Ljubljana, petek, 28. avgust 2015, 02:07

Delovanje papeža Frančiška


VIDEO: Papež: molitev je izraz naše ljubezni do Boga

Na Trgu sv. Petra je dopoldne potekala stota kateheza papeža Frančiška. Spomnimo, da jih vse od 10. decembra lani pripravlja na temo družine. Avgusta pa je začel kratek cikel treh razsežnosti družine in sicer. V preteklih dveh katehezah je že spregovoril o pomenu praznovanja in dela, danes pa jo je posvetil molitvi.


Klaretinci na kapitlju o izzivih sodobnega sveta

V Rimu se je včeraj začel redni generalni kapitelj misijonske družbe sinov brezmadežnega Marijinega srca, ki je prevzela ime klaretinci, po svojem ustanovitelju sv. Antonu Mariji Claretu. Kongregacija, nastala leta 1849, je navzoča tudi v Sloveniji. Med slovenskimi klaretinci je p. Branko Cestnik. Kapitelj, ki ga pripravijo vsakih šest let, tokrat poteka na temo: Poklicani k evangelizaciji. Pričevalci in glasniki veselja evangelija.


Veleposlanik ZDA v Vatikanu: Med ljudmi vlada veliko vznemirjenje pred papeževim obiskom

Še en mesec nas loči od papeževega obiska v ZDA. Ameriški veleposlanik pri Svetem sedežu je za televizijsko agencijo Romereports dejal, da med ljudmi vlada veliko vznemirjenje, čeprav so nedavne raziskave javnega mnenja pokazale, da je priljubljenost papeža Frančiška v zadnjem letu zelo padla.


Sv. Leopold Mandić eden od zavetnikov leta usmiljenja

Romarji bodo v svetem letu usmiljenja do svetih vrat v vatikanski baziliki prispeli preko kratke, zanje rezervirane romarske poti, ki se bo začela pod Angelskim gradom in nadaljevala preko Ulice sprave, Trga Pija XII. in Trga sv. Petra. Tako bodo opravili kratko romanje, pojasnjuje Tajništvo za pripravo dogodka. Znano pa je tudi, da bo eden od zavetnikov leta usmiljenja sveti Leopold Mandić.


VIDEO: Papež: Nasiti nas Jezus, ne posvetnost.

Na današnjo 21. nedeljo bogoslužnega leta pri sv. maši slišimo zadnji del Jezusovega govora o „Kruhu življenja“, ki je Jezusove poslušalce postavil pred odločitev: Verjeti Jezusovi napovedi, da bo on sam hrana za njihovo življenje ali pa ga zaradi tako nerazumljive napovedi zavrniti in ga zapustiti. O vprašanju, ki tudi nas vedno znova kliče k osebnemu odgovoru, je danes opoldne pred molitvijo angelovega čaščenja spregovoril papež Frančišek.


Papež znova pozval k pomiritvi spora v vzhodni Ukrajini

»Dragi bratje in sestre z globoko zaskrbljenostjo spremljam spopad na vzhodu Ukrajine, ki se je v zadnjih tednih znova zaostril. Znova pozivam k spoštovanju sprejetih prizadevanj za pomiritev spora. S pomočjo organizacij ter posameznikov dobre volje naj se v državi poskrbi za nujno humanitarno pomoč. Naj Gospod podeli mir tej ukrajinski deželi, ki jutri praznuje državni praznik. Devica Marija prosi za nas,« je dejal papež.


Številna odprta vprašanja pred sinodo o družini

Pred nami je redna škofovska sinoda o družini, ki prinaša po lanskem izrednem zasedanju kar nekaj odprtih vprašanj. Med njimi je gotovo pastoralna skrb za ločene pare, ki živijo v novih civilno sklenjenih zakonih. Več kot 40.000 katoličanov, med njimi 105 škofov in kardinal Leo Burke, pa je medtem na papeža naslovilo poziv organizacij za zaščito življenja in laiških gibanj. V njem ga prosijo, naj ne pristane na nikakršni moralni dogovor pri nauku in pastorali znova civilno poročenih zakoncev in istospolno usmerjenih, saj bi to imelo uničujoče posledice.


Informacije o romanju k svetim vratom

Papeški svet za novo evangelizacijo je objavil nekaj informacij o romanju k svetim vratom vatikanske bazilike sv. Petra med jubilejem usmiljenja.


