Ljubljana, sobota, 19. april 2014, 19:01

Delovanje papeža Frančiška


Obhajamo veliko soboto

Kristjani na veliko soboto ves dan častimo Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Poseben pomen ima tudi blagoslov velikonočnih jedil. Zvečer se začnejo obredi velikonočne vigilije - bdenja, ki nas uvede v veliko noč, največji krščanski praznik, praznik Kristusovega vstajenja. Škofje podeljujejo zakramente uvajanja katehumenom, to je odraslim, ki so se na to pripravljali v katehumenatu.


VIDEO: P. Cantalamessa o Judovem izdajstvu Jezusa

Veliki petek je dan je edini v cerkvenem letu, ko ni svete maše, se pa verniki Jezusovega trpljenja in njegove smrti na križu spominjamo pri posebnih obredih. V Vatikanu jih je vodil papež Frančišek. Bogoslužje v baziliki svetega Petra se je začelo ob 17. uri z zbrano molitvijo. Zbrane pa je nagovoril papeški pridigar pater Raniero Cantalamessa.


Papež v Koloseju: zlo ne bo imelo zadnje besede

Papež Frančišek je na veliki petek vodil križev pot v rimskem Koloseju. Tokrat je pisanje razmišljanj ob postajah križevega pota zaupal nadškofu iz južnoitalijanske škofije Campobasso-Boiano msgr. Giancarlu Bregantiniju. Lani so meditacije pripravili mladi iz Libanona, pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Papež Frančišek je ob sklepu v kratkem premišljevanju poudaril, da zlo ne bo imelo zadnje besede, ampak bodo na koncu zmagali ljubezen, usmiljenje in odpuščanje. Tradicionalnega križevega pota s papežem se je tudi letos udeležilo 40 tisoč ljudi.


Nabirka velikega petka za Sveto deželo

Tudi letos bo na veliki petek po vseh cerkvah potekala nabirka za Sveto deželo. Duhovna molitvena bližina in konkretna materialna pomoč je namreč temeljnega pomena za obstoj kristjanov v Jezusovi deželi. Prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je zato škofom vsega sveta poslal pismo z naslovom: Pogum, ne bojte se!.


Križev pot v rimskem Koloseju nocoj o trpljenju sodobnega človeka

Papež Frančišek bo nocoj že tradicionalno vodil križev pot v rimskem Koloseju. Tokrat je pisanje razmišljanj ob postajah križevega pota zaupal nadškofu iz južnoitalijanske škofije Campobasso-Boiano msgr. Giancarlu Bregantiniju. Lani so meditacije pripravili mladi iz Libanona, pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Tradicionalnega križevega pota s papežem se vsako leto udeleži več deset tisoč ljudi.


VIDEO: Papež pri maši zadnje večerje: Jezusova dediščina je biti služabniki drug drugemu

Papež Frančišek je včeraj spomin Gospodove zadnje večerje obhajal v rehabilitacijskem centru Sveta Marija Božje previdnosti. To ustanovo v Rimu vodi fundacija Don Carlo Gnocchi. Posveča se zdravniški in terapevtski pomoči osebam s težkimi boleznimi, ki potrebujejo stalno oskrbo. Svete maše v cerkvi centra so se udeležili pacienti, njihovi sorodniki, prostovoljci in osebje. Papež je po homiliji umil noge 12-im prizadetim osebam različnih starosti, narodnosti in veroizpovedi, zastopali pa so vse paciente 29-ih centrov, kolikor jih omenjena ustanova vodi v Italiji.


Podprimo kristjane v Sveti deželi

Tudi letos bo na veliki petek po vseh cerkvah potekala nabirka za Sveto deželo. Duhovna molitvena bližina in konkretna materialna pomoč je namreč temeljnega pomena za obstoj kristjanov v Jezusovi deželi. Prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je zato škofom vsega sveta poslal pismo z naslovom: Pogum, ne bojte se!.


