Ljubljana, sobota, 29. november 2014, 04:22

Delovanje papeža Frančiška


Papež v Turčiji - Ankara

Papež je ob 12. uri prispel v Ankaro in tako začel svoje 6. mednarodno potovanje. anašnji prvi dan v prestolnici je namenjen političnim predstavnikom. Najprej je obiskal Atatürkov mavzolej, ki je bil zgrajen med leti 1944 in 1953, v njem pa se nahajajo posmrtni ostanki Mustafe Kemala - Atatürka, ki je bil ustanovitelj in prvi predsednik turške republike. Od tam se je papež v spremstvu konjenikov odpeljal v predsedniško palačo, imenovano tudi 'bela palača'. Gre za povsem novo luksuzno zgradbo, ki je bila odprta pred dvema mesecema. Celotna struktura zaobjema tisoč sob, tudi mošejo, ki lahko sprejme več kot 5 tisoč vernikov. V tej palači je torej za zaprtimi vrati potekal pogovor med papežem in predsednikom Erdoganom, v njej pa je sveti oče nagovoril tudi predstavnike oblasti.


Nadškof Mamberti: Nujno potrebno je sodelovanje z Združenimi narodi in državami na Bližnjem vzhodu

Nadškof Dominique Mamberti, ki se v teh dneh poslavlja s položaja vatikanskega tajnika za odnose z državami, je o diplomatski službi Svetega sedeža spregovoril avstralskim škofom. Dotaknil se je problema preganjanja kristjanov, še posebej s strani skrajne Islamske države.


P. Martin Kmetec o papeževem obisku v Turčiji

Papež Frančišek se jutri odpravlja na svoje 6. mednarodno potovanje. Tri dni se bo mudil v Turčiji, kjer bo obiskal Ankaro in Istanbul. O pripravah na ta obisk, pričakovanjih posameznih verskih skupnosti in varnostnih razmerah smo se pogovarjali s p. Martinom Kmetcem.


Papež novinarjem: Evropa potrebuje pogum dialoga!

V javnosti še vedno odmeva včerajšnji papežev obisk v Strasbourgu, kjer je nagovoril evropske poslance in Svet Evrope. Njegova vsebinsko močna programska nagovora bomo v celoti objavili v eni od prihodnjih oddaj Iz življenja vesoljne Cerkve. Na poti nazaj v Vatikan pa se je papež srečal z novinarji in odgovoril na njihova vprašanja.


Papež o izpolnitvi naših hrepenenj ob koncu časov

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil vprašanju konca sveta, za katerega ne vemo, kdaj se bo zgodil. Cilj Cerkve je novi Jeruzalem, Nebesa, ki po papeževih besedah ni toliko nek kraj, ampak stanje duše, v katerem bodo izpolnjena vsa naša najgloblja hrepenenja.


Papež v Evropskem parlamentu o dostojanstvu vsakega človeka

Papež Frančišek je dopoldne obiskal Strasbourg, kjer je najprej nagovoril evropske poslance. Njegov nagovor je poleg evropskih poslancev spremljalo tudi rekordno število skoraj tisoč akreditiranih novinarjev. Zadnji papežev obisk v Evropskem parlamentu je bil namreč pred več kot 26 leti, ko je evropske poslance 11. oktobra 1988 nagovoril sv. Janez Pavel II.


Cerkev in trajnostni razvoj

Cerkev se pripravlja na prihodnje leto, ki ga bo Organizacija združenih narodov posvetila področju sodelovanja pri razvoju. To je na jesenskem zasedanju redovnih skupnosti v Avstriji na Dunaju razložil predsednik svetovnega združenja katoliških dobrodelnih organizacij in tajnik koordinacije avstrijske škofovske konference za razvoj in misijon Heinz Hödl. Zavest o trajnosti je treba po njegovih besedah izostriti in spodbuditi k političnemu delovanju.


