Ljubljana, četrtek, 31. julij 2014, 19:33

Delovanje papeža Frančiška


Sveti sedež poslal pismo akreditiranim veleposlaništvom

Vatikansko državno tajništvo je veleposlaništvom, akreditiranim pri Svetem sedežu poslalo Verbalno noto, v kateri navajajo nedavne pozive papeža Frančiška za mir na Bližnjem vzhodu. Tajnik za odnose z državami nadškof Dominique Mamberti je za Radio Vatikan povedal, da vatikansko državno tajništvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja situacijo krščanskih skupnosti na Bližnjem vzhodu. Te namreč nepravično trpijo in živijo v nenehnem strahu, zato so se mnogi prisiljeni izseliti.


Kristjani v Gazi kličejo na pomoč

Prebivalci na območju Gaze živijo v vse bolj nevzdržnih razmerah. Župnik župnije Svete družine p. Jorge Hernandez je za Radio Vatikan povedal, da včeraj niso mogli iti niti iz svojih domov, saj so na ulicah nenehno pripadniki Hamasa. Obenem so se začela tudi bombardiranja in je preveč nevarno, da bi šli na ulice.


Papež se bo v Redipugli zadržal tri ure

Papež Frančišek bo 13. septembra obiskal Redipuglio, kjer bo daroval sveto mašo ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, obiskal pa bo tudi avstroogrsko pokopališče in molil za žrtve vojne. Goriški nadškof Carlo Maria Roberto Redaelli je včeraj predstavil nekatere podrobnosti papeževega obiska.


Župnik v Gazi: stanje je nevzdržno

Prelivanje krvi na območju Gaze in v okolici se je kljub številnim pozivom mednarodne skupnosti k premirju ponoči še okrepilo. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je bilo v izraelskih napadih ubitih 26 Palestincev, med njimi najmanj štirje otroci, življenje pa je izgubilo tudi pet izraelskih vojakov. Tridnevni ramazanski bajram, ki se je začel v ponedeljek, je tako zaznamovalo nasilje, mednarodni pozivi h končanju prelivanja krvi pa so znova naleteli na gluha ušesa.


Korejci z upanjem pričakujejo papežev obisk

Papež Frančišek prihaja kot apostol miru v državo, ki še vedno trpi zaradi sporov med Jugom in Severom. Tako je pred papeževim obiskom Južne Koreje zatrdil Thomas Hong-soon Han, sicer predavatelj politične ekonomije na univerzi Hankuk, ki pa je decembra lani zaključil službo korejskega veleposlanika pri Svetem sedežu. Hong-soon Han je v intervjuju, objavljenem v reviji papeške univerze Gregoriana, zatrdil, da bo papežev poziv k spravi in miru imel velik odmev tako v Koreji kot po vsem svetu. Koristil bo tudi narodnim in mednarodnim prizadevanjem za mir.


Papež se je srečal s pastorjem binkoštne evanglijske cerkve

Papež Frančišek se je dopoldne srečal s svojim prijateljem pastorjem binkoštne evangelijske cerkve Giovannijem Traettinom, ki si je prav tako kot on v Buenos Airesu močno prizadeval za ekumenizem. Srečanje je potekalo v binkoštni cerkvi sprave, udeležilo pa se ga je približno 350 evangeličanov iz Italije, ZDA, Argentine in drugih držav. Papež je zbranim dejal, da Sveti Duh ustvarja različnost, a tudi edinost Cerkve.


Izbrana zavetnika svetovnega srečanja družin

Sveta Janez Pavel II. in Gianna Beretta Molla bosta zavetnika osmega svetovnega srečanja družin. Tako so sporočili iz organizacijskega odbora. Oba izbrana svetnika sta se v svojih življenjih z globino in stanovitnostjo posvečala družini ter jo podpirala z ljubeznijo. Tema svetovnega srečanja bo Ljubezen je naše poslanstvo: družina živi. Na programu bo med 22. in 27. septembrom 2015 v Philadelphiji v ZDA.


