Ljubljana, nedelja, 25. september 2016, 02:13

Delovanje papeža Frančiška


Papež ranjenim in svojcem žrtev napada v Nici: Sovraštvo je treba razorožiti z ljubeznijo

Papež Frančišek je v avdienco sprejel približno tisoč sorodnikov žrtev atentata v Nici. Spomnimo - ob praznovanju francoskega državnega praznika, 14. julija, je privrženec Islamske države s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 86 ljudi. Sveti oče je vsakega od svojcev osebno pozdravil, med njimi so bili tudi pripadniki drugih ver. Zagotovil jim je svojo molitev in poudaril, da se na napade hudiča lahko odgovori edino z deli Boga. Sovraštvo je torej treba razorožiti z ljubeznijo.


Katoličani in pravoslavni odobrili dokument o primatu in sinodalnosti

Mednarodna mešana komisija za teološki dialog med katoliško Cerkvijo in pravoslavno Cerkvijo je sprejela pomemben dokument z naslovom Sinodalnost in primat v prvem tisočletju. Proti skupnemu razumevanju v služenju edinosti Cerkve.


Slovenski verniki za Ukrajino darovali skoraj 160.000 evrov

Slovenska škofovska konferenca je sporočila, da smo slovenski verniki v nabirki 24. aprila, ki je bila na papeževo pobudo namenjena za Ukrajino, darovali 158.914,24 evrov. Znesek je nakazala Svetem sedežu, ki je zadolžen za organizacijo nabirke in posredovanje pomoči v Ukrajino.


Papež italijanskim novinarjem: ljubite resnico, spoštujete človeško dostojanstvo

Papež Frančišek je v četrtek sprejel člane združenja italijanskih novinarjev. Vloga novinarja je po papeževih besedah zelo pomembna in hkrati zelo odgovorna. Na nek način novinarji pišejo »prvi osnutek zgodovine«, ko beležijo novice in osebe usmerjajo pri interpretaciji dogodkov, kar je zelo pomembno. Zato je v nagovoru izpostavil tri vidike: »ljubiti resnico«, kar je temeljnega pomena za vse, predvsem pa za novinarje; »živeti profesionalno«, kar je mnogo več kot zakoni in pravila; in »spoštovati človeško dostojanstvo«.


Leta 2017 srečanje verskih voditeljev v Westfaliji

Skupnost Sv. Egidija, ki vsako leto v drugem kraju pripravi srečanje verskih voditeljev za mir, je sporočila, da bo prihodnje srečanje septembra 2017 v Nemčiji, v krajih Osnabrück in Münster, v Westfaliji, kjer je bil leta 1648 sklenjen vestfalski mir, s katerim se je končala t. i. tridesetletna vojna, dogovor pa je urejeval tudi spoštovanje verskih manjšin v Evropi.


P. Bahčič o globoki želji po miru, ki vlada v Assisiju

Na medverskem srečanju za mir v Assisiju, ki se je začelo že v nedeljo popoldne, je sodeloval tudi rektor narodnega svetišča Marije Pomagaj na Brezjah frančiškan p. Robert Bahčič. Bil je pri skupni molitvi vseh krščanskih udeležencev srečanja v spodnji cerkvi Frančiškove bazilike, posebej pa je po srečanju spregovoril za Mozaik dneva na Radiu Ognjišče.


VIDEO: Poziv k miru: V vojni so vsi poraženci, tudi tisti, ki zmagajo

Med sklepno slovesnostjo molitvenega srečanja za mir v Assisiju, so prebrali Poziv k miru, ki so ga zatem izročili otrokom različnih narodnosti. Sledili so še trenutek tišine za žrtve vojn, podpis Poziva k miru, med katerim so prižgali prižgana dva svečnika, in pozdrav miru. V omenjeni izjavi so se pripadniki različnih verstev zavzeli za mir in proti zlorabi vere za nasilje: »V vojni so vsi poraženci, tudi tisti, ki zmagajo. Kdor kliče Božje ime, da bi opravičil terorizem, nasilje in vojno, ne hodi po Njegovi poti: vojna v imenu religije postane vojna proti sami religiji«, je zapisano v izjavi, v kateri so se predstavniki verstev sveta zavzeli proti vojni, da ne bi ostal preslišan glas bolečine mnogih nedolžnih.


