Ljubljana, sobota, 01. november 2014, 13:18

Delovanje papeža Frančiška


Papež: Svetniki so 'zadnji' na tem svetu, a 'prvi' pred Bogom

Papež Frančišek je pri današnjem opoldanskem nagovoru spregovoril o današnjem in jutrišnjem prazniku vseh svetih in vernih rajnih. Po njegovih besedah prva dva dneva v novembru za vse nas predstavljata močan trenutek vere, molitve in razmišljanja o »poslednjih rečeh« življenja. Danes hvalimo Boga za nepregledno vrsto svetnikov in svetnic vseh časov: običajnih in preprostih mož in žena, ki so bili včasih 'zadnji' na tem svetu, a 'prvi' pred Bogom. Hkrati se z obiskom pokopališč spominjamo tudi dragih pokojnikov, pri čemer nam je vir velike tolažbe misel, da so že v družbi Device Marije, apostolov, mučencev ter vseh svetnikov in svetnic v raju.


Cerkev v Mehiki moli za 43 izginulih študentov v Iguali

Med pozdravi v španskem jeziku na koncu sredine splošne avdience je papež Frančišek spomnil na mehiške študente, ki so izginili preteklega septembra: „Danes želim moliti in približati našemu srcu mehiški narod, ki trpi zaradi izginotja svojih študentov in mnogih podobnih problemov. Naj jim bo naše srce bratov z molitvijo v tem trenutku blizu.“


Papež bo na praznik Gvadalupske Matere Božje vodil slovesno bogoslužje

Papež Frančišek bo 12. decembra, na praznik Gvadalupske Matere Božje, v baziliki svetega Petra v Vatikanu daroval sveto mašo na čast zavetnici Latinske Amerike. Obenem bo njeni priprošnji izročil evangelizacijo narodov te celine, njihovo rast v človeškosti ter izgradnjo miru, pravičnosti in edinosti med njimi.


Papež za vse svete na pokopališče Verano

Bliža se 1. november. Papež Frančišek bo tudi letos na praznik vseh svetih mašo ob 16. uri daroval na rimskem pokopališču Verano. Vernike bo z okna apostolske palače nagovoril tudi ob 12. uri. 2. novembra zvečer, na praznik vseh vernih rajnih, bo obiskal grobnice papežev v kripti pod baziliko sv. Petra v Vatikanu in molil za pokojne papeže. 3. novembra pa bo v baziliki sv. Petra daroval mašo za vse kardinale in škofe, ki so umrli v zadnjem letu.


Papež Frančišek bo Filipine obiskal v letu za revne

Cerkev na Filipinih bo 23. novembra začela leto, namenjeno najrevnejšim prebivalcem te otoške države. Leto za revne sledi letu, ki je namenjeno laikom, in bo obsegalo vrsto konkretnih projektov in razvojnih programov. Kot zatrjuje Edwin Gariguez, odgovoren za karitativne dejavnosti na Filipinih, mora Cerkev vedno biti v oporo revnim in zatiranim. In to še posebej takrat, ko so kršene človekove pravice, mnogim ljudem pa je odtegnjena pravičnost.


VIDEO: Papež: Cerkev smo mi vsi; nihče naj ne bo razlog pohujšanja

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o Cerkvi kot vidni in duhovni stvarnosti. Ob tem je poudaril, da smo Cerkev vsi mi, ne samo papež, škofje, duhovniki, redovniki in redovnice. Vsi pa si moramo tudi prizadevati, da nismo v pohujšanje.


VIDEO: Frančišek zaskrbljen zaradi širjenja ebole

Papež Frančišek je izrazil zaskrbljenost v zvezi z ebolo, ki razsaja med najbolj revnimi prebivalci.


Sikstinska kapela dvajset let pozneje

V Rimu se jutri začenja mednarodni simpozij z naslovom Sikstinska kapela dvajset let pozneje. Dogodek pripravljajo ob dveh obletnicah: pred dvajsetimi leti so potekala obsežna restavratorska dela fresk, letos pa mineva tudi 450 let od smrti Michelangela Buonarrotija.


Kardinal Sandri: Pogled, zazrt proti Vzhodu

Začetek novega akademskega leta je na Papeškem vzhodnem inštitutu bil zaznamovan z bogoslužjem armenskega obreda. Slovesnosti se je v soboto, 25. oktobra, udeležil tudi kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve. V svojem nagovoru je spregovoril o pogledu, zazrtem proti Vzhodu, in izrazil upanje po miru in spravi na območjih, kjer so kristjani skupaj z ostalimi žrtve nasilja. Spodbudil je tudi k poglobitvi teoloških in liturgičnih študijev ter izpostavil pomembnost dediščine vere in duhovnosti krščanskega Vzhoda.


Papež: Ljubezen do revnih je v središču evangelija

Papež Frančišek se je srečal s približno dvesto udeleženci svetovnega srečanja ljudskih gibanj, ki ga od 27. do 29. oktobra v Rimu organizirata Papeški svet za pravičnost in mir in Papeška akademija za družbene znanosti.