Obhajamo veliki petek

Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.


Križev pot v rimskem Koloseju tokrat v znamenju obrobnih

Papež Frančišek je pisanje razmišljanj ob postajah križevega pota, ki bo nocoj potekal v rimskem Koloseju, zaupal nadškofu iz južnoitalijanske škofije Campobasso-Boiano msgr. Giancarlu Bregantiniju. Lani so meditacije pripravili mladi iz Libanona, pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Tradicionalnega križevega pota s papežem ob kulisi antičnega amfiteatra se vsako leto udeleži več deset tisoč ljudi.


Cerkev bo dobila dva nova svetnika in dva nova blažena

Papež Frančišek se je srečal s kardinalom Angelom Amatom, prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov. Med zasebno avdienco je sveti oče ta vatikanski dikasterij pooblastil, da objavi dekrete za dva čudeža in dva primera junaških kreposti. S tem bo Cerkev dobila dva nova svetnika in dva nova blažena.


Pozornost papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. do zapornikov

Papež Frančišek se je odločil na veliki četrtek obhajati spomin Gospodove zadnje večerje v centru Sveta Marija Božje previdnosti, ki jo vodi fundacija Don Carlo Gnocchi. Lani pa je na ta dan odšel v zapor za mladoletnike. Dve situaciji torej, ki zaznamujeta prav posebni pastoralni področji. Zato se danes, ko nas od kanonizacije Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. loči še natanko deset dni, slovensko uredništvo Radia Vatikan ustavlja ob vprašanju njune pozornosti do zapornikov oz. "naših nevidnih bratov". Kjer je jetnik, tam je Kristus: tako bi lahko povzeli sporočilo, ki je zaznamovalo odnos med enim in drugim papežem ter svetom zapora. Oba sta ga prepoznavala kot poseben kraj, kjer lahko spoznaš človeka v njegovi skrivnosti slabega in dobrega, in kot kraj ponovne socializacije.


VIDEO: Papež pri krizmeni maši o veselju duhovnika

Papež Frančišek je pri krizmeni maši v vatikanski baziliki spregovoril o veselju duhovnika. To je veselje, ki mazili, nepokvarljivo veselje in misijonarsko veselje, ki se širi na vse in privablja vse, začenši z najbolj oddaljenimi. Veselje duhovnika po papeževih besedah varujejo tri sestre: uboštvo, zvestoba in pokorščina.


Papež bo noge umil telesno in duševno prizadetim

Obhajamo veliki četrtek. Krizmeno mašo bo papež daroval v vatikanski baziliki. Sveto mašo v spomin Jezusove zadnje večerje pa bo daroval v cerkvi sv. Marije Božje previdnosti. Ob njem se bodo zbrali duševno in telesno prizadeti. Zanje skrbi ustanova don Carlo Gnocchi.


Obhajamo veliki četrtek

Veliki četrtek je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. Na ta dan se spominjamo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev zakramenta evharistije.


VIDEO: Papežu sta se na papamobilu pridružila dva šolarja

Dva italijanska šolarja se lahko pohvalita, da sta se na papamobilu vozila skupaj s papežem Frančiškom.


Papež pri avdienci o Jezusovem trpljenju

Papež Frančišek je splošno avdienco navezal na današnji Evangelij, ki govori o Judovem izdajstvu Jezusa, s tem pa se začne Jezusovo trpljenje, boleča pot, ki jo sam izbere s popolno svobodo. »Nihče mi ne jemlje življenja, ampak ga dajem sam od sebe,« je dejal Jezus. »Oblast imam, da ga dam, in oblast imam, da ga spet prejmem.«


Benedikt XVI. praznuje 87. rojstni dan

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 87. rojstni dan. Letos verjetno ne bo nobenega javnega praznovanja, je pa v preteklosti imel vrsto nepozabnih rojstnih dni, z glasbo kot skupnim imenovalcem. Igral mu je stuttgartski radijski simfonični orkester, prisluhnil je lahko tradicionalni ljudski bavarski glasbi. Rojstni dan je praznoval tudi z ameriškim predsednikom Georgem Bushom. Če je le mogoče, pa ga praznuje s svojim bratom Georgom. Benedikt XVI. je skupno praznoval 7 rojstnih dni kot vodja Katoliške Cerkve.


