Ljubljana, sobota, 23. maj 2015, 04:39

Delovanje papeža Frančiška


Papež o molitvi za kitajske katoličane in preganjane kristjane

Papež je spomnil tudi na nedeljski praznik Marije, Pomočnice kristjanov, ko bo potekal dan molitve za Cerkev na Kitajskem. Vernike po svetu je povabil, naj prosimo Marijo, da pomaga kitajskim katoličanom, da bodo vedno bolj verodostojni pričevalci usmiljene ljubezni med svojim narodom in da bodo duhovno združeni s Petrovo skalo, na kateri je sezidana Cerkev. Papež pa je spomnil tudi, da se bo na večer pred binkoštmi po italijanskih škofijah molilo za brate in sestre v azilu oziroma ubite zaradi vere. Izrazil je upanje, da bo ta dogodek povečal zavedanje, da je verska svoboda neodtujljiva človekova pravica in da bo povečal občutljivost za preganjane kristjane. Ubijanje v imenu vere je označil za nedopusten zločin.


Papež pri splošni avdienci o vzgoji otrok

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o vzgoji otrok za odgovornost. Kot je dejal, je staršem, ki vidijo otroke samo zvečer, težko vzgajati. Še težje je to za starše, ki so ločeni. Poleg tega so bili starši doslej na področju vzgoje med drugim obtoženi avtoritarnosti, protekcionizma, konformizma, čustvenega zatiranja ipd. Med družino in družbo se je tako odprla razpoka, ki je ogrozila vzajemno zaupanje.


50.000 prijavljenih za papeževo mašo v Sarajevu

Za papežev obisk v Sarajevu 6. junija je prispelo že več kakor 50.000 prijav. Večina jih prihaja iz Hrvaške, pa tudi iz Srbije, Makedonije, Slovenije, hrvaških skupnosti v Nemčiji, iz Avstrije in Italije.


Kardinal Maradiaga: Papež ne bo nikogar postavil na cesto

Papež Frančišek ob izvajanju reforme rimske kurije »nikogar ne bo postavil na cesto«, je v pogovoru za francosko agencijo afp povedal kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga.


Papež italijanskim škofom: ne bojte se obsoditi korupcijo

Papež Frančišek je sinoči nagovoril udeležence 68. generalnega zasedanja Italijanske škofovske konference. Omenjeni škofje v teh dneh razpravljajo o papeževi apostolski spodbudi Evangelij življenja. Sveti oče jim je zato med drugim dejal takole: »Naša krščanska in škofovska poklicanost je to, da gremo proti toku in prinašamo veselje«


Papež vodil srečanje voditeljev dikasterijev na temo svetega leta

Papež Frančišek je včeraj dopoldne v Vatikanu vodil srečanje voditeljev dikasterijev rimske kurije.


Papež redovnicam: Prosite novi svetnici za mir v vaši deželi

"Veliko molite za mir." Tako je papež Frančišek spodbudil redovnice iz Svete dežele, ki so se v nedeljo udeležile kanonizacije štirih novih svetnic, med katerimi sta bili dve Palestinki: Marija Križanega Jezusa in Marija Alfonsina Danil Ghattas.


Lombardi: Papež je Abbasa spodbudil k prizadevanju za mir

Na papeževe besede, ki naj bi palestinskega predsednika Mahmuda Abasa ob sobotnem srečanju označil za angela miru, so se kritično odzvali v Izraelu. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je pojasnil, da je papež Abbasu podaril medaljon, ki simbolizira angela miru. Kaj mu je pri tem natančno rekel, ni slišal, vendar pa je papež tak simbol daroval tudi že drugim predsednikom, in ne samo Abbasu, z njim pa jih ponavadi želi spodbuditi k prizadevanju za mir. Rimski rabin Ricardo DiSegni je ob tem na tviterju zapisal, da potrebujemo angele miru, ki pa morajo biti pristni angeli za pristen mir.