Vsake pet minut zaradi svoje vere umre en kristjan

Mediji vsak dan poročajo o napredovanju skrajnih islamističnih skupin v Afriki in na Bližnjem Vzhodu. Omenjene skupine z nasiljem poskušajo vsiliti sistem, ki zanika demokracijo in versko svobodo ter preganja kristjane. V nekaterih primerih kristjani postanejo žrtve samo zato, ker niso pripravljeni prijeti za orožje.


Papež danes v Caserto

Papež Frančišek se bo danes popoldne mudil v Caserti v italijanski deželi Kampaniji. Najprej se bo v tamkajšnji kraljevi palači srečal z duhovniki iz škofije, nato pa bo sledila sveta maša na trgu pred palačo. Današnja godovnjakinja sv. Ana je namreč zavetnica tega mesta. Sveti oče se bo v Caserto vrnil tudi v ponedeljek. Namen njegovega drugega obiska bo srečanje s pastorjem Giovannijem Traettinom, prijateljem iz obdobja, ko je še deloval v Buenos Airesu. Ta obisk bo strogo zasebne narave.


Papež prišel na kosilo v vatikansko menzo

Papež Frančišek je danes nenapovedano prišel na kosilo v vatikansko menzo, namenjeno za zaposlene v Vatikanu. Kot vsi ostali se je postavil v vrsto, izbral jedi iz današnjega menija in prisedel k ostalim gostom menze.


Papež sprejel Meriam Ibrahim

Sudanska kristjanka Meriam Ibrahim, ki je bila v domovini zaradi domnevnega odpada od islamske vere in poroke s kristjanom obsojena na smrt, po močnem mednarodnem pritisku pa jo je prizivno sodišče vendarle pomilostilo, je včeraj prispela v Italijo. Na rimskem letališču Ciampino jo je pričakal sam premier Matteo Renzi. Meriam je skupaj z njeno družino v Domu sv. Marte sprejel tudi papež Frančišek. V polurnem pogovoru se ji je zahvalil za njeno pričevanje vere in njeno stanovitnost.


Sveti sedež o nasilju v Gazi: Dolgoročno ne bo zmagovalcev, ampak le več trpljenja

Na včerajšnjem izrednem zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki je v Ženevi razpravljal o izraelsko palestinskem konfliktu, je nastopil tudi vatikanski predstavnik, msgr. Silvano Tomasi.


Albanija: Od koncentracijskih taborišč do bližajočega se papeževega obiska

Medtem ko so priprave na papežev obisk v Južni Koreji, kjer se bo mudil čez tri tedne, v polnem teku, se na Frančiškov obisk pospešeno pripravljajo tudi v Albaniji. To državo bo sveti oče obiskal 21. septembra, kar bo njegovo tretje mednarodno potovanje, prvo v Evropi.


Msgr. Stanovnik: Bergoglio je bil vedno pozoren do vsakega človeka

Papež Frančišek je bil vedno zelo razsoden in človek velikih dejanj, hkrati pa ga v osebnem stiku odlikujeta pristnost in spontanost. Pozoren je do vsakega človeka, je v pogovoru z dopisnico RTV Slovenija iz Rima in Vatikana Mojco Širok dejal papežev dolgoletni prijatelj, argentinski nadškof Andrej Stanovnik.


Uradni program papeževega obiska v Caserti

V Vatikanu so včeraj objavili uradni program obiska papeža Frančiška v Caserti, kjer se bo mudil v soboto.


Vpogled v papežev dan

Papež Frančišek si že kot nadškof v Buenos Airesu nikoli ni privoščil počitnic. Vsak dan pa se drži točno določenega urnika.


Papež: Zlo ne prihaja od Boga. Bog je potrpežljiv, zna čakati

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o priliki o pšenici in ljulki.


Skupnost, ki skrbi za najbolj obrobne

Papež Frančišek, ki se bo od 14. do 18. avgusta mudil v Južni Koreji, bo med drugim obiskal tudi Skupnost Kkottongnae. Ime samo pomeni »vasica rož«, v resnici pa gre za skupnost, ki je dve uri in pol vožnje oddaljena od Seula in se ukvarja z najbolj odrinjenimi in najbolj pozabljeni.


