Ljubljana, nedelja, 17. december 2017, 21:59

Delovanje papeža Frančiška


Kristjani se želijo vrniti v Irak

Po podatkih človekoljubne organizacije »Cerkev v stiski« se je doslej na domove vrnilo približno 30 odstotkov krščanskih iraških begunskih družin. Natančno število kristjanov, ki so ostali v Iraku, ni znano. Pesimistične ocene se gibljejo okoli 200.000 oseb, optimistične pa do 350.000 kristjanov. V domovini so ostali predvsem kristjani iz revnejših slojev, ki si selitve niso mogli privoščiti. Mnogi begunci pa si domov želijo vrniti pred božičnimi prazniki.


Frančišek, vse najboljše!

Papež Frančišek danes praznuje 81. rojstni dan. Ob tem se v medijih pojavljajo komentarji njegovega papeževanja. Ameriški spletni portal Crux se sprašuje, ali je Frančišek reformi papež, in ugotavlja, da je odgovor odvisen od tega, koga vprašaš in kako si razlagaš pojem reforme. Televizijska agencija Romereports se je v svojem prispevku osredotočila na papeževo zdravje. Ugotavlja, da ne kaže kakšnih posebnih znakov napora in da ima še dovolj energije. Slovenska pastoralna revija Cerkev danes pa v zadnji številki izpostavlja temo: Papež Frančišek in javno mnenje.


Papež: Krščanske nedelje ni brez svete maše

Papež Frančišek je romarje v dvorani sv. Pavla VI. v Vatikanu med splošno avdienco danes vprašal, zakaj iti v nedeljo k maši. Odgovor se po njegovem ne skriva le v cerkveni zapovedi, marveč v tem, da bi se srečali z vstalim Gospodom, poslušali Njegovo besedo, se okrepčali na njegovi gostiji in tako postali Cerkev oziroma njegovo mistično telo, ki živi v svetu.


Papež pred petimi leti prvič tvitnil

Danes se spominjamo pete obletnice, ko je papež Benedikt XVI. Objavil svoj prvi tvit na papeškem računu @Pontifex. S tem navidez majhnim dejanjem je sveti oče osebno sprejel izziv evangelizacije na družbenih omrežjih. Tvitanje je nato nadaljeval papež Frančišek. Danes ga v devetih jezikih spremlja več kot 40 milijonov oseb.


Objavljena papeževa poslanica za dan bolnikov

V Vatikanu so danes objavili papeževo sporočilo za prihodnji svetovni dan bolnikov, ki ga bomo obhajali 11. februarja. Za geslo je sveti oče izbral Jezusove besede, ki jih je na križu izrekel Mariji in učencu Janezu: »Glej, tvoj sin, ... glej tvoja Mati. In od te ure jo je učenec vzel k sebi.«


Papež na drugo adventno nedeljo: Poklicani smo k večji pozornosti na potrebe drugih

Danes smo na adventnem vencu prižgali že drugo svečo, ki nas tako bliža svetemu večeru. Na Trg sv. Petra v Vatikanu se je opoldne zgrnila velika množica romarjev, v kateri so se nahajale številne skupine mladih in otrok iz raznih italijanskih mest in tudi iz Španije. Papež Frančišek je vse spodbudil k veselemu pričevanju evangelija, kar je poudaril že v nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom. Naše prizadevanje pripraviti v svojem življenju pot Gospodu, ki prihaja, naj bo prežeto z veseljem, je dejal.


Marija naj nam pomaga razviti protitelesa proti virusom današnjega časa

Obhajamo praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru pojasnil, zakaj Božjo Mater Marijo vedno predstavljamo kot mlado ženo: ker je bila brez greha.


Vatikan: Romanja v Medžugorje tudi uradno dovoljena

Spletni portal Aleteia poroča o premikih v zvezi s položajem Medžugorja. Papežev odposlanec in poljski nadškof Henrik Hoser je potrdil, da so romanja v Medžugorje s strani Vatikana tudi uradno dovoljena. Svojo končno odločitev o pristnosti prikazovanj pa mora papež še sporočiti.


Brezmadežna – od začetka doživlja polnost Božje ljubezni!

