Ljubljana, torek, 25. oktober 2016, 13:53

Delovanje papeža Frančiška


Zakaj Cerkev upepelitvi ne nasprotuje?

V Vatikanu so dopoldne predstavili navodilo o pokopu pokojnih in shranjevanju pepela v primeru kremacije. Kot je znano, upepelitev sama po sebi ni nasprotna krščanski veri. Vprašanje pa je, ali je to storjeno v veri in kako hranimo ta pepel.


Papež posredoval za spravo v Venezueli

Papež Frančišek je sinoči v zasebno avdienco sprejel venezuelskega predsednika Nicolasa Maduro. Srečanje je potekalo zaradi težke politične, socialne in ekonomske situacije v državi.


VIDEO: Papež na misijonsko nedeljo: Danes je čas za poguma. Danes je pogum potreben!

Trg sv. Petra v Vatikanu je danes znova napolnila množica, ki je tja priromala z raznih koncev sveta. Člani najrazličnejših pevskih zborov obhajajo danes svoj jubilej in so dopoldne prisostvovali pri evharistični daritvi, ki jo je vodil predsednik papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije kardinal Rino Fisichella. Na Trgu je bilo tudi veliko predstavnikov raznovrstnih združenj, ki so tja prišli v svojih pisanih uniformah. Med njimi je izstopala velika skupina perujskih vernikov, ki živijo v Rimu in so s seboj prinesli bandera in njim zelo ljubo podobo t.i. Čudodelnega Jezusa. Papež Frančišek je vse nagovoril z okna apostolske palače.


Papež bo drugo leto obiskal Genovo in Milano

Tiskovni urad Svetega sedeža je v tem tednu sporočil, da bo papež Frančišek prihodnje leto obiskal dve veliki italijanski nadškofiji. 25. marca se bo odpravil v milansko nadškofijo, 27. maja pa bo obiskal nadškofijo Genova.


Bodi pogumen, papež priporoča novemu jezuitskemu generalu

Novi vrhovni predstojnik jezuitov, Venezuelec p. Arturo Sosa, je na prvi tiskovni konferenci po svoji izvolitvi kot prednostno nalogo Družbe Jezusove navedel spodbujanje sprave in dialoga v razdeljenem in ranjenem svetu. Kot osrednja vprašanja pa je izpostavil medverski dialog, boj proti revščini ter delo z migranti in begunci. Papež Frančišek, prav tako jezuit, mu je v sporočilu po izvolitvi zapisal: Bodi pogumen!


Papež: Revež me potrebuje

»Revež nas potrebuje,« je poudaril papež Frančišek pri današnji katehezi, ki jo je navezal na telesni deli usmiljenja lačne nasičevati in žejne napajati.


Papeška rezidenca v Castel Gandolfu odslej muzej

Papež Frančišek vse prostore letne papeške rezidence v Castel Gandolfu v Albanskem gričevju odpira za obiskovalce. Dvorec, približno 30 kilometrov južno od Rima, v katerem so papeži štiri stoletja preživljali poletje, bo v celoti spremenjen v muzej, poroča spletni portal tednika Družina.


Razlogi za morebiten papežev obisk v Sloveniji

Potem ko je predsednik republike Borut Pahor papeža Frančiška povabil na obisk v Slovenijo, se postavlja vprašanje, zakaj bi bila Slovenija vredna papeževega obiska oziroma katere okoliščine so naklonjene temu. Vemo namreč, da Frančišek obiskuje obrobja. Ker pa sta bili v pogovoru med svetim očetom in Pahorjem izpostavljeni temi sprave in mladih, lahko okoliščine morebitnega obiska iščemo prav tu.


Vstopati v dialog z drugimi s trdno lastno identiteto

Evropa se je predvsem zaradi načina reševanja migrantske krize začela deliti. Po mnenju številnih je razlog v tem, da je zapustila svoje korenine. Ker ni skupnih vrednot, vsak dela po svoje. Nekateri menijo, da je lažje vstopiti v dialog z drugimi, če opustimo svojo identiteto. Dejansko pa je ravno nasprotno.


