Ljubljana, četrtek, 18. september 2014, 11:37

Delovanje papeža Frančiška


Svet devetih kardinalov pripravil osnutek uvoda konstitucije o reformi rimske kurije

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je danes končal tridnevno zasedanje. Razpravljal je o kongregacijah in papeških svetih ter pripravil osnutek uvoda konstitucije o reformi rimske kurije.


VIDEO: Papež o katoliški in apostolski Cerkvi ter potovanju v Albanijo

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o katoliški in apostolski Cerkvi. Pojasnil je, kakšen pomen imata ti dve značilnosti Cerkve in kakšno vrednost imata za krščanske skupnosti in vsakega izmed nas. Ob koncu je povabil, naj molimo za njegovo potovanje v Albanijo, kamor odhaja v nedeljo.


Papež Frančišek o bližini, sočutju in upanju

Pridige so lahko zelo lepe, toda če ljudem nismo blizu, če ne trpimo skupaj z njimi in jim ne damo upanja, pridige ne služijo ničemur, so le nečimrnost. Tako je zatrdil papež Frančišek zjutraj med homilijo pri maši v kapeli Doma sv. Marte.


Priprave na svetovno srečanje družin v Filadelfiji

Cerkev po svetu se z različnimi pobudami pripravlja na izredno sinodo o družini, ki bo od 5. do 19. oktobra potekala v Vatikanu. Italijanska škofovska konferenca večer pred prvim dnem zasedanja pripravlja molitveno srečanje na trgu sv. Petra v Vatikanu, ki se ga bodo udeležili tudi sinodalni očetje, Vatikan pa vse vernike po svetu vabi, da za sinodo o družini molimo tudi v nedeljo, 28. septembra. Medtem se nadaljujejo tudi priprave na svetovno srečanje družin, ki bo septembra prihodnje leto potekalo v Filadelfiji. O tem so danes spregovorili na tiskovni konferenci v Vatikanu.


Šrilanški škofje opozarjajo pred zlorabo papeževega obiska v politične namene

Papež Frančišek bo od 13. do 15. januarja prihodnje leto na obisku na Šrilanki. Te dni je bila objavljena uradna spletna stran tega dogodka, ki bo potekal pod geslom Prebivati v ljubezni. Stran v angleškem jeziku vsebuje biografijo in fotografije papeža Frančiška, podatke o Cerkvi na Šrilanki in sporočili dobrodošlice svetemu očetu apostolskega nuncija v državi in predsednika šrilanške škofovske konference. Slednji je medtem narod pozval, naj papeževega obiska ne zlorabi v politične namene. Šrilanški predsednik namreč želi razpisati predčasne predsedniške volitve, kar pomeni, da bi papežev obisk potekal v času predvolilne kampanje.


Papež v Albaniji. P. Lombardi: Poklon mučeništvu zaradi vere in spodbuda dialogu

V Vatikanu so danes predstavili papežev enodnevni obisk v Tirani v Albaniji, kjer se bo mudil to nedeljo. Kot je znano, se bo Frančišek srečal s predsednikom vlade in države ter nagovoril druge predstavnike oblasti. Sledila bo maša na trgu Matere Terezije. Pri kosilu se bo srečal z albanskimi škofi, popoldne pa bo sledil nagovor voditeljem drugih verstev in krščanskih veroizpovedi ter večernice, ki se jih bodo udeležili duhovniki, redovniki in redovnice, semeniščniki in člani laičnih gibanj. Pred odhodom bo sveti oče obiskal še Center Betania, kjer se bo srečal z otroki in nekaterimi drugimi osebami, ki so v oskrbi dobrodelnih ustanov v Albaniji. Proti Rimu se bo vračal ob 20. uri.


Šesto zasedanje sveta kardinalov

V Vatikanu od danes do srede znova zaseda svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije. Kot je za spletni portal Vatican Insider povedal eden od kardinalov, bodo razpravljali o vlogah in pristojnostih kongregacij in papeških svetov. Vendar pa tokrat najverjetneje še ne bo odločitev o ustanovitvi novih ali združevanju obstoječih struktur. Gre za šesto tovrstno zasedanje. Prejšnja srečanja so bila oktobra in decembra lani ter februarja, aprila in julija letos.


