesa, tako odkupne kot tudi maloprodajne.


Le donosen ali mafijski ilegalni mesni posel?

Včeraj pozno popoldne je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izpolnila obljubo in objavila sporočilo za javnost v zvezi z afero »poljsko meso«. Glede na zapisano sta se v Sloveniji dejansko znašli dve pošiljki kebaba in pošiljka 15 ton globoko zmrznenega mesa, ki imajo poljsko poreklo. Poljske analize zadržanega mesa naj bi kazale na neoporečnost. Tamkajšnja policija pa naj bi že sprožila kriminalistično preiskavo.


AUDIO: Miša Pušenjak: Ne prehitevati s setvami!

Paradižnik sejemo nekje v začetku marca, še posebej naj ne hitijo tisti, ki sadike vzgajajo na okenskih policah. Mogoče tisti, ki imajo rastlinjak in bi želeli biti ekstremno zgodnji, ter bodo sadike posadili v ogrevan rastlinjak, lahko začnejo sadike vzgajati že zdaj, sicer pa nikar ne hitite, je v Svetovalnici opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.


Branko Ravnik: Šokirani smo. Stvar je presegla vse meje razuma!

"Po vseh strokovnih argumentih, postopkih usklajevanja, strokovnih podlagah, ki so bile osnova za sprejem odloka, sodišče z eno lahkoto odloči, tako kot je odločilo in pri tem ne upošteva argumentov ... to nas čudi in sprašujemo se, kaj je cilj te države? Ali dejansko želijo spraviti prebivalce podeželja za neko ograjo in narediti prostor za zveri," je za našo kmetijsko oddajo povedal direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik.


Martinovo: Spoštljivo okušajmo novo vino!

"Narava nam je letos, ob pridnem delu kraških vinogradnikov in vinarjev, dala lepo letino. To je maja nakazal že sv. Urban, trta je lepo zacvetela in vse se je potem razvijalo v en zelo dober, kakovosten in tudi količinsko bogatejši letnik, kot so bili minuli," je v nedeljski kmetijski oddaji povedala Majda Brdnik, svetovalka specialistka KGZ Nova Gorica, ki pokriva Kras in Slovensko Istro.


Naivnost - prvi korak k okužbi!

"Če bi vsaj najboljša jabolka uspeli letos prodati po 20 centov, potem bi že še nekako," sem mimogrede slišal trpek pogovor med množico kmetov, zbranih na nedavnem tradicionalnem shodu pri blaženem A. M. Slomšku na Ponikvi in Slomu. Ta shod, odkar je bil Slomšek pred 15. leti razglašen za zavetnika slovenskih kmetov, kmetijskega šolstva in slovstva, nosi izrazito noto hvaležnosti, pa čeprav zahvalno nedeljo v naših cerkvah tradicionalno obeležimo vsako prvo nedeljo po prazniku vseh svetih.


V Občini Tržič po neurju velika škoda

Strahovito neurje, kot ga ne pomnijo, je po navedbah Občine Tržič sinoči povzročilo veliko materialno škodo. Vasici Dolina in Jelendol sta zaradi podorov odrezani od sveta, saj je Tržiška Bistrica odnesla cesto, ki vodi naprej od predora, ponekod ni niti vode niti elektrike. Do prebivalcev Jelendola bodo poskušali priti s helikopterjem. Poškodovanih po zadnjih podatkih s terena ni.


VIDEO: Nočemo miloščine, želimo le pošten odnos do našega stanu!

"Za nas kmetice in kmete štejejo samo in izključno le dejanja, obljub smo slišali že veliko preveč," pravi Karolina Dragica Črešnar, aktualna Kmetica leta in slavnostna govornica na včerajšnjem 15. shodu kmetov pri bl. A. M. Slomšku.


Pomladimo gozdove

Družba Slovenski državni gozdovi skupaj s partnerji v soboto pripravlja akcijo »Pomladimo gozdove«. Z njo želi obnoviti del gozdov, poškodovanih v lanskem vetrolomu, in širiti zavest o pomenu gozdov za človeka.


