Ljubljana, petek, 28. april 2017, 18:01

Delovanje papeža Frančiška


VIDEO: Papež v Egiptu za obnovo dialoga z islamom

Papež Frančišek je kot romar miru prispel v Egipt. Njegovo tokratno mednarodno potovanje bo v znamenju dialoga z islamom in bratstva, že sinoči pa je svoje poslanstvo v baziliki Marije Snežne zaupal v priprošnjo Mariji, rešiteljici rimskega ljudstva. Egipt je v zelo težkem obdobju, ranjen zaradi terorističnih napadov na krščansko manjšino, vendar posledice čuti celotno prebivalstvo. Številni so zato mislili, da bo Frančišek odpovedal obisk, a na to ni nikoli pomislil, je dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da papež želi biti glasnik miru tam, kjer mir najbolj potrebujejo.


Papež miru v Egiptu miru

Papež Frančišek se jutri odpravlja na dvodnevno potovanje v Kairo. Namen obiska izraža že geslo: Papež miru v Egiptu miru.


Avdienca: Če nam je Bog zagotovil, da nas nikoli ne bo zapustil, česa bi se torej bali?

»Jaz sem z vami vse dni do konca sveta«. To Jezusovo zagotovilo, polno upanja, je bilo vodilo tokratne papeževe kateheze. Naš Bog namreč ni oddaljen, ampak ima ljudi tako rad z nežno ljubeznijo, da se ne more ločiti od njih, je zatrdil sveti oče.


Papež pred potovanjem v Egipt: Svet potrebuje pogumnih delavcev za mir!

Egipt se pripravlja na obisk papeža Frančiška. Včeraj je prebivalcem te dežele papež poslal video sporočilo, ki ga je začel s starodavnim pozdravom: »Al Salamò Alaikum! Mir naj bo z vami!« Zatrdil je, da bo z veselim in hvaležnim srcem prišel na obisk v njihovo drago domovino, zibelko civilizacije, dar Nila, deželo sonca in gostoljubnosti, kjer so živeli očaki in preroki in kjer je Bog, ki je Prizanesljivi in Usmiljeni, Vsemogočni in Edini, dal slišati svoj glas. Egipt je tudi dežela, ki je nudila zatočišče Sveti družini.


Veliko zanimanje medijev za papežev obisk Egipta

Po besedah koptskega katoliškega škofa Emmanuela Bishaya se je v pripravah na papežev obisk v Kairu ustvarilo izjemno ozračje sodelovanja, poroča Družina. Vlada je prižgala zeleno luč in en sam telefonski klic zadošča, pa so odpravljene vse ovire, je povedal škof. Izredno veliko je tudi zanimanje medijev. V papeškem letalu bo iz Rima pripotovalo 70 časnikarjev. Na škofijski urad pa v zadnjih dneh prihaja na stotine prošenj za akreditacije z vsega sveta.


Sadovi miru papeževega obiska Srednje afriške republike

Papež odhaja v Egipt kot človek miru, je zatrdil vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke. Svet si namreč od tega njegovega obiska obeta veliko, predvsem na področju dialoga z islamom in prizadevanji, da bi zmerni islam nadomestil skrajništvo. Sadove pa je v tem smislu obrodilo tudi papeževo potovanje v Srednjeafripško republiko pred letom in pol, zatrjujejo tamkajšnji škofje.


Papež se v Egiptu ne bo vozil v varnostnem vozilu

Potekajo še zadnje priprave na papežev obisk Egipta. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je novinarjem povedal, da bo papež po državi potoval v normalnem in ne varnostnem vozilu. Tamkajšnji kristjani pa si od njegovega obiska obetajo spodbude k miru v tej nemirni deželi.


Papež: Begunski centri kot koncentracijska taborišča. Odzivi na izjavo različni.

