Ljubljana, ponedeljek, 21. maj 2018, 01:21

Delovanje papeža Frančiška


Papež Frančišek bo 29. junija umestil 14 novih kardinalov

Papež Frančišek bo 29. junija na konzistoriju v Vatikanu umestil 14 novih kardinalov. Kot je sporočil na binkoštno nedeljo, prihajajo iz različnih delov sveta, kar kaže na vesoljnost Cerkve, ki nadaljuje z oznanjanjem usmiljene Božje ljubezni vsem ljudem na Zemlji. Kardinalskemu zboru se bo med drugim pridružil patriarh Kaldejske Katoliške Cerkve Louis Sako.


Papež Frančišek: Sveti Duh je Božja moč in naše življenjsko krepčilo

Z današnjim binkoštnim praznikom dosega svoj višek velikonočni čas, katerega jedro sta Jezusova smrt in vstajenje. Ob izlitju Svetega Duha na apostole in na ostale učence, ki so bili skupaj z Marijo zbrani v dvorani zadnje večerje, se je začela zgodovina krščanske svetosti. Sveti Duh je namreč vir svetosti, h kateri smo poklicani vsi, ne le nekateri. S temi besedami je papež Frančišek opoldne nagovoril množico, ki se je zbrala na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Mnogi od njih so bili že pred tem v tamkajšnji baziliki pri slovesni sveti maši, ki jo je daroval papež Frančišek, in prisluhnili njegovi bogati homiliji.


V Vatikanu se bodo s pogrebno slovesnostjo poslovili od kardinala Hoyosa

V Vatikanu se bodo z današnjo pogrebno slovesnostjo v baziliki svetega Petra poslovili od kolumbijskega kardinala Daria Castrillona Hoyosa, ki je umrl v 89. letu starosti. Papež Frančišek se je v sožalnem telegramu spomnil njegovega velikodušnega služenja Cerkvi in predvsem dragocenega sodelovanja s Svetim sedežem.


Obhajamo binkoštno nedeljo, ki je praznik Svetega Duha

Na binkoštni praznik končujemo velikonočni čas in začenjamo liturgični čas med letom. Petdeseti dan po Jezusovem vstajenju se spominjamo, kako je nad njegove učence in Božjo mater Marijo prišel Sveti Duh. V Vatikanu bo ob tej priložnosti dopoldne slovesno sveto mašo daroval papež Frančišek, predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, jo bo daroval popoldne v ljubljanski stolnici.


Po hudi letalski nesreči na Kubi sožalje svojcem žrtev izreka tudi papež Frančišek

Kuba je ovita v črno. Včeraj je v Havani kmalu po vzletu s tamkajšnjega mednarodnega letališča strmoglavilo potniško letalo. Na krovu je bilo 110 ljudi. Štiri so prepeljali v bolnišnico, en človek je tam pozneje umrl. Prizorišče nesreče si je ogledal novi predsednik države Miguel Diaz Canel, ocenil je, da bo identifikacija žrtev trajala dalj časa. Napovedal je oblikovanje posebne komisije, ki bo skušala najti vzrok tragedije. Pri preiskavi bo pomagala tudi Mehika, saj je bilo strmoglavljeno letalo njeno.


V Katoliški Cerkvi se bomo jeseni veselili šestih novih svetnikov

Papež Frančišek je danes v Vatikanu vodil redni javni konzistorij, ki je bil namenjen kanonizaciji šestih blaženih. Z dekretom je odločil, da bodo med svetnike prišteti 14. oktobra. Slovesnost bo na trgu pred vatikansko baziliko.


Vatikan o ekonomsko-finančnem sistemu: Denar naj služi, ne vlada

V Vatikanu so minuli teden predstavili dokument o ekonomsko-finančnih vprašanjih, ki poudarja, da mora denar služiti, ne vladati. Tako na podlagi družbenega nauka Cerkve ponuja nekaj etičnih smernic za razmislek na tem področju. Dokument sta pripravila Kongregacija za nauk vere in Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki poudarjata, da ima vsaka gospodarska odločitev moralno in etično razsežnost.


