Ljubljana, sreda, 23. april 2014, 10:27

Delovanje papeža Frančiška


Janez XXIII. in Slovenci

Papež Frančišek je na konzistoriju 30. septembra 2013 določil, da bosta njegova predhodnika blažena Janez Pavel II. in Janez XXIII. prišteta med svetnike na nedeljo Božjega usmiljenja, 27. aprila letos. Oba papeža in skorajšnja svetnika sta blizu tudi Slovencem. Janeza Pavla II. se bomo vedno spominjali po dveh obiskih pri nas in beatifikaciji škofa Slomška. Blaženi Janez XXIII. pa je bil novembra leta 1927 nekaj dni v Ljubljani in sicer kot apostolski vizitator v Bolgariji. V tokratnem mozaiku želimo spregovoriti o stikih papeža Janeza XXIII. s Slovenci.


Br. Štefan Kožuh pred kanonizacijo: Svetost je poklicanost vseh

V pripravi na kanonizacijo papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. v tem tednu v Mozaikih dneva osvetljujemo različne vidike življenja in delovanja obeh papežev. Tokrat smo se v pogovoru z br. Štefanom Kožuhom ustavili ob nekaterih novostih njunih pontifikatov, njunem prizadevanju za mir in potovanjih Janeza Pavla II. po svetu.


O svetosti Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.

V Vatikanu so danes na tiskovni konferenci spregovorili o svetosti Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. Spomnili so tudi na prvi dogodek v sklopu kanonizacije. To je srečanje mladih v lateranski baziliki, ki se bo začelo nocoj ob 20.30. Na njem bosta pričevala oba postulatorja za kanonizacijska postopka, in sicer na temo Dediščina svetnikov.


Sporočilo dveh papežev

Najprej vsem želim blagoslovljeno veliko noč. Letošnji prazniki minevajo v znamenju kanonizacije papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. Kakšno sporočilo nam prinašata?


Papež na velikonočni ponedeljek: Kristus je vstal! Zares je vstal!

"Cristòs anèsti! Alethòs anèsti! Kristus je vstal! Zares je vstal! Med nami je, tukaj na trgu," so odmevale besede papeža Frančiška med opoldanskim nagovorom, ko je z okna apostolske palače skupaj z verniki, ki so napolnili Trg sv. Petra, molil Raduj se, Kraljica nebeška. V tem tednu si lahko še naprej voščimo za veliko noč, kot da bi bil en dan. "To je velik dan, ki ga naredil je Gospod." Prevladujoče čustvo, ki se kaže v evangeljskih pripovedovanjih o vstajenju je "veselje, polno osuplosti". Pri bogoslužju podoživljamo stanje duha pri učencih, ko so žene prišle z novico: "Jezus je vstal! Videle smo ga."


Frančišek bo maja obiskal cerkev sv. Stanislava in romarsko svetišče Matere božje ljubezni

Meseca maja bo papež Frančišek imel dva pastoralna obiska. 4. maja bo obiskal cerkev sv. Stanislava v Rimu, ki je znana tudi kot cerkev Poljakov v Rimu. 18. maja pa bo obiskal še marijansko svetišče Matere božje ljubezni (Madonna del Divino Amore), ki je priljubljeno romarsko središče blizu Rima.


Sprožen postopek za beatifikacijo angleškega pisatelja G. K. Chestertona

Med kristjani, živečimi v dobi industrijske revolucije, je bil tudi angleški pisec, ki bi lahko postal novi svetnik Katoliške Cerkve. To je bil esejist in novinar Gilbert Keith Chesterton. Prošnjo za razglasitev za blaženega je konec lanskega leta vložil škof iz Northamptona. Čeprav napisana pred stotimi leti, so Chestertonova knjižna dela s svojo tematiko še danes aktualna.


Janez XXIII. - papež nasmeha in dobrote

Skupaj z bl. Janezom Pavlom II. bo za svetnika v nedeljo razglašen tudi papež Janez XXIII. ali papež Janez dobri, kot so ga klicali.


