Ljubljana, nedelja, 01. februar 2015, 06:34

Delovanje papeža Frančiška


Postne duhovne vaje za papeža bo vodil p. Bruno Secondin

Papež Frančišek se bo od 22. do 27. februarja v kraju Ariccia blizu Rima skupaj s člani rimske kurije udeležil postnih duhovnih vaj. Vodil jih bo karmeličan, p. Bruno Secondin, nekdanji docent za sodobno duhovnost in temelje duhovnega življenja na papeški univerzi Gregoriana. Spregovoril bo na temo »Služabniki in preroki živega Boga.« Meditacije bodo med drugim osredotočene na to, kako iti ven iz svojih »vasi«, kako preiti od praznih idolov k pravemu usmiljenju in kako nas lahko revni evangelizirajo. V času postnih duhovnih vaj papež ne bo imel avdienc, prav tako ne bo sredine splošne avdience.


Slovesnost podelitve palijev nadškofom metropolitom odslej v domači škofiji

Vatikan je spremenil običaj podeljevanja palijev nadškofom metropolitom. Papeški ceremonier msgr. Guido Marini je vsem apostolskim nunciaturam poslal pismo, v katerem pojasnjuje to papeževo odločitev, ki letos zadeva tudi novega ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta.


Mednarodni dan molitve in osveščanja proti trgovini z ljudmi

Papeški svet za pravičnost in mir ter Mednarodna zveza vrhovnih redovnih predstojnikov sta 8. februar določila za prvi mednarodni dan molitve in osveščanja proti trgovini z ljudmi. 6. februar je god sudanske sužnje svete Jožefine Bakhita, ki je živela med letoma 1869–1947. Krščena je bila leta 1890 in je v Italiji postala redovnica. Ponekod se bodo njenega godu spomnili s spominskimi mašami za vse žrtve trgovanja z ljudmi. Tako bo na primer tudi v ZDA, v baziliki v narodnem svetišču Marijinega brezmadežnega spočetja v Washingtonu.


Papež: Chiara je za Cerkev prižgala novo luč na poti do edinosti

V katedrali v Frascattiju blizu Rima se je včeraj popoldne začel škofijski del postopka za beatifikacijo ustanoviteljice Gibanja fokolarov Božje služabnice Chiare Lubich. Papež Frančišek je v svojem sporočilu zaželel, da bi svetel zgled njenega življenja vzbudil vedno nove odločitve zvestobe Kristusu. Slovesnost v prepolni katedrali, ki so jo preko velikih ekranov številni spremljali tudi na trgu, je vodil tamkajšnji škof Raffaello Martinelli.


VIDEO: Papež o odsotnosti očeta v današnjih družinah in posledicah tega

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o vlogi očeta v družini. Ugotavlja, da zlasti v zahodni družbi postajamo družba brez očetov. Očetje so odsotni iz družine, nimajo časa za svoje otroke. Mnogi bodo rekli, da je precej negativen. Papež je zato pojasnil, da bo o lepoti očetovstva spregovoril naslednjo sredo.


Papež letos ne bo obiskal Španije

Papež Frančišek kljub trem pomembnim cerkvenim jubilejem v Španiji letos ne bo obiskal te države, je prejšnji teden sporočila španska škofovska konferenca.


Papeževa postna poslanica: Župnije naj bodo otoki usmiljenja v morju brezbrižnosti

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za postni čas, ki ga bomo začeli na pepelnično sredo 18. februarja. Frančišek v njej vse kristjane vabi, naj se zoperstavimo oziroma presežemo globalizacijo brezbrižnosti.


Papeži v Auschwitzu oziroma o holokavstu: Nikoli več!

Vatikan je nedavno pred 70. obletnico osvoboditve Auschwitza daroval 100 tisoč evrov za obnovo spominskega muzeja Auscwitz Birkenau. Vsota sicer ni visoka, je pa izraz polne podpore projektu sklada muzeja, je takrat zapisal vatikanski državni tajnik. Auschwitz sta med drugim obiskala tudi Janez Pavel II. leta 1979 in Benedikt XVI. leta 2006, medtem ko se je papež Frančišek žrtvam holokavsta lani poklonil v spominskem parku Yad Vashem v Jeruzalemu. V današnjem tvitu pa je zapisal, da Auschwitz sporoča bolečino strašnega trpljenja in kliče k prihodnosti spoštovanja, miru in srečanja med narodi.


