Ljubljana, četrtek, 28. julij 2016, 02:50

Delovanje papeža Frančiška


Papež v samostan sester darovanja v templju v Krakovu in Čenstohovohova

Drugi dan apostolskega potovanja papeža Frančiška bo zaznamoval obisk Čenstohove in Jasne Gore. Tam bo papež daroval sveto mašo ob 1050. obletnici krsta Poljske. Še pred odhodom iz Krakova pa se bo za krajši čas zaustavil v samostanu sester darovanja v templju. Le-ta je le nekaj sto metrov oddaljen od nadškofijskega sedeža.


Papež na Poljskem, 27. 7.: Nagovor oblastem in pogovor s škofi

Papež Frančišek je popoldne začel svoje 15. mednarodno potovanje, ki ga vodi predvsem na 31. svetovni dan mladih v Krakovu, obiskal pa bo tudi nekaj drugih pomenljivejših krajev na Poljskem, svetišče v Čenstohovi in koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Po sprejemu na krakovskem letališču Janeza Pavla II. in navdušenem pozdravljanju množic ob cesti je na vavelskem gradu nagovoril predstavnike oblasti in civilne družbe ter se srečal s poljskim predsednikom. Za katoličane se opredeljuje 92 odstotkov Poljakov, 40 odstotkov jih gre vsako nedeljo k maši. Zato ni presenetljivo, da je papež v nagovoru oblastem na vavelskem gradu spregovoril o poljski narodni identiteti. Pozornost je namenil še migracijam in zaščiti življenja.


Papež: Svet je v vojni, vendar ne verski, ampak v vojni interesov

Papež je, kot običajno, na letalu kratko pozdravil novinarje. Komentiral je barbarski umor župnika Hamela v Franciji in dejal, da je svet v vojni, vendar ne verski, ampak vojni interesov, vojni za denar, naravne vire, prevlado nad narodi. Vsa verstva želijo mir, je dejal, vojno želijo drugi.


Papež nad slovenski narod kliče Božji blagoslov

Papež je na Poljsko letel tudi prek Slovenije. V telegramu predsedniku Borutu Pahorju je zapisal, da nad naš narod kliče obilje Božjega blagoslova.


V Franciji ubiti duhovnik po mnenju mnogih daroval življenje za skupnost in bratstvo

V Franciji še naprej odmeva včerajšnji okruten zločin skrajnežev, ki sta v cerkvi v mestu v Normandiji med sveto mašo zajela talce ter ubila starejšega duhovnika in hudo ranila še enega starejšega človeka. Eden od storilcev je že identificiran, na dan prihajajo grozljive podrobnosti krvavega dejanja, za katerega je odgovornost prevzela Islamska država. Predsednik Francois Holland je poudaril, da gre za teroristični napad, danes se je že sešel z voditelji verskih skupnosti v državi. Ubitega duhovnika se vsi, ki so ga poznali, spominjajo z ganjenostjo, poudarjajo, da je daroval življenje za skupnost in bratstvo.


Duhovna oporoka ubitega francoskega duhovnika

Ljudje iz kraja Saint-Etienne du Rouvray na severu Francije se z ganjenostjo spominjajo včeraj ubitega 86 letnega duhovnika Jacquesa Hamela. Poudarjajo, da je življenje daroval za skupnost in bratstvo.


Svetovni dan mladih se je končno začel!

Začel se je dolgo pričakovani svetovni dan mladih. Papež Frančišek je preko družbenega omrežja tviter včeraj zapisal: »Dragi mladi, ostanimo povezani v molitvi, da bi bil ta svetovni dan mladih bogat duhovnih sadov. Se vidimo jutri!«. Sinoči se je sveti oče, kot ima že v navadi, odpravil v baziliko Marije Velike, kjer se je zadržal v molitvi in prosil blagoslova za svoje potovanje na Poljsko. Medtem pa se je med sveto mašo v parku Blonia tudi uradno odprl 31. svetovni dan mladih. Slovesnost je vodil nekdanji tajnik papeža Janeza Pavla II. kardinal Stanislaw Dziwisz. Na začetku maše je vse zbrane povabil k molitvi za umorjenega francoskega duhovnika.


