Ljubljana, ponedeljek, 03. avgust 2015, 06:34

Delovanje papeža Frančiška


Papež Frančišek opozoril na „lakoto“ po Bogu, ki je dar in večno življenje

Na Trgu sv. Petra se je s pogledom na okno vatikanske palače tudi danes zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov spregovoril o evangeljskem odlomu današnje nedelje. Po pomnožitvi kruha je množica začela iskati Jezusa in ga v Kafarnáumu tudi našla.


Molitveni nameni za mesec avgust

Da bi se prostovoljci velikodušno darovali v služenju potrebnim. Tako se glasi splošni molitveni namen za mesec avgust.


Kardinal Rylko: SDM v Krakovu bo jubilej mladih na svetovni ravni

Predsednik Papeškega sveta za laike, kardinal Stanislaw Ryłko, je v sporočilu o pripravah na svetovni dan mladih, ki bo čez leto dni, zapisal, da bo dogodek v Krakovu »pravi jubilej mladih na svetovni ravni«. Dogodek bo namreč potekal v letu usmiljenja, papež pa je za srečanje na Poljskem izmed blagrov izbral prav tistega, ki govori o usmiljenju. »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.«


Papež mladim: Ne bojte se poroke!

Vesoljna Cerkev se pospešeno pripravlja na oktobrsko sinodo o družini. Zadnji tvit papeža Frančiška mlade vabi, naj se bojijo poroke in dodaja: Kristus s svojo milostjo spremlja zakonce, ki ostanejo zedinjeni z Njim. Predsednik papeškega sveta za družino nadškof Vincenzo Paglia je za Radio Vatikan povedal, da sicer razpravljajo o raznih temah, ki so povezane s sinodo, vendar pa je ključno vprašanje prav to, o katerem govori sveti oče.


Direktor Asianews: Sprememb v odnosih med Vatikanom in Kitajsko še ni na vidiku

Papež Frančišek bo septembra obiskal Kubo. Ob tem se postavlja vprašanje, ali mu bo uspelo priti tudi na Kitajsko. Ali bo ta komunistična država izboljšala vezi z Vatikanom in bo v polnem občestvu s katoliško Cerkvijo?


Papež išče novega osebnega zdravnika

Papež Frančišek bo kmalu imel novega zdravnika. Kardiolog Patrizio Polisca je končal svoj petletni mandat kot vodja zdravstvene službe v Vatikanu. Kljub temu pa bo ostal zdravnik zaslužnega papeža Benedikta XVI. in bo še naprej stanoval v Vatikanu.


Priprave na svetovni dan mladih so v polnem teku

Natanko leto dni nas loči od svetovnega dneva mladih, ki bo tokrat potekal v Krakovu na Poljskem. Kot smo že poročali, se je po nedeljski molitvi Angelovega češčenja papež Frančišek kot prvi prijavil na romanje in tako odprl zbiranje prijav za ta svetovni dogodek mladih. Ker pa bo potekal med letom Usmiljenja, bo to v nekem smislu jubilej mladih, ki so poklicani razmišljati o temi Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli.


Nadškof Fisichella: Priprave na leto usmiljenja so v polnem teku

Priprave na izredno sveto leto usmiljenja, ki se bo začelo 8. decembra, so v polnem teku. Predsednik Papeškega sveta za novo evangelizacijo, nadškof Rino Fisichella, ki je na vatikanski strani odgovoren za organizacijo, je povedal, da avgusta sicer niso predvidena delovna srečanja z italijanskimi oblastmi, a dodal, da so prednosti že določili. »Sodelovanje med Svetim sedežem, italijansko vlado, pokrajino Lazio in rimsko občino teče gladko,« je dejal za spletni portal Vatican Insider in razkril, da bodo verniki do svetih vrat prispeli po kratkem peš romanju.


Kardinal Filoni o Cerkvi v Iraku

Prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov kardinal Fernando Filoni je po petih letih opravljanja službe apostolskega nuncija v Iraku napisal knjigo z naslovom: v Cerkev v Iraku. Kardinal v svojem delu opisuje zgodovino, razvoj in poslanstvo Cerkve v Iraku, od njenih začetkov do današnjih dni. Spomnimo še, da je papež Frančišek je kardinala Filonija v zadnjem obdobju dvakrat kot svojega posebnega odposlanca poslal med iraške begunce.