Ambrosio: Papež naj bi v EP pozval k solidarnosti med evropskimi narodi

Papež Frančišek ima do konca leta napovedana kar tri mednarodna potovanja. V nedeljo se bo mudil v Albaniji, 25. novembra bo nagovoril Evropski parlament v Strasbourgu, okoli 30. novembra, za praznik sv. Andreja, zavetnika ekumenskega patriarhata, pa bo potoval v Turčijo. Evropski časopisi so seveda največ pozornosti namenili napovedi papeževega obiska v Evropskem parlamentu. O tem je za Radio Vatikan spregovoril tudi podpredsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije, msgr. Gianni Ambrosio.


Papež: Vse vabim, da gledamo na križanega Jezusa, da bi razumeli, kako se sovraštvo in zlo premaga z odpuščanjem

Papež Frančišek je danes po molitvi angelovega češčenja spregovoril tudi o prizadevanju za mir v Srednjeafriški republiki ter o lekciji, ki jo moramo doumeti ob njegovem obisku Redipulje.


VIDEO: Papež Frančišek poročil 20 parov zaročencev

Papež Frančišek je danes dopoldne v baziliki sv. Petra v Vatikanu vodil evharistično bogoslužje, med katerim je zakrament svetega zakona sklenilo 20 parov zaročencev. Prihajajo iz rimske škofije in so z veseljem sprejeli papeževo povabilo, da si zvestobo in ljubezen obljubijo pred njim. Mladoporočenci so stari med 25 in 50 let. Slednji par je vabilo prvi hip sprejel z dvomom v njuno primernost. A sta – kot sta sama dejala - v pripravi na zakrament zakona spoznala, da smo v resnici vsi vredni Božje ljubezni. Zdi se jima, da papež želi Cerkev, ki objema in sprejema vse z Božjo ljubeznijo. In tako se čutita tudi sama sprejeta in objeta. Po končani sveti maši je nato papež Frančišek spregovoril še z okna apostolske palače in množici zbrani na Trgu približal pomen današnjega praznika povišanja svetega križa.


Verstva iščejo poti dialoga in miru

Papež Frančišek nas je med včerajšnjim obiskom Redipulije pozval k delu za mir. Po svetu medtem poteka več pobud, s katerimi želijo posamezniki in verske skupnosti prispevati k miru v svetu. Med njimi je že od leta 1986 tudi srečanje verskih voditeljev sveta, ki poteka v duhu Assija. Sv. papež Janez Pavel II. je namreč v Frančiškovem rojstnem kraju 27. oktobra 1986 zbral predstavnike vseh svetovnih verstev k molitvi za mir. Vsako leto se podobna srečanja ponovijo v različnih državah, pripravlja pa jih skupnost sv. Egidija. Tokrat so se zbrali v Belgiji.


AUDIO: Škofa Glavan in Bizjak ter kardinal Rode o papeževem obisku Redipulje

Svete maše, ki jo je ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne v Redipulji daroval papež Frančišek, se je udeležilo več kot 15.000 vernikov, med katerimi je bilo veliko Slovencev. Cerkev na Slovenskem so zastopali predsednik SŠK Andrej Glavan, koprski ordinarij Jurij Bizjak in koprski upokojeni škof Metod Pirih. Pri oltarju so se papežu pridružili še kardinal Franc Rode, upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran in vojaški vikar Jože Plut.


Izvoljena nova predsednica Gibanja fokolarov

Generalna skupščina Gibanja fokolarov je v petek popoldne znova izvolila Mario Voce za predsednico Gibanja. Do izvolitve je prišlo v četrtem krogu. Kardinal Rylko, predsednik Papeškega sveta za laike, je v pismu, v katerem jo je potrdil s strani Svetega sedeža, zapisal, da je vesel, ker ji lahko potrdi imenovanje za ta mandat drugič zapored in vošči posebno pomoč Svetega Duha ter zaupa njeno službo Marijini materinski skrbi.