Doseči obrobja – cilj komunikacije 21. stoletja

Doseči obrobja je eden osrednjih poudarkov Frančiškovega papeževanja. Če govorimo o radiu, to pomeni, da moramo z načinom sporočanja k poslušanju privabiti tudi tiste, ki morda doslej še nikoli niso vzeli Svetega pisma v roke. O tem je na srečanju Združenja evropskih krščanskih radijskih postaj spregovorila namestnica direktorja tiskovnega urada Svetega sedeža, Paloma Garcia Ovejero.


VIDEO: Papež Frančišek: Novi svetniki so z molitvijo dosegli velikodušno in zvesto srce

Trg sv. Petra v Vatikanu in cesto Sprave, ki vodi iz njega, je danes napolnila množica romarjev, ki so prišli v Rim zaradi kanonizacije svojih sonarodnjakov ali stanovskih bratov oziroma redovne sestre. Papež Frančišek jih je prištel med svetnike. V bogoslužnih berilih današnje nedelje pa je odkril njihovo skupno lastnost, ki je molitev. Po molitvi so novi svetniki dosegli velikodušno in zvesto srce. Molili so, se bojevali in dosegli zmago, dosegli so mir.


VIDEO: Papež dedkom in babicam: Hvala za zgled ljubezni, predanosti in modrosti

V Vatikanski dvorani Pavla VI. so se zbrali dedki in babice ter ostarele osebe, ki so povezani v italijansko združenje starejših zaposlenih oseb. Kot poroča Radio Vatikan, se jim je po bogatem programu, sestavljenem iz glasbe, pričevanj in nagovorov, pridružil še papež Frančišek. Spregovoril jim je o njihovi pomembni družbeni vlogi, saj so podlaga in spomin naroda, zgled ljubezni, predanosti in modrosti.


Milijon otrok bo molilo za mir

Cerkveni voditelji iz Sirije so posebnemu predstavniku Evropske unije za versko svobodo, Janu Figlu, v torek izročili peticijo za mir, ki jo je podpisalo več kot milijon sirskih otrok. Gre za skupni poziv katoliških in pravoslavnih kristjanov, muslimanov in drugih verskih skupnosti v Siriji za mir. Peticijo so med obiskom v Bruslju izročili sirski pravoslavni metropolit v Homsu in Hami, Selwanos Boutros Alnemeh, grški pravoslavni metropolit v Homsu, Georges Abou Zakhem, in melkitski patriarh v Antiohiji, Gregorios III. Laham.


VIDEO: Papež nenapovedano obiskal vas SOS

Papež Frančišek se je v petek popoldne nenapovedano, kot ima navado ob petkih v svetem letu usmiljenja, odpravil na območje Bocce, ene od rimskih cest, ki poteka na severno zahodnem predelu Rima. Obiskal je namreč tako imenovano 'Vas SOS', kjer so družinske hiše, v katere sprejemajo otroke z napotilom socialne službe ali sodišča, zaradi osebnih, družinskih ali socialnih stisk.


Papež pri katehezi: Biti moramo orodja usmiljenja za naše bližnje

Papež Frančišek je dopoldne nadaljeval svoje redne kateheze o pomenu usmiljenja in zatrdil, da ni dovolj izkusiti Božje usmiljenje v lastnem življenju, ampak moramo mi postati orodja in znamenja usmiljenja za druge. Usmiljenje pa po papeževih besedah ni pridržano le za posebne trenutke, ampak obsega celotno naše življenje. Ob sklepu je znova pozval k prenehanju vojne v Siriji.


Haitiju grozi lakota, vrstijo se pozivi k pomoči tamkajšnjim prebivalcem

Haitiju po divjanju orkana Matthew grozi lakota. Izbruhnila bi lahko v treh do štirih mesecih, če se država z nastalimi razmerami ne bo soočila na ustrezen način. Krepi se tudi strah pred kolero. Na prebivalce tega karibskega otoka se je pri nedeljski opoldanski molitvi spomnil papež Frančišek. K pomoči je pozvala Mednarodna Karitas.


Znana imena bodočih novih članov kardinalskega zbora

Papež Frančišek je danes po molitvi Angelovega češčenja naznanil imena novih kardinalov. Novi kardinali, mlajši od 80 let, prihajajo iz Italije, Srednjeafriške republike, Španije, ZDA, Brazilije, Bangladeša, Venezuele, Belgije, Mauritiusa, Mehike in Papue Nove Gvineje.