Evropski poslanci iz Slovenije o besedah papeža Frančiška

Besedam papeža Frančiška na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta so prisluhnili tudi evropski poslanci iz Slovenije. Prepričani so, da gre za pomemben obisk in da je sveti oče v svojem nagovoru opozoril na probleme, ki pretijo tako stari celini kot vsemu svetu. Da je šlo za pomemben obisk, ki ga poslanci ne podcenjujejo, je dokazala skoraj polna plenarna dvorana v Strasbourgu. Vrvež pred njo je bil še večji, saj so mnogi želeli videti papeža Frančiška, za katerega so pripravili zelo strog protokol.


VIDEO: Papež v Svetu Evrope: Evropa je utrujena in pesimistična in se čuti oblegana z novostmi

Papež Frančišek se je po obisku Evropskega parlamenta v Strasbourgu odpravil na sedež bližnjega Sveta Evrope, kjer ga je sprejel generalni sekretar te ustanove Thorbjorn Jagland. Svet Evrope je nastal pred 65-imi leti z namenom, da bi spodbujal demokracijo, človekove pravice in pravno državo. Ima 47 članic, med njimi sta na primer tudi Rusija in Ukrajina. Združuje torej več kot 800 milijonov ljudi. Papež je nagovoril vse institucije te največje in najstarejše evropske povezave, ki med drugim vključuje Evropsko sodišče za človekove pravice. Slavnostne skupne seje vseh organov Sveta Evrope se je udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.


Papež sprejel Al-Sisija

Papež Frančišek je včeraj popoldne sprejel egiptovskega predsednika Abdela Fattaha Al-Sisija. Strinjala sta se, da sta za končanje konfliktov in nasilja ter ohranjanje življenj na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki potrebna dialog in pogajanje. Sogovornika sta sicer največ pozornosti namenila razmeram v Egiptu ter ob tem poudarila bližino in solidarnost Cerkve celotnemu prebivalstvu v času politične tranzicije. Izrazila sta upanje, da bo nova ustava s svojimi členi o zagotavljanju človekovih pravic in verske svobode okrepila miroljubno sobivanje vseh delov družbe in da se bo nadaljevala pot medverskega dialoga.


Na Filipinih začeli leto, posvečeno revnim

Cerkev na Filipinih bo stroške za papežev januarski obisk omejila na milijon in pol ameriških dolarjev. S tem odgovarja na skrbi v Vatikanu, da bi utegnili izdatki biti previsoki glede na razširjeno revščino v tej državi. Papež sam je prosil, naj bo njegov obisk 'pastoralen in preprost'. Sicer pa je Cerkev na Filipinih ta teden začela leto, posvečeno najrevnejšim prebivalcem te otoške države.


Papež v Strasbourgu o okoljevarstvu in solidarnosti

Papež Frančišek bo v svojem današnjem govoru v Evropskem parlamentu in pri Svetu Evrope posebej izpostavil varovanje okolja in medčloveško solidarnost, je v pogovoru za vatikansko televizijo CTV minuli konec tedna povedal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.


V Vatikanu slovesna kanonizacija

Cerkev na Slovenskem se danes v svojem praznovanju nahaja v globokem sozvočju z dogajanjem v Vatikanu. Tam se je namreč na Trgu sv. Petra že zjutraj zbrala nepregledna množica ljudi, ki je želela proslaviti Kristusa Kralja s prisotnostjo na kanonizaciji oz. prištetju med svetnike šestih blaženih.


Papež Frančišek razglasil nove svetnike

Giovanni Antonio Farina, Ludvik iz Casorie, Amato Ronconi, Nicola da Longobardi, Kuriakose Elias Chavara Svete družine, Eufrasia Eluvathingal Presvetega srca: to so imena šestih blaženih, ki jih je Cerkev prištela med svetnike. Slovesnost kanonizacije je na Trgu sv. Petra vodil papež Frančišek.


Papež sprejel udeležence konference o osebah z motnjami avtističnega spektra: Spremljati in prisluhniti

S svetim očetom so se v soboto dopoldne srečali udeleženci 29. mednarodne konference Papeškega sveta za pastoralo zdravstvenih delavcev, ki je bila posvečena osebam z motnjami avtističnega spektra.