Glasba in teologija o lepoti družine

Predsednik papeškega sveta za družino nadškof Vincenzo Paglia in glasbenik Andrea Bocelli sta v Vatikanu predstavila projekt z naslovom: Velika skrivnost. Evangelij družine – šola človečnosti za današnji čas. Po različnih krajih sveta bodo v njem povezali glasbo in katehezo, umetnost in teologijo. Začeli pa ga bodo 28. maja v Barceloni.


VIDEO: Papež razglasil štiri svetnice

Z današnjim dnem je Cerkev bogatejša za štiri nove svetnice. Papež Frančiške je med slovesnim evharističnim bogoslužjem, darovanim na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasil za svete štiri redovnice in sicer: Marijo Kristino brezmadežnega spočetja, rojeno v Neaplju leta 1856; Marijo Alfonsino Danil Ghattas, rojeno v Jeruzalemu leta 1843; Marija Križanega Jezusa, poznano tudi pod imenom Mala Arabka, s svetnim imenom Mariam Baouardy, ki je bila rojena v Galileji blizu Nazareta leta 1846 ter Jeanne Émilie De Villeneuve, rojeno v Franciji leta 1811. Dve med njimi je k blaženim prištel sveti Janez Pavel II. in dve, zaslužni papež Benedikt XVI.


Objavljen program papeževega potovanja v Latinsko Ameriko

Papež Frančišek bo čez slaba dva meseca odpotoval v Latinsko Ameriko in sicer v Ekvador, Bolivijo in Paragvaj. Njegov obisk teh dežel bo trajal od 5. do 13. julija.


VIDEO: Nadškof Zore na Brezjah: Oče miru, nikoli več vojne!

V baziliki Marije Pomagaj na Brezjah se je dopoldne sklenilo slovesno somaševanje škofov ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne ter za vse žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je povedal, da je ob koncu vojne sredi našega naroda zazijal prepad. „Na eni strani so ostali heroji, na drugi pomorjeni, v sami sredini pa so ostali tisti, ki so morili.“ Na koncu je izrazil prošnjo Mariji Pomagaj za mir, Očetu miru pa „nikoli več vojne“.


Papež na Kubo od 19. do 22. septembra

Papež Frančišek se bo na Kubi mudil od 19. do 22. septembra, je sporočila kubanska škofovska konferenca. Sveti oče pa ne bo obiskal le Havane, ampak tudi mesto Holguin in Marijino svetišče v Santiagu. Obisk bo imel močan pastoralni poudarek, je za italiajnski dnevnik Corriere della Sera dejal namestnik za splošne zadeve v Vatikanu, nadškof Angelo Becciu, ki je bil od leta 2009 do 2011 nuncij na Kubi in papežu Frančišku svetuje v zvezi s kubansko politiko.


VIDEO: Maša ob odprtju generalne skupščine Mednarodne karitas

Papež Frančišek je včeraj popoldne v vatikanski baziliki daroval sveto mašo ob začetku 20. generalne skupščine Mednarodne karitas. V pridigi je poudaril, da je poklicanost Karitas v preprostem in poslušnem sprejemanju Boga in bližnjega. Prav zato se Caritas izogiba, da bi se omejila na navadno humanitarno organizacijo. »Kdor živi poslanstvo Caritas, ni navaden delavec, temveč je pričevalec Kristusa, oseba, ki ljubi s Kristusovim duhom, z duhom zastonjskosti, podarjanja« je dejal papež in dodal, da vse naše strategije in načrtovanja ostanejo prazni, če v sebi ne nosimo te Kristusove ljubezni. Poudaril je še, da je na planetu dovolj hrane za vse, zdi pa se, da manjka želja po tem, da bi jo delili z vsemi. Generalne skupščine Mednarodne karitas se udeležuje tudi Jana Lampe iz Slovenske karitas.


VIDEO: Splošna avdienca: Prosim?, hvala, oprosti

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci izpostavil tri besede, ki odpirajo pot dobremu življenju v družinah. To so: prosim?, hvala in oprosti. Gre za preproste besede, ki pa jih je včasih težko udejanjiti. So del dobre vzgoje, a treba je paziti, da se za lepim vedenjem ne skrivajo slabe navade. Dobri odnosi namreč temeljijo v ljubezni in spoštovanju drugega.


