Ljubljana, ponedeljek, 18. november 2019, 00:39

Zgled sv. Martina vabi k veselju in dejavni dobroti

Danes goduje sv. Martin, ki je pred 17. stoletji kot vojak jasno pokazal, kaj pomeni dejavna krščanska drža. Njegova velikodušna delitev plašča s prezeblim revežem je postala legenda. Vse njegovo kasnejše življenje redovnika, duhovnika in škofa, pa je njegove sodobnike predvsem z zgledom nagovarjalo k skromnosti do sebe in dobroti do soljudi.


Nadškof Zore kmetom: Veselje ima svoje korenine v hvaležnosti!

"Vi namreč veste, da kruh ne zraste na policah veleblagovnice in tudi ne na policah pekarne. Vi veste, da je hrano treba pridelati. Raste iz zemlje in iz dela človeških rok. In seveda tudi iz Božjega blagoslova," je vse zbrane na včerajšnjem 16. shodu kmetov pri blaženem A. M. Slomšku, zavetniku slovenskega kmetijstva, kmetijskega šolstva in slovstva v pridigi nagovoril nadškof Stanislav Zore.


Odgovorno na pot – varno na vrh: »Trška gora je nekaj posebnega – edinstvena na svetu.«

V sklopu akcije ob srebrnem jubileju Radia Ognjišče smo septembra, petindvajsetega v mesecu, obiskali eno najbolj znamenitih slovenskih vinskih goric, kjer je na južnem pobočju na enem mestu strnjenih največ zidanic na svetu in kjer pridelujejo kakovosten cviček, Trško goro. Na vrhu stoji tudi oddajnik Radia Ognjišče.


AVDIO: Civilne iniciative vztrajajo pri svojih zahtevah glede zveri

Delovna skupina, ki bo poiskala rešitev za boljše upravljanje z velikimi zvermi, se je ta teden prvič sestala. Predvidoma do konca leta naj bi bili znani njeni predlogi glede vzdržnega števila medvedov in volkov, coniranja, ukrepov in nadomestil, poročajo z okoljskega ministrstva. Kaj pa sporočajo kmetje?


Kresovi v opomin: Kriva je zakonodaja!

Slaba dva meseca so se vlekli postopki, da so kmetje Pašne skupnosti Starijski vrh, ki združuje rejce drobnice v vaseh okoli Kobarida, ki svoje živali tradicionalno poleti pasejo na tamkajšnjih planinah, danes dobili dovoljenje za odstrel enega volka. V tem času so doživeli več ponovnih napadov volkov, razmere pa so tako hude, da ta konec tedna predčasno končujejo pašno sezono in ovce vračajo v hleve v dolini.


Kresovi v protest proti volkovom

V petek zvečer bodo po celotni Evropi v znamenje protesta in kot opozorilo politikom zagoreli kresovi. Z njimi bodo kmetje poskušali javnost opozoriti na nevzdržne razmere za živinorejo in še posebej rejo drobnice, do katerih je privedla brezglava evropska politika zaščite volkov in velikih zveri ter posledično njihovega velikega širjenja. Kresovi naj bi letos prvič zagoreli tudi v številnih krajih po Sloveniji.


AVDIO: Na Cerkljanskem ne želijo živeti v strahu pred zvermi

Zaradi naraščajočega števila volkov in medvedov, ki se približujejo naseljem, so poleg kmetov v skrbeh tudi ostali prebivalci na podeželju. Še posebej na hribovitih gozdnatih območjih se starši bojijo za varnost otrok, ki bodo kmalu spet začeli hoditi v šolo.


Odgovorno na pot - varno na vrh: Šteharski vrh

Z gozdom pokrito hribovje Strojna, ki ga mestoma zaznamujejo celki, ki so zaplate hribovskih travnikov in pašnikov, ki pomenijo v tem gozdno hribovskem svetu raztresene številne samotne kmetije, je zelo zanimiv svet. Med najvišjimi vrhovi v njem, ki le za nekaj metrov presegajo višino tisoč metrov, je tudi Šteharski vrh nad Ravnami na Koroškem. Pod njim je z Uršlje gore viden celek zanimive oblike, ki ga tvori Šteharnikova domačija. Sredi njenih travnikov in psšniukov stoji naš oddajnik, ki pokriva dobršen del Koroške.


