Ljubljana, četrtek, 29. junij 2017, 00:35

Delovanje papeža Frančiška


Papež: Za samomorilske napadalce ne moremo nikoli reči, da so mučenci.

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o tem, kako mučenci najdejo moč v krščanskem upanju. Ko je Jezus svoje učence poslal v svet, jih je opozoril, da bodo naleteli na sovražnost. Sveti oče je ob tem poudaril, da so kristjani ljudje, ki gredo proti toku in da je njihova edina moč Evangelij, nikoli pa nasilje. Za samomorilske napadalce zato ne moremo nikoli reči, da so mučenci.


Frančišek praznuje 25-letnico škofovskega posvečenja

Papež Frančišek danes praznuje 25-letnico škofovskega posvečenja. Ob tem jubileju je zjutraj daroval sveto mašo v pavlinski kapeli apostolske palače. V ta namen bo sveto mašo ob 17.30 v ljubljanski stolnici daroval tudi apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof Juliusz Janusz.


Vatikan zaskrbljen zaradi aretacije kitajskega škofa

Vatikan se je prvič po treh letih, odkar so se znova začeli pogovori med Kitajsko in Svetim sedežem, javno izrazil o priprtem škofu. Škofa v kitajskem Wenzhouju msgr. Petra Shaoa je policija odvedla 18. maja. Kot poroča agencija Asianews, naj bi mu prala možgane, da bi pristopil k državno priznanemu Katoliškemu domoljubnemu združenju.


Papežev program potovanja v Kolumbijo

Vatikan je objavil podrobnejši program papeževega potovanja v Kolumbijo, kjer se bo mudil od 6. do 11. septembra. Med drugim se bo srečal s predsednikom države in nagovoril druge predstavnike oblasti, škofe in upravni odbor Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike. 8. septembra bo v mestu Villavicencio vodil veliko molitveno srečanje za narodno spravo. Spomnimo, da je obisk postal možen zaradi podpisa mirovnega sporazuma med vlado in gverilskim gibanjem Farc. Med pomembnejšimi dogodki bo 10. septembra v mestu Cartagena še blagoslov temeljnih kamnov novih hiš za brezdomce.


Papež Frančišek nas spodbuja, naj se ne bojimo biti Kristusovi pričevalci

Papeža Frančiška v tednu, ki je pred nami, čakajo pomembni dogodki. V sredo popoldne bo na konzistoriju umestil pet novih kardinalov, ki bodo z njim dan pozneje, na praznik apostolov Petra in Pavla, somaševali pri slovesnem bogoslužju na trgu pred vatikansko baziliko. Od prihodnje nedelje naprej se bo v mesecu juliju z verniki in ostalimi predvidoma javno srečeval le pri nedeljskih opoldanskih molitvah. Danes je množico, zbrano na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in vse, ki njegove besede spremljamo prek medijev, papež Frančišek spodbudil, naj se ne bojimo biti Kristusovi pričevalci. Tudi sredi stisk in preganjanj nas Bog ne pusti samih, temveč sta v preizkušnjah in tegobah njegova pomoč in opora toliko večji.


Papež januarja 2018 v Čile in Peru

Vatikanski tiskovni urad je minuli teden napovedal, da bo papež Frančišek januarja prihodnje leto potoval v Čile in Peru. V obeh državah so izrazili hvaležnost, da je sveti oče med vsemi povabili izbral prav njih. Tako se bo znova vrnil v Latinsko Ameriko, ne da bi obiskal svojo domovino Argentino.


Papež Južnemu Sudanu namenja sredstva za boj proti lakoti

Pristojne agencije Združenih narodov po štirih mesecih od razglasitve lakote na severu Južnega Sudana ugotavljajo, da je najhujše mimo in da se razmere počasi izboljšujejo. A kljub temu v državi, ki jo že štiri leta pesti vojna, še ni konec pomanjkanja. Stiske Sudancev vseskozi spremlja papež Frančišek, ki si želi to deželo nekega dne obiskati. Že zdaj pa je dal pobudo za več lokalnih projektov za pomoč prebivalcem.


