Ljubljana, četrtek, 23. oktober 2014, 08:38

Delovanje papeža Frančiška


Papeška univerza Urbaniana izraža hvaležnost Benediktu XVI.

Na papeški univerzi Urbaniani so v znamenje hvaležnosti papežu Benediktu po njem poimenovali veliko dvorano. To se je zgodilo v torek, 21. oktobra, na dan odprtja akademskega leta. Na dogodku je spregovoril nadškof Georg Gänswein, prefekt Papeške hiše in posebni tajnik Benedikta XVI., ki je prebral sporočilo, ki ga je za to priložnost napisal zaslužni papež Benedikt.


Gemelli: Kapela v čast sv. Janezu Pavlu II.

22. oktobra smo prvikrat obhajali god sv. Janeza Pavla II. To je dan, ko se spominjamo dneva, ko je Karol Wojtyla obhajal mašo ob začetku papeške službe ter izrekel zgodovinske besede "Ne bojte se, na stežaj odprite vrata Kristusu!," ki so postale vodilo 27-letnega obdobja, v katerem se je nahajal na čelu katoliške Cerkve.


Pismo redovnikom: Motriti obzorje

Tri dejanja naj bi predstavljala glagol »motriti«: bdenje, napredovanje, prilagajanje novemu. To je razlaga, ki jo je ob izidu okrožnice v pripravi na leto posvečenega življenja podal tajnik Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja nadškof Jose Rodriguez Carballo. Naslov okrožnice je namreč: »Motrite. Posvečenim možem in ženam na poti Božjih znamenj«. Razlago pisma je nadškof Carballo predstavil 15. oktobra na papeški univerzi Urbanianum v Rimu.


Konec oktobra v Vatikanu svetovno srečanje ljudskih gibanj

Papeški svet za pravičnost in mir in Papeška akademija za družbene znanosti pripravljata svetovno srečanje ljudskih gibanj, ki bo potekalo od 27. do 29. oktobra 2014 v Rimu. Drugi dan srečanja, torej 28. oktobra, se bodo udeleženci sestali tudi s papežem Frančiškom.


Papež: Zavist in nerazumevanje ločujeta skupnost, ljubezen jo združuje

Papež Frančišek je danes pred začetkom splošne avdience v dvorani Pavla VI. pozdravil nogometaše in vodstvo muenchenskega Bayerna. Ti so mu podarili majico s podpisi vseh nogometašev, na hrbtu ima številko 1 in papeževo ime. Predsednik upravnega odbora kluba Karl-Heinz Rummenigge je papežu obljubil še eno darilo. Njegova ekipa bo naslednje leto igrala prijateljsko tekmo, milijon evrov od prihodka pa bodo nakazali Vatikanu za dobrodelne namene. Papež Frančišek je sicer pri današnji katehezi spregovoril o Cerkvi kot Kristusovem telesu, ob koncu pa spomnil, da danes vesoljna Cerkev prvič obhaja god sv. Janeza Pavla II.


Goduje sv. Janez Pavel II.

Danes praznujemo god svetega Janeza Pavla II., ki je bil papež med leti 1978 in 2005 ter 263. naslednik apostola Petra.


Sinoda o družini: pot, iskanje in občestvo

V Vatikanu se je 19. oktobra sklenila izredna sinoda o družini, ki je eden od korakov na poti do redne sinode. Ta bo potekala oktobra prihodnje leto.


Papež bo obiskal Ankaro in Istanbul

Vatikan je danes objavil glavne obrise papeževega potovanja v Turčijo, kjer se bo mudil od 28. do 30. novembra.


Konzistorij: Kardinal Parolin o razmerah na Bližnjem vzhodu

Današnjega konzistorija v sinodalni dvorani v Vatikanu, se je udeležilo 86 kardinalov in patriarhov. Papeževemu uvodnemu nagovoru je sledil govor državnega tajnika Svetega sedeža, kardinala Pietra Parolina. Izhajal je iz srečanja nuncijev in diplomatskih predstavnikov na Bližnjem vzhodu, ki je potekalo v Vatikanu od 2. do 4. oktobra 2014, ter sedanje razmere na Bližnjem vzhodu označil za „zelo zaskrbljujoče“ in „nesprejemljive“.