Naš gost: V spomin Ivanu Omanu

V sredo smo se poslovili od Ivana Omana, klenega slovenskega kmeta, človeka, ki se ni bal odgovornosti, Slovenca, ki ni podlegel apatičnosti in zelo prisotnemu razmišljanju, da se ne da nič narediti, ampak je sledil notranjemu glasu in skupaj s somišljeniki pripravljal vse potrebno za odločne korake v osamosvojitev Slovenije. Včerajšnjo oddajo Naš gost smo posvetili njegovemu spominu, v njej pa smo objavili pogovor z njim, ki je nastal spomladi leta 2015.


Napadi zveri: KGZS opozarja na drugorazrednost prebivalcev podeželja

V Podkraju nad Ajdovščino je sinoči prišlo do novega napada zveri na človeka. Na gozdni cesti je medvedka z mladičem napadla lovca, ki je, predenj jo je uspel odgnati, utrpel ugriz v nogo in poškodbe s kremplji. Po zdravniški pomoči na urgenci se zdaj nahaja v domači oskrbi.


Judeževi denarci

Že pred sobotnim protestom kmetov v Velikih Laščah, ki ga je Sindikat kmetov pripravil zaradi prenamnožitve zveri in posledično nemogočih razmer za rejo živine, je v medijih vse pogosteje zaslediti komentarje, da so napadi zveri postali preveč medijsko izpostavljeni in bi bilo bolje, da bi se težave reševalo umirjeno, proč od oči oziroma pritiska javnosti.


AVDIO: Spremembe zemljiške politike v nekaterih delih še nedorečene

Vlada naj bi predvidoma jeseni obravnavala zakonodajne spremembe zemljiške politike. Ta naj bi določila prednostni vrstni red pri nakupu kmetijskih zemljišč, opredelila delovanje Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije ter uredila področje oddajanja državnih zemljišč v zakup. O tem je tekla tudi beseda v oddaji Pogovor o.


Dr. Tone Vidrih: Najhujša je nevoščljivost!

Paša je pisana na kožo ljudi, ki so vsestranski, ki znajo razmišljati s svojo glavo, ki razmišljajo holistično. Ni vse samo v prireji, pomembna je tudi živost in rodovitnost zemlje, pomembno je počutje živali. Izkušnje s Cerkniškega polja, Planinskega polja in če hočete Barja, kažejo, da kjerkoli smo uvedli nadzorovano pašo, tam je bilo več ptic, travnih gnezdilk.


Čebelarjenje ob višku poletja

Smo v času, ko se za čebelarje začenja zelo zahtevno brez pašno obdobje, ki pa v bistvu prinaša veliko skrbi za čebelje družine. O življenju čebelc, kot jim ljubkovalno pravi, v tem turbulentnem času, predvsem pa, kako se rešiti t.i. betonskega medu in kaj storiti, da ne rpide do ropanja čebeljih družin, sem se v nedeljski kmetijski oddaji pogovarjal s čebelarjem Milanom Megličem.


Matjaž Mastnak: "Vez med človekom in vrtnico je nekaj posebnega."

Zdaj je čas vrtnic. Vrtnice so med najstarejšimi poznanimi rožami in še vedno med najbolj priljubljenimi. Najlepše, kar jih nudi narava, najdemo v Arboretumu Volčji potok.


AUDIO: Po napadu medvedke - Roman Žveglič: To je tipični ideološki spopad!

Potem ko je zgodaj zjutraj v kraju Vrh nad Želimljami medvedka z mladičema napadla in poškodoval 80-letno žensko, se že vrstijo številni odzivi. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je prek Twitterja zapisala, da se je zgodilo tisto, česar se je najbolj bala, premier Šarec pa: "Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo."