Kako pomagati iraškim in sirskim beguncem?

V Berlinu se začenja mednarodna konferenca za pomoč sirskim beguncem in o ukrepih za stabilizacijo regije. Govorili naj bi tudi o grožnji, ki jo v Siriji in Iraku predstavljajo džihadisti Islamske države. Konference naj bi se udeležili predstavniki 40 držav. Medtem pa se mora več deset tisoč beguncev na Bližnjem vzhodu samo še stopnjuje.


Asia Bibi za pomoč prosi papeža Frančiška

Zaradi domnevnega bogoskrunstva na smrt obsojena pakistanska kristjanka Asia Bibi je napisala pismo papežu Frančišku. V njem ga prosi, naj moli za njeno izpustitev iz ječe.


Papež Frančišek o Benediktu XVI. in evoluciji

Papež Frančišek je v nedeljo nagovoril zbrane na Papeški akademiji znanosti v Vatikanu, kjer je odkril doprsni kip upokojenega papeža Benedikta XVI. »Benedikt XVI. je bil velik papež: velik zaradi moči in pronicljivosti svojega uma, velik zaradi pomembnega prispevka teologiji, velik zaradi svoje ljubezni do Cerkve in človeka, velik zaradi svojih kreposti in vernosti«, je svojega predhodnika opisal Frančišek. Slovesnost ob odkritju doprsnega kipa Benedikta XVI. so na akademiji priredili v času zasedanja letne skupščine med 24. in 28. oktobrom, na kateri udeleženci razpravljajo o razvoju pojma narave.


Ukrajina: Katoliški škofje vzhodnih Cerkva zaključi letno srečanje

Od 23. do 26. oktobra je potekalo letno srečanje katoliških škofov vzhodnih Cerkva. Petinštirideset škofov se je letos sestalo v ukrajinskem mestu Lvov, kamor jih je povabil kijevski višji nadškof Sviatoslav Shevchuk ob 25. obletnici priznanja ukrajinske grškokatoliške Cerkve. Razprave so se nanašale na tri osrednje teme: vloga in prispevek katoliških vzhodnih Cerkva na področju ekumenizma, razmere kristjanov na Bližnjem vzhodu ter pomen in izzivi ukrajinske grškokatoliške Cerkve ob 25. obletnici priznanja, kot beremo v sklepnem sporočilu. Sicer pa danes odmevajo nedeljske volitve v Ukrajini.


Pavel VI. pred petdesetimi leti sv. Benedikta razglasil za zavetnika Evrope

24. oktobra 1964 je papež Pavel VI. sv. Benedikta razglasil za zavetnika Evrope. To je storil v samostanu na Monte Cassinu, ko je posvetil novo baziliko, zgrajeno po bombardiranju februarja leta 1944.


Msgr. Rudelli o pričakovanju papeževega obiska v Strasbourgu

25. novembra letos bo papež Frančišek obiskal Strasbourg. Tam bo imel dva govora, najprej v Evropskem parlamentu in nato še v Svetu Evrope. Mesec dni pred prihodom svetega očeta je vzdušje pričakovanja v tem mestu opisal msgr. Paolo Rudelli, ki je nedavno na mestu stalnega opazovalca Svetega sedeža pri Svetu Evrope nasledil msgr. Alda Giordana.


Papež: Ljubezen do Boga in do bližnjega je merilo vere

Ljubezen je merilo vere, vera pa je duša ljubezni. S temi besedami je papež Frančišek pri današnjem opoldanskem nagovoru komentiral današnji Evangeljski odlomek o Jezusovi največji zapovedi: ljubezni do Boga in do bližnjega.


Papež mladim: Z močjo evangelija bodite priče upanja v negotovosti!

Od 24. do 26. oktobra v Salernu poteka simpozij za mlade z naslovom V negotovosti, upanje. Srečanje, ki ga organizira Italijanska škofovska konferenca, želi mladim ponuditi novo upanje v tem času, zaznamovanem z negotovostjo, zmedo in velikimi spremembami.


100 let apostolskega „schönstatskega“ gibanja

Papež Frančišek je opoldne sprejel člane „schonstatskega gibanja“ ob 100 letnici njegove ustanovitve. Približno sedem tisoč se jih je zbralo v dvorani blaženega Pavla VI. že dobro uro pred, kjer so s projekcijami in pričevanji utrjevali povezanost z Marijo, ki je mati in učiteljica njihovega gibanja.


Lombardi: Izredna sinoda o družini zares posebna izkušnja

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je v daljšem pogovoru za Radio Vatikan dejal, da je bila nedavno končana škofovska sinoda o družini 'zares posebna izkušnja in zelo drugačna od prejšnjih sinod'.


Papež Frančišek se je srečal s člani nemškega nogometnega kluba Bayern München

Papež Frančišek se je srečal s člani nemškega nogometnega kluba Bayern München. Pozdravil jih je pred začetkom splošne avdience.