Kardinal Stella, prefekt Kongregacije za kler, o duhovnikih: Kot letala

Duhovniki so kot letala: da obstajajo, se zavemo takrat, ko padejo, medtem ko jih velika večina leti, ne da bi bila deležna pozornosti. Primerjavo med duhovniki in letali je izrekel prefekt Kongregacije za kler, kardinal Beniamino Stella, besede pa so sicer bile prvič slišane iz ust papeža Frančiška.


Papeževo pismo novim kardinalom

»Dragi brat, danes je bilo javno objavljeno tvoje imenovanje za kardinala svete rimske Cerkve. Naj te doseže moj pozdrav skupaj z zagotovilom moje molitve. Prosim Gospoda, naj te spremlja v tej novi službi, ki je služba pomoči, podpore in posebne bližine papežu in za dobro Cerkve.« Tako je papež Frančišek začel pismo novoimenovanim kardinalom, katerih imena je javno objavil po molitvi Angelovega češčenja 4. januarja letos in jih bo umestil med konzistorijem 14. februarja.


Kaj je Frančišek zares rekel o zajcih?

Papež Frančišek je po besedah namestnika za splošne zadeve vatikanskega državnega tajništva nadškofa Angela Becciuja, presenečen nad odzivom svetovnih medijev na njegovo primerjavo z razmnoževanjem zajcev, poroča Družina. Po mnenju svetega očeta so njegovo izjavo številni mediji iztrgali iz konteksta, je nadškof Becciu pojasnil v nedavnem pogovoru za italijanski časnik Avvenire.


VIDEO: Papež ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov spomnil na ekumenizem krvi

Papež Frančišek je sinoči v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja vodil večernice ob sklepu tedna molitvene osmine za edinost kristjanov. Poudaril je, da se je v prizadevanju za polno edinost kristjanov treba ustaviti in drug drugemu prisluhniti. Spomnil se je tudi današnjih mučencev, ki so preganjani in ubiti zgolj zato, ker so kristjani.


VIDEO: Papež: Naj bo Jezusova žeja tudi vedno bolj naša

Ob sklepu molitvene osmine za edinost kristjanov je papež Frančišek v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja obhajal besedno ekumensko bogoslužje, edinost je bila tudi osrednja tema njegovega opoldanskega nagovora po angelovem češčenju na Trgu sv. Petra v Vatikanu.


Papeževi načrti potovanj

Papež Frančišek po drugem potovanju na azijsko celino razmišlja, da bi še letos obiskal Afriko. Poleg ZDA ima v načrtu tudi nekaj južnoameriških držav. Za evropsko celino se omenja le Francijo, a za zdaj še ni nič določenega.


Papež Rimski roti: Odrešenje duš je najvišji zakon

Papež Frančišek je danes nagovoril sodišče Rimska rota, ki se ukvarja s primeri ničnosti zakonske zveze. Poudaril je, da je najvišji zakon odrešitev duš, zato so cerkvene pravne strukture v službi vernikov in cerkvenega poslanstva, ki svetu pomaga slišati in živeti klic k svetosti. Ob vse večjem številu vernikov, ki živijo v neurejenih zakonskih razmerah, je uradnike Rimske rote pozval, naj posebno pozornost namenijo vprašanju zavestne privolitve v zakon ali pomanjkanju le te in kako to vpliva na veljavnost zakonske zveze. Papež je še dejal, da bi moral imeti vsak dostop do profesionalnega pravnega zastopnika ne glede na njegove sposobnosti plačila zanj. Ob tem je poudaril, da so zakramenti brezplačni, saj nam dajejo milost. Zavzel se je tudi, da bi bili sodni postopki za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze brezplačni.


Papež: Družina je prva šola komunikacije

V Vatikanu so pred jutrišnjim godom sv. Frančiška Saleškega, zavetnika novinarjev, predstavili papeževo poslanico za svetovni dan sredstev družbenega obveščanja, ki ga bomo obeležili 17. maja. Letošnja tema je: Sporočati družino, ki je prednostno okolje srečanja v zastonjskosti ljubezni.