VIDEO: Papež v Assisiju: Samo mir je svet in ne vojna!

»Danes je dan molitve, kesanja in joka za mir; dan, da bi zaslišali reveževo vpitje«, je že med jutranjo sveto mašo preden je odpotoval v Assisi na medversko molitev za mir dejal papež Frančišek. Molitvenega srečanja se je udeležilo 500 verskih voditeljev z vsega sveta, vodje raznih ustanov za dialog oziroma mir, Nobelovih nagrajencev, žrtev vojne in beguncev. Srečanje za mir, ki ga vsako leto pripravi Skupnost sv. Egidija, je letos potekalo pod naslovom Žeja po miru: religije in kulture v dialogu.


VIDEO: Papež: Danes je dan molitve, kesanja in joka za mir

Papež je že prispel v Assisi, kjer se bo udeležil molitvenega srečanja verskih voditeljev za mir ob 30. obletnici prvega tovrstnega srečanja.


Kardinal Parolin na podpis mirovnega sporazuma v Kolumbiji

S tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da bo državni tajnik kardinal Pietro Parolin 26. septembra odpotoval v kolumbijsko mesto Cartagena de Indias, kjer bo podpisan zgodovinski mirovni dogovor med kolumbijsko vlado in uporniškimi Revolucionarnimi oboroženimi silami Kolumbije (FARC).


P. Bahčič na srečanju verskih voditeljev v Assisiju

V Assisiju pod naslovom: 'Žeja po miru – verstva in kulture v dialogu' poteka tridnevno medversko srečanje za mir. Današnji dan mineva v znamenju več okroglih miz, ki se med drugim lotevajo vprašanj dialoga med kristjani in muslimani; integracije beguncev v nova okolja; terorizma; vrednote življenja in trpljenja ljudi po svetu. V treh dneh se bo tako zvrstilo več kot 30 okroglih miz s priznanimi osebnostmi iz politike in kulture, ki naj bi se jih udeležilo 12.000 ljudi. Iz Slovenije se srečanja udeležuje rektor bazilike na Brezjah p. Robert Bahčič.


Kardinal Parolin o molitvi za mir v Assisiju

Papež Frančišek bo jutri znova obiskal Assisi. Tokratna priložnost je 30. obletnica prvega molitvenega srečanja za mir, ki je potekalo na pobudo papeža Janeza Pavla II. V pripravi na ta dogodek je italijanski dnevnik Corriere della sera objavil razmišljanje vatikanskega državnega tajnika, kardinala Pietra Parolina, z naslovom Moč molitve, ki je leta 1986 združila razkosan svet.


Sveta maša ob 200. obletnici ustanovitve vatikanske žandarmerije

Papež Frančišek je v vatikanski baziliki daroval sveto mašo ob 200. obletnici ustanovitve vatikanske žandarmerije. Njenim članom se je zahvalil za njihovo služenje in jim zaželel, da bi vsi priznali njihovo delo, delo varovanja.


Sveti oče povabil, naj v torek še posebej molimo za mir

V Assisiju se začenja svetovno molitveno srečanje za mir. Ob tej priložnosti je v mesto prišlo več sto predstavnikov različnih veroizpovedi. Na več kot 30 okroglih mizah, ki se bodo zvrstile, bodo sodelovali tudi neverujoči. Na sklepni dan, v torek, se jim bo pridružil papež Frančišek, ki želi zaznamovati 30. obletnico prvega takšnega srečanja. Na to je spomnil tudi po opoldanski molitvi na 25. nedeljo med letom.


Papež Frančišek: Pogumno stopajmo proti toku posvetne miselnosti!

V Genovi danes končujejo italijanski narodni evharistični kongres. Vernikom, zbranim na tem slavju, in vsem Italijanom je papež Frančišek opoldne namenil poseben pozdrav in spodbudo k poživitvi vere v zakramentu evharistije, v katerem častimo Kristusa, ki je vir življenja in upanja za vsakega človeka. Vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra v Vatikanu, pa je sveti oče spregovoril o vsebini današnjega evangeljskega odlomka. Jasno jim je približal dejstvo, da v življenju ne moremo hoditi hkrati po dveh nasprotnih poteh.


