Ljubljana, četrtek, 26. maj 2016, 10:34

Delovanje papeža Frančiška


Papež molil za žrtve napadov v Siriji in pogrešane otroke

Papež je ob koncu avdience pozval k molitvi za žrtve ponedeljkovih terorističnih dejanj v Siriji, v katerih je umrlo več kot 100 ljudi. Usmiljenega očeta in Marijo je prosil, naj naklonita večni počitek žrtvam in tolažbo družinam, tistim, ki sejejo smrt in uničenje pa spreobrneta srca. Sveti oče je spomnil tudi na današnji mednarodni dan pogrešanih otrok.


Veliki imam: Terorizem nima nič z islamom

Po ponedeljkovem zgodovinskem srečanju papeža Frančiška in velikega imama egiptovske univerze Al-Azhar je slednji za vatikanski radio strnil vtise s pogovora in znova izrazil veliko hvaležnost zanj. Kot je znano, sta se najvišji duhovni avtoriteti sunitskega islama in Katoliške Cerkve srečali po desetih letih.


Papež: Molitev ni čarobna palica. Pomaga ohranjati vero, da ta ne omahne.

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o molitvi kot izviru usmiljenja. Katehezo je navezal na priliko o vdovi in sodniku, ki vključuje pomemben nauk: da je treba vedno moliti in se ne naveličati. Ne gre torej za to, da molimo takrat, ko smo razpoloženi za to. Jezus pravi, da je treba moliti vedno in se ne naveličati.


Dan molitve za Cerkev na Kitajskem

Praznik Marije, Pomočnice kristjanov so včeraj slovesno obhajali tudi v znanem kitajskem romarskem središču Šenšan v Šanghaju. V mesecu maju je najmanj 20 tisoč romarjev obiskalo tamkajšnje svetišče, na sam praznik pa je krajevna oblast romanje dovolila samo prebivalcem škofije Šenšan. Številni so zaradi poostrenega policijskega nadzora za Kitajsko raje molili v krajevnih skupnostih. Tudi papež Frančišek je včerajšnjo jutranjo mašo daroval za Kitajsko, saj smo včeraj obhajali dan molitve za Cerkev na Kitajskem.


Papež udeležencem prvega humanitarnega vrha: Poslušajmo krik žrtev

V Istanbulu v Turčiji se danes končuje dvodnevni svetovni humanitarni vrh. Gre za prvi takšen dogodek. Udeležencem je papeževo sporočilo včeraj popoldne prebral vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, ki se vrha udeležuje kot predstavnik Svetega sedeža.


Priprave na svetovno srečanje družin v Dublinu bodo temeljile na Amoris Letitia

V Vatikanu so danes predstavili priprave na 9. svetovno srečanje družin, ki bo od 22. do 26. avgusta 2018 potekalo v Dublinu na Irskem pod geslom Evangelij družine, veselje za svet. Priprave in sam dogodek bodo temeljili na papeževi posinodalni apostolski spodbudi Amoris Letitia oz. Radost ljubezni. Na podlagi tega dokumenta bodo oblikovali kateheze, s katerimi se bodo na dogodek pripravljali na Irskem, pa tudi drugje po svetu. Papež Frančišek je izrazil željo, da bi se tega srečanja udeležil, vendar je o tem za zdaj še prezgodaj govoriti.


Papežev obisk prve krščanske dežele

Papeževo potovanje v Armenijo bo potekalo pod geslom »Obisk prve krščanske dežele«. Logotip, ki je okrogle oblike, pa v ozadju upodablja globoki vodnjak in svetopisemsko goro Ararat, simbol Armenije.


Papež z velikim imamom: Najino srečanje je že sporočilo

Papež Frančišek je opoldne sprejel velikega imama egiptovske univerze Al-Azhar, šejka Al-Tayyiba. Univerza velja za najuglednejšo teološko akademsko ustanovo sunitskega islama. Sveti sedež je z današnjim srečanjem znova vzpostavil dialog s sunitskim islamom, potem ko je ga je univerza leta 2011 prekinila.


Bo papež leta 2018 obiskal Irsko?

Papež Frančišek naj bi ob svetovnem srečanju družin v Dublinu leta 2018 načrtoval obisk Irske, je v pogovoru za irski časnik Irish Independent napovedal dublinski nadškof Diarmuid Martin. Na njegovo povabilo za prihod na zeleni otok naj bi Frančišek v zasebnem pogovoru odgovoril: Prišel bom. Če ne jaz, pa moj naslednik.


Benedikt XVI.: Tretja fatimska skrivnost je bila objavljena v celoti

Zaslužni papež Benedikt XVI. poudarja, da je bila tretja fatimska skrivnost objavljena v celoti. Mediji so namreč pred dnevi objavili izjave prof. Inga Dollingerja, ki zatrjuje, da mu je Benedikt XVI. po objavi tretje fatimske skrivnosti junija 2000 dejal, da ta objava ni popolna.


Papež nogometašem Juventusa in Milana: Bodite prvaki v življenju!