V Vatikanu medverska konferenca o dopolnjevanju moža in žene

V Vatikanu je od ponedeljka do srede potekala medverska konferenca, ki jo je na temo dopolnjevanje moža in žene v zakonu sklical papež Frančišek. Na njej je sodelovalo 300 udeležencev iz 14 različnih verstev sveta. Vsi so poudarili osrednjo vlogo družine in zakona za družbo.


Papež o pobudah v ekonomiji, podjetništvu, ...

V Veroni od 20. do 23. septembra poteka četrti Festival družbenega nauka Cerkve, letos na temo Onkraj prostorov, znotraj časa. Papež Frančišek je obiskovalce dogodka nagovoril preko video sporočila, ki so ga predvajali med včerajšnjo otvoritveno slovesnostjo. Izpostavil je, da smo »poklicani iti onkraj in odgovoriti na resnične potrebe«, a »da bi lahko šli onkraj, je nujno dati pobudo«.


Papež: Migranti širijo čut za človeško bratstvo

S papežem Frančiškom se je danes srečalo tristo udeležencev sedmega svetovnega kongresa o pastorali migrantov in tako sklenilo tridnevno srečanje, ki je potekalo na temo Sodelovanje in razvoj pastorale migrantov. Sveti oče je v govoru izpostavil, da je na migracijo treba gledati celostno, ovrednotiti njene potenciale in je ne videti le kot problema, ki ga je treba rešiti.


Kardinal Tagle: Frančišek v Aziji, izziv za kristjane tega tisočletja

Katoliška agencija Asianews je ta teden na rimski papeški univerzi Urbaniana pripravila mednarodni simpozij na temo Poslanstvo v Aziji: Od Janeza Pavla II. do papeža Frančiška. Slednji je v sporočilu zaželel, da bi srečanje spodbudilo nov apostolski zagon za oznanjevanje Evangelija na azijski celini. Udeleženci so ob tem razpravljali tudi o sadovih Frančiškovega avgustovskega obiska v Južni Koreji in pričakovanjih pred januarskim obiskom na Filipinih in Šri Lanki.


VIDEO: Papež: Lačni nas prosi dostojanstva, ne miloščine!

Neustrezna prehrana je težava tako bogatih kot revnih. O tem na mednarodni konferenci v Rimu razpravljajo predstavniki 190 držav, strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij. Dogodek sta pripravili Svetovna zdravstvena organizacija in Organizacija za hrano in kmetijstvo – FAO. Sedež slednje je danes obiskal tudi papež Frančišek in se ob tem na kratko srečal s špansko kraljico Letizio, ki prav tako sodeluje na konferenci o prehrani.


V Rimu mednarodna konferenca o avtizmu

V Rimu se je danes začela 3-dnevna mednarodna konferenca o avtizmu. Srečanje organizira Papeški svet za pastoralo zdravstvenih delavcev. Udeležujejo se ga nekateri izmed največjih strokovnjakov za avtizem na svetovni ravni. Medškofijski odbor za pastoralo zdravja pri Slovenski škofovski konferenci zastopata njen voditelj Miro Šlibar in dr. defektologije, Vanja Kiswarday, ki na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem poučuje bodoče vzgojitelje, razredne učitelje in inkluzivne pedagoge. Približno 650 udeležencev iz skoraj 60-ih držav bo v soboto sprejel papež Frančišek.


Gibanja in skupnosti na skupni poti

V Vatikanu so bo dopoldne pod naslovom: Veselje evangelija - misijonarsko veselje začel tretji Svetovni kongres cerkvenih gibanj in novih skupnosti. Udeležilo se ga bo približno tristo ustanoviteljev, voditeljev in delegatov gibanj, ki bodo zastopali približno sto cerkvenih gibanj in novih skupnosti, navzočih na mednarodni ravni. Še veliko več gibanj pa deluje na škofijski ali krajevni ravni.


