Ljubljana, nedelja, 27. maj 2018, 07:26

15. počitnice z radijem Ognjišče!

9. dan 15. počitnic RO: Slovo od črnogorske obale in pot domov

Prišel je dan slovesa. Začeli smo ga z zahvalno mašo za počitniške dni, za ljudi, s katerimi smo se srečevali in s prošnjo za srečno pot. Po zajtrku smo vzeli kovčke in vrnili ključe. Dnevi in doživetja na peščeni plaži v Bečićih, utrinki potovanj po črnogorskem primorju in v notranjost države ter v Albanijo ostajajo v srcih. Od 15. počitnic z Radiem Ognjišče pa nam je preostlo le še sklepno dejanje: pot domov.


8. dan 15. počitnic RO: Še zadnji zamahi v morju ali obisk Albanije

Dnevi na črnogorski obali hitro minevajo. Na počitnicah Radia Ognjiče običajno poskrbimo, da so zadovoljni tisti, ki se želijo odpočiti in se naužiti sonca, in tisti, ki radi „vandrajo“ naokrog. To dosežemo z dvema ali tremi skupnimi izleti, vodniki Kompasa pa pripravijo še dodatno ponudbo.


FOTO: 7. dan 15. počitnic RO: Od Bara do skrajnega juga črnogorske obale

Predzadnji dan bivanja na črnogorski obali je bil namenjen obisku največjega pristanišča v državi, ki tudi Srbom odpira okno v svet. To potrjuje železniška proga Beograd - Bar. Črnogorci so najbolj ponosni na Stari Bar, saj sta v njem združena lepota stvarstva in najboljše, kar je človek zgradil skozi stoletja. V Baru smo se v kmalu posvetečni konkatedrali sv. Petra zbrali pri sveti maši in praznovali tudi god nadškofa msgr. Alojzija Urana, zvečer pa sta sledili dve presenečenji: Obisk predsednice uprave Kompasa Tatjane Juriševič in plesni koraki sodelavcev radia in Kompasa.


Bečiči od blizu

Turistično naselje Bečići je bogatejše za nekaj hotelov, vil, predvsem pa majhnih prodajaln in lokalov. Kot večina podobnih naselij. Šele, ko se umakneš vsemu temu in se podaš do obale, začneš odkrivati, zakaj se ljudje vračajo na ta kraj. Če odmisliš postrojene ležalnike in senčnike, je pred tabo široka peščena plaža, ki jo v Dalmaciji zaman iščeš. Petdeset metrov grobe mivke, tik pred morjem pa nekajmetrski pas drobnih kamenčkov, ki te spremljajo tudi ko stopiš v morje. Ker je dokaj čisto, zlahka opaziš ribe, ki se igrivo podijo sem in tja. Prvi močnejši piš vetra, prebudi valove, ki se v svojem ritmu razlivajo na obrežje.


5. dan 15. počitnic RO: Dan počitniških majic v Kotorju

Radijske počitnice niso namenjene le poležavanju na plaži, ampak tudi spoznavanju bližnje in daljnje okolice. Ponedeljek je tokrat za naše počitnikarje nekaj posebnega. Namenjen je obisku Kotorja in spoznavanju z Boko Kotorsko, obenem je bil to dan počitniških majic. V cerkvi pa smo opravili tudi fotografiranje po avtobusih.


FOTO: 4. dan 15. počitnic RO: Njeguši in Cetinje - stara črnogorska prestolnica

Podobno kot sobota, se je začel tudi Gospodov dan. Po nedeljski maši so si nekateri počitnikarji oblikovali dan po svoje, drugi pa so se odpravili na tako imenovano „Črnogorsko turo“. Pot jih je vodila skozi Budvo v Kotor, nato pa v strmine kamnitega Lovčena, po cesti, ki je že v srednjem veku povezala Kotor s starodavno prestolnico Črne Gore, v Cetinje. Večer pa je zaznamoval počitniški kviz.


FOTO: 3. dan 15. počitnic RO: Hotela Mediteran in Tara v Bečićih

Bečići so bili po drugi svetovni vojni vasica ob obmorski cesti, ki povezuje Budvo in Ulcinj. Danes je tam vsaj desetkrat več hiš, veliko turistično naselje s hoteli ter večje število vil in drugih počitniških hiš. Ob morju se v smeri vzhod - zahod razteza skoraj dva kilometra dolga peščena plaža, verjetno ena najlepših v Črni Gori. Dan so začeli s sveto mašo, sklenili pa z veselim večerom, ki sta ga Jure in Urša poimenovala Zakonca.


FOTO: 2. dan 15. počitnic RO: Pred Črno Goro še obisk solinarskega mesta Ston

Na pot proti Črni Gori so sredi noči krenili še trije avtobusi počitnikarjev, tokrat iz Domžal, Škofje Loke in Nove Gorice. Zaradi zgodnje ure se je prileglo nekaj spanca, z jutranjim svitom pa so bili že na znani avtocesti, ki skozi Liko in zaledje Velebita vodi do severne Dalmacije. Popoldne so se počitnikarji v Stonu zbrali pri sveti maši. Somaševanje je vodil nadškof msgr. Alojz Uran, zbrane pa je nagovoril duhovnik Drago Svetko, ki je vse povabil, da naj odložijo elektronske naprave in se posvetijo sočloveku in tako spregovoril o odsotni prisotnosti.


FOTO: 1. dan 15. počitnic RO: Po daljši poti na črnogorsko obalo

Radio Ognjišče že petnajst let organizira radijske počitnice, ki so namenjene odkrivanju naravnih lepot različnih dežel, predvsem pa druženju ter nabiranju telesnih in duhovnih moči za naprej. Tokrat bomo počitnikovali na črnogorski obali, v Bečićih, nedaleč od Budve.


15. radijskim počitnicam na pot: Iskreno si želimo, da bi kraljevali dobra volja, nasmejani obrazi in dobrohotne besede

Pred nami so že 15. počitnice Radia Ognjišče na katere se bomo s turistično agencijo Kompas odpeljali v Črno goro.