Škof Glavan za Radio Vatikan izrazil veselje ob sklepu izredne sinode o družini

Čutilo se je, da se nekateri bojijo vsake spremembe, je ob sklepu izredne sinode o družini v pogovoru za Radio Vatikan povedal predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan. Razprave na sinodi je ocenil kot dobre in konstruktivne in bodo lahko v pomoč v pripravi na redno sinodo o družini, ki bo prihodnje leto.


Papež nasilje v Iraku in Siriji označil za terorizem nepredstavljivih razsežnosti

V sinodalni dvorani v Vatikanu je pod vodstvom papeža Frančiška potekal redni javni konzistorij. Člani kardinalskega zbora so se pogovarjali o postopku kanonizacije dveh blaženih, prav tako pa so se na papeževo posebno pobudo dotaknili težkega položaja kristjanov na Bližnjem vzhodu in obnovili prizadevanje Cerkve za mir tej regiji.


VIDEO: Prihod zaslužnega papeža Benedikta XVI. na beatifikacijo Pavla VI.

Zaslužni papež Benedikt XVI. se je udeležil slovesne svete maše ob beatifikaciji papeža Pavla VI. in ob sklepu plenarnega zasedanja 3. izredne sinode o družini na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije.


VIDEO: Papež Pavel VI. razglašen za blaženega

Papež Frančišek je dopoldne v navzočnosti več kot 60 tisoč romarjev z vsega sveta na Trgu sv. Petra za blaženega razglasil papeža Pavla VI. Sveta maša je zaznamovala tudi sklep plenarnega zasedanja 3. izredne sinode o družini. Slovesnosti se je udeležil tudi zaslužni papež Benedikt XVI. Kristjan, ki živi evangelij je Božja novost v Cerkvi in v svetu. Bog ima zelo rad to novost, je v nagovoru poudaril papež Frančišek. Maše ob sklepu sinode sta se udeležila tudi predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan in kardinal Franc Rode.


Življenjepis blaženega papeža Pavla VI.

Papež Frančišek je na današnji slovesnosti v Vatikanu za blaženega razglasil papeža Pavla VI., čigar pontifikat je trajal med letoma 1963 in 1978. Znan je tudi kot romarski papež, saj je največ potoval in je bil prvi papež, ki je obiskal vseh pet celin. Med drugim je sklenil 2. vatikanski cerkveni zbor, ki ga je začel njegov predhodnik papež Pij XXIII. S slovesno mašo pa se je sklenila tudi izredna sinoda o družini.


VIDEO: Papež ob sklepu sinode: Cerkev se ne boji na široko odpreti svojih vrat

Po koncu zadnjega sinodalnega zasedanja je zbrane nagovoril papež Frančišek, ki je v teh 14 dneh večinoma samo poslušal mnenja udeležencev. Kristusova Cerkev je na razpolago vsakemu človeku, se ne boji in ima odprta vrata, je poudaril sveti oče. Spregovoril je o trenutkih napetosti med sinodalnimi zasedanji, pa tudi o milosti in lepoti soočanja mnenj. Ponovil je, da je naloga Petrovega naslednika zagotavljati edinost Cerkve, naloga škofov pa hraniti čredo in sprejeti izgubljenega.


S sprejetjem končnega poročila zaključena izredna sinoda o družini

Papež Frančišek je po sinočnjem zadnjem sinodalnem zasedanju odločil, da se javno objavi sklepno poročilo sinode. O dokumentu so za vseh 62 členov glasovali sinodalni očetje in zanje dosegli zadostno večino. Posebej kočljivi so bili trije členi, povezani s prejemanjem obhajila ločenih in znova poročenih ter o homoseksualcih, ki so dosegli le absolutno večino.


Kaj je Bergoglio povedal o družini?

Vatikanska založba LEV je izdala knjigo z naslovom Jorge Mario Bergoglio papež Frančišek o družini in življenju od 1999 do 2014. To bo prva knjiga v zbirki Družina in življenje, ki jo bo urejal Papeški svet za družino. V njej je 35 govorov kardinala Bergoglia iz časa, ko je bil nadškof v Buenos Airesu, in več kot 130 govorov papeža Frančiška, se pravi sporočil, nedeljskih govorov ob angelovem češčenju, homilij, katehez in jutranjih meditacij.


