Ljubljana, torek, 02. september 2014, 23:11

Delovanje papeža Frančiška


Papež nogometašem: živite kulturo srečanja!

Na olimpijskem stadionu v Rimu so sinoči svetovno znani igralci in legende nogometa odigrali mednarodno in medversko nogometno tekmo za mir. Ob tem so zbirali tudi sredstva za ljudi v stiski. Približno 250 nogometašev, pobudnikov ter organizatorjev dobrodelne tekme je popoldne sprejel tudi papež Frančišek. Omenjeni dogodek ima po njegovih besedah velik simbolni pomen za razumevanje, da je možno ustvarjati kulturo srečanja.


Papež Frančišek: Božja Beseda ni enaka modri, znanstveni ali filozofski besedi

Evangelija se ne oznanja, da bi prepričevali z modrimi besedami. Oznanja se ga s ponižnostjo, saj je moč Božje Besede Jezus sam. Le kdor ima odprto srce, ga sprejme. To so poudarki iz homilije papeža Frančiška, ki je 1. septembra po poletnem premoru ponovno skupaj z manjšo skupino vernikov obhajal sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte.


Nameni apostolata molitve za september

Da bi duševno prizadeti bili deležni ljubezni in pomoči, ki ju potrebujejo za človeka vredno življenje. Tako se glasi splošni molitveni namen za mesec september.


Začenja se skupščina Gibanja fokolarov

V centru Mariapoli v Castel Gandolfu se je danes začela generalna skupščina Gibanja fokolarov. Udeleženci bodo v prihodnjih štirih tednih začrtali smernice za nadaljnje delo in volili novo vodstvo. 26. septembra jih bo v avdienco sprejel papež Frančišek.


Papež bo poročil 20 parov

Papež Frančišek bo 14. septembra prvič vodil obred sklenitve zakonske zveze v Vatikanu.


Kardinal Parolin katoličanom, ki so aktivno vključeni v javno življenje: Vaša vloga je biti kvas sveta

„Brez oklevanja lahko rečemo, da vas Cerkev pri svojem vesoljnem poslanstvu potrebuje, in enako, vi potrebujete Cerkev kot mater in učiteljico.“


Slovenska udeležba na obisku papeža Frančiška v Redipulji

Cerkev na Slovenskem pozdravlja svetega očeta Frančiška v naši bližini, saj prihaja kot glasnik miru, so ob skorajšnjem obisku papeža Frančiška v Redipuljo zapisali slovenski škofje.


V Rimu medverska nogometna tekma za mir

Nekdanji in sedanji nogometni zvezdniki različnih narodnosti in ver bodo nocoj na rimskem olimpijskem stadionu odigrali medversko nogometno tekmo za mir. Na igrišču bodo med drugim Lionel Messi, Gianluigi Buffon, Zinedine Zidane in Javier Zanetti. Slednji je poudaril, da je namen tekme v svetu širiti papeževo sporočilo miru. Pobuda je nastala prav v njegovem pogovoru s Frančiškom.


Papež: Jezusova beseda naj bo prisotna v našem vsakdanjem življenju

Na zadnjo nedeljo v avgustu se je opoldne na Trgu svetega Petra v Vatikanu znova zbralo veliko ljudi. Med njimi so bili katoličani, poslanci, izvoljeni v parlamente različnih držav, ki so se zbrali na petem mednarodnem srečanju. Papež Frančišek jim je namenil poseben pozdrav in jih spodbudil, naj svojo občutljivo nalogo zastopanja sodržavljanov živijo skladno z evangeljskimi vrednotami. Na trgu pred vatikansko baziliko je bila tudi velika skupina policistov - motoristov in policijski orkester. Slednjemu je sveti oče spontano izrazil željo, da bi ga rad ne le videl, temveč tudi slišal. Ob koncu papeževih pozdravov je ugodil njegovi želji in razveselil vse prisotne.


