Ljubljana, sobota, 24. marec 2018, 07:34

Delovanje papeža Frančiška


Škof Štumpf: vsak vernik in vsak duhovnik mora biti tudi misijonar

Murkosoboški škof Peter Štumpf je že dvakrat doživel obisk »ad limina« v Rimu. Tokrat je vodil skupino slovenskih škofov med obiskom na Kongregaciji za zadeve svetnikov. V poročilu, ki ga je pripravil, je predstavil 11 kandidatov, ki so v postopkih na škofijski ravni ali pa so že na kongregaciji. Predstavil je tudi skupino, v kateri je 24 mučencev komunizma in 5 mučencev nacizma. Na kongregaciji so opozorili, da so za dolgotrajnost postopkov kandidatov za beatifikacijo pogosto krivi nedejavni postulatorji. Tudi na kongregaciji za evangelizacijo narodov so škofje dobili konkretne napotke: prebujati v duhovnikih, družina in mladih misijonsko vzdušje. Sicer pa mora biti po besedah škofa Štumpfa vsak vernik, vsak duhovnik misijonar, oznanjevalec evangelija.


V slovenščini predstavljena knjiga: Bog je mlad

Na cvetno nedeljo, bomo obhajali svetovni dan mladih na škofijski ravni. Med slovesnim bogoslužjem bodo predstavniki mladih z vsega sveta, ki so se v tem tednu zbrali v Vatikanu, papežu Frančišku izročili sklepe svojega dela v pripravo na sinodo, ki bo oktobra letos. V sklopu te priprave pa je danes izšla tudi knjiga pogovora s papežem Frančiškom z naslovom: Bog je mlad.


VIDEO: Mladi Slovenci na predsinodalnem zasedanju v Rimu

Predsinodalnega zasedanja mladih, ki v Rimu poteka te dni, se udeležujejo tudi predstavnica Skupnosti katoliške mladine Špela Pucelj, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije Neža Repanšek in predstavnik skupnosti Emanuel duhovnik Janez Evangelist Rus.


Vatikan: Viganó odstopil. Odneslo ga je retuširano pismo Benedikta

Vodja vatikanskega Tajništva za komunikacije, msgr. Dario Edoardo Viganó, je odstopil, potem ko je Tajništvo pred dnevi objavilo fotografijo pisma zaslužnega papeža Benedikta XVI., na kateri so bili nekateri deli zabrisani. Frančišek je njegov odstop sprejel in za začasnega vodjo imenoval tajnika dikasterija Lucia Adriana Ruiza.


Papež potrdil udeležbo na svetovnem srečanju družin na Irskem. Avdienca o obhajilu.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco uradno potrdil udeležbo na 9. svetovnem srečanju družin, ki bo od 21. do 26. avgusta v Dublinu. V irski prestolnici se bo mudil ob sklepu dogodka 25. in 26. avgusta. Danes pa je sprejel dve irski družini, ki sta mu prinesli ikono Svete družine, uradno podobo svetovnega srečanja družin. Frančišek je sicer v katehezi nadaljeval razmišljanja o posameznih delih svete maše, tokrat je govoril o obhajilu.


Škof Bizjak: Arbitraža v Vatikanu le bežno omenjena. Vprašanje se umetno goji za nabiranje političnih točk.

Koprski škof Jurij Bizjak je ob obisku ad limina v Rimu oddal približno 100 strani dolgo poročilo o svoji škofiji. V njej je preureditev župnij le omenjena. To bo namreč predmet naslednjega obiska, saj poročilo obsega podatke do konca leta 2016. Za naš radio je povedal, da so arbitražno razsodbo v Vatikanu le omenili, po njegovem mnenju pa se to vprašanje v obeh državah skoraj umetno goji le za nabiranje političnih točk. Papeža Frančiška je označil za trdnega in mirnega. O radijskem misijonu pa je dejal, da je kot sol in kvas. Prepričan je, da ga posluša več ljudi, kot si mislimo.


Bog je mlad: Mladi so preroki s krili, ki znajo gledati naprej

V Italiji in drugod po svetu je danes izšla knjiga z naslovom »Bog je mlad«. Gre za intervju s papežem Frančiškom, s katerim se je pogovarjal novinar in publicist najmlajše generacije, 33-letni Thomas Leoncini. Pri založbi Družina bo izšla v četrtek, v njej pa papež med drugim pravi, da so mladi preroki s krili, ki znajo gledati naprej.


