Ljubljana, sobota, 03. december 2016, 16:36

Delovanje papeža Frančiška


Kardinal Müller o pismu štirih kardinalov: Ne polarizaciji!

Kongregacija za nauk vere trenutno ne namerava odgovoriti na pismo štirih kardinalov, ki papeža Frančiška pozivajo, naj natančneje pojasni ravnanje Cerkve v primeru znova civilno poročenih parov, je za avstrijsko agencijo Kathpress povedal prefekt kongregacije Gerhard Ludwig Müller.


Oskarjevec Scorsese pri papežu

Papež Frančišek je včeraj v apostolski palači sprejel Martina Scorseseja, režiserja filma Tišina, ki govori o preganjanju jezuitskih misijonarjev na Japonskem v 17. stoletju. Premiera filma je bila v torek v Vatikanu. Na Papeškem vzhodnem inštitutu si ga je ogledala skupina jezuitov iz vsega sveta.


Papež poziva k odgovornemu vedenju za preprečevanje širjenja AIDSA

Papež Frančišek je o današnjem dnevu boja proti aidsu spregovoril pri včerajšnji splošni avdienci. Vlade in družbo je pozval, naj se spomni najrevnejših žrtev te epidemije.


Poljska razglasila Jezusa Kristusa za kralja države

V svetišču Božjega usmiljenja v Krakovu so poljski škofje in predsednik države Jezusa Kristusa slovesno razglasili za kralja Poljske. Pristojni so med slovesnostjo prosili Jezusa, naj vlada poljskemu narodu, vsem državljanom in političnim voditeljem. Papež Frančišek pa je dopoldne sprejel francoske politike. Zaželel jim je, da bi tem novem obdobju za Francijo, ki je zaznamovano s strahom zaradi terorizma, znova našli pravi smisel politike.


Papež sklenil kateheze ob svetem letu usmiljenja

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco sklenil niz katehez ob svetem letu usmiljenja. Tokrat je spregovoril o delih usmiljenja moliti za žive in mrtve ter mrtve pokopavati, kar je v nekaterih deželah, kjer divjajo vojne, še vedno problem. Za kristjane je pokop dejanje pobožnosti in velike vere.


Umrl p. Kolvenbach

V 88-letu starosti je v petek zvečer umrl vrhovni predstojnik Družbe Jezusove med letoma 1983 in 2008 p. Peter-Hans Kolvenbach. Pogrebna maša bo jutri v Bejrutu, maša zadušnica v Rimu pa bo v cerkvi del Gesu v petek.


Papež leta 2018 na Irsko in morda tudi na Severno Irsko

Papež Frančišek bo po besedah irskega premierja Enda Kennyja leta 2018 obiskal Irsko, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin. To bo prvi papeški obisk države po zgodovinskem potovanju Janeza Pavla II. leta 1979, ki pa zaradi varnosti ni mogel na Severno Irsko. Predstavniki slednje sedaj upajo, da bo to možno. Včerajšnji obisk Kennyja v Vatikanu je bil tudi neke vrste vnovična gradnja mostu po napadu na Katoliško Cerkev leta 2011. Kenny je namreč Vatikan takrat obtožil, da poskuša zmanjšati težo poročila o spolnih zlorabah v škofiji Cloyne. Spor se je pod pretvezo varčevalnih ukrepov razširil v zaprtje irskega veleposlaništva pri Svetem sedežu, ki so ga nato znova odprli leta 2014.


P. Ibrahim iz Alepa: Vse prosim za molitev za mir

V Siriji se razmere slabšajo iz dneva v dan, še posebej v Alepu. Vladna vojska iz rok uporniških skupin in džihadistov poskuša osvoboditi vzhodni del mesta, vendar rakete cel dan in še ponoči padajo tudi v zahodni del, ki je sicer že od leta 2012 pod oblastjo sirske vlade. Župnik latinske župnije, p. Ibrahim Alsabagh, je za Radio Vatikan povedal, da rakete padajo na stanovanja in hiše, ljudje so prestrašeni. Mednarodne organizacije poročajo, da je med smrtnimi žrtvami že 50 tisoč otrok. Tudi danes navajajo nove žrtve med civilisti, ki pred topniškimi napadi poskušajo zbežati iz vzhodnega Alepa. Na begu naj bi bilo več kot 20 tisoč ljudi.


