Ljubljana, petek, 18. avgust 2017, 01:10

Delovanje papeža Frančiška


Južni Sudan še vedno upa na papežev obisk

Cerkev v Južnem Sudanu ni prenehala upati in si prizadeva, da bi papež Frančišek lahko obiskal to državo, kar pa zaradi vojnih razmer trenutno ni mogoče.


Avstralski škofje: DA boju proti pedofiliji, NE kršitvi spovedne molčečnosti

Avstralski škofje so v izjavi za javnost poudarili ničelno toleranco Cerkve do pedofilije, absolutno prizadevanje v boju proti spolnim zlorabam in sodelovanje s civilnimi oblastmi. Hkrati pa so rekli NE predlogu avstralske kraljeve komisije, ki preiskuje primere pedofilije, da bi sprejeli zakon, ki bi duhovnike obvezal h kršitvi spovedne molčečnosti v primeru, da bi imeli informacije o zlorabah.


Rusija obisk kardinala Parolina v Moskvi označuje za zelo pomembnega.

Obisk vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, v Moskvi bo zelo pomemben, je za spletni portal Vatican Insider dejal ruski veleposlanik pri Svetem sedežu. Kardinal Parolin v Rusijo odhaja v nedeljo, med drugim pa se bo tam srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se bo pogovarjal o Ukrajini in Siriji.


Papež: Pedofilija je absolutno grozodejstvo, težek greh

Pedofilija je absolutno grozodejstvo, težek greh, ki je v protislovju z vsem, kar uči Kristus. Tako je papež Frančišek zapisal v predgovoru h knjigi z naslovom »Odpuščam vam, pater. Zlorabljen, a ne uničen.« Napisal jo je 57-letni Švicar Daniel Pittet, ki je bil med 9-im in 13-im letom sam žrtev spolnih zlorab s strani švicarskega kapucina.


Veliki šmaren v Iraku in Siriji

Verniki v Iraku in Siriji so se kljub strahu pred Islamsko državo na včerajšnji praznik Marijinega vnebovzetja množično zbrali po cerkvah.


Blaženi Oskar Romero – slovesnosti ob 100. obletnici rojstva

V Salvadorju se danes spominjajo 100. obletnice rojstva blaženega škofa Oskarja Romêra. Osrednji dogodek bo sveta maša v katedrali San Salvadorju, ki jo bo daroval papežev odposlanec kardinal Ricardo Ezzatti iz Santjaga v Čilu. Postulator za njegovo kanonizacijo je ob jubileju omenil, da bi bil lahko blaženi oskar Romero že prihodnje leto prištet med svetnike.


Papež s pobudo Deli življenje

Papež Frančišek bo 27. septembra začel kampanjo z naslovom Deli življenje. V preteklih dneh je zato predsednik Caritas Internationalis kardinal Luis Antonio Tagle napisal pismo župnijskim, škofijskim in nacionalnim katoliškim karitativnim ustanovam z naslovom: »Preko kulture srečanja bomo našli pot do miru«.


Papež belgijsko redovno skupnost poziva, naj preneha izvajati evtanazijo v svojih bolnišnicah

Papež Frančišek je belgijsko moško redovno skupnost, ki skrbi za bolnike in prizadete, pozval, naj preneha nuditi možnost evtanazije na svojih psihiatričnih klinikah. Kongregacija Bratov ljubezni, ki jo je leta 1899 ustanovil belgijski duhovnik, je maja letos napovedala, da bo zdravnikom dovolila izvajati evtanazijo v svojih 15-ih psihiatričnih bolnišnicah v Belgiji. Vrhovni predstojnik reda se s tem ne strinja, a očitno je moral za pomoč zaprositi tudi papeža. Če se do konca avgusta ne bodo odpovedali izvajanju evtanazije, bodo sledili ukrepi po zakoniku cerkvenega prava, lahko tudi izobčenje.


Msgr. Tomasi: Nujnost dialoga, sicer se bo jedrska grožnja uresničila.

Napetost med ZDA in Severno Korejo vse bolj narašča. Pjongjanjg je danes sporočil, da bo imel kmalu pripravljen načrt za izstrelitev štirih balističnih raket blizu ameriškega Guama. Iz sveta se vrstijo pozivi k umiritvi besedne vojne. K dialogu je pozval tudi nekdanji vatikanski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi, msgr. Silvano Tomasi. Opozoril je, da na eni strani raste zavest o tem, da bi jedrska vojna uničila dobršen del človeštva, vendar pa na drugi strani vztrajajo posamezniki in države, ki želijo jedrsko orožje imeti za obrambno sredstvo. Zato po njegovih besedah ne moremo biti mirni. Brez dialoga se jedrska grožnja lahko uresniči.