Papež Frančišek rimskim zapornikom poklonil žepni evangelij

Zaporniki v rimskem zaporu Regina Coeli bodo za veliko noč od papeža Frančiška prejeli žepni evangelij.


Veliki teden bogat z duhovnostjo in obredjem

Dnevi velikega tedna so za Cerkev čas, ki je bogat z duhovnostjo in obredjem. O tem pričuje že tradicionalni koledar slovesnosti, ki jih bo vodil papež Frančišek, zlasti v velikonočnem tridnevju.


Sveta dežela v pričakovanju papeža Frančiška

Veliki teden, ki so ga začeli s procesijo na cvetno nedeljo, je v Sveti deželi zaznamovan predvsem s pričakovanjem obiska papeža Frančiška. Tamkajšnji kristjani so namreč prepričani, da bo sveti oče konec maja prinesel upanje njihovi deželi, ki jo pogosto pretresa nasilje. Tradicionalni praznični obred je vodil jeruzalemski patriarh Fouad Twal.


Ekumenski patriarh Bartolomej I.: O srečanju s papežem Frančiškom in poziv k edinosti v Ukrajini

„Danes je morda še bolj kot pred petdesetimi leti nujno potrebna sprava in zato je bližnje srečanje z našim bratom, papežem Frančiškom, v Jeruzalemu dogodek velikega pomena in pričakovanj,“ je zatrdil ekumenski patriarh Bartolomej I. v nedavnem intervjuju, v katerem je pojasnil razloge za srečanje med cerkvenima voditeljema, ki bo konec maja v Jeruzalemu.


Papež semeniščnikom: Gorje slabim pastirjem, ki pasejo sami sebe in ne črede!

„To romanje je zelo lep simbol vaše poti formacije, ki jo je potrebno prehoditi z navdušenjem in vztrajnostjo, v Kristusovi ljubezni in bratskem občestvu.“ S temi besedami je papež Frančišek pozdravil semeniščnike in druge člane skupnosti iz Papeškega kolegija Leoniano, ki se nahaja v kraju Anagni. Ti so v Rim, kjer jih je papež sprejel v avdienco, priromali peš.


Vsebina meditacij križevega pota v Koloseju

Križev pot, ki ga bo papež Frančišek na veliki petek vodil okrog rimskega Koloseja, nas vabi, da razmislimo o trenutni gospodarski krizi in njenih posledicah, o trpljenju migrantov in zlu, ki uničuje številna mlada življenja. Vatikanska založba je besedilo meditacij, ki ga je napisal nadškof v Campobassu – Boianu v Južni Italiji, Giancarlo Bregantini, objavila včeraj.


Sveti oče blizu vsem, ki jih je v mestu Valparaíso v državi Čile prizadel požar

„Ko je papež Frančišek zvedel za žalostno novico o strašnem požaru, ki pustoši v mestu Valparaíso v državi Čile, je takoj želel izraziti vsem prebivalcem mesta svojo duhovno bližino. Moli za žrtve te katastrofe in istočasno deli bolečino z vsemi tistimi, ki so izgubili svoje hiše ter svoje imetje.“


VIDEO: Papež: Sem sposoben biti blizu Jezusu, ki trpi?