Papež Frančišek podelil Ratzingerjevo nagrado

Letošnja prejemnika Ratzingerjeve nagrade sta Inos Biffi in Ioannis Kourempeles. Slovesna podelitev je potekala v soboto v apostolski palači v Vatikanu. Nagrado je prejemnikoma izročil papež Frančišek.


Papež Frančišek: Naj bo advent čas upanja

Na prvo adventno nedeljo, s katero v Cerkvi začenjamo novo bogoslužno leto, je papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo zaželel, da bi bil advent čas upanja, ko gremo naproti Gospodu, ki nam prihaja naproti.


Papež Frančišek izrazil sožalje ob smrti nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra

Na Kubi se je začelo devetdnevno žalovanje za nekdanjim dolgoletnim predsednikom in vodjo komunistične revolucije Fidelom Castrom. Odzivi na smrt so mešani. Spomnimo, da se je z revolucionarnim voditeljem in njegovo družino lani srečal tudi papež Frančišek, ki je pozdravil normalizacijo odnosov med Kubo in ZDA. Danes pa je v Havano že poslal sožalni telegram.


Priprave na SDM v Panami že v polnem teku

Naslednji svetovni dnevi mladih bodo imeli marijanski poudarek. Vatikanski dikasterij za laike, družino in življenje je namreč minuli teden sporočil teme naslednjih treh srečanj. Vzete so iz Lukovega evangelija.


Papež Frančišek: Večja nevarnost je v osamitvi, kot pa če se odpremo drugim

V Veroni v Italiji poteka štiridnevni festival o družbenem nauku Cerkve. Papež je udeležencem v video sporočilu zatrdil, da smo ustvarjeni, da bi bili z drugimi ter da se naša človeškost bogati, če smo blizu ljudem v katerikoli situaciji. Osamitev pa po drugi strani ustvarja strah in nezaupanje, ter preprečuje, da bi se veselili bratstva, je še zatrdil Frančišek.


Rdeča sreda v Londonu v podporo preganjanim kristjanom

Različne skupine in verske skupnosti v Veliki Britaniji so po poročanju družine včeraj izrazile svojo solidarnost z vsemi ljudmi po svetu, ki zaradi vere trpijo preganjanje. Pobudo za akcijo, ki so jo poimenovali Rdeča sreda, je dala mednarodna katoliška človekoljubna organizacija Cerkev v stiski.


Vatikanist Andrea Tornielli: Novinar mora dati spoštovanje vsakemu človeku

V Sloveniji se je danes in včeraj mudil avtor knjige pogovorov s papežem Frančiškom Božje ime je usmiljenje. Papeževega najljubšega novinarja in najsposobnejšega vatikanista, kot ga pogosto označujejo svetovni mediji, je včeraj v Cankarjevem domu gostila založba Družina. Za naš radio pa je spregovoril o svojih srečanjih s papežem, o bistvenih poudarkih njegovega papeževanja, o kritikah, ki jih sveti oče doživlja z ene in druge strani, o njegovem odnosu do medverskega in ekumenskega dialoga, pa tudi do migrantov in ubogih.


Msgr. Paglia: Ker je splav težek greh, je potrebna izredna podelitev usmiljenja

Papeževo apostolsko pismo Usmiljenje in usmiljenja potrebna je največ razprav in medijskega zavajanja povzročilo pri temi splava. Papež je namreč za nedoločen čas vsem duhovnikom podaljšal dovoljenje za podeljevanje odveze za greh splava. Nekateri so ob tem pisali, da je Frančišek banaliziral oziroma prekvalificiral splav kot težek greh.


Poslanstvo Cerkve ni le evangelizacija, ampak tudi poučevanje

Papež Frančišek je najprej pomenljivo dejal, da smo končali jubilej in se vrnili v običajno življenje. Zbrane v dvorani Pavla I. je kljub temu povabil, naj se ozrejo nazaj k delom usmiljenja. V katehezi, ki je sledila, se je posvetil dvema duhovnima deloma usmiljenja: poučevanju in svetovanju. Gre za dejanji, ki sta tesno povezani z evangelizacijo.