Čilski škofje papežu podali odstopno izjavo

Čilski škofje so objavili izjavo, v kateri so se opravičili žrtvam, papežu, državi in Božjemu ljudstvu zaradi storjenih napak in dejanj opustitve. Žrtvam so se zahvalili za vztrajanje in pogum kljub temu, da so doživljale tudi napade s strani cerkvene skupnosti. Sporočili so, da so vsi papežu podali odstopno izjavo. Sedaj je na vrsti Frančišek, ki bo za vsakega škofa odločil, ali bo sprejel odstop ali ne.


Novo pismo čilskim škofom: popraviti škodo!

Vatikan v zvezi s čilskimi škofi ni sporočil še nobene odločitve, najverjetneje pa bo do tega prišlo kmalu. To je razvidno iz pisma, ki ga je papež Frančišek sinoči izročil vsakemu od 34-ih čilskih škofov, ki so se od torka do včeraj v Vatikanu udeleževali kriznega sestanka zaradi spolnih zlorab v Cerkvi v Čilu.


Papež opozarja redovnice pred pretirano uporabo družbenih omrežij

Kongregacija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja je v torek predstavila dokument z naslovom Cor Orans (Srce, ki moli) o ženskem kontemplativnem življenju. Navodila v dokumentu so v prvi vrsti namenjena kontemplativnim redovnicam, katerih poslanstvo sta molitev in posvetitev. V njem papež redovnice opozarja tudi o primerni uporabi družbenih omrežij.


Škof Alois Schwarz bo prevzel vodenje škofije St. Pölten?

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil, da je bil krški škof Alois Schwarz imenovan za ordinarija v St. Pöltnu. Papež  Frančišek je namreč 65-letnega Schwarza, ki od leta 2001 vodi krško škofijo, izbral za naslednika 77-letnega škofa v St. Pöltnu Klausa Künga.


19. maja bo dan molitve za mir v Sveti deželi

Po nasilju v Gazi je papež Frančišek med splošno avdienco zatrdil, da vojna vedno izzove novo vojno, vsako nasilje pa spodbudi novo nasilje. Tudi jeruzalemski patriarh msgr. Pierbattista Pizzaballa je odločno obsodil vsakršno nasilje, Svet evropskih škofovskih konferenc pa je to soboto pozval k molitvi za mir.


Papež pri katehezi: Nismo mi luč, ampak Jezus Kristus

Papež Frančišek je danes sklenil cikel katehez o svetem krstu in poudaril, da so duhovni sadovi tega zakramenta nevidni očem, a delujejo v srcu. Na zunaj pa jih izražamo z belim oblačilom in prižgano svečo.


Papež čilskim škofom izročil besedilo za meditacijo

Papež Frančišek se je včeraj popoldne v dvorani Pavla VI. srečal s 34 čilskimi škofi. Izročil jim je besedilo za premišljevanje do danes danes popoldne, ko se jim bo znova pridružil. Dve srečanji sta predvideni še za jutri. Današnji dan do ponovnega srečanja s svetim očetom je tako namenjen izključno premišljevanju in molitvi.


Čilski škofje: Bolečina in sram

Čilski škofje so popoldne začeli prvo izmed srečanj s papežem zaradi spolnih zlorab. V Vatikanu bodo do četrtka. Tajnik čilske škofovske konference je včeraj na tiskovni konferenci povedal, da bodo papežu prisluhnili z držo bolečine in sramu ter odprtosti do njegovih odločitev kako naprej. Med ukrepi so lahko umik škofov, reforma semenišč in plačilo odškodnin žrtvam.