Papež otrokom: vladajoči služijo s prodajo orožja

Dvorano Pavla VI. je dopoldne preplavilo sedem tisoč otrok, nosilcev projekta Tovarna miru. Ta poteka po številnih italijanskih šolah, želijo pa si, da bi prestopil tudi meje države. Otroci so papežu predstavili svoja prizadevanja za mir in ga povabili, naj sodeluje z njimi. Podarili so mu čelado, za varnost pri delu v tovarni miru in mu povedali, da je zdaj posebej delavec za mir. Zatem so mu postavili več vprašanj in ga prosili za nasvet pri gradnji miru.


Prvo mednarodno srečanje rabinov, kardinalov in škofov

Na Gori blagrov v Galileji je pretekli teden potekalo prvo mednarodno srečanje rabinov, kardinalov in škofov. Organizirala ga je Neokatehumenska pot v Izraelu. In sicer ob 50-letnici koncilske izjave o razmerju Cerkve do nekrščanskih verstev Nostra Aetate in v spomin na 70. obletnico konca holokavsta. Sodelovalo je sedem kardinalov, dvajset škofov in sto dvajset rabinov s celega sveta. Poleg njih je bilo navzočih še več osebnosti iz akademskega, umetnostnega in kulturnega sveta obeh verstev.


Papež Frančišek sprejel kubanskega predsednika Raula Castra

Papež Frančišek je dopoldne sprejel kubanskega predsednika Raula Castra. Srečanje, ki je bilo "strogo zasebne narave", je trajalo sabo uro. Castro je po pogovorih dejal, da se je svetemu očetu zahvalil "za njegov prispevek pri zbliževanju odnosov med Kubo in ZDA".


Papež tokrat o zapovedi ljubezni in hvaležnosti do mater

Papež Frančišek je dopoldne v zasebni avdienci v Vatikanu sprejel kubanskega predsednika Raula Castra. Opoldne se je pridružil vernikom na Trgu sv. Petra, z njimi razmišljal o nedeljskem evangeliju, zmolil „Raduj se!“ in jih povabil, naj zaploskajo materam, ki danes praznujejo „svoj“ dan.


Na beneškem bienalu tudi Sveti sedež

V Benetkah bo od danes do 22. novembra potekala 56. mednarodna umetnostna razstava. Kurator Okwui Enwezor je za temo letošnje razstave izbral Vse prihodnosti sveta. Na bienalu bo tako v prehajanju meja med likovno umetnostjo, glasbo in filmom iskal dogovore na krize današnjega časa. Slovenijo bo zastopal Jaša Mrevlje Pollak. Na beneškem bienalu bo sodeloval tudi Vatikan.


Papež med avdienco spomnil na drugo svetovno morijo

Papež Frančišek je med včerajšnjo splošno avdienco spomnil na posebno obletnico. 7. maja 1945 je kapitulirala nacistična Nemčija, s tem pa se je uradno končala 2. svetovna vojna.


Br. Alois o tem, zakaj je med II. svetovno vojno nastala skupnost v Taizeju

Letošnje leto je za taizejsko skupnost, ekumenski meniški red, pomembno. Praznovali bodo stoto obletnico ustanovitelja brata Rogerja, spominjali pa se bodo tudi desete obletnice atentata nanj.


Papež se bo srečal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom

Papež Frančišek se bo to nedeljo dopoldne, 10. maja, v Vatikanu srečal s kubanskim predsednikom Raulom Castrom.


Kmalu trije novi svetniki in trije novi blaženi

Sveti oče se je v torek srečal s kardinalom Angelom Amatom, prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov. Med avdienco je potrdil pritrdilno razsodbo redne seje kardinalov in škofov, članov kongregacije, glede bližnje kanonizacije bl. Juniperja Serre. Gre za španskega frančiškanskega duhovnika in misijonarja, ki je živel med letoma 1713 in 1784. Za svetnika ga bo razglasil papež Frančišek 23. septembra med svojim apostolskim potovanjem v Združene države Amerike.