Čebelarji poskrbite, da bodo čebele imele dovolj hrane!

Letošnje leto je spet težko leto za čebelarje, ki sicer upajo, da bodo prihodnji tedni prinesli vsaj nekaj paše na gozdnem drevju, čeprav se v nekaterih predelih Slovenije letos v veliko večji meri kot običajno pojavlja kristalizacija medu (oziroma nabrane mane) v satju, ki mnogim povzroča veliko sivih las. V današnjih minutah za kmetijstvo in podeželje smo na to področje pogledali v pogovoru s Simonom Golobom, svetovalcem specialistom pri Javni svetovalni službi Čebelarske zveze Slovenije.


Južna Tirolska: Velik protest proti širjenju volka

V Sterzingu na Južnem Tirolskem, na pol poti med Innsbruckom in Bolzanom, je včeraj potekal velik in odmeven protest tamkajšnjih kmetov, ki zahtevajo Južno Tirolsko brez volkov. Protest so organizirale tamkajšnje stanovske organizacije kmetov, pridružili pa so se jim tudi ostali prebivalci, saj so vsi zaskrbljeni za varnost, z mrtvimi planinami pa, pravijo, umrejo tudi podeželje, turizem, možnost preživljanja prostega časa in raznolikost. Razmere, ki so resnici na ljubo veliko manj kritične od tistih, s katerimi se ubadajo prebivalci pri nas na Bloški planoti, so botrovale jasnemu sporočilu protesta: Želimo Južno Tirolsko brez volkov!


Gregor Renčelj:«Sem s krajev, kjer rastejo »rožce««

Podjetnik, ki je svojo priložnost pred desetletjem prepoznal v zeliščarstvu. Ni šlo zlahka, najprej je moral za svojo idejo navdušiti še svoje domače, saj so imeli doma že vpeljano družinsko podjetje. Vendar drugačne vsebine.


Ponavljajoči napadi zveri niso t.i. višja sila

V teh dneh naj bi na pobudo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec prišlo do sestanka z ministrom za okolje, katerega namen je "poiskati vse obstoječe pravne možnosti", da se bi "poiskala ustrezna rešitev glede odvzema zveri", je razbrati iz odgovora ministrstva na naša vprašanja o možnosti uveljavljanja t.i. višje sile v primeru ponavljajočih se napadov zveri na pašno živino.


Miša Pušenjak: Pazite, da vas sonce ne bo ožgalo!

Po nenavadno hladnem in deževnem maju smo vremensko gledano skočili v poletje. "Tako mi kot tudi rastline se nismo mogli počasi privajati na močno sonce. Tako bodo rastline zdaj doživele dodaten šok, nas pa bo lahko pošteno ožgalo, če ne bomo previdni," je v današnji Svetovalnici med drugim opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.


VIDEO: Papež Frančišek ima slovenski čebelnjak

Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec je danes, ob robu splošne avdience, papežu Frančišku podarila dva metra visok čebelnjak, ki oblikovno sledi prvinam tradicionalnega slovenskega čebelnjaka. Dopoldne je bil na ogled postavljen na trgu Sv. Petra, kmalu pa bo stalno mesto našel v papeški poletni rezidenci.


FOTO: Nočni boj proti zmrzali

Temperature po državi so ponoči močno padle in zbudili smo se v hladno majsko jutro. V strahu pred pozebo so sadjarji, vinogradniki in kmetje v svojih nasadih kurili, zato so imeli to noč kar precej dela.


Tega ne bi nikoli smeli videti!

Tik pred podaljšanimi prvomajskimi prazniki je kmetom prekipelo. V organizaciji Sindikata kmetov Slovenije so pred Ministrstvo za okolje pripeljali ostanke domačih živali, ki so jih na paši pokončale zveri. Javnost je prek medijev spet lahko videla, kaj se na podeželju dejansko dogaja in kako kulturna krajina postaja divjina, postaja zverinjak. Javnost je lahko videla, kar bi ne smela videti.