Pol milijona udeležencev na pohodu za življenje v ZDA

V Washingtonu se je na včerajšnjem tradicionalnem pohodu za življenje zbralo približno pol milijona ljudi. Ker je prav 22. januarja minilo 42 let, odkar je ameriško vrhovno sodišče uzakonilo splav, je bil shod še toliko bolj odmeven. Prizadevanja nasprotnikov splava je preko socialnega omrežja podprl tudi papež Frančišek.


Papež Frančišek med jutranjo mašo: Jezus lahko dokončno reši tiste, ki se po njem bližajo Bogu

Papež Frančišek je danes zjutraj znova maševal v kapeli Doma svete Marte. Med homilijo je izpostavil, da najpomembnejša stvar ni fizično ozdravljenje, ampak dejstvo, da nas Jezus rešuje in za nas prosi. Izhajal je namreč iz današnjega evangelija, kjer beremo, kako je množica z vseh koncev hitela za Jezusom. Božje ljudstvo je namreč v Gospodu našlo upanje, kajti njegov način delovanja in učenja, se je dotaknil njihovih src, imel je moč Božje besede.


Pri Frančišku osebje Inšpektorata za javno varnost v Vatikanu

S papežem Frančiškom so se danes sestali zaposleni pri Inšpektoratu za javno varnost v Vatikanu ter ostalo osebje državne policije. Sveti oče se jim je zahvalil za njihovo vsakodnevno delo, ki ga opravljajo profesionalno in predano. Kot je dejal, imamo ob začetku novega leta veliko pričakovanj in upov. Na obzorju pa vidimo tudi sence in nevarnosti, ki človeštvu povzročajo zaskrbljenost.


Papež Frančišek se je srečal s finsko ekumensko delegacijo

"Dragi škofje, dragi prijatelji. Z veseljem vas pozdravljam ob vašem vsakoletnem ekumenskem romanju v Rim za praznik sv. Henrika, zavetnika vaše države. Letošnji dogodek se je pokazal kot pravo duhovno srečanje med katoličani ter luteranci in se kot takšen vpisal v tradicijo, ki traja že trideset let." S temi besedami je papež Frančišek nagovoril finsko ekumensko delegacijo, ki jo je danes dopoldne sprejel v avdienco.


Praznik sv. Neže: Papežu prinesli dve blagoslovljeni jagnjeti

Cerkev 21. januarja obhaja liturgični praznik sv. Neže, mučenke, ki je živela v 3. stoletju. V skladu s tradicijo so papežu Frančišku v atrij Doma sv. Marte, pred splošno avdienco, prinesli dve jagnjeti, ki sta bili predhodno zjutraj blagoslovljeni. Iz volne jagnjet, ki so jih vzredile redovnice iz rimskega samostana sv. Lovrenca v Panisperni, bodo izdelani paliji novih nadškofov metropolitov.


Papež v pogovoru z novinarji

Objavljamo celoten pogovor papeža z novinarji, s katerimi se je srečal na letu Colombo – Manila in nato še na letu Manila – Rim.


VIDEO: Papež pri avdienci o obisku Filipinov in Šrilanke

Papež Frančišek se je med dopoldansko splošno avdienco spomnil pomenljivejših dogodkov med svojim obiskom Šrilanke in Filipinov. Povedal je, da je doživel predvsem vesela srečanja s cerkvenimi skupnostmi, ki v teh deželah pričujejo za Kristusa. Vernike je utrdil v veri in misijonarskem poslanstvu, spodbudil pa je tudi medverski dialog v službi miru, kot tudi pot omenjenih narodov k edinosti in družbenemu razvoju.


Komisija Pravičnost in mir obsoja napad na Charlie Hebdo, a svari pred zlorabo svobode govora

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se je odzvala na teroristični napad na francoski satirični tednik Charlie Hebdo, ki je sprožil proteste za svobodo govora v Franciji in po Evropi. Napad na časopis in na številne ljudi, ki so bili žrtve nerazumljivega nasilja, komisija odločno obsoja, a hkrati svari pred zlorabo svobode govora.


