Ljubljana, četrtek, 23. februar 2017, 14:50

Delovanje papeža Frančiška


Sorodniki žrtev napada na nasilje odgovarjajo s solidarnostjo

Papež Frančišek je včeraj sprejel italijanske sorodnike žrtev terorističnega napada v Daki v Bangladešu julija lani. Ti namreč z raznimi mirovnimi pobudami in izrazi solidarnosti odgovarjajo na nasilje. Med njimi je tudi izgradnja cerkve v Bangladešu v sodelovanju z organizacija Cerkev v stiski.


Bo Donald Trump z izvršnim ukazom razširil pravico ugovora vesti?

Prvi mož svetovne velesile naj bi pripravljal tudi izvršni ukaz, ki bi močno razširil pravico ugovora vesti. Spletni portal Domovina je pred kratkim poročal, da je v javnost ušel osnutek dokumenta, ki bi pred sodnim pregonom zaščitil javne uslužbence, podjetnike in vse ostale, ki iz verskih zadržkov na primer niso želeli poročiti istospolnega para, zanj speči torte ali fotografirati poroke istospolnega para. Prav te dni je agencija CNA predstavila zgodbo cvetličarke, ki je bila zaradi zavrnitve aranžiranja istospolne poroke obsojena diskriminacije.


Papež: Zaradi ošabnosti in pohlepa uničujemo stvarstvo

Čeprav bi morali s stvarstvom ravnati kot čudovitim darom, ki nam ga je Bog dal v upravljanje, ga zaradi človeške ošabnosti in pohlepa uničujemo. Posledice imamo vsak dan pred očmi. Vendar pa nas Gospod pri tem ne pušča samih, je pri splošni avdienci poudaril papež Frančišek. Kristjani vemo, da smo v upanju vsi odrešeni. Sveti oče je ob tem na koncu opozoril na Južni Sudan, kjer se bratomorni vojni pridružuje veliko pomanjkanje hrane, ki na smrt obsoja milijone ljudi, med njimi mnoge otroke. Kot je dejal, v tem trenutku niso dovolj samo izjave, ampak je potrebna konkretna pomoč v hrani, ki bo dostavljena trpečim.


Vatikan in univerza Al-Azhar proti skrajništvu

Vatikan in univerza Al-Azhar v Kairu po šestletni prekinitvi znova vzpostavljata uradni dialog. Visoki predstavniki Papeškega sveta za medverski dialog in ugledne izobraževalne ustanove sunitskega islama danes in jutri v Kairu razpravljajo o strategijah proti verskemu skrajništvu. Naslov srečanja je Vloga dialoškega središča Al-Azhar in Vatikana v boju proti pojavu fanatizma, skrajništva in nasilja v imenu Boga.


Program papeževega obiska v Genovi

Vatikan je objavil program papeževega obiska v nadškofiji Genova, kjer se bo mudil 27. maja. Dopoldne bo nagovoril delavce, škofe, duhovnike in druge posvečene osebe ter mlade. Pri kosilu se bo srečal z reveži, begunci, brezdomci in zaporniki. Popoldne bo obiskal še pediatrično bolnišnico, na prostoru sejmišča pa bo daroval sveto mašo. Nadškofija Genova v času priprave na prihod papeža Frančiška zbira darove, ki mu jih bodo izročili za njegove dobrodelne dejavnosti. Sicer pa se bodo verniki na obisk pripravili predvsem z molitvijo.


Papež o migrantih: Sprejeti, zaščititi, spodbujati in vključevati

Papež Frančišek je dopoldne sprejel udeležence mednarodnega foruma z naslovom: Migracije in mir. V zgoščenem nagovoru, ki nekako povzema njegov nauk o migracijskem vprašanju, se je Frančišek tega zapletenega problema lotil z različnih zornih kotov. Poudaril je štiri besede in sicer: sprejeti, zaščititi, spodbujati in vključevati.