VIDEO: Papež mestu in svetu: V Jezusu je ljubezen premagala sovraštvo, usmiljenje je premagalo greh

„Sporočilo, ki ga kristjani prinašajo svetu je to: Jezus, učlovečena Ljubezen, je umrl na križu za naše grehe, toda Bog Oče ga je obudil in ga naredil za Gospoda življenja in smrti. V Jezusu je ljubezen premagala sovraštvo, usmiljenje je premagalo greh, dobro je premagalo zlo, resnica je premagala laž in življenje je premagalo smrt,“ je v nagovoru mestu in svetu na Trgu sv. Petra pred v približno 150 tisoč romarji dejal papež Frančišek. V nagovoru se je spomnil tudi vseh, ki trpijo in so preganjani.


Papež Frančišek otrokom v bolnišnici Bambino Gesù, podaril čokolada jajca

Papež Frančišek je otrokom, ki se zdravijo v pediatrični bolnišnici Bambino Gesù, podaril 150 velikih čokoladnih jajc.


Papež vabi k molitvi za žrtve brodoloma južnokorejskega trajekta

Južna Koreja žaluje zaradi brodoloma trajekta, ki se je zgodil 16. aprila. Dogajanje z zaskrbljenostjo spremlja tudi papež Frančišek, ki je v svoji objavi na Twitterju vse povabil, da bi se mu "pridružili v molitvi za žrtve tragičnega brodoloma v Koreji in za njihove svojce".


Papež Frančišek med velikonočno vigilijo: Vstal je od mrtvih in glej, pred vami gre v Galilejo!... Ne plašite se! Ne bojte se! Vrnite se v G

„Evangelij o vstajenju Jezusa Kristusa se začne s potjo žena h grobu ob zori dneva po soboti. Gresta h grobu, da bi počastili Gospodovo telo, najdeta pa grob odprt in prazen. Mogočni angel jima reče: 'Ne bojta se!' (Mt 28,5) in jima naroči, naj poneseta vest učencem: »Vstal je od mrtvih in glej, pred vami gre v Galilejo! (7). Ženi stečeta, takoj stečeta proč in na poti jima pride naproti sam Jezus in reče: 'Ne bojta se; pojdita in oznanita mojim bratom, naj gredo v Galilejo, tam me bodo videli' (10). 'Ne plašita se! Ne bojta se!' Glas ju tako spodbuja, da odpreta svoje srce za sprejem tega naznanila.“ S temi besedami je papež Frančišek sinoči v baziliki sv. Petra v Vatikanu začel homilijo med vigilijo Gospodovega vstajenja.


Obhajamo veliko soboto

Kristjani na veliko soboto ves dan častimo Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Poseben pomen ima tudi blagoslov velikonočnih jedil. Zvečer se začnejo obredi velikonočne vigilije - bdenja, ki nas uvede v veliko noč, največji krščanski praznik, praznik Kristusovega vstajenja. Škofje podeljujejo zakramente uvajanja katehumenom, to je odraslim, ki so se na to pripravljali v katehumenatu.


VIDEO: P. Cantalamessa o Judovem izdajstvu Jezusa

Veliki petek je dan je edini v cerkvenem letu, ko ni svete maše, se pa verniki Jezusovega trpljenja in njegove smrti na križu spominjamo pri posebnih obredih. V Vatikanu jih je vodil papež Frančišek. Bogoslužje v baziliki svetega Petra se je začelo ob 17. uri z zbrano molitvijo. Zbrane pa je nagovoril papeški pridigar pater Raniero Cantalamessa.


VIDEO: Papež v Koloseju: zlo ne bo imelo zadnje besede

Papež Frančišek je na veliki petek vodil križev pot v rimskem Koloseju. Tokrat je pisanje razmišljanj ob postajah križevega pota zaupal nadškofu iz južnoitalijanske škofije Campobasso-Boiano msgr. Giancarlu Bregantiniju. Lani so meditacije pripravili mladi iz Libanona, pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Papež Frančišek je ob sklepu v kratkem premišljevanju poudaril, da zlo ne bo imelo zadnje besede, ampak bodo na koncu zmagali ljubezen, usmiljenje in odpuščanje. Tradicionalnega križevega pota s papežem se je tudi letos udeležilo 40 tisoč ljudi.