Kakšen je lahko odgovor kristjanov na skrajništvo?

Papež Frančišek je prepričan, da je osebno prijateljstvo z muslimani lahko eno izmed učinkovitih sredstev v boju proti islamizmu. Ne smemo se bati »drug z drugim razpravljati kot brat z bratom«, je sveti oče po navedbah vatikanskega časnika L'Osservatore Romano dejal na srečanju s predstavniki Svetovnega judovskega kongresa. Teološke razprave so pri tem stvar teologov; naša stvar pa so prijateljstva z ljudmi, ki nimajo tako skrajnih prepričanj.


Papež Frančišek: Danes divja svetovna vojna proti zakonski zvezi moža in žene!

Papež Frančišek je med svojim potovanjem na Kavkaz pretekli konec tedna dvakrat zelo jasno obsodil teorijo spola in se zavzel za zakon in družino. Po njegovih besedah poteka celo svetovna vojna proti zakonski zvezi.


Dan rožnega venca, v Vatikanu pa marijanski jubilej

Danes je praznik Rožnovenske Matere Božje, ki ga obhajamo že več kot štiristo let. Radio Ognjišče nocoj na Brezjah skupaj z brati frančiškani pripravlja dan rožnega venca. Ob 18. uri bo molitev veselega in svetlega dela, ob 19.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran, po maši pa bo še molitev žalostnega in častitljivega dela rožnega venca. Po koncu svete maše bo tudi blagoslov relikviarija, v katerem bodo relikvije svetega papeža Janeza Pavla II. Dogodek bomo neposredno prenašali prek našega radia.


Tema prihodnje sinode v Vatikanu bodo mladi

Iz Vatikana so sporočili, da bo naslednja sinoda, ki bo potekala oktobra 2018, na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti. Tako se je odločil papež Frančišek, potem ko se je posvetoval s škofovskimi konferencami, vzhodnimi katoliškimi Cerkvami in Zvezo redovnih predstojnikov. Prisluhnil pa je tudi predlogom sinodalnih očetov na zadnjem sinodalnem zasedanju in mnenju 14. rednega sveta sinode.


VIDEO: Papež in anglikanski primas v svet poslala 19 anglikanskih in 19 katoliških škofov

Ob 50. obletnici prvega srečanja med papežem Pavlom VI. in canterburyjskim nadškofom Michaelom Ramseyem sta se sinoči v cerkvi sv. Andreja in Gregorja srečala papež Frančišek in anglikanski primas Justin Welby. Poudarila sta, da je Bog dobri pastir, ki nas spodbuja k edinosti in oznanjevanju Njegove ljubezni. V skupni izjavi pa sta izrazila željo preseči še obstoječe prepreke v nauku in nadaljevati pot konkretnega ekumenizma.


VIDEO: Papež pri avdienci o obisku v Gruziji in Azerbajdžanu

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o svojem obisku v Gruziji in Azerbajdžanu, kjer je namenil spodbudo tamkajšnjim majhnim katoliškim skupnostim. Državi, ki sta letos praznovali 25. obletnico neodvisnosti, pa je opogumil, naj nadaljujeta pot k miru in bratstvu. Poudaril je, da je Katoliška Cerkev poklicana biti prisotna in blizu, zlasti v dobrodelnosti in spodbujanju človekovega dostojanstva. To pa poskuša opravljati skupaj z drugimi Cerkvami in krščanskimi skupnostmi ter v dialogu z drugimi verskimi skupnostmi.


Začel se bo postopek za beatifikacijo ubitega duhovnika Hamela

Župnijska cerkev v kraju Saint-Etienne-du-Rouvray na severu Francije je po terorističnem napadu v letošnjem juliju znova odprta. V nedeljo so v svetišču, kjer sta dva islamska skrajneža z nožem surovo umorila 86-letnega duhovnika Jacquesa Hamela, obhajali slovesno sveto mašo, ki jo je daroval rouenski nadškof Dominiquie Lebrun. Pred bogoslužjem so opravili še spokorni obred po predpisih, ki veljajo v primeru, ko je bilo svetišče na kakršen koli način oskrunjeno in odprli sveta vrata.