Papež v rimski župniji: Odpuščenje v mojem srcu oddalji vojne

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal župnijo sv. Marije Jožefe Jezusovega srca na vzhodnem obrobju Rima, ki je prepuščeno propadanju, revščini in brezposelnosti. Srečal je z različnimi skupinami, od otrok do staršev novokrščencev, ostarelih in delavcev Karitas.


Papež Frančišek: Nasilni povračilni ukrepi nikoli ne vodijo do rešitve konflikta

Sončno pomladno vzdušje je na Trgu sv. Petra v Vatikanu prevevalo romarje v pričakovanju besede papeža Frančiška. Ko se je pojavil na oknu apostolske palače, ga je množica zbrana na Trgu pozdravila z bučnim aplavzom. Nato je pozorno prisluhnila njegovemu nagovoru, v katerem je vsem približal zahtevno pot ljubezni, ki vključuje tudi sovražnike. Nasilni povračilni ukrepi namreč nikoli ne vodijo do rešitve konfliktov, je prepričan sveti oče.


Radijska kateheza: Pogledati na človeka z Božjimi očmi

V tokratni radijski katehezi smo odkrivali drugi del 1. poglavlja spodbude Radost ljubezni. V njej papež govori o trpljenju v družinah, o delu in o pomenu nežnosti.


Papež na Roma Tre: Univerza mora spodbujati dialog

Univerza mora biti prostor dialoga, je papež Frančišek dejal na univerzi Roma Tre, ki jo je obiskal dopoldne. Gre za drugo največjo in najmlajšo državno univerzo v prestolnici, ki letos obhaja srebrni jubilej. Vpisanih ima približno 40.000 študentov. Sveti oče je odložil vnaprej pripravljeni govor in ob vprašanjih štirih študentov in študentk spregovoril še o preseganju nasilja, edinosti v različnosti in sprejemanju migrantov. Med študenti te univerze je namreč tudi sirska begunka Nour, ki je v Rim prišla z letalom, s katerim se je papež Frančišek vrnil z obiska na Lezbosu aprila lani.


Papežev obisk v Moskvi ni nepredstavljiv

Ruski veleposlanik v Vatikanu je dejal, da obisk papeža Frančiška v Moskvi – ali kjer koli drugje v tej evrazijski državi – ni nepredstavljiv. Pri tem se je skliceval na izjavo ruskega pravoslavnega škofa, ki mu je pred kratkim dejal, da se »vsak dan malce bolj približujemo temu obisku«. Datum seveda še ni določen, »toda temelji so postavljeni«, je po poročanju spletnega portala tednika Družina pojasnil ruski diplomat.


Papež bo obiskal Univerzo Roma Tre v večnem mestu

Papež Frančišek se bo dopoldne mudil na rimski univerzi Roma Tre. Gre za drugo največjo državno univerzo v večnem mestu, v katero je vpisanih približno 35.000 študentov in letos obhaja srebrni jubilej. Sveti oče bo prvič obiskal necerkveno visoko šolo v svoji škofiji.


VIDEO: Papež: Upanje nas nikoli ne razočara!

Papež Frančišek je v današnji katehezi nadaljeval svoje razmišljanje o upanju. Poudaril je, da je krščansko upanje trdno, ker nas nikoli ne razočara. Prepričani smo namreč, da nas Bog ljubi.


Kakšen so možnosti za dialog z rusko pravoslavno Cerkvijo?

Eno leto po srečanju papeža Frančiška in ruskega patriarha Kirilla na Kubi, sta se v Friburgu srečala predsednik papeškega sveta za pospeševanje krščanske edinosti kardinal Kurt Koch in metropolit Hilarion.


Kardinal Coccopalmerio: Radost ljubezni ohranja nauk Cerkve

V Vatikanu so predstavili knjigo predsednika papeškega sveta za zakonodajna besedila kardinala Francesca Coccopalmeria in sicer o osmem poglavju papeževe spodbude Radost ljubezni. V njej se sprašuje o možnostih, da bi ločeni v novih civilnih zvezah lahko pristopali k zakramentom. To naj bi se po njegovem prepričanju zgodilo, če si sicer želijo spremeniti situacijo, vendar je zaradi objektivnih razlogov ne morejo. Na ta način se povsem ohranja nauk Cerkve, je prepričan omenjeni kardinal.