VIDEO: Papež: Pri obhajilu se združujemo z živim, vstalim Kristusom

Danes se je začelo zbiranje prijav za udeležbo na 31. svetovnem dnevu mladih, ki bo prihodnje leto na Poljskem. Papež Franšišek je v prisotnosti vseh, ki so se zbrali pri opoldanski molitvi angelovega čaščenja na trgu pred vatikansko baziliko, prek tabličnega računalnika z okna apostolske palače prvi sporočil svojo prijavo na to romanje. Dejal je, da bo med obhajanjem leta Božjega usmiljenja prihodnji svetovni dan mladih spodbuda k razmišljanju na temo: Blagor usmiljenim, ker bodo usmiljenje dosegli. Sveti oče je mlade vsega sveta povabil, naj to doživijo tako na romanju v Krakov kot znotraj svojih skupnosti.


Papež podelil cerkveno občestvenost novemu patriarhu armenske katoliške Cerkve

Njegova blaženost Gregoire Pierre XX. Ghabroyan je novi patriarh Cilicije. Sinoda Armenske Katoliške Cerkve ga je izvolila 24. julija. Papež Frančišek mu je že čestital, obenem je odobril njegovo prošnjo Ecclesiastica Communio. Tako papež potrdi novoizvoljene voditelje Vzhodnih Katoliških Cerkva, ki so v cerkvenem občestvu s Petrovim naslednikom.


Papež tudi po napornem potovanju ne počiva

Dosedanji papeži so v juliju in avgustu običajno omejili svoje obveznosti v javnosti. Pogosto so se umaknili v Castel Gandolfo, ki je od Vatikana oddaljen približno 30 kilometrov in je idealen kraj, da so se izognili hudi poletni vročini v Rimu. Zaslužni papež Benedikt XVI. je pred kratkim nekaj dni preživel tam, medtem ko Frančišek raje ostaja v Vatikanu.


Papežu v ZDA upadla priljubljenost, pričakuje se, da bo narasla po obisku

Papež Frančišek je v ZDA še vedno zelo priljubljen, a ne več tako zelo, kot je bil pred enim letom. Ameriški inštitut za raziskavo javnega mnenja Gallup je raziskavo o priljubljenosti svetega očeta opravil dva meseca pred njegovim obiskom v New Yorku, Washingtonu in Filadelfiji. 59 odstotkov Američanov je Frančišku naklonjenih, 16 odstotkov ne, 25 odstotkov Američanov pa o njem nima nobenega mnenja ali zanj sploh še niso slišali. Mesec dni po izvolitvi mu je bil naklonjen približno enak odstotek, vendar pa je bil delež tistih, ki so imeli o njem nenaklonjeno mnenje, le 10 odstoten, danes je takih 6 odstotkov več.


Papežu na tviterju sledi že 22 milijonov sledilcev

Papeževo potovanje v Latinsko Ameriko se ni odražalo samo v tisku, ampak tudi na njegovem računu tviter, ki ima sedaj že več kot 22 milijonov sledilcev. Med potovanjem je vsak dan dobil skoraj 30.000 novih sledilcev, kar je približno za polovico več kot običajno.


Relikvije p. Pija v letu usmiljena v vatikanski baziliki

V vatikanski baziliki bodo v letu usmiljenja izpostavili relikvije svetega p. Pija iz Pietrelcine, in sicer od 8. do 14. februarja prihodnje leto.


Papež upa, da bo pariška podnebna konferenca prinesla temeljni dogovor

Papež Frančišek polaga velike upe v decembrsko podnebno konferenco Združenih narodov v Parizu, od katere pričakuje, da bo sprejela pogumne ukrepe. O tem je spregovoril na včerajšnjem srečanju županov in guvernerjev večjih mest, ki so razpravljali o podnebnih spremembah in sodobnem suženjstvu. Poudaril je, da skrb za okolje ne pomeni samo imeti drže zelenih, ampak je več kot to, pomeni imeti držo človeške ekologije.


Župani v Vatikanu o podnebnih spremembah in sodobnem suženjstvu

Približno 60 županov velikih mest se danes in jutri v Vatikanu udeležuje dveh dogodkov, na katerih razpravljajo o tem, kaj lahko storijo proti podnebnim spremembam in sodobnim oblikam suženjstva. Delavnico in simpozij pripravlja papeška akademija za družbene vede, župane pa bo danes popoldne pozdravil tudi papež Frančišek.