Papež Frančišek se je v petek srečal z vodstvom italijanske nogometne Lige Serie A in nogometaši Juventusa in Milana. Ti so imeli sinoči na rimskem olimpijskem stadionu zadnjo tekmo za Pokal Italije, z ena proti nič je slavil Juventus. Spodbudil jih je, naj so poleg športnih prvakov tudi prvaki v življenju ter jih opogumil k urjenju v duhovnih in moralnih vrednotah, da se bo tako uresničil pravi smoter športa.


Papež: Praznik Svete Trojice vabi, naj bomo sredi vsakdana kvas občestva

Tudi danes opoldne se je, kot je to običajno ob nedeljah, na Trgu sv. Petra v Vatikanu ob papežu Frančišku zbrala množica romarjev. Po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu je vse seznanil z veselo novico o včerajšnji beatifikaciji v italijanskem mesu Cosenza. Med blažene je bil prištet duhovnik in redovni ustanovitelj Francesco Maria Greco. Živel je na prehodu iz devetnajstega v 20. stoletje in vneto pospeševal duhovni in družbeni blagor.


Pozabljena vojna v Južnem Sudanu

Govori se o vojni v Siriji, napadih v Iraku in Jemnu, tu in tam se še omenja vojno v Ukrajini, le redko pa vojno v Južnem Sudanu. Mednarodna Karitas opozarja, da se ta država trenutno sooča z eno najhujših humanitarnih kriz na svetu.


Papež v Amerniji tudi k obeležju genocida

Armenija se pripravlja na obisk papeža Frančiška, ki bo v to deželo odpotoval čez dober mesec. Med obiskom si bo ogledal tudi spominsko obeležje za žrtve genocida nad Armenci. Kot je zapisano v uradnem programu, ki so objavili v Vatikanu, se bo sveti oče 25. junija dobro uro zadržal ob spomeniku v kraju Zizernakaberd.


Papež za La Croix: Ugovor vesti je človekova pravica

Papež Frančišek je v daljšem pogovoru za francoski časnik La Croix spregovoril o številnih temah, od zdravega sekularizma, do Evrope v odnosu do begunske krize in možnosti mirnega sožitja med kristjani in muslimani. Predstavil je tudi svoje mnenje o krizi spolnih zlorab s strani duhovnikov, ki je v Franciji močno odmevala. Znova je poudaril, da moramo do teh zločinov imeti ničelno toleranco.


Krakovski nadškof mladim: Ne bojte se priti na svetovni dan mladih

Do svetovnega dneva mladih v Krakovu je še dobra 2 meseca. Kot je na nedavnem mednarodnem seminarju za novinarje, ki bodo poročali o tem dogodku, povedal krakovski nadškof kardinal Stanislaw Dziwisz, bo dogodek priložnost, da bodo mladi našli osebni mir ter ta mir in sporočilo usmiljenja ponesli v svet.


Novi kustos svete dežele je p. Francesco Patton

Vodstvo Reda manjših bratov je za novega kustosa Svete dežele imenovalo p. Francesca Pattona. To imenovanje je potrdil tudi Sveti sedež. Nasledil je p. Pierbatistta Pizzaballa, ki je službo kustosa opravljal dvanajst let.


Papež o izkoriščanju delavcev: Suženjstvo je v naših mestih

Papež Frančišek je v pridigi med današnjo jutranjo mašo v Domu svete Marte spregovoril o izkoriščanju ljudi na delovnem mestu in ga označil za smrtni greh. Izkoriščevalce delavcev pa je označil za pijavke.


Kdo je dober katoličan?

Na Poljskem je skoraj že vse pripravljeno na prihod skoraj dveh milijonov mladih iz vsega sveta, na srečanje s papežem, na SDM, svetovni dan mladih konec julija. V Dijaški oddaji smo gostili nekatere predstavnike, ki so vpeti v organizacijo svetovnega dogodka.


Pri papežu v ponedeljek imam univerze Al-Azhar

Papež bo v ponedeljek sprejel velikega imama univerze Al Azhar. Gre za univerzo v Kairu, ki velja za najuglednejšo teološko-akademsko ustanovo sunitskega islama.


Papež: Božje usmiljenje do nas je vezano na naše usmiljenje do bližnjega.

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o revščini in usmiljenju, kar je navezal na priliko o bogatašu in ubogem Lazarju. Slednji predstavlja tihi krik revnih vseh časov in protislovje sveta, v katerem so ogromno bogastvo in viri v rokah peščice ljudi.


Na Poljskem pohod za življenje in družino

Na binkoštno nedeljo so se v več kot 140 mestih na Poljskem zbrali udeleženci pohoda za življenje in družino. Pobude se je skupno udeležilo več tisoč oseb.


Slovo od kardinala Giovannija Coppa

V vatikanski baziliki bo popoldne pogrebna slovesnost za kardinala Giovannija Coppa, ki je umrl v ponedeljek. Star je bil 90 let. Papež Frančišek, ki bo vodil obred poslednjega priporočanja in slovesa, ga je označil za cenjenega človeka Cerkve, ki je zvesto živel svoje dolgo in rodovitno duhovništvo in škofovstvo v služenju evangeliju ter Svetemu sedežu.