VIDEO: Papež Frančišek o odgovornem starševstvu

Papež Frančišek se je med včerajšnjim potovanjem iz Filipinov na letalu srečal z novinarji. Odgovoril je na njihova vprašanja o obisku te azijske dežele, pa tudi o različnih aktualnih vprašanjih kot so problem ideološke kolonizacije, teorije o spolu in kontracepciji. Spregovoril pa je tudi o svojih mogočih prihodnjih potovanjih. Omenil je Afriko in Latinsko Ameriko.


Papež Frančišek se je v baziliki Marije Velike zahvalil za apostolsko potovanje v Šrilanko ijn na Filipine

Papež Frančišek je danes pozno popoldne s prihodom na rimsko letališče sklenil svoje sedmo mednarodno potovanje. Filipince in Šrilančane je več kot navdušil, a na sadove obiska bo treba počakati.


Papež Frančišek poslal telegram predsedniku Pahorju

Papež Frančišek je danes nekaj po 16.30, ko je z letalom filipinske letalske družbe na povratku z apostolskega potovanja v Šrilanki in na Filipinih približno 15 minut letel nad Slovenijo, poslal predsedniku države Borutu Pahorju telegram.


Papež v tišini pred skrivnostjo trpljenja

Papež Frančišek je zgodaj zjutraj po našem času sklenil svoje potovanje na Filipinih. V Rim naj bi prispel malo pred 18. uro zvečer. Ljudje so svetega očeta toplo sprejeli. Spomnimo, da se je samo včerajšnje svete maše udeležilo skoraj 7 milijonov ljudi, kar je rekordno število ljudi na neki prireditvi. Kot je povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi, pa papež poleg tega, da sam sebe daruje ljudem, od njih tudi veliko prejme. Sam je zatrdil, da je bilo tako, ko je obiskal mesto, ki ga je opustošil tajfun.


Papež se je srečal z očetom pokojne prostovoljke

Papež Frančišek se je po današnjem srečanju z mladimi na nunciaturi sestal z očetom sedemindvajset letne Kristel Padasas, ki je včeraj med pripravami na mašo v Taclobanu izgubila življenje. Zaradi močnega vetra se je nanjo zrušil del odra.


VIDEO: Papež na Filipinih – 4. dan: Naučimo se jokati ob tistih, ki trpijo

Papež je končal sedmo apostolsko potovanje, ki se je 13. januarja začelo na Šrilanki. Filipine bo sicer zapustil jutri ob tretji uri zjutraj po našem času. Zadnji današnji dogodek je bila maša v manilskem parku Rizal. V pridigi je spregovoril o identiteti Filipincev ter spodbudil k varovanju družine, otrok in mladih. Pred tem pa se je srečal tudi z verskimi predstavniki in mladimi. Ob tem je vse pozval, naj se naučimo jokati ob tistih, ki trpijo.


VIDEO: Papež na Filipinih – 3. dan: Srečanje z žrtvami preživelih po tajfunu

Papež Frančišek je današnji dan obiska na Filipinih preživel v Taclobanu, območju, ki ga je leta 2013 najhuje prizadel tajfun in v katerem je umrlo več kot 6 tisoč ljudi. To je bil najbolj pričakovani del njegovega potovanja na tem otoku, ki pa ga je moral zaradi močnega dežja skrajšati za štiri ure, saj vremenske razmere pozneje ne bi dopuščale vzleta letala.


VIDEO: Papež na Filipinih – 2. dan: Pretrgajte verige nepravičnosti in prisluhnite glasu revnih

Papeža Frančiška je včeraj na poti od letališča do nunciature v Manili pozdravilo vsaj milijon ljudi, približno enaka množica ljudi ga je danes pozdravljala na poti do predsedniške palače. Tam se je srečal s filipinskim predsednikom Benignom Aquinom, nato pa nagovoril predstavnike oblasti. Pozval jih je, naj prisluhnejo glasu revnih, zagotavljajo socialno pravičnost in spoštovanje življenja. Zatem je papež daroval mašo v manilski katedrali ter se srečal z otroki z ulice in družinami.
Radijski blogi