Papeža Frančiška bodo sprejeli na Vavelskem gradu

Mesto Krakov v katerega bo papež Frančišek pripotoval danes je starodavna prestolnica Poljske. V pisanih virih je prvič omenjeno v 10. stoletju. Leta 2017 bo Krakov obhajal 760. obletnico dodelitve mestnih pravic.


VIDEO: Sveta maša osebnega tajnika papeža Janeza Pavla II. uvod v 31. SDM

V Krakovu se je uradno začel 31. svetovni dan mladih na temo: „Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.“ Uvodno sveto mašo daruje krakovski nadškof, kardinal Stanislaw Dziwisz. Zbranim mladim je v homiliji med drugim dejal: „Sem ste prišli z upanjem in različnimi izkušnjami. Govorite tudi različne jezike. Od zdaj naprej bomo uporabljali en sam jezik - jezik evangelija in ljubezni.“


Msgr. Oder: Sveti Janez Pavel II., papež Frančišek in mladi

Tokratno srečanje svetovnega dne mladih bo nedvomno potekalo v znamenju usmiljenja in ob živem spominu na sv. Janeza Pavla II. Ta papež je bil tisti, ki si je tovrstne dneve zamislil, pa tudi človek, ki je vodil poljski narod na njegovi poti do svobode. Na to je spomnil sveti oče v video sporočilu, ki ga je namenil Poljakom pred svojim apostolskim potovanjem.


Kardinal Parolin o SDM: Papež Frančišek nadaljuje pot, ki ima isti cilj in 'zemljevid'

„Mozaik usmiljenja in harmonije.“ S temi besedami je papež Frančišek opredelil svetovni dan mladih v Krakovu. O njegovem 15. mednarodnem apostolskem potovanju, prvem na Poljskem, je v pogovoru za Vatikanski televizijski center spregovoril državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.


V Krakovu popoldne uvodna maša svetovnega dneva mladih

V Krakovu je vse pripravljeno za jutrišnji prihod papeža Frančiška. Argentinski papež se bo tokrat prvič mudil v domovini sv. Janeza Pavla II. Prav Karlu Wojtyli, ustanovitelju svetovnih dni mladih, bo posvečena današnja slovesnost ob uradnem odprtju 31. svetovnega dneva mladih na temo Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Sveto mašo ob 17.30 bo daroval krakovski nadškof, kardinal Stanislaw Dziwisz.


Prostovoljno delo nas pripravlja na svetovni dan mladih

Tri skupine mladih iz juga Francije in Španije, ki potujejo na Svetovni dan mladih, so se odločile, da bodo pred omenjenim srečanjem opravile prostovoljno delo v Sloveniji. S tem bodo zaživele tudi temo svetovnega dneva mladih, ki pravi: »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli«. Od preteklega četrtka do jutri tako približno 240 deklet dela v Ljubljani in Litiji v šolah, domovih za ostarele in župnijah. Včeraj so se srečale tudi z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom. Duhovne dejavnosti za dekleta pripravlja prelatura Opus Dei. Pogovarjali smo se z Lourdes, Blanco in Ano iz Španije.


Papežev predgovor k dvema še neobjavljenima govoroma Matere Terezije

Papež Frančišek je napisal predgovor h knjigi z naslovom Ljubimo tistega, ki ni ljubljen. V kratkem bo izšla pri Italijanski misijonski založbi, vsebuje pa dva še neobjavljena govora Matere Terezije, ko se je leta 1973 v Milanu srečala z mladimi in redovnicami. Sveti oče v predgovoru razmišlja o molitvi, dejavni ljubezni, usmiljenju, družini in mladini.


Pet svetnikov svetovnega dneva mladih

V Krakovu se bo z današnjo slovesno sveto mašo uradno začel svetovni dan mladih, romarji z vsega sveta pa se že zgrinjajo na Poljsko, tokratno državo gostiteljico. Gre za deželo, ki jo je v svetem letu usmiljenja želel izpostaviti tudi papež Frančišek, s posebnim poudarkom na velikih svetnikih usmiljenja, ki so zrasli znotraj njenih meja, piše Družina. Iz Poljske izhaja najmanj pet svetnikov, ki so dobesedno spremenili svet in bodo zavetniki srečanja mladih.