Svetovni dan Zemlje – Recimo ne potrošništvu

Še leto dni in obleležili bomo 50-ti Svetovni dan Zemlje. In če so že zdaj, leto dni pred tem dogodkom, oči mnogih uprte vanj, je dobro, da se zavemo, da nas ta opomnik že danes vabi k odločitvi, da v svojem življenju in življenju naših družin naredimo korake, ki bodo vodili k okoljski vzdržnosti in trajnosti. Prava pot je edino v odločitvi za skromnost in odločnemu NE potrošništvu.


Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi odtenek pirhov, veliko pa je odvisno tudi od samega postopka in pa odločitve, ali bomo jajca več časa pustili v kuhanih čebulnih olupkih, pravi Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s KGZ Maribor.


Dovolj je sprenevedanja!

Afera »poljsko meso« se umirja. Vsaj tako je sklepati glede na spletne objave Uprave za varno hrano, kjer so v prvem stavku prvega poročila, izdanega 1. februarja letos zapisali, da bo Uprava »vsak delovni dan javnost sproti obveščala o svojih aktivnostih in izsledkih.«


Kdo je pokasiral razliko?

Minuli teden je Statistični urad objavil podrobnejše podatke o indeksih cen življenjskih potrebščin ki že vsebujejo podatke za letošnji januar. Seveda je ob robu afere "poljsko meso" zanimivo pogledati, kako so se v zadnjem desetletju gibale cene govejega mesa, tako odkupne kot tudi maloprodajne.


Le donosen ali mafijski ilegalni mesni posel?

Včeraj pozno popoldne je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izpolnila obljubo in objavila sporočilo za javnost v zvezi z afero »poljsko meso«. Glede na zapisano sta se v Sloveniji dejansko znašli dve pošiljki kebaba in pošiljka 15 ton globoko zmrznenega mesa, ki imajo poljsko poreklo. Poljske analize zadržanega mesa naj bi kazale na neoporečnost. Tamkajšnja policija pa naj bi že sprožila kriminalistično preiskavo.


AUDIO: Miša Pušenjak: Ne prehitevati s setvami!

Paradižnik sejemo nekje v začetku marca, še posebej naj ne hitijo tisti, ki sadike vzgajajo na okenskih policah. Mogoče tisti, ki imajo rastlinjak in bi želeli biti ekstremno zgodnji, ter bodo sadike posadili v ogrevan rastlinjak, lahko začnejo sadike vzgajati že zdaj, sicer pa nikar ne hitite, je v Svetovalnici opozorila Miša Pušenjak, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.


Branko Ravnik: Šokirani smo. Stvar je presegla vse meje razuma!

"Po vseh strokovnih argumentih, postopkih usklajevanja, strokovnih podlagah, ki so bile osnova za sprejem odloka, sodišče z eno lahkoto odloči, tako kot je odločilo in pri tem ne upošteva argumentov ... to nas čudi in sprašujemo se, kaj je cilj te države? Ali dejansko želijo spraviti prebivalce podeželja za neko ograjo in narediti prostor za zveri," je za našo kmetijsko oddajo povedal direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik.


Martinovo: Spoštljivo okušajmo novo vino!

"Narava nam je letos, ob pridnem delu kraških vinogradnikov in vinarjev, dala lepo letino. To je maja nakazal že sv. Urban, trta je lepo zacvetela in vse se je potem razvijalo v en zelo dober, kakovosten in tudi količinsko bogatejši letnik, kot so bili minuli," je v nedeljski kmetijski oddaji povedala Majda Brdnik, svetovalka specialistka KGZ Nova Gorica, ki pokriva Kras in Slovensko Istro.


Naivnost - prvi korak k okužbi!