Program papeževega obiska v Redipulji

Kot je ob koncu srečanja s karabinjerji junija letos napovedal papež Frančišek, bo 13. septembra poromal v Redipuljo v goriški pokrajini. Povod za njegov obisk je stoletnica začetka prve svetovne vojne. V Vatikanu so minuli teden objavili uradni program obiska.


Papež sprejel patra Jorgeja Hernandeza, župnika v Gazi

Papež Frančišek je v Domu sv. Marte v avdienco sprejel patra Jorgeja Hernandeza, argentinskega misijonarja in župnika v Gazi. Kot je ta kasneje povedal za Radio Vatikan, je bil njun pogovor intenziven. Teme, ob katerih sta se zaustavila, so se dotikale predvsem dramatičnih dogodkov v zadnjih tednih. Papež je pokazal svojo bližino, in to niti ne prvič.


Papež Frančišek in kardinal Vegliò o drami v Iraku: Nekaj je treba narediti!

Papež Frančišek se je danes srečal s kardinalom Antoniom Mario Vegliòjem, predsednikom Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. Le-ta je po avdienci za Radio Vatikan povedal, da je bila v središču njunega pogovora drama, ki jo trenutno doživlja iraško prebivalstvo: "Cerkev mora pomagati ravno tistim, ki to najbolj potrebujejo, ker so njihove pravice kršene." Zato Cerkev mora biti prisotna in ne smemo se utruditi govoriti teh stvari, je zatrdil Vegliò.


Ali pripravljajo islamisti atentat na papeža?

Vatikan je zanikal sporočilo, da naj bi islamistični teroristi pripravljali atentat na papeža Frančiška. To naj bi bilo po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija brez vsakršne podlage. "Tega ni treba jemati resno. Vatikan v tej smeri ne goji nobenega posebnih bojazni," besede p. Lombardija povzemajo tuji mediji.


Papež: Razdeljenost kristjanov je eden največjih grehov

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o veroizpovedi. Tokrat je spregovoril o eni in sveti Cerkvi. Ob tem je poudaril, da je razdeljenost kristjanov eden največjih grehov. Dogodka se je na trgu sv. Petra udeležilo več kot 10 tisoč romarjev.


Papeževo pismo za spominsko mašo za Foleyja

Tako kot v Iraku džihadisti tudi v Siriji nadaljujejo svoje pohode. Pripadniki Islamske države so na severu države zavzeli vojaško letališče Tabka. Gre za zadnjo pomembnejšo točko, ki jo je tam nadzorovala sirska vojska. Ob tem je v spopadih od prejšnjega torka umrlo več sto sunitskih skrajnežev in vojakov. 191 tisoč mrtvih pa je skupna bilanca treh let in pol vojne v Siriji. A na tamkajšnjo krizo se je ob drugih vojnih žariščih praktično pozabilo, v pogovoru za Radio Vatikan opozarja nuncij v Siriji, nadškof Mario Zenari.


Benedikt XVI. v cerkvi kolegija Tevtonik daroval sveto mašo

Zaslužni papež Benedikt XVI. je včeraj dopoldne ob sklepu tako imenovanega Ratzingerjevega študijskega krožka daroval sveto mašo v cerkvi kolegija Tevtonik v Vatikanu. Na tokratnem srečanju, ki je potekalo od 21. do 24. avgusta v Castel Gandolfu je bila osrednja tema, o kateri so razpravljali nekdanji študentje zaslužnega papeža Benedikta XVI., teologija križa.


Papež Frančišek: Če Gospod najde v našem srcu iskreno vero, potem vidi v nas žive kamne za graditev svoje skupnost

Današnjo nedeljo opoldne se je - po premoru zaradi papeževega apostolskega potovanja v Korejo – na Trg sv. Petra v Vatikanu znova zgrnila množica romarjev. Med njimi je bila vidna zlasti skupina 600 mladih iz Bergama. Na transparentu so imeli zapisano geslo iz katerega je bilo moč razbrati vzrok njihove prisotnosti: od Frančiška k Frančišku. Skupaj s svojim škofom in duhovniki so namreč iz Assisija, mesta sv. Frančiška, ki je približno 200-kilometrov oddaljen od Rima, peš poromali do papeža Frančiška. Ta je mlade romarje v pozdravu spodbudil, naj se na svoje domove vrnejo z željo vsem pričevati o lepoti krščanske vere.