Ameriški profesionalni nogometaši v Vatikanu

Papež je včeraj v avdienco sprejel člane profesionalne lige ameriškega nogometa. V nagovoru je poudaril pomen zvestobe in športnega duha, ki si ju igralci prizadevajo konkretizirati tako na igrišču kot v lastnem življenju, svojih družinah in svoji skupnosti.


Papež pri katehezi: Lahko postanemo sveti!

Papež Frančišek je pri današnji katehezi poudaril, da kristjani nikoli ne obupajo, ampak se vedno borijo proti zlu. Zadnje besede v naši zgodovini ne bo imelo sovraštvo, smrt ali vojna. Na vsakem koraku življenja nas namreč spremlja Bog, pa tudi množica vernikov, ki so že pred nami odšli v večnost. Ti nam dokazujejo, da krščansko življenje ni nedosegljiv ideal.


Vatikan išče novega glavnega revizorja, prejšnji odstopil brez pojasnila

Vatikan išče novega glavnega revizorja, saj je prejšnji včeraj odstopil brez pojasnila. Strokovnjak z dolgoletnimi mednarodnimi izkušnjami 67-letni Libero Milone je bil za glavnega revizorja imenovan maja 2015. Kot poroča portal Vatican Insider, so mu nekaj mesecev zatem vdrli v računalnik, čemur je sledila afera Vatileaks 2, objava zaupnih dokumentov in informacij o financah v Vatikanu. Sedaj se pojavlja vprašaje o prihodnosti papeževih reform na finančnem področju.


Papež: Župnika Mazzolari in Milani zgled za vse duhovnike

Papež Frančišek je dopoldne poromal na grobova dveh italijanskih duhovnikov: Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija. Gre za dva pastirja 20. stoletja »z vonjem po ovcah«, ki sta blizu papeževemu pogledu na Cerkev, ki se sklanja k ubogim in spremlja pot vseh, še zlasti oddaljenih. Nista pa bila v svojem času vedno razumljena in cenjena. Don Milani je pokopan v župniji Barbiana blizu Firenc, don Mazzolari pa v kraju Bozzolo blizu Mantove. Za slednjega bodo septembra odprli škofijski postopek za beatifikacijo.


Papež: Adolescenca ni bolezen, ampak normalni sestavni del razvoja otrok

Papež Frančišek je sinoči odprl pastoralni simpozij rimske škofije, ki se tokrat posveča spremljanju staršev pri vzgoji najstnikov. Starše je povabil, naj bodo svojim odraščajočim otrokom blizu in spomnil, da je to sicer težko obdobje, ni pa bolezen.


Papež: Evharistija naj nas ozdravlja pohlepa in hlepenja po prevladi

V Italiji in še nekaterih drugih državah so praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi obhajali včeraj. Tudi papež je letos prvič namesto na četrtek praznik obhajal na nedeljo. Po maši pred lateransko baziliko, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, je vodil tradicionalno telovsko procesijo do bazilike Marije Velike, kjer je podelil evharistični blagoslov. V nagovoru med mašo je poudaril, da je evharistija ponižna hrana, s katero Gospod v naše srce vtisne gotovost, da smo ljubljeni; je živ in ne abstrakten spomin Njegove ljubezni; in je zakrament, ki v našo duhovno DNK zapiše hrepenenje po edinosti.


Papež v torek na grobova dveh revolucionarnih duhovnikov

Papež Frančišek bo v torek obiskal grobova dveh italijanskih duhovnikov, ki sta s svojim preroškim delovanjem pretresla življenje Cerkve po drugi svetovni vojni. Severnoitalijanska duhovnika Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija s sedanjim papežem povezuje predvsem bližina revnim, dialog z oddaljenimi, pogled na Cerkev kot poljsko bolnišnico, zavzemanje za mir in pravice najšibkejših.


Papež Frančišek in kanclerka Merklova tudi o boju proti lakoti in revščini

V Vatikanu sta se danes srečala papež Frančišek in nemška kanclerka Angela Merkel. Slednja se je po poročanju Radia Vatikan srečala tudi z državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in tajnikom za odnose z državami msgr. Paulom Richardom Gallagherjem.


V Veliki Britaniji jutri Dan za življenje

V Veliki Britaniji bodo jutri praznovali dan za življenje. Papež Frančišek je vernikom te dežele zaželel, da bi vsi, ki verujejo v Kristusa skupaj z ljudmi dobre volje pričevali za življenje ter tako prispevali h kulturi resnice in ljubezni.