Muslimani in kristjani v Srednjeafriški republiki pričakujejo papeža

Srednjeafriška republika, ki jo pretresa hudo nasilje, se pripravlja na papežev obisk. Sveti oče naj bi namreč tja odpotoval konec novembra. Tamkajšnji škof je povedal, da ne le katoličani, ampak tudi muslimani ta dogodek doživljajo kot velik blagoslov.


Število kristjanov na Kitajskem skokovito narašča

Na Kitajskem se krščanska vera zelo hitro širi, razlog za to pa je najverjetneje tamkajšnji sodobni tehnološki napredek, ki ni v skladu s tradicionalnimi vzhodnimi verstvi. Tako ugotavlja ugledni sociolog Rodney Stark, po oceni katerega število kristjanov tam vsako leto naraste za sedem odstotkov. Med milijardo in 350 milijoni državljani naj bi bilo tako lani 100 milijonov kristjanov.


Enkrat na mesec tudi avdienca ob sobotah?

Papež namerava svojemu urniku dodati še nove dogodke. Frančišek razmišlja, da bi v svetem letu usmiljenja, ki se bo začelo 8. decembra, dodal še eno splošno avdienco na mesec. Podrobnosti še niso določene, vendar bi lahko bila poleg tedenske sredine avdience posebna avdienca tudi v soboto, je sporočila prefektura papeškega doma. Papeževe avdience na trg svetega Petra vedno pritegnejo velikanske množice. Od njegove izvolitve za papeža marca 2013 se jih je v grobem udeležilo 15 milijonov ljudi.


Nepozabni spomini na svetovni dan mladih leta 2000

Pred 15 leti je Cerkev v Rimu doživela nepozabne dneve. V svetem letu 2000 je namreč potekal 15. svetovni dan mladih. V noči z 19. na 20. avgust je bilo na ravnini Tor Vergate zbranih več kot 2 milijona mladih z vsega sveta, ki so se udeležili bedenja s papežem Janezom Pavlom II. Viden spomin na ta praznik vere je še danes velik križ, ki so ga postavili ob tej priložnosti.


Papež pri avdienci: družina ne sme biti žrtev ekonomije

Papež Frančišek je pretekli teden začel niz treh katehez o lastnostih, ki opredeljujejo družino. Najprej je spregovoril o pomenu praznovanja, danes pa se je posvetil delu. Oboje skupaj namreč predstavlja del Božjega načrta z družino, je poudaril. Človek pa se dela nauči najprej v družini.


Papež novembra v Srednjeafriško republiko, ki jo pretresa hudo nasilje

Papeža Frančiška to jesen čaka nekaj pomembnih in hkrati tudi zahtevnih potovanj. Kot smo že poročali bo sredi septembra obiskal Kubo, nato pa še ZDA, kjer bo potekalo svetovno srečanje družin. Oktobra bo sodeloval na redni sinodi o družini, novembra pa naj bi sveti oče obiskal tudi Ugando in Srednjeafriško republiko. Papež se bo na afriški celini mudil od 27. do 29. novembra.


Južna Koreja eno leto po papeževem obisku

Mineva leto dni, odkar je papež Frančišek obiskal Južno Korejo. Nadškof v Seulu kardinal Andrew Yeom Soo-Jung je v članku za vatikanski časopis L'Oservatore Romano zapisal, da jim je sveti oče prinesel sporočilo upanja in miru. Nadškof je tudi poudaril, da je bil njegov obisk pomemben ne le za Korejo, ampak za vso severovzhodno Azijo.


Papež Frančišek: "Ko se hranimo z Njim, postajamo kot On!"

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je opoldne - ob ugodnejših temperaturah - zbralo izredno veliko ljudi. Pozorno so prisluhnili nagovoru papeža Frančiška, ki je zelo nazorno razložil evangeljski odlomek današnje nedelje, ki govori o Jezusu kot Kruhu življenja. Spomnil je, da evangelist Janez poroča o tem, kako so se nekateri pohujševali nad Jezusovo trditvijo: „Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan“. Odpira se vprašanje, kaj je hotel Jezus s tem povedati.


V ZDA pred jesenskim obiskom raste priljubljenost papeža Frančiška

V ZDA raste priljubljenost papeža Frančiška. Pred njegovim septembrskim obiskom New Yorka, Washingtona in Filadelfije ga podpira devet od desetih tamkajšnjih katoličanov. Po besedah nadškofa v Washingtonu, kardinala Donalda Wuerla mnogi prisluhnejo njegovim povabilom.