Nabirka velikega petka za Sveto deželo

Tudi letos bo na veliki petek po vseh cerkvah potekala nabirka za Sveto deželo. Duhovna molitvena bližina in konkretna materialna pomoč je namreč temeljnega pomena za obstoj kristjanov v Jezusovi deželi. Prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je zato škofom vsega sveta poslal pismo z naslovom: Pogum, ne bojte se!.


Križev pot v rimskem Koloseju nocoj o trpljenju sodobnega človeka

Papež Frančišek bo nocoj že tradicionalno vodil križev pot v rimskem Koloseju. Tokrat je pisanje razmišljanj ob postajah križevega pota zaupal nadškofu iz južnoitalijanske škofije Campobasso-Boiano msgr. Giancarlu Bregantiniju. Lani so meditacije pripravili mladi iz Libanona, pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Tradicionalnega križevega pota s papežem se vsako leto udeleži več deset tisoč ljudi.


VIDEO: Papež pri maši zadnje večerje: Jezusova dediščina je biti služabniki drug drugemu

Papež Frančišek je včeraj spomin Gospodove zadnje večerje obhajal v rehabilitacijskem centru Sveta Marija Božje previdnosti. To ustanovo v Rimu vodi fundacija Don Carlo Gnocchi. Posveča se zdravniški in terapevtski pomoči osebam s težkimi boleznimi, ki potrebujejo stalno oskrbo. Svete maše v cerkvi centra so se udeležili pacienti, njihovi sorodniki, prostovoljci in osebje. Papež je po homiliji umil noge 12-im prizadetim osebam različnih starosti, narodnosti in veroizpovedi, zastopali pa so vse paciente 29-ih centrov, kolikor jih omenjena ustanova vodi v Italiji.


Podprimo kristjane v Sveti deželi

Tudi letos bo na veliki petek po vseh cerkvah potekala nabirka za Sveto deželo. Duhovna molitvena bližina in konkretna materialna pomoč je namreč temeljnega pomena za obstoj kristjanov v Jezusovi deželi. Prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve kardinal Leonardo Sandri je zato škofom vsega sveta poslal pismo z naslovom: Pogum, ne bojte se!.


Obhajamo veliki petek

Na veliki petek se spominjamo Jezusovega trpljenja in smrti na križu. Simbolika velikega petka predstavlja namero in razpoloženje, da se v odpovedi odpremo in postanemo bolj razpoložljivi za Božjo milost in spreobrnjenje srca.


Križev pot v rimskem Koloseju tokrat v znamenju obrobnih

Papež Frančišek je pisanje razmišljanj ob postajah križevega pota, ki bo nocoj potekal v rimskem Koloseju, zaupal nadškofu iz južnoitalijanske škofije Campobasso-Boiano msgr. Giancarlu Bregantiniju. Lani so meditacije pripravili mladi iz Libanona, pod vodstvom maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raia. Tradicionalnega križevega pota s papežem ob kulisi antičnega amfiteatra se vsako leto udeleži več deset tisoč ljudi.


Cerkev bo dobila dva nova svetnika in dva nova blažena

Papež Frančišek se je srečal s kardinalom Angelom Amatom, prefektom Kongregacije za zadeve svetnikov. Med zasebno avdienco je sveti oče ta vatikanski dikasterij pooblastil, da objavi dekrete za dva čudeža in dva primera junaških kreposti. S tem bo Cerkev dobila dva nova svetnika in dva nova blažena.


Pozornost papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. do zapornikov

Papež Frančišek se je odločil na veliki četrtek obhajati spomin Gospodove zadnje večerje v centru Sveta Marija Božje previdnosti, ki jo vodi fundacija Don Carlo Gnocchi. Lani pa je na ta dan odšel v zapor za mladoletnike. Dve situaciji torej, ki zaznamujeta prav posebni pastoralni področji. Zato se danes, ko nas od kanonizacije Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. loči še natanko deset dni, slovensko uredništvo Radia Vatikan ustavlja ob vprašanju njune pozornosti do zapornikov oz. "naših nevidnih bratov". Kjer je jetnik, tam je Kristus: tako bi lahko povzeli sporočilo, ki je zaznamovalo odnos med enim in drugim papežem ter svetom zapora. Oba sta ga prepoznavala kot poseben kraj, kjer lahko spoznaš človeka v njegovi skrivnosti slabega in dobrega, in kot kraj ponovne socializacije.