Praznik Brezmadežne, ki ga obhajamo danes, nas želi spomniti na to, da je bila blažena Devica Marija v prvem trenutku svojega spočetja obvarovana vsakega madeža izvirnega greha. Župnik v Železni Kapli Polde Zunder je posrečeno povedal, da nam oznanja veliko resnico vere, da je Marija od vsega začetka življenja doživljala Božjo ljubezen. Papež na ta dan moli Angelovo češčenje z romarji na Trgu sv. Petra, v popoldanskih urah pa se pokloni Brezmadežni na Španskem trgu. Pri nas v Sloveniji je najbolj slovesno v ljubljanski stolnici, kjer imajo bogoslovci akademijo v čast Brezmadežni, ki ji sledi slovesna nadškofova maša. Praznujemo tudi na Radiu Ognjišče, saj se spominjamo obletnice posvetitve radijske kapele.


AVDIO: Aleteia kot navdih za polno življenje na temelju evangelija

Slovenski medijski prostor bo nocoj obogatil spletni portal Aleteia.si, ki objavlja v sedmih jezikih, pri nas pa bo deloval pod okriljem Družine. Njegov temeljni namen je na svež in razumljiv način predstaviti krščansko izročilo. S približno 300.000 naročniki na dnevne novice in več kot 2,7 milijona sledilcev na Facebooku doseže več kot 12 milijonov bralcev mesečno.


Papež: Prihodnost Azije je v mladih, ki sejejo bratstvo

Papež Frančišek je pri splošni avdienci, ki je bila danes v dvorani Pavla VI., spregovoril o glavnih poudarkih svojega potovanja v Mjanmar in Bangladeš. Po njegovih besedah je prihodnost Azije v tistih, ki sejejo bratstvo, ne v tistih, ki izdelujejo orožje.


Kitajska bo razstavljala v vatikanskih muzejih, a tja svojih državljanov ne pusti.

Papež Frančišek je že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Kitajsko, a kot pravi, je treba vsak korak s kitajsko vlado delati počasi in potrpežljivo. Trenutno Vatikan pri odnosih s to komunistično državo stavi na diplomacijo umetnosti. Marca 2018 bodo odprli dvojno razstavo v Vatikanu in Pekingu. Skoraj sočasno z napovedjo tega dogodka je s Kitajske prišla novica, da je komunistična partija potovalnim agencijam v državi prepovedala oglaševanje in prodajo potovalnih aranžmajev v Vatikan in baziliko sv. Petra, češ da med državama ni vzpostavljenih diplomatskih odnosov. Za kršitelje predvideva denarno kazen v višini do 300.000 juanov, kar je skoraj 40 tisoč evrov.


Advent po papeževih besedah prihaja zato, da bi preverili svojo željo po Bogu

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru po molitvi angelovega češčenja z okna vatikanske palače romarjem spregovoril o čuječnosti v adventu, ki ga začenjamo danes.


Papež na letalu: Z generalom v Mjanmaru se nisem pogajal o resnici

Papež Frančišek se je, kot že običajno, na povratnem letu iz Bangladeša srečal z novinarji. Na vprašanje, zakaj ni omenil besede Rohinga v Mjanmaru je dejal, da se z generali ni hotel pogajati o resnici. Njegovo sporočilo pa je bilo jasno. Želel je tudi, da bi bila vsa vprašanja vezana na njegovo potovanje, vendar pa je naredil izjemo in odgovoril na vprašanje o nevarnosti jedrskega orožja. Zatrdil je, da smo prišli meje, ko se lahko zaradi tega orožja uniči celotno človeštvo. Zato je vprašanje, ali je že posedovanje takšnega orožja zakonito.


Papež: Katoliška skupnost v Bangladešu je kot gorčično seme

Papež Frančišek se je v Bangladešu srečal tudi z duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in novinci v cerkvi Svetega rožnega venca v Daki. Med drugim jim je dejal, da posvečeno življenje ni kariera, ampak služenje Kristusu.