Začenja se zgodovinsko pred sinodalno srečanje mladih

V Vatikanu se je začelo predsinodalno zasedanje, na katerem se je zbralo več kot 300 mladih z vsega sveta. Med njimi so predstavniki škofovskih konferenc, cerkvenih gibanj, pa tudi kristjani drugih cerkva, predstavniki različnih verstev in neverujoči. V teh dneh jih bodo nagovorili razni strokovnjaki, vse pa bo mogoče spremljati preko svetovnega spleta, da bi lahko mladi z vseh koncev sveta sodelovali na omenjenem zasedanju. To nedeljo, ki bo tudi svetovni dan mladih po škofijah, bodo mladi papežu izročili sklepe srečanja, v katerih bodo izrazili svoje želje in najgloblja hrepenenja.


Škof Glavan: Med obiskom Ad limina smo dobili priznanje za odziv na krizo s prebežniki

Novomeški škof Andrej Glavan je prepričan, da je radijski misijon v dobi digitalizacije pomembna oblika oznanjevanja evangelija in poglabljanja duhovnega življenja. V pogovoru za naš radio je spomnil, da je radijskim misijonarjem in vsem, ki bodo prisluhnili njihovim nagovorom, svoj blagoslov podelil tudi papež Frančišek. Škof Glavan se je z njim nazadnje srečal ob nedavnem obisku Ad limina Apostolorum v Rimu in Vatikanu. Ob tem je njemu in njegovim sodelavcem poročal tudi o razmerah v svoji škofiji, med drugim je omenil soočanje z valom prebežnikov pred dobrima dvema letoma.


Papež: Križ ni dodatek k obleki!

Papež Frančišek je po včerajšnjem pastoralnem obisku v San Giovanni Rotodnu in Pietralcini, krajema, ki sta tesno povezana s sv. patrom Pijem, danes opoldne nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ob koncu je z vsemi podelil globoke vtise z včerajšnjega obiska, zlasti stika z najbolj trpečimi, ki odmevajo v njegovem srcu ter se svojim včerajšnjim gostiteljem toplo zahvalil za sprejem. Sicer pa je sveti oče v danes vsem približal globlji pomen evangeljskega odlomka 5. postne nedelje.


Pogovori s škofi ordinariji v dneh radijskega misijona

Pred nami je radijski misijon, ki tokrat poteka pod geslom Pošlji svetega Duha na nas. V informativnem programu zato v večernih mozaikih predstavljamo pogovore s škofi ordinariji, ki so se pred kratkim mudili na obisku ad limina v Rimu. S tem želimo večerni program tudi v informativnem delu uglasiti s sporočilom misijona. Škofje nam bodo predstavili svoja doživljanja ob obisku grobov apostolov Petra in Pavla, ob srečanju s papežem Frančiškom in pri razgovorih o stanju v Cerkvi na Slovenskem. Začenjamo pa z ljubljanskim nadškofom Stanetom Zoretom.


Papež: Molitev ni doza pomirjeval, ampak je dejanje ljubezni!

Navdušena množica je papeža Frančiška danes sprejela na trgu pred cerkvijo sv. P. Pija v San Giovanni Rotondu, kjer je sveti oče daroval mašo. V nagovoru je izpostavil tri poudarke in sicer: molitev, majhnost in modrost.


VIDEO: Papež v Pietrelcini: Kraj, kjer se ljudje prepirajo, je bolan, ne raste!

Papež Frančišek se danes mudi v dveh krajih, ki sta povezana s p. Pijem. Zjutraj se je kot prvi papež ustavil v Pietrelcini, kjer se je p. Pij rodil. Druga postaja romanja je San Giovanni Rotondo, ki sta ga obiskala tudi že Janez Pavel II. in Benedikt XVI. V tem kraju je ta kapucin pred stotimi leti prejel stigme, vidne Kristusove rane, ki so krvavele do njegove smrti pred 50-imi leti.


Asiji Bibi v zaporu dovolili obdržati papežev rožni venec

Pakistanska kristjanka Asia Bibi, ki je zaradi domnevnega bogoskrunstva obsojena na smrt, sme v ječi obdržati rožni venec, ki ji ga je podaril papež Frančišek. »Prvič v devetih letih so mi dovolili, da smem v jetniški celici obdržati verski predmet,« so pri človekoljubni organizaciji Cerkev v stiski navedli njene besede.