Frančišek in Benedikt XVI. pozdravila udeležence mednarodnega simpozija o spoštovanju življenja

Spoštovanje življenja, pot naproti miru: to je naslov dvodnevnega mednarodnega simpozija, ki se je začel danes v Kolumbiji. Srečanje, ki se ga udeležuje okoli tisoč oseb, je že četrtič zaporedoma spodbudila Fundacija Joseph Ratzinger.


Papež ktiričen do smrtne kazni: Razlogov proti smrtni kazni je veliko

Papež Frančišek je danes sprejel v avdienco delegacijo Mednarodne zveze za kazensko pravo.


Patriarh Sako muslimane poziva, naj bolj pogumno obsodijo džihadiste

Cerkveni predstavniki znova opozarjajo, da samo vojaška operacija ne bo rešila problema na bližnjem vzhodu in da se morajo islamski voditelji bolj odločno opredeliti proti Islamski državi.


Pogovor o: sinoda velik korak na poti zdravljenja ran sodobne družine

Včerajšnjo oddajo Pogovor o smo namenili izredni sinodi o družini, ki je v medijih vzbudila veliko pozornosti. Pričakovanja javnosti do vprašanja družine so bila namreč zelo velika. Izredna sinoda pa je bila le eden od korakov na poti do redne sinode, ki bo prihodnje leto v Vatikanu. Zdaj ima Cerkev torej še eno leto časa, da o vprašanjih, ki so jih škofje odprli, razpravlja in išče rešitve za naprej. Gre predvsem za vprašanja pristopov do družin, ki se znajdejo težkih okoliščinah.


Papeška univerza Urbaniana izraža hvaležnost Benediktu XVI.

Na papeški univerzi Urbaniani so v znamenje hvaležnosti papežu Benediktu po njem poimenovali veliko dvorano. To se je zgodilo v torek, 21. oktobra, na dan odprtja akademskega leta. Na dogodku je spregovoril nadškof Georg Gänswein, prefekt Papeške hiše in posebni tajnik Benedikta XVI., ki je prebral sporočilo, ki ga je za to priložnost napisal zaslužni papež Benedikt.


Gemelli: Kapela v čast sv. Janezu Pavlu II.

22. oktobra smo prvikrat obhajali god sv. Janeza Pavla II. To je dan, ko se spominjamo dneva, ko je Karol Wojtyla obhajal mašo ob začetku papeške službe ter izrekel zgodovinske besede "Ne bojte se, na stežaj odprite vrata Kristusu!," ki so postale vodilo 27-letnega obdobja, v katerem se je nahajal na čelu katoliške Cerkve.


Pismo redovnikom: Motriti obzorje

Tri dejanja naj bi predstavljala glagol »motriti«: bdenje, napredovanje, prilagajanje novemu. To je razlaga, ki jo je ob izidu okrožnice v pripravi na leto posvečenega življenja podal tajnik Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega delovanja nadškof Jose Rodriguez Carballo. Naslov okrožnice je namreč: »Motrite. Posvečenim možem in ženam na poti Božjih znamenj«. Razlago pisma je nadškof Carballo predstavil 15. oktobra na papeški univerzi Urbanianum v Rimu.


Konec oktobra v Vatikanu svetovno srečanje ljudskih gibanj

Papeški svet za pravičnost in mir in Papeška akademija za družbene znanosti pripravljata svetovno srečanje ljudskih gibanj, ki bo potekalo od 27. do 29. oktobra 2014 v Rimu. Drugi dan srečanja, torej 28. oktobra, se bodo udeleženci sestali tudi s papežem Frančiškom.


Papež: Zavist in nerazumevanje ločujeta skupnost, ljubezen jo združuje

Papež Frančišek je danes pred začetkom splošne avdience v dvorani Pavla VI. pozdravil nogometaše in vodstvo muenchenskega Bayerna. Ti so mu podarili majico s podpisi vseh nogometašev, na hrbtu ima številko 1 in papeževo ime. Predsednik upravnega odbora kluba Karl-Heinz Rummenigge je papežu obljubil še eno darilo. Njegova ekipa bo naslednje leto igrala prijateljsko tekmo, milijon evrov od prihodka pa bodo nakazali Vatikanu za dobrodelne namene. Papež Frančišek je sicer pri današnji katehezi spregovoril o Cerkvi kot Kristusovem telesu, ob koncu pa spomnil, da danes vesoljna Cerkev prvič obhaja god sv. Janeza Pavla II.


Goduje sv. Janez Pavel II.

Danes praznujemo god svetega Janeza Pavla II., ki je bil papež med leti 1978 in 2005 ter 263. naslednik apostola Petra.


Sinoda o družini: pot, iskanje in občestvo

V Vatikanu se je 19. oktobra sklenila izredna sinoda o družini, ki je eden od korakov na poti do redne sinode. Ta bo potekala oktobra prihodnje leto.
Radijski blogi