Ljubljana, ponedeljek, 20. april 2015, 02:43

Delovanje papeža Frančiška


Sveti oče v opoldanskem nagovoru o pričevalcih

Množica ljudi z različnih koncev sveta je tudi danes opoldne napolnila Trg sv. Petra v Vatikanu. Vsi zbrani na trgu so se papežu po opoldanski molitvi in blagoslovu pridružili v molitvi za vse, ki so to noč doživeli tragični brodolom, ki je terjal več sto življenj v Sredozemskem morju, približno 60 milj oddaljeni od libijske obale. Sveti oče je ob tej tragediji izrazil svojo globoko bolečino in zagotovil svoj spomin v molitvi za preminule in njihove družine. Na mednarodno skupnost je naslovil užaloščen poziv k odločnim in takojšnjim ukrepom, da do podobnih tragedij ne bi več prihajalo.


10. obletnica izvolitve Benedikta XVI.

Danes mineva deset let od izvolitve zaslužnega papeža Benedikta XVI. Ob tej obletnici bodo v rojstni hiši Josepha Ratzingerja v Marktlu ob reki Inn odprli posebno razstavo z naslovom »Veselje evangelija«, s katero organizatorji želijo opozoriti na povezavo med Benediktom XVI. in Frančiškom. Ko gre za vprašanja, ki vodijo v osrčje vere, se argentinski papež vedno znova opira na svojega predhodnika Benedikta XVI., so zapisali v napovedniku prireditve. Razstava, ki bo na ogled do konca oktobra, naj bi to tezo podkrepila.


Papež razmišlja o obisku Kube

Papež razmišlja o tem, da bi se ob svojem potovanju v ZDA septembra letos ustavil tudi na Kubi, je povedal vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, a dodal, da so pogovori s Kubo o tem še preveč v začetni fazi, da bi lahko že govorili o dokončni papeževi odločitvi.


Papež prihodnje leto v Armenijo

Papež Frančišek bo prihodnje leto obiskal Armenijo. Novico je sporočil predstavnik Armenske apostolske Cerkve, ki se je minulo nedeljo udeležil maše s papežem. Delegacija s katolikosom patriarhom Karekinom II. je papeža že za letos povabila v Erevan in Etschmiadzin, je dejal in dodal, da je Frančišek to vsekakor izključil, pride pa leta 2016. Armenijo je nazadnje obiskal papež Janez Pavel II. leta 2001.


Torinski prt od nedelje do 24. junija znova izpostavljen v češčenje

Torinski prt bo od nedelje prvič po petih letih znova javno izpostavljen. Priložnost je 200. obletnica rojstva ustanovitelja salezijanske družbe, svetega Janeza Boska, ki je v Torinu deloval kot dušni pastir mladi. Romarji bodo prt v torinski stolnici lahko počastili do 24. junija. Papež Frančišek se bo tam mudil 21. in 22. junija. Ob zadnji izpostavitvi aprila in maja 2010 je prt počastilo več kot 2 milijona ljudi.


Svet kardinalov o medijih in odgovornosti škofov v zvezi s spolnimi zlorabami

Svet devetih kardinalov, ki ga sestavljajo najožji papeževi svetovalci, je včeraj končal tridnevno zasedanje, na katerem je razpravljal o vprašanjih v zvezi z reformo rimske kurije. Tokrat so se osredotočili na reformo vatikanskih medijev in vprašanje odgovornosti škofov, ki niso odgovorno obravnavali primere spolnih zlorab otrok.


Nadškof Gänswein o Benediktu XVI: Glava je bistra. Noge pa tu in tam nekoliko nagajajo.

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 88. rojstni dan. Tako kot zadnja leta tudi tokrat ne bo nobenega javnega praznovanja, je pa v preteklosti imel vrsto nepozabnih rojstnih dni, z glasbo kot skupnim imenovalcem.


Papež: Teorija spolov je korak nazaj

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienco namenil razlikam in dopolnjevanju med možem in ženo. O tem bo spregovoril tudi naslednjič, pripravlja pa še dve katehezi o zakonski zvezi. Danes se je osredotočil na problem teorije spolov.