Papež rimski škofiji: potrebna je revolucija nežnosti

Papež Frančišek se je sinoči v lateranski baziliki srečal s svojo škofijo oziroma njenimi škofi, duhovniki, redovniki, redovnicami in laiki. S tem se je sklenila pobuda, ki so jo po župnijah začeli pred letošnjim postom – razmišljali so o duhovnih boleznih oziroma naporih pri oznanjevanju evangelija. Ob tem so ugotovili neko splošno utrujenost župnij.


Več kot 800.000 ljudi na shodu za življenje v Peruju

V Peruju se je 5. maja pohoda za življenje udeležilo več kot 800 tisoč ljudi. Organizator pohoda, duhovnik Luis Gaspar, je povedal, da mu je papež dvakrat pisal in ga spodbujal pri pripravi omenjenega dogodka. Na samem shodu je zbranim prebral papeževo sporočilo, organizatorji pa so napovedali tudi, da bodo državnim oblastem izročili priporočilo z desetimi predlogi za okrepitev družine v Peruju.


Čilski škofje k papežu – kakšni bodo ukrepi glede zlorab?

Čilski škofje bodo jutri začeli pogovore s papežem Frančiškom in predstavniki Svetega sedeža o zlorabah, ki so bile storjene s strani predstavnikov Cerkve. Govorili bodo o možnih rešitvah za naprej, pa tudi o vzrokih za prikrivanje tega zločina. Pričakovanja so različna, gotovo pa je, da bo kakšen od škofov moral odstopiti.


Papež: Bodimo iskalci Kristusa

V Italiji in številnih drugih državah praznik Gospodovega vnebohoda obhajajo danes. Papež Frančišek je zato opoldne spregovoril o Jezusovem naročilu, ki ga je apostolom zaupal preden je odšel v nebo: Pojdite po vsem svetu in oznanjujte evangelij vsemu stvarstvu. To je naloga vseh nas, še posebej pa katoliških medijev. Zato danes obhajamo tudi nedeljo sredstev družbenega obveščanja.


Papež molil za žrtve napada na tri cerkve v Indoneziji

Tri cerkve v drugem največjem indonezijskem mestu Surabaya so danes pretresli samomorilski bombni napadi, v katerih je bilo ubitih najmanj 11 ljudi, več kot 40 je ranjenih.


Na srečanju o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi tudi Slovenija

Italijanska prestolnica Rim bo v tednu, ki je pred nami, gostila mednarodno konferenco o svetiščih in romarjih v Srednji in Vzhodni Evropi. V torek jo skupaj s papeškim svetom za pospeševanje nove evangelizacije pripravlja madžarsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu. Tam bodo tudi predstavniki naše države.


Papež s čilskimi škofi od 15. do 17. maja

Papež Frančišek se bo s čilskimi škofi o spolnih zlorabah v tamkajšnji krajevni Cerkvi pogovarjal od 15. do 17. maja, je danes sporočil tiskovni urad Svetega sedeža. Govorili bodo o zaščiti žrtev, vzrokih in posledicah zlorabe moči, o molku ter napačnih in enostranskih informacijah, ki so prihajale v Vatikan. V večno mesto bo prišlo 31 škofov ordinarijev oziroma pomožnih škofov ter 2 upokojena škofa. Ni predvideno, da bi papež med srečanjem ali po njem objavil kakšno izjavo, so še sporočili iz Vatikana.


Papež v Loppianu: Kultura srečanja in civilizacija povezanosti

Za Loppiano, eno od 28-ih mestec Gibanja fokolarov, je bil 10. maj posebej prazničen dan. Obiskal jih je namreč papež Frančišek. Najprej je počastil Marijo v cerkvi Božje Matere in nato odgovarjal na vprašanja zbranih pred cerkvijo. Evangelij je vedno nov, je poudaril papež, zato je treba vedno iti naprej in biti odprti novim potem, ki jih predlaga Sveti Duh. To pa lahko odkrivamo v občestvu, je zatrdil.