Kardinal Parolin: Nujnost iskanja miru ključni cilj obiska v Rusiji

Medtem ko ameriški predsednik Severni Koreji grozi z ognjem in gnevom, kongres pa je uvedel nove sankcije proti Rusiji, se Vatikan pripravlja na pomemben korak naprej v odnosih s Kremlinom. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki v Moskvo odhaja konec tega meseca, pravi, da je 'nujnost iskanja miru' ključni cilj njegovega obiska v Rusiji.


Božje odpuščanje je vir krščanskega upanja

Papež Frančišek je pri tokratni splošni avdienci v dvorani Pavla VI. spregovoril o Božjem odpuščanju, o Božjem usmiljenju kot viru krščanskega upanja. Po molitvi, blagoslovu in pozdravih v različnih jezikih je spomnil še na nedeljski pokol v cerkvi Nigeriji in zadnje nasilje v Srednjeafriški republiki. Papež upa, da bodo prenehale vse oblike nasilja in sovraštva, še zlasti v svetiščih, kjer se verniki zbirajo k molitvi.


Papež vabi, da poleti okrepimo telo in duha, hkrati pa ne pozabimo na trpeče

Današnji papežev opoldanski nagovor je bil povsem počitniško obarvan. Po njegovih besedah nas že sam praznik Jezusove spremenitve na gori Tabor vabi, da razmislimo o pomenu odmika od posvetnih stvari in razmišljamo o Jezusu. Ob tem je Marijo prosil, da bi bile naše počitnice vedre in plodne. Spomnil se je tudi vseh tistih, ki ne gredo na počitnice zaradi starosti, zdravstvenega stanja, dela, finančnih omejitev ali drugih težav. Zaželel jim je, da bi bil to zanje vseeno čas sprostitve, ki bi ga razveseljevali prisotnost prijateljev in veselih trenutkov.


Venezuelski škofje: Strah pred ’diktatorsko demokracijo’

Razmere v Venezueli se še bolj zaostrujejo. Sporna ustavodajna skupščina je kljub mednarodnim in domačim protestom včeraj začela prvo sejo. Za predsednico je bila izvoljena nekdanja zunanja ministrica Delcy Rodríguez, ki je bila ob tem kritična do vmešavanja tujine. Napovedala je tudi nadaljnje preganjanje opozicije, ki je sicer leta 2015 dobila večino v narodni skupščini in je volitve v ustavodajno skupščino bojkotirala, saj zavrača ustavne spremembe, s katerimi bi si predsednik Nicolas Maduro okrepil svojo oblast in uvedel diktaturo. Tudi Sveti sedež je včeraj pozval k prenehanju dejavnosti ustavodajne skupščine. Venezuelski škofje so izrazili hvaležnost papežu.


Umrl kardinal Dionigi Tettamanzi

V 83-letu starosti je umrl nekdanji milanski nadškof, kardinal Dionigi Tettamanzi, (Dionidži Tetamanzi). Med drugim je bil od leta 1995 do 2000 podpredsednik italijanske škofovske konference. Študijsko se je ukvarjal s področji zakonske zveze, spolnosti in bioetike. Janez Pavel II. ga je povabil k sodelovanju pri pisanju nekaterih svojih okrožnic.


Kolumbija v pričakovanju papeža Frančiška

Kolumbija je v pričakovanju obiska papeža Frančiška, ki se bo tam mudil med 6. in 11. septembrom. Dežela, v kateri se je z lanskim mirovnim sporazumom končala več kot 50-letna državljanska vojna, si prizadeva za obnovo, ki pa ni lahka. Po tolikšnem nasilju je namreč pot miru še dolga.


Sveti sedež venezuelsko vlado poziva k razpustitvi ustavodajne skupščine

Venezuelska generalna tožilka Luisa Ortega Diaz je na sodišču vložila nujno zahtevo za preiskavo, s katero želi preprečiti za danes napovedano zasedanje sporne venezuelske ustavodajne skupščine, ki naj bi se začela ob 17. uri po srednjeevropskem času. Tožba temelji na očitkih, da so se dogajale manipulacije s podatki o volilni udeležbi. Iz države prihaja novica, da so voditelja opozicije Antonia Ledezmo izpustili iz pripora in ga poslali nazaj v hišni pripor. Opozicija sicer danes pripravlja množične proteste, saj se boji, da bo nova ustava, ki naj bi jo izdelala ustavodajna skupščina, oslabila parlament in državo spremenila v diktaturo. Razmere v državi z zaskrbljenostjo spremlja tudi papež Frančišek in Sveti sedež, ki je v preteklosti poskušal voditi mediacijo med vlado in opozicijo, vendar je bila ta neuspešna, saj vlada ni izpolnjevala svojih obljub.