Posodabljajte notranjo programsko opremo s poslušanjem Gospoda

Papež Frančišek je končal obisk v Bangladešu in je že na poti proti Rimu, kjer ga pričakujejo ob 23. uri. Njegovo zadnje dejanje je bilo srečanje z mladimi, ki jih je spodbudil, naj gredo pogumno naprej in naj se naučijo sprejeti tistega, ki misli drugače.


Bo papežev obisk Mjanmara prinesel sadove?

Pred obiskom Bangladeša pa se je papež Frančišek mudil v Mjanmaru, od koder je v zadnjih mesecih v sosednji Bangladeš prebegnilo več sto tisoč pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya. Tam se je papež odločno zavzel za spoštovanje človekovih pravic in pravic vseh etničnih manjšin, ki jih je v tej državi sicer kar 135.


Papež skupino beguncev Rohinga prosil odpuščanja

Papež Frančišek je danes ob sklepu medverskega srečanja v Bangladešu nagovoril skupino beguncev iz preganjane etnične skupine Rohingya iz Mjanmarja. V imenu nasilnežev jih je prosil odpuščanja.


Papež na medverskem srečanju o odprtosti srca

Eden od osrednjih dogodkov papeževega obiska Bangladeša je bilo današnje medversko srečanje za mir. Uvodoma so zbrane nagovorili nadškof v Daki kardinal Patriack D'Rozario, predstavniki muslimanske skupnosti, hindujcev in budistov, anglikanski škof pa je vodil molitev za mir. Papež je zaželel, da bi bilo njihovo srečanje jasno znamenje zavzemanja verskih voditeljev in vseh vernikov za življenje v medsebojnem spoštovanju.


Papež v Bangladešu posvetil 16 duhovnikov: Prva podpora njim je molitev

Papež Frančišek je današnji dan v Bangladešu začel s sveto mašo pri kateri je posvetil 16 novih duhovnikov. Spomnimo, da je enako med svojim obiskom leta 1986 storil Janez Pavel II., ki je takrat mašniško posvečenje podelil 19 novim duhovnikom. Frančišek je katoličane, ki jih je v tej državi le 0,2 odstotka, pozval, naj jih podpirajo in molijo zanje. Maše se je udeležilo približno 100.000 ljudi, mnogi so za potovanje v Dako potrebovali 2 dni.


Vatikanska banka: odpuščen pomočnik glavnega direktorja

V vatikanski banki ni miru. Potem ko je junija letos odšel glavni revizor Libero Milone, ki trdi, da so ga v odstop prisilili in mu grozili z aretacijo, je Vatikan 27. novembra odpustil pomočnika glavnega direktorja Giulia Mattiettija. Vatikanski tiskovni urad je novico potrdil, več pa o tem ni povedal.


Papež v Bangladešu pozval k reševanju begunske krize manjšine Rohinga

Papež Frančišek je začel obisk v muslimanskem Bangladešu, kjer katoličani predstavljajo le 0,2 odstotka prebivalstva. Najprej je obiskal narodni spomenik mučencem in se v spominskem muzeju poklonil očetu bangladeškega naroda, šejku Mujiburu Rahmanu, prvemu predsedniku Bangladeša, ki so ga leta 1975 umorili. Nato se je srečal s predsednikom države Abdulom Harmidom ter ostalimi predstavniki oblasti, diplomacije in civilne družbe.


Papež mladim v Mjanmaru: Ste znamenje upanja. Kričite Evangelij z življenjem.

Papež je obisk v Mjanmaru danes sklenil z mašo za mlade, v katerih vidi znamenje upanja. V tem smislu jih je pozval, naj kričijo Evangelij, a ne z glasom, ampak življenjem in srcem.


Zakaj papež ni omenil Rohingov?

Vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke je na včerajšnji novinarski konferenci papežev obisk v Mjanmaru označil za zgodovinsko potovanje za tamkajšnjo majhno Cerkev. Na kratko pa ga je povzel z besedami: edinost v različnosti.


Budisti in katoličani skupaj za dobro vsakega človeka

Eden od osrednjih dogodkov papeževega obiska Mjanmara je bilo današnje srečanje z vrhovnim svetom 'Sangha' budističnih menihov. Zbrali so se v enem od najbolj pomembnih budističnih templjev na Jugovzhodu Azije. Papež je v nagovoru izpostavil skupno zavzemanje katoličanov in budistov za mir in spoštovanje človekovih pravic. Ljudje namreč potrebujejo takšno skupno pričevanje verskih voditeljev, je zatrdil. Predsednik menihov pa je uvodoma ostro obsodil vsako nasilje v imenu religije in poudaril, da bi morali verski voditelje svoje vernike učiti pristnih naukov.