Različna verstva sveta o dopolnjevanju moža in žene v zakonu

V Vatikanu se je danes sklenila medverska konferenca, ki jo je na temo dopolnjevanje moža in žene v zakonu sklical papež Frančišek. Na njej je sodelovalo 300 udeležencev iz 14 različnih verstev sveta.


VIDEO: Papež po napadu na sinagogo v Jeruzalemu: Graditi mir je težko, živeti brez miru pa je mučenje!

Vse bolj odmeva torkov napad na sinagogo v Jeruzalemu. Po najnovejših podatkih je umrlo pet ljudi, potem ko je v bolnišnici poškodbam podlegel 30-letnik, eden od dveh policistov, ki sta bila v napadu ranjena. V sinagogo v Jeruzalemu sta namreč včeraj vdrla dva Palestinca in streljala na vernike.


VIDEO: Papež: Vsi smo poklicani k svetosti!

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil vprašanju svetosti, h kateri so poklicani vsi kristjani. V tem poklicu imamo namreč vsi krščeni pred Gospodom enako dostojanstvo. Svetost pa je po njegovih besedah predvsem Božji dar.


Vatikan predstavil papeževo potovanje v Strasbourg in Turčijo

Papež Frančišek bo prihodnji teden dvakrat pakiral kovčke. 25. novembra bo obiskal Evropski parlament in Svet Evrope v Strasbourgu, od 28. do 30. novembra pa se bo mudil na meji med Evropo in Azijo, v Turčiji. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je včeraj podal nekaj podrobnosti tega 5. in 6. mednarodnega potovanja papeža Frančiška.


Papež: Gospod nam je rekel: Rad te imam

Gledati Jezusa in pri tem pozabiti, da ga vidimo v revežu, ki nas prosi za pomoč, v odrinjenem, ki se nam studi. To je skušnjava, ki jo Cerkev živi v vsaki dobi: ko se ogradi znotraj nekakšne „ekleziastične mikroklime“, namesto da bi odprla vrata za tiste, ki so izključeni iz družbe. To so besede papeža Frančiška med jutranjo homilijo v kapeli Doma sv. Marte. V ponedeljek, 17. novembra.


Papež na kratko obiskal Castelgandolfo

Papež Frančišek je minulo nedeljo popoldne obiskal papeško palačo v Castelgandolfu. Udeležil se je slovesnosti ob odkritju dveh kipov blizu pristajališča za helikopter. Železna kipa sta delo argentinskega kiparja Alejandra Marma. Med povratkom nazaj v Vatikan se je papež še zaustavil v kliniki Pija XI. ter obiskal kardinala Jorgeja Mario Mejio, ki je tam na zdravljenju.


Papež Frančišek pozval k takojšnjemu reševanju napetosti v nekaterih rimskih četrtih ter k molitvi za žrtve prometnih nesreč

"Dragi bratje in sestre, te dni so bile v Rimu bolj ali manj močne napetosti med domačini in priseljenci. To se dogaja tudi po drugih evropskih mestih, še posebej v obrobnih četrtih, kjer pa prihaja tudi do drugih težav."


Papež Frančišek katoliškim zdravnikom: Človeško življenje je vedno sveto in vedno kvalitetno

Papež Frančišek se je nedavno srečal s člani Združenja italijanskih katoliških zdravnikov, ki letos praznuje 70-letnico ustanovitve.


V Vatikanu se gradijo tuši za brezdomce

Pod kolonadami sv. Petra v Vatikanu se danes začenja gradnja tušev za brezdomce. Gre za pobudo msgr. Konrada Krajewskega, miloščinarja papeža Frančiška. Podobna zamisel se že uresničuje tudi v desetih rimskih župnijah, ki se nahajajo v bližini Vatikana.


Papež odločno podprl družino očeta, matere in otrok

Papež Frančišek je dopoldne odprl 3-dnevno medversko konferenco z naslovom Dopolnjevanje moža in žene v zakonu. Na zasedanju sodeluje 14 verskih skupnosti in predstavniki skoraj vseh krščanskih veroizpovedi.
Radijski blogi