Odgovorne in okolju prijazne počitnice

Počitniška potovanja morajo biti odgovorna in okolju prijazna, turisti morajo upoštevati družbo in kulturo dežele gostiteljice. »Čas počitnic ne sme biti povod za neodgovorno vedenje ali izkoriščanje«. Tako je v sporočilu za svetovni dan turizma, ki ga vsako leto obhajamo 27. septembra, zapisal vodja vatikanskega diksterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinal Peter Turkson. Poslanica letos nosi naslov »Trajnostni turizem: sredstvo za razvoj« in poudarja, da turizem lahko pomaga v boju proti revščini.


Slovenec na nunciaturi v Kolumbiji o pripravah na papežev obisk

Priprave na papežev obisk v Kolumbiji, kjer se bo mudil od 6. do 11. septembra, so v zadnji fazi, je za naš radio povedal tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, slovenski duhovnik dr. Matjaž Roter. Kot je dejal, trenutno potekajo še zadnja usklajevanja v zvezi z logistiko in varnostjo. Na posameznih dogodkih namreč pričakujejo tudi milijon ljudi.


Charliejeva zgodba navdihuje boj mnogih za svetost človeškega življenja

4. avgusta lani se je rodil Charlie Gard, deček iz Velike Britanije, katerega zgodba je ganila ves svet. Potem ko so po nekaj tednih življenja pri njem ugotovili redko genetsko bolezen, sta namreč njegova mama in oče začela pravno bitko za ustrezno zdravljenje. Končala sta jo pred dobrim tednom dni, ko je postalo jasno, da je prepozno za terapijo, s katero je želel poskusiti nevrolog v ZDA. Namesto praznovanja Charliejevega prvega rojstnega dne sta morala načrtovati njegov pogreb, saj se je prejšnji petek poslovil. V tednu pred smrtjo je bil krščen.


Pri papežu nogometaši prvoligaša Borussia Mönchengladbach

Papež Frančišek je pred današnjo splošno avdienco sprejel nemškega nogometnega prvoligaša Borussia Mönchengladbach. V kratkem nagovoru jim je dejal, da se njihova ekipa odlikuje po tem, da je »po meri človeka« in da je naklonjena družinam. Povabil jih je, naj si še naprej prizadevajo biti športniki dobrega in miru, ki ju današnji svet tako zelo potrebuje.


Na praznik porcijunkule se končuje jubilejno leto ob 800-letnici asiškega odpustka

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča, hkrati se končuje jubilejno leto ob 800-letnici porcijunkulskega odpustka. Sveti Frančišek ga je izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Pozneje se je porcijunkulski odpustek razširil na vse župnijske ali frančiškanske cerkve po svetu. V Assisiju je danes osrednjo slovesnost vodil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. V Sloveniji pa je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.


Papež: S krstom smo poklicani prinašati Kristusovo luč v svet.

Papež Frančišek ima po julijskem premoru avgusta znova splošne avdience. Za današnjo katehezo se je pred visokimi temperaturami umaknil v dvorano Pavla VI. Približno 7 tisoč romarjem je spregovoril o krstu kot vratih upanja. Poudaril je, da smo s krstom poklicani prinašati Kristusovo luč v svet.


Po letu dni visoka ocena laičnima voditeljema vatikanskega tiskovnega urada

Včeraj je minilo leto dni od imenovanja dveh laikov, novinarjev, na vodstvena položaja v vatikanskem tiskovnem uradu. Njegov direktor je postal Američan Greg Burke, namestnica pa Španka Paloma Garcia Ovejero. Po mnenju urednika spletnega portala Crux, Johna Allena, se je z njunim imenovanjem zelo spremenil vatikanski pristop do medijev. Daje jima visoko oceno za njuno profesionalnost in pripravljenost, da novinarjem zagotovita informacije, za katere prosijo.