P. Rupnik: Kdor ljubi, pozna stigme

V Pietrelcini in San Giovanni Rotondu, krajih povezanih s p. Pijem, potekajo še zadnje priprave na papežev sobotni obisk. Frančišek bo omenjena kraja obiskal ob stoletnici stigem p. Pija in 50. obletnici njegove smrti. Kakšen pomen imajo stigme za današnjega človeka, je v pogovoru za Vatican News spregovoril p. Marko Ivan Rupnik, ki je s Centrom Alletti izdelal mozaike za kripto nove cerkve v San Giovanni Rotondu.


Umrl Stephen Hawking: ateist, ki se je srečal s štirimi papeži

V 76. letu starosti je umrl znameniti britanski fizik Stephen Hawking. V svetu je zaslovel s svojimi prispevki na področju kvantne gravitacije, posebno glede črnih lukenj, ter poljudnoznanstvenimi objavami, v katerih je objavljal svoje teorije o vesolju. Kljub temu da ni bil veren, ga je Vatikan imenoval za člana Papeške akademije za znanost. Ta ob njegovi smrti spominja, da se je srečal s štirimi papeži in da je želel spodbujati odnos med vero in znanostjo.


Papež o molitvi očenaš: Imamo odnos s tem Očetom?

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci govoril o molitvi očenaš. Opozoril je, da jo veliko ljudi moli, ne da bi se zavedali, kaj govorijo. Ključno vprašanje pa je, ali imamo vzpostavljen odnos z Očetom, na katerega se obračamo.


10. obletnica smrti Chiare Lubich – mistikinje edinosti

Chiara Lubich je zatisnila oči in jih odprla v večnosti 14. marca 2008. Letos mineva torej deset let od njene smrti. Njena duhovnost pa je še vedno zelo živa. Pred tremi leti se je začel tudi postopek za njeno beatifikacijo. Ob obletnici člani Gibanja fokolarov v Sloveniji in po svetu pripravljajo različne dogodke, ki bodo zaznamovani s karizmo edinosti kot gibalom družbene spremembe.


Parolin in Becciu: Papež kritike prenaša mirno

Ob včerajšnji peti obletnici izvolitve papeža Frančiška so se zvrstile številne ocene njegovega pontifikata.


TRAILER: Papež Frančišek: Mož besede

»Niti v svojih najdrznejših sanjah si nisem mislil, da bom posnel film o papežu Frančišku.« S temi besedami je režiser Wim Wenders predstavil svoje zadnje delo, v katerem oživlja misli in sporočilo papeža, reforme, ki se je je lotil, in odgovorov na globalna vprašanja.


VIDEO: Pet let s papežem Frančiškom

Mineva 5 let od izvolitve papeža Frančiška. Ko mediji poskušamo oceniti njegov dosedanji pontifikat, lahko hitro zaidemo na pot subjektivnosti. Vse je namreč odvisno od tega, kaj misliš, da bi moral papež narediti – in na tej točki mnenj vedno kar mrgoli.


Dialog Cerkve z evropskimi ustanovami bo naslednjih 5 let vodil Luksemburžan

Novi predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije je postal 59-letni luksemburški nadškof, jezuit Jean-Claude Hollerich. Na položaju je nasledil münchenskega kardinala Reinharda Marxa.


Umrl kardinal Lehmann: Človek dialoga

V 81. letu starosti je včeraj umrl nemški kardinal Karl Lehmann. Kot teolog in škof je vplival na oblikovanje Cerkve in družbe, ne samo v Nemčiji, ampak tudi po svetu. V domovini je bil glavni motor za izvajanje koncilskih sklepov ter dialog med katoličani in luterani. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal, da je bil vedno odprt za vprašanja in izzive časa ter je podajal odgovore in usmeritve izhajajoč iz Kristusovega sporočila. Spremljal je osebe na njihovi poti ter iskal to, kar združuje onkraj meja veroizpovedi, prepričanj ter držav. Pogrebna sveta maša bo 21. marca v mainški stolnici.


Papež obiskal Skupnost sv. Egidija

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Skupnost sv. Egidija v Rimu, ki praznuje 50 let delovanja. Po vsem svetu deluje že 60 tisoč njenih članov, ki se posvečajo molitvi, revnim in prizadevanju za mir. To je bilo tudi v središču papeževega obiska na sedežu skupnosti v rimski četrti Trastévere, kjer se je srečal z vodstvom, člani z vsega sveta, revnimi, begunci, ostarelimi, invalidi, brezdomci, otroki in mladimi. V nagovoru je pozval h globalizaciji solidarnosti. Kot je dejal, nikoli ne bi smeli reči: kaj pa ima to opraviti z mano … »Življenje postane zares človeško, ko ga živimo poleg najrevnejših; ko ustvarjamo družbo, v kateri ni nihče tujec, ko gremo preko meja in zidov, da bi združevali ... Še naprej odpirajte nove humanitarne koridorje za begunce, ki bežijo pred vojno in lakoto. Ubogi so vaš zaklad,« je dejal papež in skupnost sv. Egidija spodbudil, naj usmiljenje za ranjene v življenju črpajo iz Svetega pisma.