Cerkev v Mjanmaru pomaga vsem, ne glede na versko ali etnično pripadnost

Papež Frančišek je tretji dan svojega obiska v Mjanmaru daroval sveto mašo v Yangonu. Ob dejstvu, da imajo mnogi še odprte rane zaradi nasilja, je poudaril, da jeza in maščevanje nista Jezusova pot in da Cerkev pomaga vsem, ne glede na versko ali etnično pripadnost. Po ocenah lokalnih oblasti se je maše v športnem centru v središču Yangona udeležilo približno 150 tisoč vernikov.


Papež predstavnikom mjanmarskih oblasti o nujnosti spoštovanja človekovih pravic

Papež Frančišek se je drugi dan obiska večinsko budističnega Mjanmara srečal s tamkajšnjim predsednikom in državno svetovalko Suu Kyijevo, ki ga je pozdravila tudi na srečanju s predstavniki oblasti. Izpostavila je številne izzive, s katerimi se država sooča in zatrdila, da je mir edina pot, ki vodi v prihodnost. Papež pa je v začetku svojega nagovora dejal, da je V Burmo prišel predvsem zato, da bi molil s tamkajšnjo majhno katoliško skupnostjo in jo potrdil v veri. Obenem pa želi opogumiti vse tiste, ki si prizadevajo za bolj pravično družbeno ureditev, ki bo temeljila na spravi in vključevanju vseh.


Papež nenapovedano z generalom mjanmarske vojske

Čeprav je bilo njuno srečanje predvideno za 30. november, se je papež Frančišek že včeraj srečal z vodjo mjanmarske vojske generalom Min Aung Hlaingom. Po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža Grega Burka sta se pogovarjala o veliki odgovornosti oblasti v tej državi, ki se nahaja v prehodnem obdobju.


Papež v Mjanmaru danes z Aung San Su Či

Papež Frančišek se bo danes srečal tako s predsednikom države kot državno svetovalko Aung San Su Či. Predstavnike oblasti bo nagovoril v novi prestolnici države, Nay Pyi Taw, 320 km od Yangona.


Rumeno-bele novice: Rumeno-bele torte papežev

Nabralo se je kar precej rumeno-belih novic iz Vatikana, ampak ker praznujemo obletnico radia, sem pobrskala malce za novicami, kako so zadnji papeži praznovali rojstni dan.


Ničnost zakonske zveze: Škof je edini sodnik v skrajšanem postopku

Papež Frančišek je v soboto sprejel udeležence tečaja, ki ga je Rimska rota pripravila za duhovnike in laike. Ti so se seznanjali z reformo na področju ničnosti zakonske zveze, ki v določenih primerih lahko poteka po skrajšanem postopku. Papež je poudaril, da je škof samostojen in edini sodnik v skrajšanem postopku. Duhovnikom in laikom pa je dejal, da so pri svoji službi poklicani biti blizu trpljenju vernikov, ki od cerkvene pravice pričakujejo kompetentno in dejansko pomoč, da bi lahko našli mir svoje vesti in Božjo voljo o vnovičnem pristopanju k evharistiji.


Papež prispel v Mjanmar

Papež Frančišek je zjutraj po našem času prispel v Mjanmar in tako začel svoje 21. mednarodno potovanje, tretje v Azijo, ki ga bo vodilo še v Bangladeš. Na letališču v Yangonu ga je poleg cerkvenih in političnih oblasti pričakalo nekaj sto otrok in predstavnikov etničnih skupin v tradicionalnih oblačilih. Dogodek ni predvideval nagovorov, prav tako drugih javnih dogodkov danes ni bilo na programu. Uradna slovesnost bo namreč jutri v predsedniški palači. Prav v teh urah pa naj bi se Frančišek na nadškofiji v Yangonu zasebno srečal z vodjo vojske.