VIDEO: Papež v Redipulji opozoril pred brezbrižnostjo do žrtev vojn

Papež Frančišek je dopoldne obiskal Redipuljo, kjer je skupaj z vojaškimi ordinariji in škofi sosednjih držav ter številnimi verniki s slovesno sveto mašo zaznamoval 100. obletnico začetka prve svetovne vojne. Pred mašo se je ustavil na avstro-ogrskem pokopališču, kjer je molil za vse žrtve vojn. V nagovoru pri maši pa je sveti oče vse povabil k spreobrnjenju srca in joku za vse žrtve nepotrebne morije vojn.


Na sinodi o družini tudi 14 zakonskih parov

Papež Frančišek bo jutri v vatikanski baziliki poročil 20 parov. Do dogodka prihaja 3 tedne pred izredno škofovsko sinodo o družini, ki bo v Vatikanu od 5. do 19. oktobra. Na njej bo sodelovalo tudi 14 zakonskih parov. Sicer pa se bo sinode skupno udeležilo 253 ljudi.


Papež bo v Foljanu in Redipulji molil za žrtve vseh vojn

Papež Frančišek danes prihaja v našo bližino – v spomin na začetek prve svetovne vojne bo obiskal kostnico v Redipuliji. Zjutraj se bo najprej v molitvi ustavil na avstro-ogrskem pokopališču. Ob 10. uri se bo začela sveta maša pred kostnico za padle v vseh vojnah in za mir. Sveti oče bo ob tej priložnosti vojaškim ordinarijem in prisotnim škofom predal svetilko, ki jo bodo prižgali v svojih škofijah, ko bodo obeležili prvo svetovno vojno.


Juhant: Problemov ne rešujemo z orožjem ampak z medsebojnimi dogovori

V oddaji Spoznanje več, predsodek manj smo gostili profesorja dr. Janeza Juhanta. Z njim smo se uvodoma ustavili ob obisku papeža Frančiška v Foljanu in Redipulji. Prepičan je, da bo papež opozoril, da bi prizadevanja za mir preprečila moriji, ki smo jima bili priča med prvo in drugo svetovno vojno.


Papež Frančišek med homilijo o bratskem opominjanju

Pravo bratsko opominjanje je boleče, kajti storjeno je z ljubeznijo, v resnici in s ponižnostjo. Če nam je všeč popravljati druge, to ne prihaja od Boga. Tako je zatrdil papež Frančišek med jutranjo mašo, ki jo je v kapeli Doma sv. Marte daroval v spomin Marijinega imena, ki ga danes obhaja Cerkev.


Kardinal Sandri o razmerah na Bližnjem vzhodu: Priča smo najbolj nesprejemljivemu kršenju verske svobode

"Ne moremo si zamisliti Bližnjega vzhoda brez kristjanov. Združeni narodi morajo zaščititi dostojanstvo vseh manjšin." Tako je zatrdil kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, na otvoritvenem srečanju organizacije Za zaščito kristjanov (In defense of christians) v Washintonu. Gre za organizacijo, ki povezuje voditelje vzhodnih Cerkva, katoliške in pravoslavne, skupaj z drugimi predstavniki družbenega in političnega življenja.


Hanoj: Peto srečanje mešane delovne skupine Vietnama in Svetega sedeža

V vietnamskem glavnem mestu Hanoj je 10. in 11. septembra potekalo peto srečanje mešane delovne skupine Vietnama in Svetega sedeža. Predsedovala sta mu voditelja obeh delegacij, vietnamski namestnik ministra za zunanje zadeve Bui Thanh Son in podtajnik za odnose z državami pri Svetem sedežu msgr. Antoine Camilleri. Zadnje srečanje skupine je bilo na programu junija 2013 v Vatikanu.


Redipulja in Foljan v pričakovanju papeža Frančiška

Kraja Foljan in Redipulja se pripravljata na sprejem papeža Frančiška. Le-ta se bo jutri zaustavil pri avstro-ogrskem pokopališču v Foljanu in vojaški kostnici v Redipulji, ki se nahajata v neposredni bližini.


Papež konec novembra v Turčijo

Papež bo konec novembra obiskal Turčijo. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je pojasnil, da je Sveti sedež danes prejel uradno povabilo s strani turškega predsednika Erdogana. Dodal je še, da dolžina potovanja in program obiska še nista določena.