VIDEO: Sinoda 13. dan: Predstavljeno pismo družinam sveta

V sinodalni dvorani je v navzočnosti papeža Frančiška dopoldne potekala 14. kongregacija izredne sinode o družini, na kateri so sinodalni očetje odobrili sporočilo, namenjeno vsem družinam različnih celin, predvsem pa tistim, ki sledijo Kristusu, ki je pot, resnica in življenje. V njem družine vsega sveta vabijo, naj se skupaj z njimi odpravijo na pot do redne sinode, ki bo prihodnje leto. Izrazili pa so jim tudi občudovanje in hvaležnost, zaradi pričevanja, ki ga dan za dnem ponujajo svetu preko njihove zvestobe, vere, upanja in ljubezni. Sicer pa so škofje v sklepnem poročilu dotaknili različnih tem, ki so jih obravanali v teh dveh tednih.


Italijanska katoliška univerzitetna zveza o vlogi papeža Pavla VI.

Študij, raziskovanje, mejno področje so tri besede, o katerih je papež Frančišek spregovoril v sporočilu, namenjenem Italijanski katoliški univerzitetni zvezi. Le-ta v mestu Arezzo organizira kongres, posvečen Pavlu VI., ki bo jutri razglašen za blaženega. Dogodek se je začel v četrtek popoldne, in sicer prav z branjem papeževega sporočila. Sklenil se bo nocoj. Naslov kongresa se glasi: In spiritu et veritate - V duhu in resnici. Pričevanje Giovannija Battiste Montinija na univerzi in v sodobni kulturi.


Kardinal Bagnasco: sinoda trenutek milosti za Cerkev

V sinodalni dvorani je v navzočnosti papeža Frančiška dopoldne potekala 14. kongregacija iredne sinode o družini, na kateri so predstavili skpelni dokument. Predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Angelo Bagnasco pa je za Radio Vatikan spregovoril o tem, da je Cerkev poklicana širiti evangeljski pogled na čustvenost in spolnost. Kmalu bodo predstavili tudi sklepni dokument.


Dr. Ivan Rojnik: Za Pavla VI. značilni popolna predanost in ljubezen do Cerkve

Papež Pavel VI. bo jutri dosegel čast oltarja. Za blaženega ga bo po ob sklepu izrednega generalnega zasedanja škofovske sinode o družini v Vatikanu razglasil papež Frančišek. Dejstvo, da se bo to zgodilo prav na misijonsko nedeljo, veseli župnika v Vuhredu dr. Ivana Rojnika, ki je o papežu Pavlu VI. napisal knjigo.


VIDEO: 11. dan sinode o družini: Sklep dela po skupinah

Sinodalni očetje in ostali udeleženci škofovske sinode o družini, ki poteka od nedelje, 5. oktobra, so včeraj sklenili z delom po desetih jezikovnih skupinah. Dopoldne so se sestali še zadnjič, sedmič po vrsti, zatem pa generalnemu tajništvu sinode izročili rezultate svojega tri dni trajajočega dela, med katerim so pregledali poročilo po razpravah in vanj vnesli popravke, predloge in izboljšave. Nato se je v sinodalni dvorani začela dvanajsta generalna skupščina, na kateri so poročevalci skupin predstavili svoje delo, sledila pa je prosta razprava. Od včeraj popoldne pa poteka priprava predloga sklepnega dokumenta sinode o družini, ki bo predstavljen jutri in o katerem bodo sinodalni očetje tudi glasovali.


Nova potrditev smrtne obsodbe za Asio Bibi

Drugostopenjsko sodišče območne metropole Lahore na severu Pakistana je potrdilo smrtno obsodbo za Asio Bibi. Njen odvetnik Naeem Shakir je povedal, da so zavrnili njegovo pritožbo. Spomnimo, da so kristjanko Asio Bibi muslimani na smrt obsodili zaradi bogokletja.


Papež bo Filipine obiskal v tako imenovanem letu za revne

Cerkev na Filipinih bo 23. novembra vstopila v leto, ki bo posvečeno nabolj ubogim prebivalcem te otoške države. Tako imenovano leto za revne bo obsegalo vrsto konkretnih projektov in razvojnih programov. V tem času bo Filipine obiskal tudi papež Frančišek.