Papež Frančišek je v soboto v rimski baziliki sv. Bartolomeja na otoku Tiberina vodil bogoslužje v spomin na nove mučence 20. in 21. stoletja. Pri tem se je spomnil drame beguncev, ki pogosto v Evropi niso sprejeti. Begunske centre je primerjal s koncentracijskimi taborišči. To je po svetu naletelo na pozitivne in negativne odzive.


Papež Frančišek o nedelji Božjega usmiljenja

Obhajamo drugo velikonočno nedeljo, imenovano tudi bela nedelja in nedelja Božjega usmiljenja, na katero je papež Frančišek z romarji v Vatikanu molil molitev »Raduj se, Kraljica«. Tudi danes se je ob njem zbralo zelo veliko ljudi. Papež jih je prisrčno pozdravil in se med drugim zahvalil za velikonočna voščila, na katera odgovarja s prošnjo k Vstalemu Gospodu za blagoslov ter se tudi sam priporoči v našo molitev.


S papežem bo v Egipt odpotoval tudi patriarh Bartolomej

Carigrajski ekumenski patriarh in častni voditelj pravoslavnih kristjanov Bartolomej I. bo v petek skupaj s papežem Frančiškom odpotoval v Egipt. Tam se bosta srečala s koptskim papežem Tavadrosom II. in velikim imamom največje sunitske univerze Al-Azhar, Ahmedom Mohammedom al-Tayyebom. Bartolomej, Frančišek in al-Tayyeb bodo spregovorili tudi na mirovni konferenci, ki jo prihodnji teden prirejajo v egiptovski prestolnici.


Molitev v čast mučencev sodobnega časa

Papež Frančišek bo popoldne obiskal baziliko sv. Bartolomeja na otoku Tiberina, kjer bo počastil nove mučence. Liturgija Božje besede bo potekala na pobudo Skupnosti sv. Egidija.


Je islam pred zgodovinskim preobratom?

Papež Frančišek prihodnji petek odhaja na dvodnevni obisk v Egipt. Gre za zelo pomembno potovanje, saj se bo srečal z velikim imamom univerze Al-Azhar in govoril na mednarodni konferenci o miru. Omenjena univerza je teološki center sunitskega islama, ki mu pripada 90 odstotkov vseh muslimanov. Tam nastajajo tudi glavne usmeritve te veje islama, ki je pred velikimi izzivi – namreč, kako ponuditi odgovore na vprašanja sodobnega sveta. Mnogi strokovnjaki menijo, da islam potrebuje nekaj podobnega kot Cerkev 2. vatikanski koncil.


Je danes res več mučencev kot v prvih stoletjih krščanstva?

Papež Frančišek bo jutri popoldne na pobudo skupnosti sv. Egidija obiskal cerkev sv. Bartolomeja v Rimu, kjer bo počastil mučence današnjega časa. Novico so objavili dan po terorističnem napadu na koptske kristjane v Egiptu. Po papeževih besedah je današnjih mučencev za Kristusa celo več kot pa v prvih letih krščanstva.


Kanonizacija Jacinte in Frančiška bo 13. maja

Papež Frančišek bo fatimska vidca Jacinto in Frančiška za svetnika razglasil med svojim obiskom v Fatimi, 13. maja. Datum je sporočil na današnjem rednem javnem konzistoriju za nekatere primere kanonizacij.


Papež: Krščanstvo ni ideologija, ampak milost srečanja z Jezusom

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil upanju, ki izhaja iz Jezusovega vstajenja. Prav tem je namreč po njegovih besedah jedro naše vere. Krščanstvo ni ideologija, ni filozofski sistem, ampak je pot vere, ki se začne pri dogodku, za katerega nam pričujejo prvi Jezusovi učenci, je zatrdil sveti oče.


Oče združene Evrope Konrad Adenauer je izhajal iz krščanskih korenin

Na današnji dan pred 50. leti je umrl prvi kancler Zvezne republike Nemčije Konrad Ádenauer. Bil je krščanski demokrat. Državo je vodil od leta 1949 do 1963. V tem času je dosegel od zaveznikov državno suverenost in vključitev v zahodni zavezniški sestav.