Papež v Nomadelfiji

Papež Frančišek se je dopoldne mudil na obisku v dveh mestecih, ki imata v Italiji poseben status – Nomadelfiji, kjer skupnost družin živi v slogu Apostolskih del in si delijo vse.


Nemški katoliški dan v Münstru

V Münstru se je včeraj začel 101. nemški katoliški dan, ki bo potekal do nedelje pod geslom Išči mir. »Ključ za doseganje miru je v našem krščanskem prizadevanju v družini, šolah, vzgojnih ustanovah, predvsem pa v politiki,« je v sporočilu udeležencem zapisal papež Frančišek.


Bog nikoli ne zataji svojih otrok, niti najhujših malopridnežev

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razmišljanja o krstu, zakramentu, ki po njegovih besedah odtisne neizbrisen duhovni pečat, ki ga ne more izbrisati noben greh, čeprav slednji preprečuje, da bi krst obrodil sadove odrešenja. Sveti oče je znova povabil tudi k molitvi rožnega venca za Sirijo.


Macron junija pri papežu

Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo konec junija v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom, je potrdil vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke.


Laiki, družina in življenje: statut omenja tudi ljudi v ’neurejenih razmerah’

Vatikan je včeraj objavil nov Statut Dikasterija za laike, družino in življenje, ki je prav tako kot tisti iz leta 2016 še vedno začasen. Med drugim svari pred novimi ideologijami na teh področjih.


Odvisni smo od Boga, marksizem se moti, ko to zanika

V Italiji bo v četrtek izšel drugi zvezek esejev Josepha Ratzingerja - papeža Benedikta XVI. z naslovom Osvoboditi svobodo – Vera in politika v tretjem tisočletju. Predgovor k zbirki je napisal papež Frančišek, ki je poudaril, da smo odvisni od Boga. Marksizem se moti, ko to zanika. Po njegovih besedah so eseji vir navdiha za politično dejavnost in programe, ki v svoje središče postavljajo družino, solidarnost in pravičnost ter zares gledajo v prihodnost.


Vatikan predstavil projekt pomoči venezuelskim migrantom

Projekt pomoči Venezuelcem, ki zaradi politične in gospodarske krize bežijo v druge države Južne Amerike, je podprl tudi Vatikan oziroma njegov oddelek za migrante in begunce v dikasteriju za služenje celotnemu človeškemu razvoju. Skupaj z osmimi južnoameriškimi škofovskimi konferencami bodo milijonu in pol Venezuelcem, ki so zatočišče našli v drugih državah, pomagali pri namestitvi, iskanju dela, družbenem vključevanju, dostopu do izobraževanja in zdravstva, nudili bodo pravno pomoč in poskrbeli za pastoralo.


Papež: Prava ljubezen ni romantika, ampak skrb za druge!

Papeža Frančiška so včeraj popoldne sprejeli verniki rimske župnije Presvetega zakramenta. Na srečanju s starši in veroučenci je znova izpostavil vlogo starih staršev, ki jih svet pogosto zavrže. Starše pa je sveti oče spodbudil, naj se igrajo s svojimi otroki, tudi če je zaradi pomanjkanja časa včasih to težko. To je namreč žrtev, ki jo moramo sprejeti, da bi naši otroci rasli močni in zdravi, je zatrdil.


Vatikan - Kitajska: Težave se ne bodo rešile z zamahom čarobne palice

Vatikanski portal Vatican News je začel objavljati serijo prispevkov o dialogu med Vatikanom in Kitajsko. V prvem članku poudarja, da se Sveti sedež dialoga s kitajsko vlado ni lotil z mislijo, da se bodo vse težave lahko rešile takoj, kot z zamahom čarobne palice. Njegov pristop je usmerjen v sodelovanje, ki je lahko koristno za obe strani. Na tak način želi na konstruktiven in nekonflikten način reševati težave, s katerimi se sooča krajevna Cerkev, začenši z občutljivo in pomembno temo imenovanja škofov.