Program papeževega potovanja v Sarajevo

Vatikan je objavil program papeževega potovanja v Sarajevo, kjer se bo mudil 6. junija.


Bula ob napovedi izrednega jubileja Usmiljenja

Papež Frančišek je z javno objavo bule Misericordiae vultus napovedal sveto leto usmiljenja. "Cerkev je v tem trenutku velikih epohalnih sprememb poklicana močneje ponuditi znamenja upanja in Božje bližine," je dejal med večernicami. Bulo, ki jo je prevedel br. Miran Špelič objavljamo v celoti.


V Vatikanu deveto srečanje sveta kardinalov

V Vatikanu se je začelo deveto srečanje sveta kardinalov. Pogovori o reformi rimske kurije bodo trajali do srede. Udeležuje se jih tudi papež Frančišek.


SDM leta 2015 v kraju Brzegi blizu Krakova

Sklepna slovesnost svetovnega dneva mladih julija 2016 bo potekala na velikem zemljišču v kraju Brzegi blizu Krakova. Na okoli 200 hektarih zelenice, 15 kilometrov oddaljene od mestnega središča, bo dovolj prostora za več kot milijon mladih.


VIDEO: Turčija zaradi papeževe uporabe besede genocid odpoklicala svojega veleposlanika

Turčija je odpoklicala svojega veleposlanika pri Svetem sedežu, potem ko je papež Frančišek med včerajšnjo mašo v Vatikanu poboj milijon in pol Armencev pred 100 leti označil za prvi genocid 20. stoletja. Turčija, ki se ne strinja, da je šlo med letoma 1915 in 1917 za genocid, je na pogovor poklicala tudi apostolskega nuncija v Ankari, msgr. Antonia Lucibella, in mu izrazila nezadovoljstvo nad papeževimi besedami. Frančišek je med mašo opozoril še na druga dva genocida 20. stoletja, ki sta ju izvedla nacizem in stalinizem, ter na druge poznejše množične poboje, ki so se zgodili v Kambodži, Ruandi, Burundiju ter Bosni in Hercegovini.


S Tomažem utrdimo vero v Jezusovo vstajenje

Današnji evangeljski odlomek govori o Jezusovem srečanju z apostolom Tomaže teden dni po vstajenju. Papež Frančišek je opoldanski nagovor posvetil prav temu srečanju in v njem odkril tudi našo pot srečanja z Vstalim.


Sv. Gregor iz Nareka ob stoletnici genocida nad Armenci razglašen za cerkvenega učitelja

Papež Frančišek je dopoldne v baziliki sv. Petra daroval sveto mašo za katoliške vernike armenskega obreda. Pri oltarju so se mu  pridružili patriarh armenske katoliške Cerkve Bedros XIX. Tarmouni ter škofje in duhovniki z Rimom povezane armenske Cerkve. Navzoča sta bila tudi katolikosa armenske apostolske Cerkve Karekin II. in Aram I. Bogoslužje je zaznamovala stoletnica tako imenovanega armenskega genocida. V uvodnem delu slovesnosti je papež razglasi sv. Gregorja iz Nareka iz 10. stoletja za cerkvenega učitelja.


VIDEO: Papež Frančišek je razglasil sveto leto usmiljenja

Papež Frančišek je z objavo bule javno razglasil jubilejno leto Usmiljenja. Ob 17.30 je pred svetimi vrati bazilike svetega Petra na glas prebral nekaj odlomkov bule. Nato je v baziliki sledila molitev prvih večernic nedelje Božjega usmiljenja, s čimer je želel sveti oče poudariti osnovno temo izrednega svetega leta in sicer Božje usmiljenje.


Papež se bo v nedeljo spomnil stote obletnice armenskega genocida

Papež Frančišek bo v nedeljo v baziliki sv. Petra obhajal bogoslužje za katoličane armenskega obreda, ki se ga bo udeležil tudi armenski predsednik. S tem bo obeležil stoto obletnico armenskega genocida, ki ga nekateri narodi sicer še vedno ne priznavajo, med njimi Turčija. V času otomanskega cesarstva je bilo med letoma 1915 in 1923 ubitih približno milijon in pol Armencev. Današnja Turčija zatrjuje, da je šlo za žrtve vojne, Armenija pa, da je šlo za sistematični načrt iztrebljanja te etnične skupine. Papež Frančišek je že včeraj v Vatikanu sprejel 20 člansko delegacijo Patriarhalne sinode armensko-katoliške Cerkve.