Papež za italijansko televizijo: Imam skušnjave kot vsak človek

Papež Frančišek je ob sklepu svetega leta usmiljenja v daljšem pogovoru za italijansko televizijo TV 2000 ozrl na sadove jubileja. Z gledalci in poslušalci je delil svoj pogled na različna pretekla srečanja z ljudmi z obrobja, z nekdanjimi prostitutkami, neozdravljivo bolnimi in zaporniki. Opozoril je na vrednost človekovega življenja in na skušnjave hudiča. Zaupal nam je tudi skrivnost, kako se navkljub prenapolnjenim urnikom izogne stresu in na kakšne človeške lastnosti je alergičen.


Papež v apostolskem pismu: V središču krščanstva ni postava, ampak ljubezen

V Vatikanu so danes predstavili papeževo pismo ob sklepu Leta usmiljenja z naslovom: Misericordia et misera – Usmiljenje in usmiljenja potrebna. Gre za besedi, ki ju sv. Avguštin uporabi za opis srečanja med Jezusom in prešuštnico. Papež v pismu med drugim zapiše, da se ne moremo ustaviti le pri črki zakona, saj s tem onemogočamo delovanje vere in Božjega usmiljenja. Znova poudari središčno mesto spovedi v življenju kristjani in se zavzame za pobudo 24 ur za Gospoda. Med konkretnimi odločitvami pa naj omenimo ohranitev misijonarjev usmiljenja, možnost odveze od greha zaradi splava vsem duhovnikom ter ustanovitev svetovnega dneva ubogih.


VIDEO: Papež Frančišek z zaprtjem svetih vrat sklenil sveto leto usmiljenja

Na današnji praznik Kristusa kralja vesoljstva slovesno zaključujemo tudi sveto leto usmiljenja. Papež Frančišek je dopoldne daroval sveto mašo na Trgu sv. Petra in zaprl sveta vrata v vatikanski baziliki. V nagovoru je poudaril, da nas je to sveto leto znova usmerilo k bistvenemu, k obličju našega Kralja, ki žari v Vstajenju in k Cerkvi, ki je gostoljubna, svobodna, zvesta, uboga v sredstvih in bogata v ljubezni. Slovesnosti so se udeležili romarji z vsega sveta. Med njimi tudi italijanski predsednik Sergio Mattarela.


Kardinal Porras o razmerah v Venezueli

Eden izmed novo umeščenih kardinalov, ki se te dni mudijo v Rimu, je tudi nadškof Baltazar Porras iz Venezuele. Njegova domovina trpi zaradi številnih političnih pretresov, revščine in korupcije. O stanju v državi se je nadškof pogovarjal z evropskimi mediji. Izrazil je negotovost glede možnosti pogajanj med vlado in opozicijo, kljub temu pa ne izgublja upanja.


Papež: Cerkev pričuje evangelij kot način usmiljenja in ne kot ideologijo

Jutri pa bo papež Frančišek slovesno sklenil leto usmiljenja. Za italijanski katoliški časnik Avvenire je med drugim dejal, da Cerkev živi in pričuje evangelij kot način usmiljenja in ne kot ideologijo.


VIDEO: Papež umestil nove kardinale: Ne širimo virusa polarizacije!

Papež Frančišek je na današnjem konzistoriju umestil 17 novih kardinalov, od tega so 4 kardinali nevolivci v primeru konklava, kardinalski naziv pa so dobili zaradi posebnega odlikovanja v svoji pastoralni službi oziroma so se izkazali v krščanskem pričevanju. Sveti oče jih je povabil, naj ne delajo razlik med ljudmi in naj bodo usmiljeni.


Dominikanci 800-letnico reda praznujejo z novima knjigama, filmom in akademijo

Dominikanci praznujejo 800-letnico ustanovitve reda. Ob tej priložnosti pripravljajo več dogodkov. V Petrovčah so včeraj predstavili dve knjigi o sv. Dominiku, nocoj pa bo v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu premiera filma o tem svetniku, njegovem poslanstvu in obdobju pred 800 leti. Prihodnjo nedeljo pa bo v baziliki obiskanja Device Marije v Petrovčah kantata Blagoslovljena med ženami in slovesna akademija ob 800. obletnici ustanovitve dominikanskega reda.


Papež pred sklepom svetega leta: Prepustil sem se Svetemu Duhu

Za Katoliško Cerkev bo prihajajoči konec tedna pomenljiv na dva načina. Jutri bo papež Frančišek umestil sedemnajst novih kardinalov, pojutrišnjem pa bo z zaprtjem svetih vrat v baziliki sv. Petra sklenil jubilejno sveto leto usmiljenja. Ob tej priložnosti je dal intervju za italijanski katoliški časnik Avvenire. V njem je spomnil na pomembne korake, ki so bili v svetem letu storjeni na poti sprave in edinosti med kristjani, ta uspeh pa pripisuje drugemu vatikanskemu cerkvenemu zboru. Pojasnil je, da za jubilej usmiljenja ni imel nikakršnih načrtov, ampak je prisluhnil Svetemu Duhu.