Kaj podariti za Valentinovo?

Praznujemo god sv. Valentina, priprošnjika za duševno in telesno zdravje, pa tudi vseh zaljubljencev. Njegov god bodo slovesno obeležili v več župnijah, še posebej v cerkvah, ki so posvečene temu svetniku. Ponekod je v zadnjih letih navada, da se ob godu sv. Valentina pripravi romanja za zaročence in zakonca, kjer imajo med sveto mašo priložnost obnoviti svojo ljubezen.


Svet kardinalov izrazil popolno podporo papeževemu nauku

V Vatikanu te dni poteka že osemnajsto srečanje sveta kardinalov, ki se ga udeležuje tudi papež Frančišek. Koordinator sveta, kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, je glede na napade na papeža v zadnjem času v pozdravnem nagovoru izrazil podporo Frančiškovemu delu in njegovemu nauku.


Logotip papeževega romanja v Fatimo

Objavljen je bil logotip papeževega romanja v Fatimo, kjer se bo mudil 12. in 13. maja ob stoletnici Marijinih prikazovanj. Romanje bo osredotočeno na temo Marijinega brezmadežnega srca. Logotip tako upodablja obliko srca, ki je zarisan iz jagod rožnega venca. Sporočilo Marije iz Fatime namreč vztrajno vabi k molitvi rožnega venca. Logotip nadalje vključuje že predhodno izdelan simbol stoletnice in geslo: Z Marijo, romar v upanju in miru.


P. Lombardi: Frančišek čuti podporo Benedikta XVI.

Zaslužni papež Benedikt XVI. je v odličnem stanju z vidika duhovnih in razumskih moči. Tako ocenjuje nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, ki se je v sobotnem pogovoru za Radio Vatikan spomnil četrte obletnice napovedi odstopa Benedikta XVI. s papeškega položaja (11. 2. 2013).


Medžugorje: Papežev odposlanec bo preučil pastoralne potrebe romarjev

Papež Frančišek kot svojega odposlanca v Medžugorje pošilja poljskega nadškofa Henryka Hoserja, da ugotovi kakšne so pastoralne potrebe vernikov, ki tja prihajajo na romanje. Kot poudarjajo v Vatikanu, ne gre za novo preiskavo o Marijinih prikazovanjih, ki so se začela leta 1981, ampak bo naloga papeževega odposlanca predlagati morebitne pastoralne pobude za prihodnost. Msgr. Hoser, sicer voditelj škofije Varšava – Praga, naj bi svojo nalogo opravil do poletja.


Papež o prepovedih ubijanja, prešuštva in priseganja

Papež Frančišek je tudi danes opoldne z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril množico romarjev, ki se je zbrala na Trgu sv. Petra. Govoril je o aktualnosti evangeljskega odlomka današnje nedelje med letom. Ta od človeka terja iskren odnos do samega sebe in odkritosrčno priznavanje svojih notranjih vzgibov. Če skladno z evangelijem bdimo nad svojimi mislimi in besedami, se z njim skladajo tudi naša dejanja.


Trump maja v Italiji, se bo srečal tudi s papežem?

Bela hiša je napovedala, da bo predsednik Donald Trump maja potoval v Italijo, kjer se bo udeležil vrha skupine G7. Mediji sedaj ugibajo, ali se bo ameriški predsednik ob tej priložnosti srečal tudi s papežem Frančiškom. Če do avdience ne bo prišlo, analitiki v tem vidijo jasno zavrnitev Trumpa, zlasti v luči nasprotujočih si stališč do migracij.


Zakaj papež Frančišek ne nasprotuje nauku sv. Janeza Pavla II.?

Spletni portal Vatican insider je objavil daljši esej filozofa Rocca Buttigliona o antropološkem pristopu Janeza Pavla II. in pastoralnem pristopu papeža Frančiška. Buttiglione je namreč prepričan, da se moti kdor misli, da gre za nasprotje med papeževo apostolsko spodbudo Radost ljubezni in okrožnico Sijaj Resnice nekdanjega papeža.