Južni Sudan še vedno upa na papežev obisk ob primernih okoliščinah

Vatikan je nedavno sporočil, da papež letos ne bo obiskal Južnega Sudana. Frančišek je konec februarja ob obisku anglikanske cerkve Vseh svetnikov v Rimu povedal, da preučuje možnost obiska te afriške države skupaj z anglikanskim primasom Justinom Welbyjem. Predsednik sudanske in južnosudanske škofovske konference kljub temu upa, da bo papež državo lahko obiskal kmalu. V ta namen je prebivalstvo pozval k prizadevanju za mir in zagotavljanje okoliščin, ki bi omogočile, da bi obisk izpeljali v popolni varnosti.


Svet kardinalov o prenosu nekaterih pristojnosti na škofovske konference

Svet devetih kardinalov, ki papežu svetuje pri reformi rimske kurije, je bil od ponedeljka do srede zbran na svojem 20. zasedanju.


Obhajamo praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

Obhajamo zapovedani praznik Svetega rešnjega Telesa in Krvi. Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu evharistije, ki je središče krščanske vere. Na praznik so ponekod v navadi različne oblike t.i. telovskih procesij, s čimer verniki tudi navzven pokažejo svojo vero.


Papež: V ozadju družbenega sovraštva so pogosto osebe, ki so nesrečne, neljubljene.

Nihče ne more živeti brez ljubezni, je pri današnji splošni avdienci dejal papež. Grda oblika suženjstva, v katero lahko zapademo, pa je, da mislimo, da si je treba ljubezen zaslužiti. Morda prav dobršen del tesnobe današnjega človeka izhaja prav iz mišljenja, češ če ne bomo močni, privlačni in lepi, se nihče ne bo zmenil za nas. Številni ljudje poskušajo izstopati samo zato, da zapolnijo notranjo praznino. Frančišek je ob tem kritiziral svet, v katerem vsi skušajo iskati samo pozornost drugih, nihče pa ne bi zastonjsko ljubil druge osebe. Po papeževih besedah je to pekel. A Jezus ni umrl in vstal zase, ampak za nas. In tu je vir upanja, je dejal sveti oče.


Spletna stran za sinodo o mladih

Tajništvo Škofovske sinode je vzpostavilo novo spletno stran (http://youth.synod2018.va) v pripravi na zasedanje, ki bo oktobra prihodnje leto na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Na spletni strani so dostopni vprašalniki v petih jezikih (italijanščina, angleščina, francoščina, španščina in portugalščina), ki jih bodo mladi lahko izpolnili do 30. novembra letos.


Prvi dan ubogih: Ne ljubimo jih samo zato, da bi si pomirili vest

V Vatikanu so dopoldne predstavili papeževo poslanico za prvi svetovni dan ubogih, ki ga bomo obhajali 19. novembra. V njej nas sveti oče vabi, da bi ponudili roko ubogim, saj ne smemo ostati nedejavni ali pa se preprosto vdati v stanje, kakršno vlada v družbi.


Rumeno-bele novice: Papežev vozni park in novosti

Od začetka junija se papežev vozni park ponaša s tremi novimi električnimi avtomobili, dar podjetja Opel. Že za svoj 80. rojstni dan decembra lani pa je papež prejel električnega Nissana Leaf. Podarilo mu ga je neko nemško podjetje, ki se skupaj s še enim italijanskim ukvarja z obnovljivimi viri energije oziroma ekološkim načinom mobilnosti.


AUDIO: Slovenski škofje prihodnje leto na ad limina v Vatikan

Slovenski škofje bodo med 26. februarjem in 3. marcem prihodnje leto opravili obisk ad limina v Vatikanu. Škofje so dolžni vsakih pet let oz. kakor je določeno s strani Svetega sedeža obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter papežu podati poročilo o stanju škofije, ki jim je zaupana. Kot nam je povedal predsednik slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore, morajo škofje za poročilo izpolniti vprašalnik, ki vsebuje kar 23 poglavij.