Papeževa nečakinja: Vedno nam je vbijal v glavo, da moramo skrbeti za najrevnejše

Papež Frančišek ima dober smisel za humor. Rad ima red. Vedno nam je vbijal v glavo, da moramo skrbeti za najrevnejše, je v ekskluzivnem intervjuju z dopisnico RTV Slovenija iz Rima in Vatikana Mojco Širok dejala papeževa nečakinja, ki je poročena s Slovencem. Povedala je, da Frančiška najbolj od vsega bolita nasilje in stradanje otrok. To, kar ga je prej skrbelo v Argentini, ga zdaj skrbi na svetovni ravni: trgovina z orožjem, z ljudmi, priseljenci. Gre za prvi intervju, ki ga je dala novinarjem, odkar je bil njen stric izvoljen za papeža.


Papež telefoniral Peresu in Abasu

Ob dogodkih v Gazi je papež Frančišek danes zjutraj osebno telefoniral izraelskemu in palestinskemu predsedniku, Šimonu Peresu in Mahmudu Abasu. Zagotovil je svojo nenehno molitev in molitev celotne Cerkve za mir v Sveti deželi. Spregovoril je tudi o nujnosti nadaljnjega prizadevanja, da bi vse vključene strani in vsi, ki nosijo politično odgovornost na lokalni in mednarodni ravni, delali za prenehanje vsake sovražnosti, da bi se zavzemali za premirje, mir in spravo src.


Papež prihodnje leto tudi v New York in Mehiko?

Bliža se papežev obisk v Južno Korejo, kjer se bo mudil od 14. do 18. avgusta. Od mednarodnih potovanj Frančiška letos čaka še obisk v Albaniji, 21. septembra. Od 13. do 15. januarja prihodnje leto se bo mudil na Šri Lanki in Filipinih, septembra 2015 pa se bo najverjetneje udeležil svetovnega srečanja družin v Filadelfiji v ZDA. Ob tem ga vabijo tudi v New York in Mehiko.


Kardinal Rode za sodelovanje med Cerkvijo in državo v duhu sporazuma iz leta 2001

Kardinal Franc Rode upa, da bo sodelovanje nove vlade s Katoliško Cerkvijo teklo v duhu sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem, ki je bil podpisan leta 2001. Za najverjetnejšega mandatarja za sestavo nove vlade Mira Cerarja pa kardinal ne verjame, da bo neobčutljiv na krščanske in evropske vrednote.


Bo papeška poletna rezidenca letos ostala neuporabljena?

Zdi se, da bo papeška poletna rezidenca v Castel Gandolfu letošnje poletje samevala. Niti papež Frančišek niti zaslužni papež Benedikt XVI. letos ne načrtuje daljšega bivanja v Castel Gandolfu, čeprav bo eden ali drugi tam morda bival krajši čas.


Papež poziva k zaščiti otrok, ki migrirajo brez spremstva

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, se je včeraj v Mehiki udeležil seminarja o migracijah. Sveti sedež in mehiška vlada namreč želita sodelovati pri reševanju tega vprašanja. Tema je zelo aktualna zlasti v luči dejstva, da je v zadnjih desetih mesecih iz držav Srednje Amerike v ZDA prišlo več kot 50 tisoč otrok brez spremstva staršev ali skrbnikov. Nekateri so na poti celo umrli. Udeležencem seminarja je sporočilo poslal tudi papež Frančišek.


Papež o spolnih zlorabah, mafiji in vzgoji

Papež Frančišek je dal nov intervju, znova za italijanski dnevnik La Repubblica. V njem je spregovoril o pedofiliji, mafiji in o vzgoji. Vendar avtor intervjuja, ustanovitelj časopisa Eugenio Scalfari, pogovora ne objavlja v klasičnem stilu z vprašanji in odgovori, ki točno odražajo misel sogovornika, ampak je napisal poročilo o intervjuju. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi ob tem opozarja, da besede, ki jih Scalfari med narekovaji pripisuje papežu, ni mogoče z gotovostjo pripisati Frančišku.


Papež pozval h končanju sovražnosti v Sveti deželi in povabil k molitvi za mir

Napetosti med Izraelci in Palestinci se stopnjujejo. Žrtve nasilja, ki ne pojenja, so številni civilisti. Tragični dogodki zadnjih dni žalostijo tudi papeža Frančiška, zato je ob koncu opoldanskega nagovora pozval k prenehanju sovražnosti v Sveti deželi in povabil k molitvi za mir.