V Vatikanu jutri umestitev novih kardinalov, v nedeljo sklep svetega leta

Papež bo v nedeljo z zaprtjem svetih vrat v vatikanski baziliki sklenil izredno sveto leto usmiljenja. Pri sveti maši se mu bodo pridružili novi kardinali, ki jih bo slovesno umestil na jutrišnjem konzistoriju. Kardinalski zbor bo tako dobil 17 novih kardinalov, od tega so štirje nevolivci v primeru konklava, torej starejši od 80, in so kardinalski naziv dobili zaradi posebnega odlikovanja v svoji pastoralni službi oziroma so se izkazali v krščanskem pričevanju.


Papež v osrednjo Italijo poslal gasilce in restavratorje

Papež Frančišek je na področje v osrednji Italiji, ki ga je nedavno prizadel potres, poslal skupino gasilcev in nekaj restavratorjev iz Vatikanskih muzejev. Pridružila se je ostalim, ki si prizadevajo rešiti umetniška dela izpod ruševin podrtih cerkva in spremljajo ljudi v poškodovane hiše, kjer želijo najti osebne predmete.


Ohraniti vero in upanje kljub brezdomstvu

Svetoletnega romanja brezdomcev v Vatikanu so se udeležili tudi Bojan, Danilo, Samo, Milan, Miljenko in Marko iz Slovenije. Spremljali so jih Simona, Katja in Peter iz Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote ob podpori Slovenske karitas.


Papež: Kako potrpežljivo prenašati nadležne osebe?

Kako potrpežljivo prenašati nadležne osebe? O tem je danes pri splošni avdienci govoril papež Frančišek in to povezal še z dvema drugima duhovnima deloma usmiljenja: nevedne učiti in grešnike svariti. Vsem nam je ob tem postavil vprašanje: Ali si kdaj izprašamo vest, da bi videli, ali smo tudi mi kdaj nadležni za druge? Lahko je namreč pokazati s prstom na pomanjkljivosti drugih, vendar se moramo naučiti postaviti v kožo drugega, je dejal papež.


Papež ameriškim škofom: Poklicani ste rušiti zidove in graditi mostove

Teden dni po predsedniških volitvah v ZDA so tudi tamkajšnji škofje volili novo vodstvo. Predsednik škofovske konference je postal nadškof iz teksaškega Hustona, kardinal Daniel DiNardo, podpredsednik pa nadškof iz Los Angelesa, Jose Gomez. Papež Frančišek je škofom, ki so zbrani na zasedanju v Baltimoru, poslal videosporočilo, v katerem je Cerkev v ZDA pozval, naj ruši zidove in gradi mostove ter ustvarja kulturo srečanja.


Papež: Spoved je kraj, kjer se začne sprememba

V vatikanski baziliki so se včeraj zbrali nizozemski verniki, ki so skupaj s svojimi duhovniki in škofi ob koncu leta usmiljenja priromali na grob svetega Petra. Mašo je daroval nadškof v Utrechtu in predsednik Nizozemske škofovske konference, kardinal Willem Eijk. Ob koncu je približno dva tisoč vernikov prišel pozdravit tudi papež Frančišek in jih spodbudil, naj se pustijo oblikovati Božjemu usmiljenju. Poudaril je še, da je spoved kraj, kjer se prejme dar odpuščanja in Božje milosti. Tu se začne spreminjanje vsakega od nas in preoblikovanje življenja Cerkve.


Papež Frančišek pisal udeležencem podnebne konference v Marakešu

V Marakešu se je začel osrednji del podnebne konference Združenih narodov. Na vrhu, ki bo trajal do četrtka, zdaj zasedajo vidnejši politični predstavniki držav. Slovenijo med drugim zastopa ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. V pripravah na vrh je od prejšnjega tedna sodeloval naš glavni pogajalec Zoran Kus, ki ga je predvsem pozitivno presenetila udeležba.
vabljeni k ogledu vabljeni k ogledu

Radijski blogi