Papež: Kdor nasprotuje imenovanju škofa, hoče uničiti Cerkev

Papež je v soboto sprejel predstavnike škofije Ahiara v Nigeriji. Tamkajšnji škof msgr. Okpaleke je bil imenovan že pred leti, a škofije še ni prevzel, ker ga nočejo sprejeti. Sveti oče je zato med avdienco od vsakega duhovnika in cerkvenega delavca izrecno zahteval pokorščino škofu, sicer ga doleti suspenz. »Kdor se je zoperstavil msgr. Okpalekeju, da bi prevzel škofijo, želi uničiti Cerkev in je zato storil smrtni greh,« je dejal papež.


Merklova 17. junija v Vatikanu

Papež Frančišek bo v soboto, 17. junija, v Vatikanu sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. To bo njuno četrto srečanje, za nemško voditeljico pa sedmo srečanje z enim od papežev. Najverjetneje bosta govorila o Evropi, vprašanju migrantov in njihovem sprejemanju, pa tudi o najnovejšem razvoju dogodkov na mednarodnem prizorišču.


Angelus na nedeljo Svete Trojice

Kljub izrazito poletni vročini se je opoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu znova zbrala velika množica romarjev. Papež Frančišek je vse prisotne spodbudil k posnemanju Itale Mele, ki je bila včeraj v italijanskem mestu La Spezia prišteta med blažene. Izhajala je iz neverne družine in se imela za ateistko, a je v mladosti odkrila Boga in ga globoko doživljala v skrivnosti Svete Trojice. Sveti oče je povabil, naj se po njenem zgledu čez dan večkrat z mislijo obrnemo na Boga Očeta, Sina in Svetega Duha, ki prebiva v kamrici našega srca.


Leta 2019 bo ves oktober posvečen misijonom

Papež Frančišek je med srečanjem z voditelji Papeških misijonskih družb z vsega sveta oznanil, da bo mesec oktober leta 2019 svetovni molitveni mesec za misijone. Kot je zapisal v svoji poslanici za letošnji dan misijonov je namreč oznanjevanje evangelija Jezusa Kristusa temeljno poslanstvo Cerkve.


Univerza al Azhar sprejela prvega krščanskega študenta

Osrednja in najstarejša univerza sunitskega islama Al Azhar v Egiptu, ki jo je nedavno obiskal tudi papež Frančišek, je odprla vrata krščanskemu študentu. Novica je pomembna, saj je to prvi kristjan, ki je bil uradno sprejet na eno od 70-ih fakultet tega islamskega učilišča.


Papež pri Mattarelli znova pozval k skupnemu iskanju rešitev za begunce

Papež Frančišek je obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello. V svojem nagovoru na Kvirinalu je spregovoril o upanju, s katerim gleda na Italijo, poudaril prizadevnost države pri sprejemanju beguncev in migrantov ter pohvalil njeno sodelovanje s Katoliško Cerkvijo.


Vedno bolj sekularizirana Irska, ki pričakuje papeža

Na Irskem so pred dnevi s konferenco uradno začeli priprave na svetovno srečanje družin, ki bo avgusta prihodnje leto v Dublinu. Tam pričakujejo tudi papeža Frančiška, ki pa bo v državi naletel na povsem drugačne razmere, kot je Janez Pavel II. leta 1979. Irska namreč postaja vse bolj sekularizirana. Po imenovanju liberalnega premiera se je razvnela tudi razprava o ukinitvi prepovedi splava.


Vatikan rešitev za krizo v Venezueli vidi v novih volitvah

Šest članov venezuelske škofovske konference je dopoldne s papežem Frančiškom razpravljalo o humanitarni, ekonomski in politični krizi v tej južnoameriški državi. Volitve konec leta 2015 je dobila opozicija, a se vlada za to ni zmenila. Razmere so se znatno poslabšale konec marca, ko je vrhovno sodišče poskušalo parlamentu odvzeti zakonodajno oblast, predsedniku države Nicolasu Maduri pa dati nova pooblastila. To je bil razlog za opozicijske proteste proti Maduri. Zaradi krutega vladnega zatiranja protestov, je v njih umrlo že približno 70 ljudi, več kot tisoč je bilo ranjenih. Cerkev v Venezueli podpira legitimne zahteve ljudi, izrazila se je tudi proti novi ustavi. Vatikansko stališče do situacije je jasno: edina prava odločitev v teh razmerah so nove volitve.