Papež: Tudi v počitnicah ob nedeljah zajemajmo pri mizi Božje besede

Kljub nevihtam, ki so se vse dopoldne vrstile nad večnim mestom, se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu zbralo veliko število ljudi, ki so želeli prisluhniti besedi papeža Frančiška, z njim moliti angelovo čaščenje in prejeti blagoslov. Posebej vidna je bila skupina, ki je predstavljala dogajanje ob jutrišnji 400. obletnici smrti svetega Kamila de Lellisa, ki je v Italiji in drugod po svetu znan po uspešnem delovanju bolnišnic in skrbi za uboge. Sveti oče je tej skupini namenil poseben pozdrav. Njegove pozornosti so bili deležni tudi člani tako imenovane Družine radia Marije, ki so poromali na Jasno Goro in Čenstohovo na Poljskem, ter pomorščaki in njihove družine. Papež Frančišek je opoldanski nagovor posvetil razlagi pomena današnjega evangeljskega odlomka, ki predstavi priliko o sejalcu in semenu.


Finale svetovnega nogometnega prvenstva bo vatikanski derbi

Svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji je pri koncu. Potem ko je boj z Brazilijo za tretje mesto dobila Nizozemska s 3:0, je na sporedu le še veliki finale. Za naslov se bosta pomerili reprezentanci Argentine in Nemčije. Ker gre med drugim za obračun rojakov zdajšnjega papeža Frančiška in prejšnjega papeža Benedikta XVI., se je derbija, ki ga bo nocoj gostil stadion Maracana v Riu de Janeiru, v medijih že prijel vzdevek vatikanski. Sveti oče Frančišek je pred sklepnim dejanjem mundiala sicer znova spomnil na povezovalno vlogo športa. V tem smislu lahko razumemo tudi nekaj pobud, ki so zakrožile v javnosti.


Korejci, ki so dali življenje za vero

Južna Koreja se pripravlja na papežev obisk. Takrat bo namreč potekal 6. azijski dan mladih. Sveti oče pa bo tudi za blažene razglasil 124 mučencev. Med njimi so mnogi, ki so bili začetniki Cerkve v tej vzhodni azijski deželi.


Papež zasebno v Caserto

Papež Frančišek bo čez dva tedna zasebno obiskal evangeličanskega pastorja v Caserti na jugu Italije, je sporočil vatikanski predstavnik pater Federico Lombardi. Minuli mesec je Frančišek v Vatikanu sprejel skupino pastorjev in enemu, ki ga pozna še iz časa, ko je bil nadškof v Buenos Airesu, izrazil željo, da bi obiskal njegovo cerkev. Potovanje bo zasebno, je dejal Lombardi, in bo trajalo le eno dopoldne. Najverjetnejši datum je 26. julij. Caserta leži v zaledju Neaplja v pokrajini Kampaniji, kjer deluje mafijska organizacija N´Drangheta.


P. Zollner o srečanju papeža z žrtvami spolnih zlorab

Po svetu še vedno odmeva ponedeljkovo srečanje papeža Frančiška s šestimi žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov. Danes 43-letna Irka Marie Kane, zlorabljena pri 15-ih letih, je v pogovoru za Irish Times dejala, da Frančišek med srečanjem niti enkrat ni pogledal na uro, pogovor je končala ona, povedala pa mu je vse, kar mu je nameravala. Kanova je papežu opisala posledice spolne zlorabe in odnos njenih dveh hčera do Cerkve, ki vanjo ne verjameta v nobeni obliki. Srečanje s papežem opisuje kot zelo pozitivno, predala mu je tudi dve pismi, svoje in od hčere. O ponedeljkovem dogodku je za televizijsko agencijo Romereports spregovoril tudi član Papeške komisije za zaščito mladoletnih, p. Hans Zollner.


De Fransu in lord Patten

Francoski finančnik Jean-Baptiste de Franssu je novi vodja vatikanske banke. Komisijo, ki bo v naslednjem letu pripravila reformo vatikanskih medijev, pa bo vodil Britanec, lord Christopher Francis Patten.
Z vami v etru:

Radijski blogi