AVDIO: Dr. Vaupot: Bomo Slovenci ponavljali vajo ekonomskega ludizma?

Takšne nebuloze, ker jih drugače tudi ni mogoče poimenovati, sploh ne bi smele priti v neko resno koalicijsko pogodbo, ob zapisanem glede obdavčitve gospodarstva opozarja doc. dr. Zoran Vaupot, dekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu in se sprašuje "ali bomo res morali ponoviti to vajo, to destruktivnost oblasti, ekonomskega ludizma in političnega totalitarizma."


Lani najnižja stopnja samooskrbe pri sadju, zelenjavi in medu

Slovenija je bila po prehranskih bilancah lani najmanj samooskrbna s sadjem, zelenjavo in medom, najbolj pa z mesom. Na tako stanje je v veliki meri vplivalo vreme. Zaradi slabih vremenskih razmer bo tudi pšenice letos manj, slabša se tudi njena kakovost.


Nove dopolnilne dejavnosti za čebelarje

Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov in uporabnikom eteričnih olj.


»Natura 2000 so kronski dragulji evropske narave«

V Evropski uniji 21. maja zaznamujemo dan Nature 2000. Gre za omrežje, ki je bilo uzakonjeno leta 1992, s katerim ohranjamo evropsko pomembne rastlinske in živalske vrste ter njihov življenjski prostor. Slovenija ima med vsemi članicami Unije najvišji delež ozemlja, ki je vključeno v to območje, kar je odraz njene izredne biotske raznovrstnosti.


AVDIO: Bogastvo slovenskega podeželja v prostorih ptujskega minoritskega samostana

Ptuj je minuli konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Njen medijski sponzor je bil naš radio. Letos je bilo ocenjenih več kot 1700 izdelkov iz vse Slovenije, med njimi največ mlečnih, a tudi žitnih in mesnih. Podeljenih je bilo približno tisoč priznanj in tudi znaki kakovosti.


Čebele potrebujejo nas, mi potrebujemo njih

20. maj je svetovni dan čebel. Na predlog Slovenije ga je konec lanskega decembra razglasila generalna skupščina Združenih narodov, letos ga tako zaznamujemo prvič. V naši državi se ob tem že nekaj dni vrstijo različne prireditve, med njimi je bila tudi konferenca na Brdu pri Kranju, ki so se je udeležili predstavniki 22 držav in mednarodnih organizacij. Osrednja proslava je bila v Žirovnici.


Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.


Neurja: Kaj lahko prinese nocojšnji večer?

Včerajšnja neurja s točo in močnim vetrom so največ težav povzročili v Pomurju, kjer je najprej četrt ure padala suha toča, marsikje debela kot jajce, kasneje pa je sledilo neurje s točo in obilnimi padavinami. Zvečer se je neurje razbesnelo tudi nad Dolensko in se pomikalo vse do Gorenjske.


Dr. Stane Kavčič: Kmetovanje je poslanstvo!

"Trmast sem še zmeraj, tako da zdaj malo manj hodim v službo in več delam doma na kmetiji, kar me bolj vleče; je pa to povezano s Stvarstvom, z zemljo, s prvinskostjo, s povezanostjo z domačo družinsko in verjetno tudi širšo tradicijo, s koreninami, iz katerih izhajamo, vendar brez trme, brez vztrajnosti, se danes ne da kmetovati, sploh pa ne v takem obsegu, kot ga omogočajo naše kmetije," je ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in godu sv. Jožefa delavca povedal dr. Stane Kavčič, profesor in agrarni ekonomist ki je ponosen, da je kmet.


Audio: Ne pozabite na varstvo koruze

Čeprav vemo, da je koruza, ko zraste, precej robustna rastlina in ji večina plevelov takrat več ne more škodovati, je pa precej občutljiva na negativen vpliv plevelov od setve, pa nekje do 8. lista in še nekoliko dlje. Poleg tega, da pleveli jemljejo koruznim rastlinam prostor, vodo, hranljive snovi, ustvarjajo tudi boljše pogoje za pojav in širjenje bolezni, vplivajo na razvoj škodljivcev ali pa so celo njihove hranilne rastline je v nedeljski kmetijski oddaji povedala Metka Barbarič, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.