Sv. Filip Neri, 'prerok veselja', po 500 letih še vedno aktualen

Danes mineva 500 let od rojstva sv. Filipa Nerija, ki ga je papež Janez Pavel II. poimenoval 'prerok veselja'. Živel je v 16. stoletju, ki je bilo v Cerkvi zaznamovano z veliko rano luteranske ločitve. Rodil se je v Firencah, večino svojega življenja pa je preživel v Rimu. Skupaj s svetim Petrom in Pavlom je tudi zavetnik mesta Rim.


Papež Frančišek je odobril dekrete za priznanje osmih primerov junaških kreposti

Papež Frančišek je nedavno v zasebno avdienco sprejel kardinala Angela Amata, prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov. Ta dikasterij je pooblastil, da razglasi dekrete za priznanje primerov junaških kreposti osmim Božjim služabnikom. Trije izmed njih so iz Italije, dva iz Mehike, po eden pa iz Francije, Španije in Ukrajine.


Vatikansko helikoptersko vzletišče na razpolago tudi za nujne pediatrične primere

Helikoptersko vzletišče v vatikanskih vrtovih bo od zdaj naprej na razpolago tudi za nujne pediatrične primere.


Kubanski in paragvajski predsednik o papeževem obisku v Latinski Ameriki

Po svetu se še vedno vrstijo odzivi na papežev obisk Latinske Amerike. Kubanski predsednik Raul Castro ga je označil za dogodek zgodovinskega pomena. Po njegovih besedah je papež s svojimi sporočili za mir, enakost in okoljsko zaščito ter s pozivi k boju proti lakoti zbudil občudovanje in spoštovanje po vsem svetu. Ob tem je poudaril, da bo Kuba Frančiška v letošnjem septembru sprejela z naklonjenostjo, spoštovanjem in gostoljubjem, kakor si tudi zasluži. Papežu se je za obisk z video sporočilom zahvalil tudi predsednik Paragvaja, kjer se je sveti oče mudil od 10. do 12. julija.


Papež pri opoldanski molitvi o svojem potovanju v Južno Ameriko

Papež Frančišek je opoldanski nagovor posvetil današnji Božji besedi, v kateri je Jezus svoje učence, ki so bili po izkušnji evangelizacije sicer zadovoljni, a utrujeni, povabil, naj si malo oddahnejo. Hkrati pa nam evangelist na izjemen način približa Jezusovo podobo in njegova občutja ob pogledu na množico ljudi, ki so bili kot ovce brez pastirja. Zasmilili so se mu in začel jih je učiti veliko stvari.


Papež o Cerkvi v Latinski Ameriki

Papeževe tiskovne konference na letalu, ko se z mednarodnega potovanja vrača nazaj domov, so povzetek njegovega obiska, prav tako pa tudi vpogled v misel in srce papeža Frančiška. Novinarji so ga po 8-dnevnem obisku v Ekvadorju, Boliviji in Paragvaju med drugim vprašali, kako bi povzel svoje sporočilo Cerkvi v Latinski Ameriki. Povedal je, da so ga v vseh treh državah najbolj presenetili otroci oziroma mladina. To je živa Cerkev. Želel sem spodbuditi to mlado Cerkev, ki nas lahko veliko nauči, je pojasnil papež.


Nov korak v katoliško binkoštnem dialogu

V Rimu se je danes sklenil nov krog pogovorov katoliško binkoštnega dialoga. Tokrat je potekal na temo karizem v Cerkvi.


Kuba se pripravlja na papežev obisk

Še vedno odmeva papeževo potovanje v Južno Ameriko, medtem pa se na njegov apostolski obisk že pripravlja Kuba. V tej latinskoameriški državi se bo namreč sveti oče mudil pred obiskom ZDA in sicer med 19. in 22. septembrom. Obiskal bo tri tamkajšnje škofije. V Vatikanu so včeraj predstavil logo, ki bo spremljal papeževo srečanje v eni od škofij.