Papež letos ne bo obiskal Brazilije

Tiskovni urad Svetega sedeža je potrdil, da je papež Frančišek v pismu brazilskemu predsedniku odgovoril na njegovo povabilo k obisku, saj letos praznujejo 300 letnico svetišča v Aparecidi. Sveti oče je zapisal, da ne bo mogel odpotovati v Brazilijo, ker mu obveznosti tega ne dopuščajo.


Politični analitik: Trumpova strategija je, da nima stika s papežem.

Vatikan zaenkrat še ni prejel prošnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa po srečanju s papežem Frančiškom. Trump se bo v Italiji mudil konec maja, ko bo na Siciliji potekal vrh G7. Analitiki zato že pišejo o razlogih, da se ne želi srečati s svetim očetom.


V Venezueli protesti proti Maduru, v Paragvaju Cartes ne bo več kandidiral

V Venezueli opozicija jutri pripravlja množične demonstracije proti predsedniku Nicolasu Maduru. Očita mu, da je državo pahnil v politično in gospodarsko krizo, zato zahteva predčasne volitve in obenem tudi izpustitev političnih zapornikov. Maduro je na ulice že poslal vojsko, ki mu je potrdila zvestobo. Pred kratkim je bilo nemirno tudi v Paragvaju. Tam je zavrelo po razkritju, da je senat na skrivaj potrdil ustavno dopolnilo, ki bi zdajšnjemu predsedniku države omogočilo nov mandat. Horacio Cartes je danes sporočil, da se ne bo potegoval zanj.


Papež za La Repubblico: Ustavimo gospode vojne!

Papež Frančišek je v intervjuju za italijanski časopis La Repubblica zatrdil, da se danes greh z vso svojo močjo odraža v uničevalnih vojnah ter različnih oblikah nasilja in trpinčenja. Svet mora ustaviti 'gospode vojne', je zatrdil sveti oče. Ceno zanje namreč vedno plačajo zadnji in nebogljeni.


Asia Bibi ostaja v zaporu; za molitve prosi tudi papeža

Pakistanko Asio Bibi, ki je že osmo leto v zaporu, kjer je na osnovi zakona o bogokletju krivo obsojena na smrtno kazen, je za veliki četrtek lahko obiskal njen mož. V molitvi je Boga prosila za osvoboditev, hkrati pa tudi za svoje sovražnike in vse, ki so ji storili zlo.


Benedikt XVI. praznoval 90. rojstni dan

Zaslužni papež Benedikt XVI. je včeraj popoldne v krogu svojih domačih in bavarskih prijateljev praznoval 90. rojstni dan. Papež Frančišek je zaslužnemu papežu voščil že v petek, ko ga je obiskal v samostanu Mater Ecclesiae.


Papež molil za preganjane krščanske skupnosti po svetu

Za nami je vrhunec letošnjih velikonočnih praznikov, ki je v nekaterih delih sveta minil brez miru, ob napadih, ki so zahtevali številna nedolžna življenja, predvsem v Siriji. Na tamkajšnje prebivalce in na vse ostale preganjane kristjane se je papež Frančišek spomnil pri današnji molitvi Raduj se, Kraljica.


Število katoličanov narašča, upada število duhovnikov

Število katoličanov še naprej narašča, je razvidno iz najnovejšega Cerkvenega statističnega letopisa, ki zajema podatke za leto 2015. V primerjavi z letom prej nas je približno en odstotek več - skoraj milijardo in 300 milijonov oziroma 17,7 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Nadaljuje pa se upadanje duhovniških poklicev in števila redovnic.


JRS za spremembo anti-begunskega vzdušja

V Evropi se širi anti-begunsko vzdušje. Zato Jezuitsko združenje za begunce JRS po različnih državah želi predstaviti drugačno, boljšo, lepšo podobo beguncev na mnogotere načine.