25. svetovni dan bolnikov: Vsak človek ima svoje dostojanstvo

Obhajamo 25. svetovni dan bolnikov. Za srebrni jubilej je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom Čudenje nad Božjimi deli: Velike reči mi je storil Vsemogočni. Osrednja svetovna slovesnost je bo danes v Lurdu.


Na Brezjah slovesno ob godu lurške Matere Božje

Ob 10. uri se bo v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah začela osrednja slovenska slovesnost ob svetovnem dnevu bolnikov in godu lurške Matere Božje. Sveti maši boste prisluhnili tudi preko valov Radia Ognjišče.


Kako lahko cerkveni sodniki mladim pomagajo k odločitvi za zakon?

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je včeraj sprejel uslužbence metropolitanskega cerkvenega sodišča v Mariboru na letnem srečanju. Osrednja tema pogovora je bila papeževa spodbuda Radost ljubezni in njeno uresničevanje pri vsakdanjem delu cerkvenih sodnikov.


Papež: V središče zaposlitvenega vprašanja postaviti osebo

V Neaplju se je včeraj začel dvodnevni simpozij pod naslovom Cerkev in delo. Kakšna je prihodnost mladih na jugu? Dogodek so pripravile krajevne Cerkve južnoitalijanskih dežel Kampanija, Apulija, Bazilikata, Kalabrija, Sicilija in Sardinija. Podporo dogodku je izrazil tudi papež Frančišek. V sporočilu, ki ga je podpisal državni tajnik kardinal Pietro Parolin, je poudaril, da je treba v središče zaposlitvenega vprašanja vedno postaviti osebo z njenim dostojanstvom.


Papež Frančišek: Podpirajte se v upanju, ki je vir tolažbe in miru

Papež Frančišek je po poročanju Radia Vatikan med splošno avdienco govoril o upanju kot viru vzajemne tolažbe in miru. Izhajal je iz Pavlove besede Tesaloničanom, ki govori o tem, da morajo biti potrpežljivi z vsemi ter da ne smejo vračati hudega s hudim, ampak si morajo vedno prizadevati za dobro ter da se morajo veseliti in moliti. Papež Frančišek je pojasnil, da apostol poziva vse, da delajo za dobro vseh in se podpirajo.


Ad limina: Nič več vnaprej pripravljenih papeževih govorov

Papež Frančišek spreminja prakso obiskov ad limina. Ko bodo člani škofovskih konferenc prišli poročat papežu o stanju v svojih krajevnih Cerkvah, se bo sveti oče le pogovarjal z njimi za zaprtimi vrati, ne bo pa imel uradnih nagovorov.


Pop in rock glasba tudi v cerkvi?

Vatikan v pop in rock glasbi vidi vir navdiha za duhovno glasbo. »Seveda ima bogoslužna glasba posebno obliko. Toda navdihne jo lahko tudi pop ali kakšna druga glasbena zvrst«, je dejal predsednik Papeškega sveta za kulturo, kardinal Gianfranco Ravasi. Omenjeni svet namreč v začetku marca pripravlja kongres za spodbujanje duhovne glasbe.


Postna poslanica: Denar lahko zaslepi in nas vodi v zaničevanje drugega.

Denar nas lahko tako zaslepi, da nas vodi v zaničevanje drugega. Papež Frančišek na to opozarja v poslanici za letošnji postni čas, ki jo je napisal pod naslovom Božja beseda je dar. Drugi je dar. Dokument so danes predstavili v Vatikanu.


Vatikan: Nova listina zdravstvenih delavcev

Vatikan je včeraj predstavil Novo listino zdravstvenih delavcev, ki jo je izdal ob letošnjem svetovnem dnevu bolnikov. Gre za posodobljeno izdajo iz leta 1995 in velja za teološki, moralni in medicinski priročnik, kjer je v ospredje postavljena svetost življenja. Zdravstveni delavci so življenje poklicani ljubiti in na splošno biti spremljevalci življenjske poti, je dejal predstavnik Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.
Radijski blogi