152 let po Lincolnu za znamenitim govorniškim pultom papež Frančišek

Čeprav bo septembrski obisk v Združenih državah Amerike prvi za papeža Frančiška, si bo na nek način podal roko s pomembnim obdobjem ameriške zgodovine. Organizatorji svetovnega srečanja družin, ki bo potekalo v času papeževega obiska, so naznanili, da bo sveti oče udeležence nagovoril izza tistega govorniškega pulta, za katerim je leta 1863 sodržavljane nagovoril takratni ameriški predsednik Abraham Lincoln.


Msgr. Krajewski: Karitativnost papeža Frančiška namenjena vsem pomoči potrebnim v Rimu

"Evangelij govori o človeku, ki pusti 99 ovc, da bi našel stoto, ki se je izgubila. Takšna je tudi papeževa dejavna ljubezen: pustiti vse, da bi dosegel oddaljene, da se 'niti eden od teh malih ne bi izgubil', kot pravi Jezus." S temi besedami je nadškof Konrad Krajewski za vatikanski časopis L'Osservatore Romano razložil duha, ki spodbuja delo apostolske ustanove za miloščino.


VIDEO: Po besedah papeža Frančiška si je za praznovanje treba vzeti čas

Papež Frančišek je tudi včeraj nadaljeval s katehezo o družini. Povedal je, da bo tokrat in v prihodnjih dveh avdiencah razmišljal o treh razsežnostih, ki dajejo družinskemu življenju ritem. To so: praznovanje, delo in molitev. Včeraj je v ospredje postavil praznovanje, ki ni le poležavanje ampak hvaležen pogled na dobro opravljeno delo.


Premagovanje brezbrižnosti bo tema prihodnjega svetovnega dneva miru

Papež Frančišek je izbral temo za 49. svetovni dan miru, ki ga bomo v Katoliški Cerkvi obhajali prvi dan novega leta. V tokratni poslanici opozarja na brezbrižnost v odnosu do ran našega časa. Vabi nas, naj jo premagamo, saj je po njegovem ena od glavnih vzrokov, da na svetu ni miru.


Papež spregovoril za argentinski župnijski radio

Že drugo leto zapored je bil papež Frančišek prek telefona gost argentinskega župnijskega radia v Campo Gallu. To je revnejši predel na severu Argentine v škofiji Santiago del Estero. Tudi letos je skoraj eno uro odgovarjal na vprašanja duhovnikov, ki ju pozna še iz časa, ko je bil nadškof v Buenos Airesu. Med drugim je v luči okrožnice o okolju poudaril, da je treba za stvarstvo skrbeti tako, kot za skupen dom in kot zase, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.


Sirsko-katoliški patriarh Younan o razmerah v Siriji: Gre za versko čiščenje

Tako imenovana Islamska država je v sirskem mestu Al Qaryatain, ki so ga džihadisti osvojili v preteklih dneh, ugrabila najmanj 230 civilistov med katerimi je veliko otrok, najmanj 60 je kristjanov. O razmerah v državi je za Radio Vatikan spregovoril patriarh sirsko-katoliške Cerkve, Ignatius Youssif III. Younan.


Papež Frančišek 1. september razglasil za Svetovni dan molitve za skrb stvarstva

Papež Frančišek je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan 1. september razglasil za Svetovni dan molitve za skrb stvarstva. Kot je zapisal v pismu kardinaloma Petru Turksonu in Kurtu Kochu hočemo kristjani ponuditi svoj prispevek pri premagovanju ekološke krize, ki jo preživlja človeštvo.


Papež: Da bi verovali v Jezusa, moramo odpreti srce

Opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je papež Frančišek na Trgu sv. Petra spomnil na 70. obletnico napada z atomsko bombo na Nagasaki in Hirošimo. Po njegovih besedah se je 6. in 9. avgusta pred sedemdesetimi leti zgodilo strašno atomsko bombardiranje, ta tragični dogodek pa še vedno vzbuja grozo in odpor. „Človeštvu ostaja opomin, naj za vedno zavrne vojno ter odstrani jedrsko orožje in vsakršno sredstvo množičnega uničevanja.“ Papež je dejal, da nas ta obletnica vabi k molitvi za mir in da smo z vojno vedno poraženci.