VIDEO: Skrivnost zavrženega Kamna, ki je postal temelj!

Na Trgu svetega Petra ki ga je danes krasil pravi cvetlični vrt iz 35 tisoč cvetov, je papež Frančišek opozoril, da Kristusovo vstajenje ni praznik z veliko rožami. Ni to, je več. Je skrivnost zavrženega kamna, ki je postal temelj našega bivanja. Kristus je vstal. To pomeni to.


Vse najboljše, Benedikt XVI.!

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 90. rojstni dan. Rodil se je na veliko soboto 16. aprila 1927, v kraju Marktl ob reki Inn. Takoj zjutraj istega dne je bil krščen z blagoslovljeno vodo 'velike noči', katere obrede so takrat praznovali že dopoldne. Dejstvo, da je bilo njegovo življenje že od vsega začetka tako potopljeno v velikonočno skrivnost, ga je vedno napolnjevalo s hvaležnostjo, kajti to je bilo lahko zgolj znamenje blagoslova, je Joseph Ratzinger zapisal v svoji avtobiografiji. Tudi ob 90. rojstnem dnevu je izšlo več knjig o njem in njegovem delu. Z vsega sveta pa prihajajo voščila. Papež Frančišek ga je obiskal in mu voščil že v sredo.


VIDEO: Papež pri vigiliji: Pustimo se presenetiti Kristusovi novosti

Papež Frančišek je nocoj daroval vigilijo v baziliki sv. Petra. Med mašo je podelil zakramente uvajanje enajstim katehumenom. V nagovoru pa je poudaril, da se v obrazu Marije Magdalene in druge Marije pred Jezusovim grobom odsevajo obrazi mater, ki vidijo svoje otroke pokopane pod težo korupcije, ki jemlje pravice in uničuje hrepenenja. Obenem pa je vse vernike povabil, naj se pustimo presenetiti tej novi zarji, novosti, ki jo lahko daruje samo Kristus.


Križev pot v rimskem Koloseju tokrat izpod peresa francoske biblicistke

Papež Frančišek bo nocoj vodil tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju. Tokrat je razmišljanja za 14 postaj zaupal francoski biblicistki Anne-Marie Pelletier. Besedila izražajo trenutke, ki so po njenem mnenju na Jezusovi poti na Golgoto najbolj pomenljivi in sicer Petrova zatajitev, Kristusovo trpljenje, v katerem se lahko prepoznajo današnji ljudje ter tišina velike sobote. Posebno mesto je Pelletierjeva namenila ženskam na križevem potu, med pričevalci današnjega časa pa omenja menihe iz Tibhirine.


Veliki petek

Veliki petek je dan Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.


Papež: Umivanje nog ni folkloren obred, ampak znamenje Božje ljubezni

Papež Frančišek je mašo zadnje večerje včeraj daroval v zaporu Paliano blizu Rima, kjer kazen večinoma prestajajo nekdanji člani mafije, ki so privolili v sodelovanje s pravosodnim sistemom. Med obredom je umil noge 12 zapornikom. Umivanje nog nas spominja na to, da nas Bog ljubi vse do konca kljub našim grehom. Papež pa je prvi poklican k služenju, da seje ljubezen, je Frančišek dejal zapornikom in jih povabil, da pomagajo drug drugemu.


Pohod za mir v Čikagu

V Čikagu, najbolj nasilnem mestu v ZDA, jutri, na veliki petek, pripravljajo »Pohod za mir« skozi najtežavnejše mestne četrti. Pobudo je pred dnevi na tiskovni konferenci napovedal tamkajšnji nadškof, kardinal Blase Cupich in ob tem poudaril, da bo Cerkev okrepila svoja družbena prizadevanja v mestu, predvsem s programi proti nasilju, rasnemu razlikovanju in revščini. Nadškofija je povabila ljudi, naj darujejo v sklad za tovrstne potrebe.