Hud mraz v Evropi ne pojenja

Agencija RS za okolje je zaradi izjemnega mraza razglasila oranžno stopnjo ogroženosti, saj smo se na zadnji dan meteorološke zime v Sloveniji prebudili v najhladnejše jutro letos, temperature pod lediščem pa v notranjosti države vztrajajo ves dan. -27 stopinj Celzija so izmerili na Blokah, sibirski mraz pa je zajel tudi druge dele stare celine in zahteval najmanj 24 življenj.


Quo vadis mladi prevzemniki kmetij?

Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru se je na pepelnično sredo zgodilo srečanje mladih prevzemnikov kmetij, ki so minula leta uspešno kandidirali na razpisu Programa razvoja podeželja. Dogodek je potekal v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zveze slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.


Brezobrestna posojila za v pozebi prizadete sadjarje

Ribniški sklad oziroma Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil nov javni razpis za obratna sredstva v sadjarstvu in vinogradništvu, namenjen vsem tistim sadjarjem in vinogradnikom, ki so utrpeli škodo zaradi lanske pozno pomladanske pozebe. Gre za ugodna, za vlagatelje brezobrestna posojila (obresti sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano) za katera so rezervirali 5 milijonov sredstev.


Minus 25 stopinj na Silvestrovo?

So bili tudi tako mrzli silvestrski večeri, ko smo beležili tudi debelo snežno odejo, a letošnje Silvestrovo vremensko gledano ne bo nič posebnega, pravi vremenoslovec Janez Markošek. Od zahoda se bo namreč širila oblačnost, zvečer pa bo ponekod na Primorskem in Notranjskem občasno že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ki je znanilec sprememb, temperature pa bodo najvišje v na vzhodu države, do 12°C.


Bi nazdravili z rdečo penino?

Strokovnjaki pravijo, da so penine vina, ki bi jih morali okušati skozi vse leto, a statistike kažejo, da, vsaj Slovenci, po njih najbolj posegamo ob prehodu v novo leto in pa ob nekaterih drugih posebej slovesnih trenutkih. Največkrat se odločamo za bela ali rose peneča vina, velja pa poskusiti tudi rdeča, je v sredini Svetovalnici naglasil naš gost Miha Istenič.


Nocoj, nocoj, je sveta noč!

Kako lepe so božične pesmi in kakšno bogastvo se skriva v božičnih zgodbah. Kar nekaj jih bomo slišali v nocojšnjem prvem svetem večeru. Radijci ga pripravljamo z željo, da bi skupaj in povezani doživeli bistvo božičnih praznikov – rojstvo našega odrešenika.


Pa jejte plastiko, če vam je vseeno!

Predzadnji dan novembra so na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor med drugim opravili tudi drugo obravnavo predloga zakona o ureditvi lastništva javnih cest. Pobudnik obravnave je bil Državni svet, jasno pa je, da je zakon nastajal pod mecenstvom občin, saj je tudi avtor besedila župan ene od njih.


Živimo s to zemljo, tu je naš dom

"Ta hribovska kmetija nam pomeni naš življenjski prostor, živimo s to zemljo, jo razumemo kaj rabi in ji to poskušamo tudi nuditi," je v sobotni oddaji Naš gost povedal Janez Ocepek, gospodar na kmetiji Tomažuc visoko nad Zagorsko dolino, ki na nadmorski višini 400 metrov leži nekako sredi trikotnika Moravče, Trojane in Zagorje.


Dejan Horvat, kmet in duhovnik: Ne bojte se življenja na kmetiji!

Tradicionalno srečanje kmetov pri blaženemu Antonu Martinu Slomšku, zavetniku kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, že 14. po vrsti, je tudi letos na Ponikvo in Slom privabilo več kot tisoč kmetov in tistih, ki jim je kmetijstvo blizu.