P. Lombardi: Za varnost v Krakovu je poskrbljeno

V Krakovu se bo z jutrišnjo slovesno sveto mašo uradno začel svetovni dan mladih, ki naj bi se ga udeležilo več kot dva milijona mladih. Papež bo na Poljsko prispel v sredo in bo z mladimi ostal vse do nedelje. Kljub napetosti, ki zaradi zadnjih napadov vlada v Evropi, pa po zagotovilih tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija, na Poljskem ni posebne zaskrbljenosti za varnost. Sprejeli pa so tudi vse potrebne varnostne ukrepe.


Papež: Molitev je prvo in glavno delovno orodje v naših rokah!

Papež je pri opoldanskem nagovoru razložil evangelij današnje nedelje, ki govori o tem, kako je Jezus molil na samem in kako so učenci nato Jezusa prosili, naj jih nauči moliti.


Papež obsodil teroristične napade in nasilje

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru obsodil teroristične napade in nasilje, zlasti v Muenchnu in Kabulu, kjer je življenje izgubilo veliko nedolžnih ljudi.


Assisi v pripravah na 800 letnico porciunkulskega odpustka

V Assisiju se pripravljajo na 800-letnico porcijunkulskega odpustka. Frančiškani so v vabilu zapisali, da romarja, ki stopi skozi vrata bazilike sv. Marije Angelske, takoj pritegne majhna romanska cerkev, ki je fizično središče, predvsem pa duhovno srce celotnega svetišča. Gre za Porcijunkulo, kjer je sv. Frančišek prebudil hrepenenje po nebesih, tistih resničnih, ki se začenjajo na zemlji s svetostjo. Na praznik porciunkule, 4. avgusta, bo zato sveti oče obiskal Assisi.


V ZDA teden o naravnem načrtovanju družine

Pod okriljem ameriške škofovske konference bodo v ZDA tudi letos pripravili teden osveščanja o naravnem načrtovanju družine. Potekal bo med 24. in 30. julijem z naslovom: Ljubezen, usmiljenje, življenje. Odpreti srce zakona. Podnaslov vsega dogajanja pa je: Praznovati in spoštovati pogled Boga na človeško spolnost.


Prvič obhajamo praznik sv. Marije Magdalene

V Katoliški Cerkvi danes prvič obhajamo praznik sv. Marije Magdalene. Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je namreč pred dobrim mesecem njen godovni dan na papeževo željo povzdignila na raven praznika za vso Cerkev. V odloku z začetka junija pojasnjuje, da se odločitev umešča v sedanji cerkveni kontekst, ki zahteva bolj poglobljen premislek o dostojanstvu ženske, novi evangelizaciji in veliki skrivnosti Božjega usmiljenja.


Na SDM-ju v Krakovu pričakujejo najmanj milijon in pol mladih

V Vatikanu so včeraj predstavili papežev obisk Poljske ob priložnosti 31. svetovnega dneva mladih. To bo njegovo 15. mednarodno apostolsko potovanje in 23. država, ki jo bo obiskal. NA SDM-ju v Krakovu po ocenah organizatorjev pričakujejo najmanj milijon in pol mladih.


Biografija o Bartolomeju I.

Papež Frančišek in upokojeni papež Benedikt XVI. sta napisala besedili za biografijo o ekumenskem patriarhu Bartolomeju I. Frančišek je po navedbah vatikanskega časnika L'Osservatore Romano tudi avtor predgovora v omenjeni knjigi.


Papež bo 4. avgusta molil v Porciunkuli

Na spletni strani frančiškanov v Assisiju je bil objavljen podrobnejši program papeževega obiska v Porcijunkuli. Kot smo že poročali, bo sveti oče tja odpotoval v četrtek, 4. avgusta in sicer tri dni po slovesnem odprtju 800-letnice asiškega odpustka.


VIDEO: Papež udeležencem svetovnega dneva mladih: Ponudili bomo mozaik skladnosti in usmiljenja

Papež Frančišek je ob 31. svetovnem dnevu mladih, katerega program se po škofijah začenja danes, vsem, ki se ga bodo udeležili poslal video sporočilo. V njem poudarja, da bo vse dogajanje, ki se ga bo od 28. do 31. julija udeležil tudi sam, potekalo v znamenju jubilejnega leta Usmiljenja in hkrati v spomin na sv. Janeza Pavla II., ki je bil začetnik Svetovnih dni mladih.