Določeni datumi papeževega potovanja v Ekvador, Bolivijo in Paragvaj

Datum za obisk papeža Frančiška v Ekvadorju je že določen. Tam se bo mudil od 6. do 8. julija, je sporočil nadškof v Cuenci Luis Cabrera. Ekvador bo prva postaja papeževega potovanja v Južno Ameriko. Frančišek naj bi vse tri dni ostal v glavnem mestu Quito. Med drugim bo obiskal tamkajšnjo božjo pot El Quinche. 78-letni papež bo nato odpotoval v Bolivijo. Od 10. do 12. julija ga pričakujejo v Paragvaju, ki bo tretja in zadnja postaja tega drugega potovanja v Latinsko Ameriko. Prvi ga je pred letom in pol popeljal v Rio de Janeiro in Aparecido v Braziliji, prihodnje leto pa naj bi sveti oče obiskal Argentino in Kolumbijo.


Ali bostonskega napadalca čaka usmrtitev?

Dve leti po bombnem napadu na maratonu v Bostonu je porota zvezne države Massachusetts 21-letnega Džoharja Carnajeva spoznala za krivega za omenjeni teroristični napad. V njem sta umrli dve dekleti in osemletni deček, več kot 260 pa je bilo ranjenih. To je bil najhujši napad na ozemlju ZDA po enajstem septembru 2001.


Gänswein o papežu Frančišku in Benediktu XVI.

Nadškof Georg Gänswein je v pogovoru, ki so ga na veliko noč predvajali na avstrijski televiziji ORF dejal, da noben papež ne more biti priljubljen pri vseh. S tem se je odzval na razna poročila, po katerih naj bi imel papež Frančišek v Vatikanu celo vrsto nasprotnikov. Po njegovih besedah bodo vedno obstajali nezadovoljneži, ki se ne bodo strinjali z določenim načinom papeškega vladanja. V Vatikanu je sicer slišati 'takšen ali drugačen glas', ki se jezi nad marsičem, vendar nima občutka, da bi bili proti Frančišku osebe ali tokovi. Pomembna ključna beseda v Frančiškovem pontifikatu je pristnost, je dejal prefekt Papeške hiše in osebni tajnik zaslužnega papeža Benedikta XVI.


VIDEO: Papež pri avdienci o ukradenem otroštvu

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o trpljenju, ki ga doživljajo številni otroci. Nekateri so že ob rojstvu zavrženi in zapuščeni. Sveti oče je ob tem pozval, naj na otroke ne prelagamo svojih krivd in poudaril, da otroci niso nikoli napaka.


Filoni: Iraški begunci upajo na papežev obisk

Iračani upajo, da jih bo obiskal papež, je povedal prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, kardinal Fernando Filoni, ki je v minulih dneh v papeževem imenu obiskal vse škofije v Kurdistanu, zlasti območja, kjer so nastanjeni krščanski begunci. Mašo na veliko noč je daroval v mestu Suleijmanija in vernike spodbudil z besedami, da niso sami.


Papež: Mi oznanjamo Kristusovo vstajenje takrat, ko njegova luč razsvetljuje temne trenutke našega bivanja

V katoliški Cerkvi danes obhajamo velikonočni ponedeljek. Na ta dan želimo kristjani utrditi našo vero v vstalega Jezusa tako, da veselo novico o vstajenju delimo s prijatelji in se skupaj z njimi veselimo. Tradicionalno so obiski in voščila na ta dan dobra priložnost za oseben stik in sporočilo upanja.


Papež pri Urbi et Orbi: V služenju je prava moč!

Papež Frančišek je po slovesni sveti maši, ki jo je daroval na Trgu sv. Petra v Vatikanu, zbranim podelil svoj blagoslov Mestu in svetu – Urbi et Orbi. Pred tem pa je vsem vernikom in ljudem dobre volje posredoval svojo velikonočno poslanico, v kateri je obsodil vsakršno nasilje ter prosil za mir v deželah, kjer divja vojna.