Pregled domačih dogodkov od 1. do 8. septembra 2017

V pregledu dogodkov od petka do petka tokrat v ospredje postavljamo 110. obletnico kronanja milostne podobe Marije Pomagaj na Brezjah. Za nami je tudi praznik Marijinega rojstva. Med drugimi dogodki je na prvem mestu 12. strateški forum na Bledu, kjer je bil tudi tajnik Svetega sedeža za odnose z državami nadškof Gallagher. V predsedniško tekmo vstopajo nova imena. Vlada se je lotila 'zdravljenja bolnišnic'. Za nami so 52. študijski dnevi Draga...


Hogan: Pomagajte odpraviti pomanjkljivosti v verigi preskrbe s hrano

Evropska komisija je sredi avgusta začela vseevropsko javno posvetovanje o pravičnejši verigi preskrbe s hrano, s čimer želi oceniti nujnost in smotrnost morebitnih ukrepov, ki bi jih bilo treba sprejeti na evropski ravni, da bi odpravili ali uredili nepoštene trgovinske prakse v zvezi z agroživilskimi produkti.


Naša gostja: Francka Rajnar

Tik pred praznikom Marijinega Vnebovzetja smo v oddaji Naš gost spoznali bogato življenje naše zveste poslušalke, Francke Rajnar iz Krtine pri Šentlovrencu na Dolenjskem. Iskriva gospa, polna vere in vedrine ter življenjskega optimizma, ki bo prav kmalu dopolnila devetdeset let, je presenečala s svojim klenim razmišljanjem, vrednotenjem aktualnih dogodkov in odličnim spominom na mlada leta, ki so povezana s Kmetijsko in gospodinjsko šolo v Mali Loki, kjer je desetletje pred njeno ukinitvijo delovala kot inštruktorica.


Suša bo marsikje po Evropi botrovala manjšemu pridelku krompirja

Prav težko je gledati, kako trgovci hitijo z akcijami in mladi slovenski krompir ponujajo po izjemno nizkih cenah. To se dogaja tudi v okviru projektov, ki jih posamezni med njimi označujejo kot podporo lokalni – slovenski – pridelavi, kjer po mnenju strokovnjakov, če bi res želeli podpreti pridelavo v regiji, sploh ne bi smeli izvajati akcijskih ponudb, ki pomenijo velik pritisk na pridelovalca.


Letošnja žetev bo verjetno končana nekoliko prej

Medtem ko je letošnja žetev pšenice Vipavski dolini zaključena in se približuje koncu tudi v Pomurju in v ostalih predelih Slovenije s celinskim podnebjem, pa bo v prihodnjem tednu na višku žetev pšenice tudi v osrednjem delu Slovenije in na Gorenjskem.


Pregled slovenskih dogodkov od petka, 7. julija, do petka, 14. julija

V tem tednu je v javnosti odmevalo odprtje spomenika vsem žrtvam vojn, pa tudi vložena interpelacija proti ministrici za zdravje in objava dokončnega poročila po požaru v vrhniškem Kemisu. Prvič po razglasitvi sodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško se je premier Miro Cerar srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem, v tem tednu pa je potekalo več dogodkov, ki so Slovence povezali z našimi sosedi Italijani in Avstrijci, pa tudi tradicionalno srečanje Slovencev iz zamejstva in sveta Dobrodošli doma.


Quo vadis, žitna veriga?

Dogajanje na področju odkupnih cen pšenice kaže, da je dobro delujoča žitna veriga pravljica, pravi kmet Franc Kučan. Zadnji sestanek deležnikov je namreč prinesel nova presenečenja in kot kaže so se odkupovalci in mlinarji tudi letos odločili, da bodo uvedli še dodatne kakovostne parametre in tako namesto v štiri, pšenico razvrščali najmanj v šest kakovostnih razredov, kar je unikum v Evropi.


V občinah Kuzma in Brežice kot oreh debela toča poškodovala pridelke

Neurja, ki so včeraj zajela Slovenijo, so marsikje povzročile številne nevšečnosti - podrta drevesa, razkrite strehe, z vodo zalite objekte in tudi zemeljske plazove. Klestila je tudi toča, ki je precej prizadela občini Kuzma in Brežice. Medtem na Agenciji za okolje opozarjajo na sušne razmere na obalnem območju ter tudi na severovzhodu in jugovzhodu države.