Papež leta 2017 ne bo obiskal Argentine

Papež Frančišek je obisk v svoji domovini odložil za nedoločen čas. Tudi leta 2017 ne bo potoval v Argentino, saj ima že dogovorjene obveznosti v Aziji in Afriki, kot je pojasnil v video sporočilu argentinskemu narodu, katerega besedilo so konec minulega tedna objavili v Vatikanu. Svet je večji od Argentine, je v sporočilu dodal Frančišek.


Papež na letalu o teoriji spola, spremljanju istospolnih, potovanjih in novih kardinalih

Papež Frančišek je včeraj sklenil 16. mednarodno potovanje, ki ga je vodilo v Gruzijo in Azerbajdžan. Kot običajno je na letu iz Bakuja v Rim odgovarjal na vprašanja novinarjev. Pojasnil je, zakaj obsoja teorijo spola v šolah, pa tudi zakaj je istospolne osebe treba spremljati in približati Gospodu. Med potovanji v prihodnjem letu so skoraj zagotovo na programu Fatima, Indija in Bangladeš. Potovanje v Afriko bo odvisno od vojnega stanja tam. Rad bi obiskal Kitajsko, vendar kot pravi, stvari še niso rešene. Napovedal je tudi konzistorij, na katerem bo imenoval 13 novih kardinalov.


Papež na medverskem srečanju: Nikoli več nasilja v imenu Boga!

Eden od osrednjih dogodkov v Azerbajdžanu, pretežno muslimanski državi, je bilo medversko srečanje v mošeji v Bakuju. Papeža Frančiška je v imenu vseh verskih skupnosti pozdravil šejk kavkaških muslimanov Allahshakur Pashazadeh. Svetemu očetu je spregovoril o sožitju različnih verstev v Azerbajdžanu. Obenem je pohvalil papeževa prizadevanja za rešitev migrantske krize, nasprotovanje povezavi med islamom in terorizmom ter odločne obsodbe resničnih vzrokov za terorizem. Papež pa je v enem najdaljših govorov med tokratnim potovanjem na Kavkaz znova posvaril pred zlorabo religije za nasilje in spregovoril o kulturi dialoga in srečanja.


VIDEO: Papež v Gruziji – 1. dan: Gospod Jezus, pridruži tvojemu križu trpljenje mnogih nedolžnih žrtev

Papež je prvi dan v Gruziji odšel na vljudnostni obisk k predsedniku republike, v predsedniški palači pa je nagovoril tudi predstavnike oblasti in civilne družbe. Sledilo je srečanje s pravoslavnim katolikosom in patriarhom vse Gruzije, nato je na programu še srečanje z asirsko kaldejsko skupnostjo.


Papež začel potovanje v Gruzijo in Azerbajdžan

Papež Frančišek je začel svoje 16. mednarodno potovanje, ki ga bo znova popeljalo na Kavkaz. Potem ko je junija obiskal Armenijo, se bo danes in jutri mudil v Gruziji, v nedeljo pa v Azerbajdžanu.


P. Peter Rožič o gruzijski družbi, ki jo bo danes nagovoril papež

P. Peter Rožič, ki se je pred leti v Tbilisiju mudil na raziskovalnem delu, je za naš radio spregovoril o gruzijski družbi in veri.


Papež: Narediti konec konfliktu v Siriji in Iraku je v rokah človeka!

Papež Frančišek je včeraj v avdienco sprejel člane katoliških karitativnih ustanov, ki delujejo v Siriji, Iraku in sosednjih državah. Ob tem je znova poudaril, da nasilje proizvaja nasilje.


P. Spadaro in kardinal Filoni o papeževem drugem obisku na Kavkazu

Papež se jutri vrača na Kavkaz. Potem ko se je junija mudil v Armeniji, ga jutri pričakuje Gruzija, v nedeljo pa Azerbajdžan. V prvi državi bo preživel 41 ur, v drugi približno 10. Skupaj bo prepotoval več kot 6 tisoč kilometrov. Sicer pa bo to njegovo 16. mednarodno apostolsko potovanje. O njegovem pomenu sta za Radio Vatikan spregovorila urednik jezuitske revije Civilta' Cattolica, p. Antonio Spadaro, in prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, kardinal Fernando Filoni.

vabljeni k ogledu vabljeni k ogledu

Radijski blogi