Velika noč v Iraku: Prej procesije, letos nič

Za sto tisoče kristjanov na Bližnjem vzhodu je praznovanje velike noči onemogočeno ali oteženo, še posebej v Siriji in Iraku, kjer pustošijo islamski skrajneži.


Cerkev na Zelenortskih otokih skozi oči njenega prvega kardinala

Februarja letos je sveti oče umestil nove kardinale. Med njimi je bilo več predstavnikov dežel, ki so s tem prvič dobile svojega kardinala. To velja tudi za Zelenortske otoke. Arlindo Gomes Furtado je prvi kardinal v zgodovini, ki prihaja iz tamkajšnje Cerkve. Za vatikanski časopis L'Osservatore Romano je predstavil razmere, v katerih deluje.


11. aprila objava papeške bule za leto Usmiljenja

V soboto, 11. aprila, bo papež Frančišek z objavo bule javno razglasil jubilejno leto Usmiljenja, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.


VIDEO: Ne moremo doživeti velike noči, če ne vstopimo v Skrivnost!

Vesoljna Cerkev je z obredi velikonočne vigilije pričakala Gospodovo vstajenje. Papež Frančišek je slovesnost vodil v vatikanski baziliki. Najprej je v atriju blagoslovil novi ogenj, po procesiji z velikonočno svečo je vodil liturgijo Božje besede in daroval sveto mašo. V svojem nagovoru je opozoril, da ne moremo doživeti velike noči, če ne vstopimo v Skrivnost, ki jo je dovršil Bog s svojim bdenjem ljubezni.


Papež spodbuja Cerkev v Kolumbiji v prizadevanju za mir

V velikem tednu je papež Frančišek poslal pismo Cerkvi v Kolumbiji in ves kolumbijski narod, njegove pastirje in oblastnike spodbudil k pogumnemu prizadevanju za mir, ki je edina pot za izgradnjo pravičnejše in bolj bratske družbe. Pismo je bilo poslano po kardinalu Pietru Parolinu, državnem tajniku Svetega sedeža.


Video:Papež Frančišek ob sklepu križevega pota v Koloseju: Breme Tvojega križa nas osvobaja vseh naših bremen

Več deset tisoč romarjev je je na veliki petek zvečer napolnilo okolico rimskega Koloseja, kjer je papež Frančišek vodil križev pot.


Križev pot, ki ga je v rimskem Koloseju vodil sveti oče Frančišek

Besedila meditacij je papež Frančišek letos zaupal upokojenemu škofu Novare, Renatu Cortiju. Navdih je črpal iz pridige papeža Frančiška o svetem Jožefu, varuhu Marije in Jezusa. Ključna beseda bo zato „varovati“, v meditacijah pa razmišlja tudi o številnih sodobnih problemih. Škof Corti je besedo varstvo povezal z različnimi stvarnostmi: Božjo besedo, evharistijo in odpuščanjem. Posebej se je želel dotakniti družine. Prav tako si je prizadeval nakazati koristne smernice za cerkveno življenje ter opozoril na pojav v današnjih družbah, ki gre v nasprotno smer od varovanja. „Na primer zlo, storjeno nad mladimi, zapuščenost revnih, pozaba stebrov, ki zagotavljajo mir, to so resnica, pravičnost, svoboda, ljubezen.“ V meditacijah govori še o perečih temah današnjega sveta, kot so smrtna kazen, ki jo je treba ukiniti, mučenje, ki ga je prav tako treba preprečiti, nečloveški odnos do nedolžnih in ljudi, ki se jih barbarsko ubija, trgovina z ljudmi. A škof Corti spomni tudi na izredno lepe izkušnje, ki prinašajo upanje, omenja misijonarke, ki se posvečajo otrokom vojakom in se trudijo, da jim vrnejo njihovo dostojanstvo.


Papež moli za spremembo v srcih povzročiteljev napada v Keniji

Papež Frančišek je z globoko žalostjo sprejel novico o včerajšnjem napadu na univerzo v mestu Garissa v Keniji. V sožalnem sporočilu, ki ga je podpisal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, zagotavlja svoje molitve in duhovno bližino družinam žrtev in vsem Kenijcem
Radijski blogi