Papež znova z različnimi ljudmi o beguncih in migrantih

New York bo jutri gostil vrh svetovnih voditeljev o beguncih in migrantih. V Rimu pa je te dni potekala konferenca o krizi s prebežniki. Udeležence je včeraj sprejel papež Frančišek. Pred kratkim se je srečal tudi z visokim komisarjem Združenih narodov za begunce Filippom Grandijem.


Papež na petek usmiljenja dal močno znamenje o pomenu življenja

Papež Frančišek je na tokratni petek usmiljenja želel dati močno znamenje o pomenu življenja od prvega trenutka do naravnega konca. Obiskal je dve zdravstveni ustanovi v Rimu.


P. Rupnik v Mariboru: Mi smo vera obličja

V Slomškovi dvorani v Mariboru je bil minuli torek pogovorni večer. Z umetnikom p. Markom Ivanom Rupnikom se je biblicist Maksimilijan Matjaž pogovarjal o sporočilu najlepših svetopisemskih odlomkov v knjigi "Evangelij usmiljenega Očeta". Knjigo, iz katere v najbolj slovesnih trenutkih mašuje tudi papež Frančišek (slovenska različica je izdana po originalnem italijanskem vzoru), je p. Rupnik opremil z mozaiki in v njej napisal tudi spremno besedilo. V knjigi je več kot 50 celostranskih posnetkov mozaikov in 51 premišljevanj ob svetopisemskih odlomkih.


Nadškof Jurkovič: Ustrezne pokojnine so nujne za zagotavljanje pravic starejših

Svet Združenih narodov za človekove pravice je v sredo razpravljal o pravicah starejših oseb. Na seji je s svojim prispevkom nastopil tudi stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, nadškof Ivan Jurkovič. Poudaril je, da starejši ljudje predstavljajo segment globalne populacije, ki raste najhitreje. Med najbolj pretečimi grožnjami za njihovo blaginjo je izpostavil revščino, vključno s pogosto neprimernimi življenjskimi pogoji. Ustrezne pokojnine so nujne za zagotavljanje pravic, dostojanstva in finančne varnosti starejših, je dejal.


Jubilej nuncijev

V Vatikanu so te dni v sklopu dogodkov leta usmiljenja zbrani apostolski nunciji. Srečanja se udeležuje 106 od skupno 108 predstavnikov Svetega sedeža po vsem svetu.


Rouenski škof: Strah je prisoten, a pri maši je več ljudi

Po včerajšnji jutranji maši, ki jo je papež daroval za p. Jaquesa Hamela, je na tiskovni konferenci spregovoril škof iz Rouena, Dominique Lebrun, in sestra tega umorjenega francoskega duhovnika. Slednja je poudarila, da sta islamska skrajneža ubijala v imenu boga, ki ni ne islamski ne krščanski.


Svet devetih kardinalov o učinkovitosti dikasterijev in profilu škofov

V Vatikanu se je včeraj končalo 16. srečanje sveta devetih kardinalov s papežem Frančiškom. Govorili so o tem, kako lahko različni dikasteriji rimske kurije bolje služijo poslanstvu Cerkve.


VIDEO: Papež: pastirji naj ne bodo princi, ampak kot Jezus blizu ljudem

Papež Frančišek je današnjo katehezo navezal na Jezusove besede: Pridite k meni. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene. Sveti oče je ob tem pastirje Cerkve pozval, naj se ne oddaljujejo od ljudi, ampak delujejo po zgledu Kristusa, ki je bil med ubogimi, da bi jim prinesel odrešenje.


Papež argentinskim škofom potrdil kriterije za spremljanje ločenih in znova poročenih

Škofje iz Buenos Airesa so pred kratkim izdali Dokument o ločenih in znova poročenih z naslovom Temeljni kriteriji za izvajanje 8. poglavja Amoris laetitia. Papež Frančišek jim je napisal pismo, v katerem poudarja, da so s tem besedilom pravilno interpretirali to poglavje apostolske spodbude. Dodal je, da jih pastoralna ljubezen spodbuja, da gredo ven in se srečujejo z oddaljenimi; in da, ko jih srečajo, začnejo pot sprejemanja, spremljanja, razločevanja in vključevanja v cerkveno skupnost.