Kardinal Sistach o povezavi med sinodo o družini in letom usmiljenja

Nadškof v Barceloni kardinal Luis Martinez Sistach si želi, da bi bila sinoda o družini in jubilejno leto usmiljena v medsebojni uglašenosti. Sinodalno zasedanje v vsej Cerkvi vzbuja veliko pričakovanje. Že izredna sinoda oktobra 2014 je izzvala veliko zanimanja, česar so se zavedali tudi vsi udeleženci. Lansko letna sinoda je bila zato kot ogrevanje na letošnjo, je zapisal kardinal Sistach za vatikanski časopis Osservatore Romano.


Msgr. Gänswein: Obhajilo znova poročenim ločencem? Nemogoč predlog!

Pred oktobrsko sinodo o družini se v medijih vrsti vse več intervjujev in drugih člankov na to temo. Prefekt papeške hiše in tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI., nadškof Georg Gänswein, je o sinodi nedavno spregovoril za katoliško agencijo Zenit. Poudaril je, da pastir ne more sprejemati svojih odločitev v zvezo z nečim glede na odobravanje ali neodobravanje medijev. Merilo je evangelij, vera in zdrav nauk, je dejal.


VIDEO: Papež mladim o tretji svetovni vojni, ki je razkosana

Papež Frančišek se je v petek srečal s približno dva tisoč člani Mladinskega evharističnega gibanja (MEG), ki so v Rimu zbrani na mednarodnem srečanju. Začetki gibanja, ki je navzoče v 56 državah in je povezano z jezuiti segajo v leto 1915. Letos praznuje gibanje stoletnico. Oblikuje ga več kot milijon in sto tisoč mladih, ki si želijo biti Jezusovi prijatelji in želijo služiti njegovemu poslanstvu. Tako je med pozdravnim nagovorom zatrdil pooblaščeni delegat za gibanje p. Frederic Fornos. Povedal je tudi, da je prisotnih več kot trideset narodnih delegacij. Mnogi, zlasti mladi iz Afrike, ki niso mogli dobiti viz, pa so avdienco spremljali preko internetne povezave. Osrednja tema celotnega srečanja v Rimu je sicer povezana z besedami iz Janezovega evangelija: "To sem vam povedal, da bo moje veselje v vas in da bo vaše veselje dopolnjeno."


VIDEO: Papež se je srečal z 10.000 ministranti z vsega sveta

Papež Frančišek se je v torek, 4. avgusta na trgu sv. Petra srečal s približno 10.000 ministranti in ministrantkami iz 20 držav. Molitvi večernic v več jezikih je sledil papežev nagovor, v katerem je razmišljal ob odlomku iz knjige preroka Izaija, ki so ga pred tem prebrali. Posebno pozornost je namenil besedam 'Tukaj sem, pošlji mene!', saj je pod tem geslom potekalo letošnje mednarodno romanje ministrantov in ministrantk. Povabil jih je, naj z drugimi razdelijo veselje nad tem, da smo odrešeni po Božjem usmiljenju.


VIDEO: Tudi civilno ločeni in znova poročeni so del Cerkve

Papež Frančišek je današnjo katehezo o družini posvetil zakoncem, ki so bili cerkveno poročeni, a so se razšli in zdaj živijo v novi skupnosti. Pri tem je posebej poudaril, da so še vedno del Cerkve in razložil, kako lahko sodelujejo v življenju cerkvenega občestva.


Nadškof Gänswein o razlikah med avdiencami Benedikta in Frančiška

Kljub poletju papež Frančišek nadaljuje s svojimi obveznostmi. Danes popoldne bo na trgu sv. Petra nagovoril nemško govoreče ministrante, v petek pa bo v avdienco sprejel Mladinsko evharistično gibanje. Jutri ima sveti oče, po julijskem premoru, znova predvideno splošno avdienco. Iz Prefekture papeške hiše so sporočili, da so se od začetka pontifikata splošnih avdienc, nedeljskih opoldanskih molitev in drugih avdienc v Vatikanu udeležili več kot trije milijoni ljudi. O pomembnosti teh srečanj med Pastirjem in Božjim ljudstvom je za Radio Vatikan spregovoril prefekt papeške hiše nadškof Georg Gänswein.


Papež Frančišek opozoril na „lakoto“ po Bogu, ki je dar in večno življenje

Na Trgu sv. Petra se je s pogledom na okno vatikanske palače tudi danes zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov spregovoril o evangeljskem odlomu današnje nedelje. Po pomnožitvi kruha je množica začela iskati Jezusa in ga v Kafarnáumu tudi našla.
Radijski blogi