"Če bi vsaj najboljša jabolka uspeli letos prodati po 20 centov, potem bi že še nekako," sem mimogrede slišal trpek pogovor med množico kmetov, zbranih na nedavnem tradicionalnem shodu pri blaženem A. M. Slomšku na Ponikvi in Slomu. Ta shod, odkar je bil Slomšek pred 15. leti razglašen za zavetnika slovenskih kmetov, kmetijskega šolstva in slovstva, nosi izrazito noto hvaležnosti, pa čeprav zahvalno nedeljo v naših cerkvah tradicionalno obeležimo vsako prvo nedeljo po prazniku vseh svetih.


V Občini Tržič po neurju velika škoda

Strahovito neurje, kot ga ne pomnijo, je po navedbah Občine Tržič sinoči povzročilo veliko materialno škodo. Vasici Dolina in Jelendol sta zaradi podorov odrezani od sveta, saj je Tržiška Bistrica odnesla cesto, ki vodi naprej od predora, ponekod ni niti vode niti elektrike. Do prebivalcev Jelendola bodo poskušali priti s helikopterjem. Poškodovanih po zadnjih podatkih s terena ni.


VIDEO: Nočemo miloščine, želimo le pošten odnos do našega stanu!

"Za nas kmetice in kmete štejejo samo in izključno le dejanja, obljub smo slišali že veliko preveč," pravi Karolina Dragica Črešnar, aktualna Kmetica leta in slavnostna govornica na včerajšnjem 15. shodu kmetov pri bl. A. M. Slomšku.


Pomladimo gozdove

Družba Slovenski državni gozdovi skupaj s partnerji v soboto pripravlja akcijo »Pomladimo gozdove«. Z njo želi obnoviti del gozdov, poškodovanih v lanskem vetrolomu, in širiti zavest o pomenu gozdov za človeka.


AVDIO: Dr. Vaupot: Bomo Slovenci ponavljali vajo ekonomskega ludizma?

Takšne nebuloze, ker jih drugače tudi ni mogoče poimenovati, sploh ne bi smele priti v neko resno koalicijsko pogodbo, ob zapisanem glede obdavčitve gospodarstva opozarja doc. dr. Zoran Vaupot, dekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu in se sprašuje "ali bomo res morali ponoviti to vajo, to destruktivnost oblasti, ekonomskega ludizma in političnega totalitarizma."


Lani najnižja stopnja samooskrbe pri sadju, zelenjavi in medu

Slovenija je bila po prehranskih bilancah lani najmanj samooskrbna s sadjem, zelenjavo in medom, najbolj pa z mesom. Na tako stanje je v veliki meri vplivalo vreme. Zaradi slabih vremenskih razmer bo tudi pšenice letos manj, slabša se tudi njena kakovost.


Nove dopolnilne dejavnosti za čebelarje

Imamo pet novih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. To so proizvodnja krmil, konzerviranje in vlaganje jajc, nega telesa in sproščanje s panjskim zrakom, nabiranje smole ter svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov in uporabnikom eteričnih olj.


»Natura 2000 so kronski dragulji evropske narave«

V Evropski uniji 21. maja zaznamujemo dan Nature 2000. Gre za omrežje, ki je bilo uzakonjeno leta 1992, s katerim ohranjamo evropsko pomembne rastlinske in živalske vrste ter njihov življenjski prostor. Slovenija ima med vsemi članicami Unije najvišji delež ozemlja, ki je vključeno v to območje, kar je odraz njene izredne biotske raznovrstnosti.


AVDIO: Bogastvo slovenskega podeželja v prostorih ptujskega minoritskega samostana

Ptuj je minuli konec tedna gostil 29. razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Njen medijski sponzor je bil naš radio. Letos je bilo ocenjenih več kot 1700 izdelkov iz vse Slovenije, med njimi največ mlečnih, a tudi žitnih in mesnih. Podeljenih je bilo približno tisoč priznanj in tudi znaki kakovosti.