V Rimu konec oktobra simpozij o Sikstinski kapeli

V Rimu konec meseca, točneje 30. in 31. oktobra, pripravljajo mednarodni simpozij o Sikstinski kapeli dvajset let pozneje. Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so pojasnili, da želijo z dogodkom zaznamovati dve obletnici: pred dvajsetimi leti so potekala obsežna restavratorska dela fresk, mineva pa tudi 450 let od smrti Michelangela Buonarrotija. Kapela je sicer dobila nov osvetlitveni in zračni sistem, ki bo zagotovil večje varovanje samih fresk, a obenem še naprej omogočal množičen obisk.


Sinoda 10. dan – krščanska družina lahko pričuje za privlačnost zakona

Udeleženci škofovske sinode o družini so dopoldne predstavljali predloge za končno poročilo o sinodi, ki so jih pripravili v delu po skupinah. Potek dela po skupinah je pojasnil tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi. O vzdušju v skupinah so spregovorili gostje današnjega briefinga: moderator španske skupine, kardinal Martinez Sistach, moderator angleške skupine, kardinal Joseph Edward Kurtz, in poročevalec italijanske skupine msgr. Salvatore Fisichella.


VIDEO: Papež o krščanskem upanju

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o krščanskem upanju. Poudaril je, da ne gre le za optimizem.


Sinoda 9. dan – namen Cerkve ni ugajati svetu

Izredno zasedanje škofovske sinode o družini od včeraj poteka v manjših jezikovnih skupinah. Te bodo svoje delo predstavile na generalni skupščini v četrtek dopoldne. Kot smo že poročali, je objava vmesnega poročila med škofi izzvala polemike, zaradi katerih je tajništvo škofovske sinode včeraj izdalo posebno izjavo. V njej zatrjuje, da narava poročila ni bila vedno pravilno razumljena ter poudarja, da je to besedilo samo delovni dokument, ki povzema govore in razpravo prvega tedna, in je predloga za razprave članov sinode po manjših skupinah.


Burni odmevi škofov na vmesno poročilo sinode

V sinodalni dvorani in v medijih odmeva včerajšnje poročilo glavnega poročevalca sinode kardinala Petra Erdeja. Več kot 40 sinodalnih očetov je po predstavitvi poročila spregovorilo o svojem pogledu nanj. Nekateri so mnenja, da poročilo odraža delo preteklega tedna, drugi pa so prepričani, da so bila njihova mnenja povsem izpuščena. Prefekt kongregacije apostolske signature kardinal Raymond Leo Burke je za dnevnik Il Foglio dejal, da velik del škofov ne sprejema predlogov o odprtosti Cerkve, kar pa mediji ne poročajo.


Sinoda 8. dan - potrpežljivost in tenkočutnost do ranjenih družin

Sinoda o družini se je prevesila v drug delovni teden. Glavni poročevalec kardinal Peter Erdö je dopoldne predstavil poročilo o dosedanjem delu, na podlagi katerega bo zatem vse do četrtka potekalo delo po skupinah. Objavil je tudi naslov prihodnje redne sinode družin, ki bo potekala od 4. do 25. oktobra 2015 z naslovom: Poklic in poslanstvo družine v Cerkvi in v sodobnem svetu.


Prvi teden škofovske sinode o družini

Za nami je prvi teden tretjega izrednega generalnega zasedanja škofovske sinode, ki od nedelje, 5. oktobra 2014, poteka na temo Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije. 253 udeležencev sinode, med katerimi je 191 sinodalnih očetov, se je prejšnji teden srečevalo na dopoldanskih in popoldanskih generalnih skupščinah – bilo jih je deset. Včeraj in danes sta bila namenjena počitku, jutri dopoldne pa se začne drugi del sinode o družini. V sinodalni dvorani bo glavni relator sinode, kardinal Peter Erdö, predstavil poročilo o dosedanjem delu, na podlagi katerega bo zatem vse do četrtka potekalo delo po skupinah.


VIDEO: Papež: Božja dobrota nima meja in ne odriva nikogar

V italijanskem mestu Sàssari je bil dopoldne med blažene prištet pater Francesco Zirano iz minoritskega reda sv. Frančiška Asiškega. Raje se je pustil umoriti, kot da bi zatajil vero. Njegova pogumna zvestoba Kristusu je zgovorno dejanje zlasti v našem času, ko mnogi kristjani doživljajo kruto preganjanje. O tem je danes opoldne, po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu, spregovoril papež Frančišek in vse povabil k zahvali Bogu za novega blaženega.
Radijski blogi