Mladi Iračani bodo s papežem molili Očenaš v aramejščini

Točno čez teden dni se bo začel svetovni dan mladih, ki se ga bo udeležilo tudi dvesto mladih iraških katoličanov. Ti bodo na srečanju s papežem Frančiškom molili Očenaš v aramejskem, torej Jezusovem jeziku.


Kardinal Scola: Tragičnih dogodkov ne moremo le opazovati – moramo postati aktivni udeleženci

Na tragične dogodke v Nici in v Turčiji se je takoj odzvala tudi Katoliška Cerkev. Papež Frančišek je zagotovil svoje molitve in duhovno bližino. Milanski nadškof kardinal Angelo Scola pa je odločno zatrdil, da ne moremo biti več samo Cerkveni odjemalci ali pa kritični opazovalci družbenega življenja. Postati moramo aktivni udeleženci, da bi vrnili vsebino Cerkvi in našim demokracijam.


Brazilci se z navdušenjem pripravljajo na svetovni dan mladih

Na tisoče mladih z vsega sveta se pripravlja na odhod v Krakov. Tam se bodo čez dva tedna med svetovnim dnevom mladih srečali s papežem Frančiškom. Na pot se kljub veliki razdalji in oviram finančne narave odpravljajo tudi številni Brazilci. Njihova država je tak dogodek gostila pred tremi leti.


Papež Frančišek: V sposobnosti poslušanja se nahaja temelj miru

Papež Frančišek kljub poletju ohranja svoja srečanja z romarji na Trgu svetega Petra v Vatikanu. Ti vsako nedeljo željno pričakujejo njegov opoldanski nagovor, molitev in blagoslov. Današnje besede je sveti oče globoko zajel iz evangeljskega odlomka 16. nedelje med letom, ki govori o Jezusovem obisku v Betaniji ter o različnem zadržanju Lazarjevih sester Marije in Marte do njega. Zbrane na trgu pred vatikansko baziliko je papež Frančišek posebej opozoril na velik pomen in vrednost poslušanja, ki ga je v medosebnih odnosih sredi vsakdanjega življenja vse manj. Zatrdil je celo, da se prav v sposobnosti poslušanja nahaja tudi temelj miru.


Papež molil za prebivalce Nice in Francije ob zadnjem krvavem dejanju

Potem ko so policisti v Franciji v zvezi s terorističnim dejanjem v Nici v preteklih dneh že aretirali štiri moške in soprogo napadalca, so danes prijeli še moškega in žensko. Oblasti so medtem za okrepitev varnosti vpoklicale še 12.000 rezervistov. V državi medtem še vedno žalujejo za 84 žrtvami. Pri opoldanski molitvi se jih je spomnil tudi papež Frančišek.


'Srečanje s papežem Frančiškom me je „sezulo“ …'

Sredi junija je iz Slovenije proti Vatikanu, na avdienco k papežu Frančišku, krenila nenavadna kolona romarjev - več kot 300 motoristov, članov društva "Motoristi za motoriste", ki letos praznuje deset let uspešnega delovanja. V oddaji "Petkov večer" sta predsednik društva Valentin Sojar in p. Niko Žvokelj obujala spomine na to izredno potovanje in na presunljivo srečanje s papežem.


Zdravnik, ki je odkril vzrok za Downov sindrom, zagovornik življenja

Ko je zdravnik in znanstvenik Jérôme Lejeune odkril vzrok za Downov sindrom, se ni zavedal, da bo s svojim odkritjem povzročil pravi genocid nad nerojenimi otroki. Preostanek življenja je zato kljub burnemu nasprotovanju posvetil svojim najbolj ranljivim pacientom. Po nekaterih podatkih namreč kar 90 odstotkov otrok z Downovim sindromom splavijo še pred rojstvom. Jérôme Lejeune pa je zaradi svojega neutrudnega zavzemanja za življenje danes francoski svetniški kandidat.

vabljeni k ogledu vabljeni k ogledu

Radijski blogi