Papež: Ljubite svoje sovražnike. Ni lahko, a to nas uči Jezus

Samo z usmiljenim srcem lahko zares hodimo za Jezusom, je dejal papež Frančišek med četrtkovo jutranjo mašo v Domu sv. Marte. Poudaril je, da krščansko življenje "ni avtoreferenčno življenje", ampak je dar do konca, brez egoizma. Samo na ta način bomo lahko ljubili svoje sovražnike, kot to od nas zahteva Gospod.


Papež novembra v Evropski parlament

Papež Frančišek bo 25. novembra nagovoril Evropski parlament v Strasbourgu. Vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, je pojasnil, da ne gre za obisk Francije, ampak Evropskega parlamenta.


Kaj nam bo sporočil papež v Redipuliji?

Papež Frančišek bo pojutrišnjem obiskal Redipulijo in s tem zaznamoval stoletnico začetka prve svetovne vojne. Dva tedna zatem pa se bo odpravil v deželo, ki jo je prav tako zaznamovala vojna, še bolj pa povojni čas in komunistični režim. V Albaniji se bo sveti oče mudil 21. septembra.


Robert Oliver tajnik komisije za zaščito mladoletnih

Papež Frančišek je za tajnika komisije za zaščito mladoletnih imenoval msgr. Roberta W. Oliverja iz bostonske nadškofije, ki je bil doslej pravdnik na Kongregaciji za nauk vere.


Je rešitev Iraka v mednarodnem posredovanju?

Ameriški državni sekretar John Kerry je nenapovedano prispel v iraško prestolnico Bagdad, kjer se bo sestal z novim iraškim premirjem. Medtem še vedno potekajo pogajanja za izpustitev 45 pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov iz Fidžija.


Papež: Bistvo Evangelija je usmiljenje

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razmišljanje o Cerkvi kot materi in poudaril, kako nas le-ta uči del usmiljenja. Dober vzgojitelj se osredotoča na bistvo, je dejal. Bistvo Evangelija pa je usmiljenje.


Boj med civilizacijami ali dialog med verstvi?

Po več mesecih krutosti s strani islamskih skrajnežev na Severu Iraka in v Siriji so se zganili tudi Zahodni mediji in začeli vsaj delno pisati o omenjenih grozodejstvih. Evropa in Amerika sta dolgo molče opazovali preganjanja, pobijanja in mučenja verskih manjšin v teh deželah – vse dokler Amerika ni začela bombardirati določene islamske strateške položaje.


Albanija: Papeža Frančiška bo sprejela Cerkev v ponovnem razcvetu

Papež Frančišek bo čez dva tedna, 21. septembra, obiskal albansko prestolnico Tirana. To bo njegovo prvo mednarodno apostolsko potovanje, katerega cilj bo na evropski celini.


V Burundiju življenje izgubile tri misijonarke

Papež Frančišek je izrazil globoko žalost ob smrti treh italijanskih redovnic, misijonark v Burundiju. Gre za Olgo Raschietti, Lucio Pulici in Bernardetto Boggian.


Voditelji svetovnih verstev na konferenci za mir

Papež Frančišek je na svojem Twitter profilu prvič objavil tudi fotografijo. Ta prikazuje dve bosi iraški deklici, fotografija pa naj bi bila posneta v begunskem taborišču. Poleg fotografije je sveti oče minuli petek zapisal: Vsak dan molim za vse trpeče prebivalce Iraka. Molite z menoj. V Belgiji pa ravno v teh dneh poteka srečanje svetovnih verskih voditeljev za mir, ki ga vsako leto pripravi Skupnost sv. Egidija. Tokrat poteka pod geslom: Mir je prihodnost. Papež Frančišek je v svojem sporočilu udeležencem srečanja zapisal, da je spoštovanje, dialog in sodelovanje orožje, s katerim lahko premagamo vojne. Zato je prepričan, da lahko verstva združena v duhu Assisija dajo velik prispevek k miru.
Z vami v etru:


Lepo pozdravljeni! Danes goduje sv. Jožef Kupertinski, ki je zavetnik astronavtov.

11.50 Biser za dušo
12.12 Voščilo PRO
12.30 Poročila
13.00 Mali oglasi
13.15 Za zdravje

Radijski blogi