VIDEO: Papež ob ukrajinskem dnevu neodvisnosti molil za mir v tej državi

Ukrajina danes praznuje 23-to obletnico neodvisnosti. Ob tej priložnosti so v središču Kijeva priredili veliko vojaško parado. Predsednik Petro Porošenko je v govoru v luči napetosti na vzhodu Ukrajine in zaostrovanja odnosov z Rusijo dejal, da si Kijev ne želi vojne, temveč mir.


Kardinal Filoni: Upanja iraških beguncev so tudi moja upanja

Po nedavnem srečanju s svetim očetom je kardinal Fernando Filoni, ki se je vrnil iz Iraka, v intervjuju za Radio Vatikan spregovoril o svojem tamkajšnjem poslanstvu.


Kardinal Parolin v imenu papeža pisal organizatorjem in udeležencem Meetinga v Riminiju

V Riminiju v Italiji se danes začenja že 35-to srečanje, ki ga vsako leto pripravi gibanje Občestvo in osvoboditev. Preko tedna se ga udeleži skoraj milijon obiskovalcev, tako da postane nekakšen sejem krščanstva. Tokrat ga bodo posvetili ljudem z obrobja in perečim vprašanjem sodobne družbe.


Predsednik Caritas Internationalis o nasilju v Iraku: Kdaj se bo naša vesoljna človeška družina začela učiti iz zgodovine?

„Kako lahko člani iste družine zadenejo take krutosti lastnim ljudem v imenu religije?“ To vprašanje si zastavlja kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga, predsednik Caritas Internationalis, v pismu, katerega je naslovil na kaldejskega patriarha, Louisa Raphaela Saka, in msgr. Shlemona Wardunija, predsednika Karitas v Iraku.


Raztingerjev krog letos o teologiji križa

"Nekdanji študentje in študentke zaslužnega papeža Benedikta XVI. so ta konec tedna spet zbrani v Castel Gandolfu. Vsakoletni simpozij kroga učencev Josepha Ratzingerja se je začel danes, končal pa se bo v ponedeljek zjutraj s skupno mašo, ki jo bo daroval Benedikt XVI. Ta že drugo leto zapored simpozij svojih nekdanjih študentov spremlja le od daleč. Letošnja tema je teologija križa.


Umrl kardinal Edmund Szoka

V 87- letu starosti je v Michiganu v ZDA umrl kardinal Edmund Szoka, sin staršev poljskega rodu. Leta 1981 je bil imenovan za nadškofa v Detroitu. Janez Pavel II. ga je v kardinala povzdignil leta 1988. Od leta 1990 je deloval v Rimu, najprej kot predsednik prefekture za ekonomske zadeve Svetega sedeža, nato pa kot predsednik papeške komisije za državo mesta Vatikan in predsednik guvernatorata.


Papež poklical starše Jamesa Foleyja, ki so ga obglavili džihadisti

Papež Frančišek je sinoči po telefonu poklical starše ameriškega poročevalca Jamesa Foleya, ki so ga pred dnevi obglavili džihadisti »Islamske države«. Izrazil jima je svojo bolečino in bližino. Kot je povedal ameriški jezuit p. James Martin, so Foleyevi starši, ki živijo v Richmondu v zvezni državi New Hampshire, ganjeni in hvaležni zaradi papeževega klica. „Upanje vseh, svetega očeta in družine je, da se takšna tragična dejanja ne bi nikoli več ponovila,“ pa je v pogovoru za Radio Vatikan dejal namestnik direktorja vatikanskega tiskovnega urada p. Ciro Benedettini, ki je še povedal, da je na papeža velik vtis naredila vera Foleyjeve matere.