Tovarna miru: Prvi dogodek bo srečanje otrok s papežem

V Rimu so predstavili projekt Tovarna miru, ki ga podpirajo italijansko ministrstvo za šolstvo, za univerzitetno izobraževanje in raziskovanje, ministrstvo za kmetijstvo, prestolnica Rim, urad za zaščito otrok in mladostnikov ter druge državne ustanove. Na novinarski konferenci je sodeloval tudi p. Federico Lombardi, direktor tiskovnega urada Svetega sedeža. Prvi osrednji dogodek, ki ga prinaša Tovarna miru, je namreč srečanje s papežem Frančiškom. Več tisoč otrok se bo 11. maja v Vatikanu srečalo s svetim očetom, da bi skupaj z njim gradili svet miru, strpnosti in sprejemanja.


Logo jubilejnega leta Usmiljenja delo p. Marka Ivana Rupnika

Msgr. Salvatore Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, je na torkovi novinarski konferenci v Vatikanu predstavil logo in geslo jubilejnega leta. Geslo je vzeto iz šestega poglavja Lukovega evangelija in se glasi: "Usmiljeni kot Oče". Vabi nas, naj živimo usmiljenje po zgledu Očeta, ki nam pravi, naj ne sodimo, da ne bomo sojeni, ampak naj odpuščamo in dajemo ljubezen in odpuščanje brez mere.


VIDEO: Papež o lepoti in dostojanstvu krščanskega zakona

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil lepoti krščanskega zakona. Slovesnost sklenitve zakonske zveze po njegovih besedah ni le prazničen dogodek v cerkvi, s cvetjem, lepimi oblekami in fotografiranjem. Gre namreč za zakrament, ki se podeli v Cerkvi in tudi gradi Cerkev, saj se ustanovi nova družinska skupnost.


Kard. Sandri v Iraku: Med tistimi, ki nosijo znamenja preganjanja

Prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, kardinal Leonardo Sandri, je včeraj sklenil obisk v Iraku. Gre za obisk, ki je bil predvsem solidarnostne narave, saj se nasilni spopadi v državi še vedno nadaljujejo.


Zaprisega članov švicarske garde

V Vatikanu bodo popoldne slovesno zaprisegli novi člani švicarske garde. 32 rekrutov je skupaj z njihovimi družinami v ponedeljek sprejel papež Frančišek. V nagovoru je dejal, da je prijateljstvo med švicarskimi gardisti in papežem posebno, saj je utemeljeno na Kristusovi ljubezni, ki je pripravljena dati življenje za svoje prijatelje.


Papeževa jutranja homilija: stiske, priporočanje, mir

Stiske, priporočanje, mir. To so tri besede, okoli katerih se je vrtela današnja homilija papeža Frančiška med sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte. Papež je poudaril predvsem, da kristjan v težavah nima »sadomazohističnega vedenja«, ampak se z zaupanjem in upanjem priporoča Gospodu.


Maja v Vatikanu koncert z revnimi in za revne

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so danes predstavili »koncert z revnimi in za revne«, katerega izkupiček bo namenjen karitativnim dejavnostim papeža Frančiška. Dogodek bo potekal 14. maja, na praznik Gospodovega vnebohoda, ob 18. uri, v vatikanski Avli Pavla VI., in sicer pod pokroviteljstvom Apostolske elemozinerije, ki skrbi za papeške karitativne dejavnosti, zatem Papeškega sveta za kulturo, Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije in Fundacije svetega Mateja. Koncert bo izvajal zbor rimske škofije pod taktirko msgr. Marka Frisine.


Papež Frančišek: Švicarski gardist sledi Jezusu in ljubi Cerkev

V Vatikanu bodo jutri slovesno zaprisegli novi člani švicarske garde. 32 rekrutov je skupaj z njihovimi družinami včeraj sprejel papež Frančišek. V nagovoru je dejal, da je prijateljstvo med švicarskimi gardisti in papežem posebno, saj je utemeljeno na Kristusovi ljubezni, ki je pripravljena dati življenje za svoje prijatelje.
Radijski blogi