VIDEO: Papež: Ubijanje v imenu Boga je satansko!

Papež Frančišek je jutranjo mašo v domu sv. Marte daroval za p. Jacquesa Hamela, ki so ga konec letošnjega julija v cerkvi v bližini Rouena umorili islamski skrajneži. Svete maše se je udeležilo približno 80 romarjev iz škofije Rouen, skupaj z njihovim škofom Dominiquom Lebrunom. Papež je v pridigi ostro obsodil ubijanje v imenu Boga.


Papež je škofovskim konferencam predlagal dan molitve za žrtve spolnih zlorab

V Vatikanu je prejšnji teden zasedala papeška komisija za zaščito mladoletnih. Njeni člani so se osredotočili na tri ključne točke: vzgojo in izobraževanje, dan molitve za žrtve spolnih zlorab in papeški dokument Kakor ljubeča mati, ki poudarja odgovornost škofov.


Sveta vrata vatikanske bazilike prestopilo že 15 milijonov romarjev

Sveta vrata vatikanske bazilike je prestopilo že več kot 15 milijonov romarjev, poroča spletni portal tednika Družina, ki navaja podatke Papeškega sveta za novo evangelizacijo. P. Geson Sylva z omenjenega papeškega sveta meni, da številka kaže na moč, ki jo ima usmiljenje.


Po svetu prizadevanja za krščansko islamski dialog

Krščanske Cerkve na Bližnjem vzhodu so v izjavi za javnost zapisale, da cenijo prizadevanja muslimanskih ustanov in voditeljev na tem območju, ki zavračajo skrajništvo in nasilje, spoštujejo različnost in so priznali temeljno vlogo krščanstva v arabski civilizaciji.


V Skopju in Zagrebu spomin na Mater Terezijo

V Skopju je dopoldne potekala zahvalna slovesnost za kanonizacijo Matere Terezije. Poseben odposlanec papeža Frančiška je bil sarajevski nadškof kardinal Vinko Puljić. Mati Terezija iz Kalkute se je namreč kot Agnes Gonxha Bojaxhiu rodila v današnjem Skopju, zato so se Makedonci že dlje časa zavzeto pripravljali na današnjo slovesnost. Povejmo še to, da so izreki Matere Terezije po vsem mestu Skopju, najdemo jih tudi na državnih stavbah. V Zagrebu pa so ob kanonizaciji Matere Terezije odprli razstavo o življenju in delu nove svetnice katoliške Cerkve.


VIDEO: Papež: Bog nas vedno čaka in sprejme

Papež Frančišek je današnji opoldanski nagovor navezal na več evangeljskih odlomkov, ki izražajo Božje usmiljenje: gre za prilike o izgubljeni ovci, drahmi in sinu. Skupna značilnost vseh treh pripovedi so po papeževih besedah veselje in praznovanje, ko je izgubljeno tudi najdeno. To veselje je po papeževih besedah usklajeno s svetom letom, ki ga živimo, kar izraža tudi beseda jubilej.


Papež pri izredni avdienci: Bog nam daruje pravo svobodo

Papež Frančišek je dopoldne nagovoril udeležence izredne avdience ob svetem letu usmiljenja, ki je kot običajno potekala na Trgu sv. Petra. Sveti oče je tokrat usmiljenje povezal z odrešenjem in zatrdil, da sodobni človek težko sprejme dejstvo, da ga je Bog osvobodil, saj želi biti samozadosten.


Benedikt XVI. - Zadnji pogovori

Po vsem svetu je danes izšla knjiga z naslovom Benedikt XVI. Zadnji pogovori. Gre za nov obsežen intervju nemškega novinarja Petra Seewalda z zaslužnim papežem. Delo sta v slovenščini predstavila kardinal Franc Rode in prof. dr. Anton Štrukelj.

vabljeni k ogledu vabljeni k ogledu

Radijski blogi