Čebele potrebujejo nas, mi potrebujemo njih

20. maj je svetovni dan čebel. Na predlog Slovenije ga je konec lanskega decembra razglasila generalna skupščina Združenih narodov, letos ga tako zaznamujemo prvič. V naši državi se ob tem že nekaj dni vrstijo različne prireditve, med njimi je bila tudi konferenca na Brdu pri Kranju, ki so se je udeležili predstavniki 22 držav in mednarodnih organizacij. Osrednja proslava je bila v Žirovnici.


Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.


Neurja: Kaj lahko prinese nocojšnji večer?

Včerajšnja neurja s točo in močnim vetrom so največ težav povzročili v Pomurju, kjer je najprej četrt ure padala suha toča, marsikje debela kot jajce, kasneje pa je sledilo neurje s točo in obilnimi padavinami. Zvečer se je neurje razbesnelo tudi nad Dolensko in se pomikalo vse do Gorenjske.


Dr. Stane Kavčič: Kmetovanje je poslanstvo!

"Trmast sem še zmeraj, tako da zdaj malo manj hodim v službo in več delam doma na kmetiji, kar me bolj vleče; je pa to povezano s Stvarstvom, z zemljo, s prvinskostjo, s povezanostjo z domačo družinsko in verjetno tudi širšo tradicijo, s koreninami, iz katerih izhajamo, vendar brez trme, brez vztrajnosti, se danes ne da kmetovati, sploh pa ne v takem obsegu, kot ga omogočajo naše kmetije," je ob 1. maju, mednarodnem prazniku dela in godu sv. Jožefa delavca povedal dr. Stane Kavčič, profesor in agrarni ekonomist ki je ponosen, da je kmet.


Audio: Ne pozabite na varstvo koruze

Čeprav vemo, da je koruza, ko zraste, precej robustna rastlina in ji večina plevelov takrat več ne more škodovati, je pa precej občutljiva na negativen vpliv plevelov od setve, pa nekje do 8. lista in še nekoliko dlje. Poleg tega, da pleveli jemljejo koruznim rastlinam prostor, vodo, hranljive snovi, ustvarjajo tudi boljše pogoje za pojav in širjenje bolezni, vplivajo na razvoj škodljivcev ali pa so celo njihove hranilne rastline je v nedeljski kmetijski oddaji povedala Metka Barbarič, svetovalka specialistka s Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.


Hud mraz v Evropi ne pojenja

Agencija RS za okolje je zaradi izjemnega mraza razglasila oranžno stopnjo ogroženosti, saj smo se na zadnji dan meteorološke zime v Sloveniji prebudili v najhladnejše jutro letos, temperature pod lediščem pa v notranjosti države vztrajajo ves dan. -27 stopinj Celzija so izmerili na Blokah, sibirski mraz pa je zajel tudi druge dele stare celine in zahteval najmanj 24 življenj.


Quo vadis mladi prevzemniki kmetij?

Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru se je na pepelnično sredo zgodilo srečanje mladih prevzemnikov kmetij, ki so minula leta uspešno kandidirali na razpisu Programa razvoja podeželja. Dogodek je potekal v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zveze slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.


Brezobrestna posojila za v pozebi prizadete sadjarje

Ribniški sklad oziroma Slovenski regionalno razvojni sklad je objavil nov javni razpis za obratna sredstva v sadjarstvu in vinogradništvu, namenjen vsem tistim sadjarjem in vinogradnikom, ki so utrpeli škodo zaradi lanske pozno pomladanske pozebe. Gre za ugodna, za vlagatelje brezobrestna posojila (obresti sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano) za katera so rezervirali 5 milijonov sredstev.


Minus 25 stopinj na Silvestrovo?

So bili tudi tako mrzli silvestrski večeri, ko smo beležili tudi debelo snežno odejo, a letošnje Silvestrovo vremensko gledano ne bo nič posebnega, pravi vremenoslovec Janez Markošek. Od zahoda se bo namreč širila oblačnost, zvečer pa bo ponekod na Primorskem in Notranjskem občasno že rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter, ki je znanilec sprememb, temperature pa bodo najvišje v na vzhodu države, do 12°C.