VIDEO: Papež pri krizmeni maši o veselju duhovnika

Papež Frančišek je pri krizmeni maši v vatikanski baziliki spregovoril o veselju duhovnika. To je veselje, ki mazili, nepokvarljivo veselje in misijonarsko veselje, ki se širi na vse in privablja vse, začenši z najbolj oddaljenimi. Veselje duhovnika po papeževih besedah varujejo tri sestre: uboštvo, zvestoba in pokorščina.


Papež bo noge umil telesno in duševno prizadetim

Obhajamo veliki četrtek. Krizmeno mašo bo papež daroval v vatikanski baziliki. Sveto mašo v spomin Jezusove zadnje večerje pa bo daroval v cerkvi sv. Marije Božje previdnosti. Ob njem se bodo zbrali duševno in telesno prizadeti. Zanje skrbi ustanova don Carlo Gnocchi.


Obhajamo veliki četrtek

Veliki četrtek je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. Na ta dan se spominjamo obhajanja Jezusove zadnje večerje z apostoli, ki predstavlja ustanovitev zakramenta evharistije.


VIDEO: Papežu sta se na papamobilu pridružila dva šolarja

Dva italijanska šolarja se lahko pohvalita, da sta se na papamobilu vozila skupaj s papežem Frančiškom.


Papež pri avdienci o Jezusovem trpljenju

Papež Frančišek je splošno avdienco navezal na današnji Evangelij, ki govori o Judovem izdajstvu Jezusa, s tem pa se začne Jezusovo trpljenje, boleča pot, ki jo sam izbere s popolno svobodo. »Nihče mi ne jemlje življenja, ampak ga dajem sam od sebe,« je dejal Jezus. »Oblast imam, da ga dam, in oblast imam, da ga spet prejmem.«


Benedikt XVI. praznuje 87. rojstni dan

Zaslužni papež Benedikt XVI. danes praznuje 87. rojstni dan. Letos verjetno ne bo nobenega javnega praznovanja, je pa v preteklosti imel vrsto nepozabnih rojstnih dni, z glasbo kot skupnim imenovalcem. Igral mu je stuttgartski radijski simfonični orkester, prisluhnil je lahko tradicionalni ljudski bavarski glasbi. Rojstni dan je praznoval tudi z ameriškim predsednikom Georgem Bushom. Če je le mogoče, pa ga praznuje s svojim bratom Georgom. Benedikt XVI. je skupno praznoval 7 rojstnih dni kot vodja Katoliške Cerkve.


Papež Frančišek rimskim zapornikom poklonil žepni evangelij

Zaporniki v rimskem zaporu Regina Coeli bodo za veliko noč od papeža Frančiška prejeli žepni evangelij.


Veliki teden bogat z duhovnostjo in obredjem

Dnevi velikega tedna so za Cerkev čas, ki je bogat z duhovnostjo in obredjem. O tem pričuje že tradicionalni koledar slovesnosti, ki jih bo vodil papež Frančišek, zlasti v velikonočnem tridnevju.


Sveta dežela v pričakovanju papeža Frančiška

Veliki teden, ki so ga začeli s procesijo na cvetno nedeljo, je v Sveti deželi zaznamovan predvsem s pričakovanjem obiska papeža Frančiška. Tamkajšnji kristjani so namreč prepričani, da bo sveti oče konec maja prinesel upanje njihovi deželi, ki jo pogosto pretresa nasilje. Tradicionalni praznični obred je vodil jeruzalemski patriarh Fouad Twal.
Z vami v etru:


Danes bomo povezani v dobrem in z dobrim - v Novem mestu. Sodelujte (v Mercatorjevem Hipermarketu Bršljin bomo od 14. do 17. ure) v naši akciji, saj dobro delo dobro dene :)

Dober dan!

12.00 Molitev v NM stolnici
17.05 Pogovor o - v živo (življenje in delo papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II.)
19.20 Otroški dober večer
20.00 Radijska kateheza
21.00 Kolokvij

Radijski blogi