Kristus je resnično oporna točka za življenje

Pred natanko dvajsetimi leti je na naša tla stopil papež Janez Pavel II., danes sveti papež. Spomini nanj in na takratne dogodke ostajajo sveži med našimi ljudmi, kljub časovni razdalji. Današnji dopoldanski program ste obogatili s svojimi pripovedmi poslušalci. Za zanimivost pa smo slišali tudi pogovor iz mednarodnega prostora, ki smo ga posneli v Krakovu, papeževem mestu, z vodjo programov radia Vatikan, p. Andrzejem Majewskim.


20. obletnica prvega obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji

Mineva 20 let od prvega obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji. 17. maja 1996 je na Brezjah opravil prvi postanek na svojem tridnevnem obisku. Jubileja se bodo v baziliki Marije Pomagaj spomnili s slovesno sveto mašo, ki jo bo ob 19. uri daroval apostolski nuncij Juliusz Janusz. Maša v spomin na papežev obisk bo tudi v četrtek zvečer v mariborski stolnici.


Nadškof Paglia: Za Frančiška nobena družina ni izključena iz Božje ljubezni

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel predsednika papeškega sveta za družino nadškofa Vincenza Paglio. Pogovarjala sta se predvsem o tem, kako je papeževa apostolska spodbuda Radost ljubezni razširjena po družinah in v cerkvenih skupnostih. Gre za besedilo, ki po besedah msgr. Paglie zahteva poglobitev ne le zato, da bi se poživila družinska pastorala, ampak tudi zato, da bi celotna pastorala Cerkve pridobila družinske poteze.


Papež Frančišek: Ključno vprašanje je, zakaj do migracij prihaja

Francoski časopis La Croix je včeraj objavil daljši intervju s papežem Frančiškom. Med drugim ga je novinar vprašal o migracijah. Po papeževih besedah ne moremo neracionalno odpreti vrat vsem beguncem, ampak se moramo najprej vprašati zakaj pravzaprav do migracij sploh prihaja.


Papež italijanskim škofom o pripadnosti Gospodu, Cerkvi in kraljestvu

Italijanska škofovska konferenca se je zbrala v vatikanski sinodalni dvorani na 69. generalnem zasedanju. Letos razpravlja o prenovi klera v povezavi s formacijo v različnih življenjskih obdobjih. Nekaj izhodišč za nadaljnje razmišljanje je ponudil papež Frančišek, ko je spregovoril o pripadnosti duhovnika Gospodu, Cerkvi in kraljestvu.


Binkoštni ponedeljek – praznik Marije, Matere Cerkve

Obhajamo binkoštni ponedeljek, ki je tudi praznik Marije Matere Cerkve. Cerkev je ženska, ki je poročena s Kristusom, je dejal papež na nedavnem srečanju s predstavnicami Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic redovnih ustanov. Posvečena ženska je po njegovih besedah ikona Cerkve in Marije. Brez Marije pa ne bi bilo binkošti. Obenem se je sveti oče znova zavzel za večjo vključenost žensk v življenje Cerkve, saj se s tem življenje Cerkve bogati.


Papežev koledar od junija do začetka septembra

V Vatikanu so objavili koledar slovesnosti, ki jih bo papež Frančišek vodil od meseca junija do 4. septembra letos.


Krakov letos poleti pričakuje dva milijona mladih

Svet Evropskih škofovskih konferenc je v Krakovu na Poljskem pripravil tridnevni seminar o pripravah na letošnji Svetovni dan mladih. Dogodka, ki se je odvijal od 12. do 14 maja, so se letos prvič udeležili skupaj tako predstavniki škofovskih konferenc iz različnih evropskih držav kot predstavniki medijev, ki bomo poročali o julijskem svetovnem srečanju mladih s papežem. Med drugimi so se zbrali predstavniki iz Malte, Ukrajine, Italije, Anglije, Portugalske, Brazilije, Švice, Nemčije in Slovenije. Našo domovino sva zastopali s. Ivanka Tadina in avtorica te spletne novice.


Papež Frančišek: Biti kristjan pomeni življenje vezati na Jezusa in Boga Očeta

Na trgu pred vatikansko baziliko se je na binkoštni praznik zbrala velika množica romarjev z raznih koncev sveta, o čemer so pričali tudi pozdravi svetega očeta po opoldanski molitvi in blagoslovu. Papež Frančišek je ob tej priložnosti naznanil tudi objavo svoje poslanice za letošnji svetovni misijonski dan, ki ga bomo obhajali tretjo nedeljo v oktobru. Obenem je vsem misijonarjem zaželel obilje moči Svetega Duha in zaželel, da bi se mnogi fantje in dekleta pogumno pridružili njihovim vrstam. Pred tem je papež Frančišek v svojem glavnem nagovoru približal pomen binkoštnega praznika.