Papež Frančišek poziva, naj živimo v veseli zavesti: "Bog je z menoj"

Mineva 60 let, odkar se je papež Frančišek pridružil Družbi Jezusovi. Posvečen je bil 11 let pozneje. A tega pri današnjem opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu ni omenjal. Med množico romarjev na trgu so bile številne skupine s svojimi transparenti ter Brazilci s svojo dobro prepoznavno zeleno-modro zastavo. Posebno vzdušje veselja pa so med prisotne prinesli birmanci iz italijanskega Tivolija, ki so ob papeževem pozdravu v sinje nebo spustili na stotine rdečih balonov.


Papež bo jeseni obiskal Baltske države

Papež Frančišek se bo od 22 do 25. Septembra odpravil v Litvo, Latvijo in Estonijo. Točen program obiska bo objavljen kasneje. Gre za prvi papežev obisk v baltskih državah v zadnjih 25 letih. Frančišek bo Litvo, Latvijo in Estonijo obiskal kot drugi Petrov naslednik, in sicer natančno 25 let za Janezom Pavlom II., ki so ga v omenjenih državah navdušeno sprejeli septembra 1993.


Papež: Z grehom se oddaljimo od Boga, On pa se ne oddalji od nas!

Papež Frančišek je popoldne v baziliki sv. Petra vodil spokorno bogoslužje, med katerim je poudaril, da nas Božja ljubezen odrešuje greha. Preden je spovedal, pa je tudi sam pokleknil pred duhovnikom, da bi prejel zakrament sprave. Dogodek je sicer potekal v sklopu svetovne pobude 24 ur za Gospoda, ki vključuje češčenje Najsvetejšega in možnost za spoved skozi vso noč.


Svet povezan v češčenju in spovedi

V baziliki sv. Petra in po številnih škofijah sveta bo danes potekala pobuda 24 ur za Gospoda. Gre za 24 urno češčenje Najsvetejšega in možnost srečanja z Jezusom v zakramentu svete spovedi. V vatikanski baziliki bo spokorno bogoslužje popoldne vodil papež Frančišek, ki bo zatem tudi spovedoval. V Sloveniji omenjena pobuda poteka v okviru radijskega misijona na cvetni petek.


Meditacije za križev pot v rimskem Koloseju napisali mladi

Papež Frančišek je pripravo besedil za križev pot v rimskem Koloseju letos zaupal skupini 15-ih mladih. Pri tem jih je vodil docent religije, novinar in pisatelj Andrea Monda.


Ob 8. marcu poudarek tudi na vlogi žensk v Katoliški cerkvi

Na Slovenski škofovski konferenci ob svetovnem dnevu žensk poudarjajo, da ima v krščanski teologiji in verovanju najvišjo čast Devica Marija, ki se je odzvala na Božje povabilo in postala Božja Mati. V Katoliški cerkvi v Sloveniji so ženske najpogosteje prisotne na odgovornih in vodstvenih delovnih mestih v pastorali, katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah in v laiških združenjih.


Nadškof Jurkovič opozoril, da smo vsi odgovorni za zaščito otrokovih pravic

V Ženevi že drugi teden poteka 37. redno zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki ga bodo sklenili 23. marca. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu od 1. januarja predseduje slovenski stalni predstavnik veleposlanik Vojislav Šuc. Na njem je v začetku tedna zbrane nagovoril tudi stali predstavnik Svetega sedeža pri OZN v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič. V svojem tretjem nastopu se je zavzel za pravice otrok, ki so žrtve vojne, drugih oblik nasilja ali naravnih nesreč in za njihovo brezpogojno zaščito.


Papež: V posvečenem kruhu in vinu je Kristus resnično navzoč!

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil evharistični molitvi, ki je osrednji del svete maše, saj ponovi Jezusovo dejanje med zadnjo večerjo. Tako kruh in vino postaneta resnično Jezusovo telo in kri.