Uradna spletna stran SDM v Panami

Cerkev v Panami je že vzpostavila uradno spletno stran za svetovni dan mladih, ki bo v tej državi januarja 2019. Kot poroča spletni portal Družine, lahko obiskovalci v petih jezikih na naslovu www.panama2019.pa dobijo potrebne informacije o prvem svetovnem srečanju mladih v srednjeameriški državi. Odprtje spletne strani je s sporočilom pozdravil tudi papež Frančišek, ki ga seveda pričakujejo v tej državi. Spomnimo pa, da gre letos septembra tudi v Kolumbijo, januarja prihodnje leto pa v Čile in Peru.


P. Zollner: Šokantnih odkritij spolnih zlorab bo še več

V medijih še vedno odmeva poročilo o fizičnih in spolnih zlorabah več kot 500 otrok v regensburškem fantovskem pevskem zboru. A s tem primerom še ni konec, šokantnih odkritij bo še več, je v pogovoru za ameriški spletni portal Crux, ki ga povzema portal domovina.je, dejal p. Hans Zollner, sicer domačin iz Regensburga, član vatikanske komisije za zaščito mladoletnih in vodja Centra za zaščito otrok na papeški univerzi Gregoriana v Rimu.


Počitnice papeža Frančiška: poznejše vstajanje, več molitve in branja

Papež Frančišek počitnice, kot običajno, preživlja v Vatikanu. V avgustu ima na programu znova tudi splošne avdience, sicer pa po poročanju medijev dneve preživlja v molitvi in branju. Vstaja nekoliko pozneje, upočasnil je ritem dnevnega dela, nikoli pa ne gre zdoma. Že v intervjujih pred začetkom pontifikata je pojasnil, da kot nebogata družina niso bili navajeni na počitniška potovanja. Zadnje počitnice, ki jih je preživel daleč od doma segajo v 70. leta prejšnjega stoletja. Frančišek je sicer že večkrat zatrdil, da ima počitnice, vendar doma.


Papež novembra v Bangladeš in Mjanmar?

Papež Frančišek bi lahko novembra obiskal Bangladeš in Mjanmar, poroča televizijska agencija Romereports. Sveti oče je na povratnem letu iz Gruzije in Azerbajdžana sicer dejal, da namerava obiskati Bangladeš in Indijo, vendar pa se zdi, da je bil zaradi počasnega organizacijskega procesa v Indiji izbran Mjanmar.


Br. Štefan Kožuh o Cerkvi kot misijonarki usmiljenja

V Assisiju se je v soboto začela tridnevnica pred praznikom porcijunkule, 2. avgusta. Takrat se bo končalo tudi jubilejno leto ob 800-letnici asiškega odpustka. Sinoči je besedno bogoslužje vodil generalni vikar kapucinskega reda br. Štefan Kožuh, ki je spregovoril na temo: Cerkev je misijonarka usmiljenja.


Zaznamujemo svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi

30. julij je svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi. Združeni narodi želijo z njim pozvati k ukrepom za odpravo kriminala na tem področju, hkrati želijo žrtvam dati novo upanje. Nanje se je pri opoldanski molitvi spomnil tudi papež Frančišek.


Papež: Do Božjega kraljestva je mogoče priti z iskanjem in žrtvijo

Papež Frančišek je tudi zadnjo julijsko nedeljo nagovoril romarje, ki so opoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu z njim molili Angelovo češčenje. Svoje razmišljanje je oprl na priliki o skritem zakladu in dragocenem biseru, ki smo ju lahko slišali v današnjem evangeliju. Po njegovih besedah nakazujeta, kako je do Božjega kraljestva mogoče priti z iskanjem in žrtvijo.


Končuje se jubilejno leto ob 800-letnici asiškega odpustka

Letošnji praznik porcijunkule bo še posebej slovesen, saj se bo končalo jubilejno leto ob 800-letnici asiškega odpustka. Ob tej priložnosti v Assisiju pripravljajo več dogodkov, tridnevnica se je začela včeraj. Sklepno slovesnost na sam praznik porcijunkule, ki ga bomo obhajali v sredo, bo vodil vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.


Začenja se azijski dan mladih

Na indonezijskem otoku Java se danes začenja Azijski dan mladih. Vse do prihodnje nedelje bodo odkrivali, kako mladi katoličani v Indoneziji živijo svojo vero v državi, ki je večinsko muslimanska. Dogodek organizira Zveza azijskih škofovskih konferenc, tokrat pa bo potekal pod naslovom Veselje evangelija v multikulturnem okolju.