Gasilci po požaru v Kemisu na celovite zdravniške preglede

Dobre tri tedne od požara v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis z Vrhnike, potem ko je v koordinacijo različnih strokovnih služb vstopila posebna medresorska delovna skupina, pod njenim nadzorom tečejo številne aktivnosti. V tem tednu naj bi med drugim začeli usmerjene zdravniške preglede gasilcev.


Katič: Zadnja požara pokazala še večjo potrebo po sodelovanju

V Murski Soboti so se končali Bogatajevi dnevi. Na njih so od četrtka potekali statični in dinamični prikazi zaščite in reševanja, razne predstavitve, posveti in vaje enot civilne zaščite, reševalnih služb ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Dneve, na katerih je sodelovalo več kot 3000 pripadnikov različnih organizacij, sta zaznamovala tudi nedavna požara na Vrhniki in v Ljutomeru. Včeraj je bilo v ospredju mednarodno gasilsko tekmovanje.


Vrhničani zahtevajo selitev Kemisa

Vrhniški občinski svetniki so na izredni seji o posledicah požara v Kemisu, ki se je zavlekla pozno v noč, sprejeli devet sklepov. Med njimi je zahteva po selitvi Kemisa na drugo lokacijo izven občine Vrhnika. Zahtevali so tudi ustanovitev komisije za nadzor sanacije posledic, v kateri bosta tudi dva predstavnika lokalne skupnosti. Seja sicer ni prinesla dodatnih informacij ustreznih državnih ustanov, čeprav so svetniki tako kot prizadeti občani to pričakovali. V zadevi Kemis tako še naprej ostaja več vprašanj kot odgovorov.


Kemisu začasna prepoved zbiranja odpadkov

Minevata dva tedna od požara v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis na Vrhniki. Požar je kljub sprva pomirljivim izjavam pristojnih služb povzročil veliko okoljsko škodo. Vrhničane skrbi zaradi zdravstvenih posledic, ki ostajajo nejasne. Eden od večjih dokazov onesnaženosti je mrtev potok Tojnica. Medtem je Inšpektorat za okolje in prostor Kemisu izdal odločbo o začasni prepovedi zbiranja odpadkov.


Kaj se na Vrhniki prikriva?

Občani Vrhnike ostajajo nezaupljivi do ugotovitev stroke o okoljskih vplivih nedavnega požara v podjetju Kemis. Temu je pritrdilo tudi včerajšnje srečanje občanov s predstavniki pristojnih služb, ki so jim predstavili rezultate vzorčenja hrane in krme. Analiza vzorcev je pokazala, da so vsi vzorci solate ustrezni, le en vzorec krme neposredno ob Kemisu ni. A krajani s pojasnili pristojnih niso zadovoljni.


Pregled domačih dogodkov od 21. do 26. maja

V minulem tednu smo obhajali praznika Marije, Pomočnice kristjanov in Gospodovega vnebohoda. To je bil tudi teden, ko je potica postala prava svetovna medijska uspešnica, po zaslugi papeža Frančiška in prve dame ZDA Melanie Trump. V Sloveniji smo medtem spremljali podajanje podrobnejših izsledkov analiz zemljin in vode po požaru v odlagališču nevarnih odpadkov Kemis na Vrhniki.


SDS za sejo odbora na temo požara v Kemisu

Mineva teden dni od obsežnega požara v podjetju Kemis na Vrhniki, krajani pa še vedno ne vedo, kako močno ogroženo je njihovo zdravje zaradi gorenja nevarnih odpadkov. V SDS so vložili pobudo za razpravo o okoljskih posledicah požara na pristojnem odboru Državnega zbora.


Bruselj sprejel akt o teranu

Z ministrstva za kmetijstvo so sporočili, da je Evropska komisija sprejela delegirani akt, ki opredeljuje omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran. Akt sicer še ne velja, saj ga lahko članice Evropske unije in Evropski parlament v dveh mesecih zavrnejo. Ta možnost je sicer malo verjetna. Slovenija vztraja, da si bo še naprej prizadevala za ohranitev celovite zaščite terana.