Tema 48. svetovnega dneva miru: Ne več sužnji, ampak bratje

Ne več sužnji, ampak bratje. Pod tem naslovom bo potekal 48. svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja prihodnje leto. Danes pogosto mislimo, da je suženjstvo zadeva preteklosti. Vendar pa je ta globoka družbena rana močno prisotna tudi v sedanjem svetu, v razlagi gesla piše Papeški svet za pravičnost in mir.


VIDEO: Posebni odposlanec za Irak, kardinal Filoni, papežu poročal o razmerah v tej državi

Papež Frančišek je v avdienco sprejel kardinala Fernadana Filonija, ki se je včeraj vrnil iz Iraka, kjer je med drugim obiskal voditelje tamkajšnje Cerkve in begunce, ki so morali zaradi nasilja džihadistov zapustiti svoje domove.


Vojna v Sveti deželi se nadaljuje; patriarh Twal poziva k pravični rešitvi

Izraelska letala so ponoči izvedla številne napade na območje Gaze. Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da so bili v obstreljevanju ubiti trije njegovi visoki poveljniki, umrlo je še sedem drugih ljudi. Klb Hamasovim grožnjam, se leti v Tel Aviv za zdaj še nadaljujejo. Varnostni svet Združenih narodov je medtem sinoči pozval palestinske in izraelske pogajalce, naj se vrnejo za pogajalsko mizo ter dosežejo dogovor o trajnem premirju na območju Gaze. Jeruzalemski patriarh Fouad Twal pa je za Radio Vatikan dejal, da premirje ni dovolj, ampak potrebujejo dokončno rešitev problema.


Papež obrobij izbral državo z obrobja, da bi ji vlil poguma in upanja - Albanija v pričakovanju papeža Frančiška

Verniki v Albaniji z veliko vnemo in veseljem pričakujejo 21. september, ko bodo medse že drugič sprejeli Petrovega naslednika. Kot je povedal Albert Nikolla, glavni koordinator papeževega obiska, v pripravah po župnijah sodeluje več sto prostovoljcev. Tudi albanska vlada je ustanovila poseben odbor, ki usklajuje vse potrebno, da bil rezultat obiska kar najboljši tudi z državnega in s političnega vidika.


Palestinci in Izraelci prekinili mirovna pogajanja

Po predčasnem izteku zadnje prekinitve ognja med Palestinci in Izraelci sta ponoči obe strani nadaljevali z obstreljevanjem. Kršitev prekinitve ognja še pred njenim iztekom je ustavila tudi mirovna pogajanja med stranema v Kairu, kjer sta si prizadevali doseči dogovor o trajnejšemu premirju. Izraelska delegacija se je že odpravila domov, palestinski pogajalci odhajajo danes. Kljub temu pa je papež Frančišek na letalu v pogovoru z novinarji dejal, da molitev za mir s palestinskim in izraelskim predsednikom ni bila zaman.


VIDEO: Papež splošno avdienco posvetil obisku v Južni Koreji

Papež Frančišek je svoj obisk v Južni Koreji strnil v treh besedah: spomin, upanje, pričevanje. O tem je spregovoril pri današnji splošni avdienci, ki je potekala v dvorani Pavla VI. v Vatikanu, kjer je sveti oče najprej več kot pol ure pozdravljal in se rokoval z romarji ter jih blagoslavljal, z nekaterimi pa tudi kratko spregovoril.


Kardinal Filoni se iz Iraka vrača v Rim

Papežev posebni odposlanec za Irak, kardinal Fernando Filoni, se danes vrača v Rim. Včeraj se je v Bagdadu srečal z iraškim predsednikom in mu predal pismo papeža Frančiška.


Papež novinarjem o svojem zdravju, o miru, novi okrožnici, ...

Papež Frančišek je v pogovoru z novinarji na letalu med drugim spregovoril o Iraku. Znova je pozval Združene narode, naj preučijo načine, kako ustaviti napadalca in pri tem poudaril besedo ustaviti, ne bombardirati. Dejal je tudi, da je sam pripravljen iti v Irak. "V tem trenutku to ne bi bilo najboljše, vendar sem pripravljen iti tja," je povedal.
Z vami v etru:


Dobrodošli!

Radijski blogi