Med slovesno mašo na današnjo cvetno nedeljo na Trgu sv. Petra je papež Frančišek po poslušanju evangelija o Jezusovem trpljenju zbrano množico nagovoril z nekaj vprašanji, o katerih naj razmišljamo vsak dan tedna, ki je pred nami: „Kdo sem? Kdo sem jaz pred Gospodom, ki vstopa v Jeruzalem? Sem sposoben biti blizu in pokazati svoje veselje, ko ga slavim? Sem sposoben biti blizu Jezusu, ki trpi?“ Ta in mnoga druga, naj bi nam pomagala odgovoriti na tisto najbolj temeljno vprašanje: „Kje se nahaja srce vsakega od nas?


Znano geslo in logotip papeževega potovanja v Južno Korejo

Geslo papeževega potovanja v Južno Korejo, kjer se bo mudil od 14. do 18. avgusta, se glasi: »Vstani! Zasveti se, kajti prišla je tvoja luč in slava Gospodova je zasijala nad teboj.« Geslo, pa tudi logotip, je minuli teden predstavil pripravljalni odbor pri Korejski škofovski konferenci, ki se je mudil v Vatikanu, da se dokončno dogovori o vseh podrobnostih dogodka.


Papež: življenje je sveto in nedotakljivo v svojih vseh obdobjih

Papež je dopoldne sprejel člane gibanja Za življenje. Zahvalil sem jim je za njihovo delo ter jih spodbudil, naj pogumno in z ljubeznijo ščitijo življenje v vseh njegovih obdobjih.


V Srbiji festival katoliške knjige

Pod naslovom Rojstvo upanja odpira v župniji Kristusa Kralja beograjska nadškofija festival verske knjige, ki bo trajal do ponedeljka. Predstavili bodo več knjig, ki jih je izdala nadškofija in sicer knjige o zgodovini katoliške Cerkve v Srbiji, dela o veri mladih srbskih duhovnikov ter v srbščino prevedeno okrožnico Luč vere papeža Frančiška.


V Vatikanu konferenca o boju proti trgovini z ljudmi

V Vatikanu se je z avdienco pri papežu končala dvodnevna konferenca o boju proti trgovini z ljudmi. Dogodka so se udeležili policijski šefi iz več kot 20-ih držav, pripravila pa ga je škofovska konferenca Anglije in Wellsa, ki na tem področju že tri leta sodeluje z londonsko policijo. Papež Frančišek je v nagovoru dejal, da je trgovina z ljudmi rana v telesu sodobnega človeštva in zločin proti človeštvu.


VIDEO: Papež pri avdienci o prvem daru Svetega Duha – modrosti. Poziv za mir v Siriji.

Papež Frančišek je danes začel nov niz sredinih katehez o darovih Svetega Duha. Gre za dar modrosti, umnosti, svéta, moči, vednosti, pobožnosti in strahu božjega. Tokrat se je ustavil pri daru modrosti. Na koncu pa je znova pozval k miru v Siriji.


Papež bo na veliki četrtek mašo zadnje večerje daroval v bolnišnici

Papež Frančišek bo na veliki četrtek mašo zadnje večerje daroval v bolnišnici. Ob 17.30 se bo začelo bogoslužje v Ustanovi Don Carlo Gnocchi na zahodnem robu Rima. Udeležijo se ga lahko bolniki in invalidi, njihovi svojci in osebje. Ustanova nudi zdravniško in terapevtsko pomoč osebam s težkimi boleznimi, ki potrebujejo stalno oskrbo.


Metropolit Hilarion: Ukrajinska kriza je ustavila priprave na srečanje med papežem in patriarhom

Kriza med Ukrajino in Rusijo otežuje priprave na morebitno srečanje med papežem Frančiškom in moskovskim patriarhom Kirilom. To je v pogovoru za National Catholic Register dejal predsednik oddelka za odnose z drugimi Cerkvami pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion.
Z vami v etru:


Sobota  vseh sobot. Jezus leži v grobu.
Blagoslov ognja, blagoslov jedi.
Pričakovanje jutra ob grobu.
Je grob zadnja postaja?

Radijski blogi