Sveti sedež s 25 milijoni evrov minusa, governatorat 63 milijoni evrov plusa

Vatikan je objavil konsolidiran proračun za leto 2014. Sveti sedež je pridelal 25 milijonov in pol evrov minusa, kar je podobno kot leta 2013. Približno enaka bilanca se napoveduje tudi za letos. Governatorat ima medtem 63 milijonov in pol evrov plusa, kar je za skoraj pol več kot leta 2013, ko je bilo plusa 33 milijonov evrov.


Vatikan: Sporazum z Iranom naj sproži tudi dialog za mir v Siriji

Ameriški predsednik Barack Obama se je v telefonskem pogovoru zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za pomembno vlogo njegove države pri dogovoru o iranskem jedrskem programu. Sogovornika sta ob tem izrazila željo po sodelovanju na drugih področjih, med drugim pri reševanju državljanske vojne v Siriji. Tudi Vatikan je izrazil upanje, da se bodo podobna pogajanja razširila na druga področja.


Župani večjih mest v Vatikanu o podnebnih spremembah in sodobnem suženjstvu

Približno 60 županov velikih mest se bo prihodnji torek in sredo v Vatikanu zbralo na dveh dogodkih, na katerih bodo razpravljali o tem, kaj lahko storijo proti podnebnim spremembam in sodobnim oblikam suženjstva. Delavnico in simpozij pripravlja papeška akademija za družbene vede, udeležence pa bo pozdravil tudi papež Frančišek.


P. Lombardi: Papež sporoča, da se prava sprememba sistema začne pri revnih

Tudi po tokratnem papeževem mednarodnem potovanju so nekateri Frančiška kritizirali, da preveč podpira ljudska gibanja oziroma preveč govori o revnih, zanemarja pa srednji sloj. Takšno vprašanje se je pojavilo na tiskovni konferenci na letalu. Papež se je zahvalil za opozorilo in dejal, da bo o tem razmislil ter poglobil svoj nauk na tem področju. Dodal je, da o revnih veliko govori zato, ker so v središču Evangelija. P. Federico Lombardi pa je v pogovoru za Radio Vatikan še pojasnil, da papež s svojimi mislimi poudarja, kako se prava sprememba sistema začne pri revnih.


Benedikt XVI. iz Castel Gandolfa nazaj v Vatikan

Zaslužni papež Benedikt XVI. se je včeraj popoldne vrnil v Vatikan, potem ko je dva tedna prebival v apostolski palači v Castel Gandolfu. Benedikt XVI. se je pisno zahvalil tamkajšnji županji Milviji Monachesi za »tiho naklonjenost« in »gostoljubnost lokalnega prebivalstva«, ki se pridružuje »uglašenosti med jezerom, gorami in morjem«.


VIDEO: Papež: Latinskoameriška mladina lekcija za staro Evropo

Za Evropo, ki ima demografsko rast praktično na ničli, je Latinska Amerika lekcija za to, da obrne smer in se ne boji mladih, je dejal papež na povratnem letu iz Paragvaja. Izrazil je upanje, da se bo grška kriza rešila, prav tako pa našel tudi način nadzora, da druge države ne bodo zapadle v enake težave, saj se pot posojil in dolgov na koncu ne konča nikoli. Novinarji so svetega očeta vprašali tudi, kje črpa energijo za tako dolgo potovanje. »Pomaga mi čaj mate, nisem pa poskusil koke. Naj bo to jasno,« je odgovoril papež. Kokine liste, tradicionalno zdravilo proti višinski bolezni, s katerim se domačini že stoletja spopadajo z visoko nadmorsko višino, je papežu podaril bolivijski predsednik Evo Morales. Frančišek je na vprašanja novinarjev odgovarjal približno eno uro.


Proces proti nekdanjemu nunciju preložen

Proces na vatikanskem kazenskem sodišču proti nekdanjemu nunciju v Dominikanski republiki, 66-letnemu Jozefu Wesolowskemu, ki je obtožen spolne zlorabe mladoletnikov, je bil v soboto kmalu po začetku preložen za nedoločen čas. Wesolowski se namreč prvi dan obravnave ni pojavil na sodišču. Iz Vatikana so sporočili, da so nekdanjega poljskega duhovnika zaradi zdravstvenih težav že v petek prepeljali na oddelek za intenzivno nego neke rimske bolnišnice.
Radijski blogi