Ljubljana, nedelja, 26. marec 2017, 16:59

Delovanje papeža Frančiška


Papež zapornikom: Vi ste zame Jezus!

Eno od najbolj ganljivih srečanj med včerajšnjim papeževim obiskom Milana, o katerem še nismo poročali, je potekalo v zaporu San Vittore. ’Zahvaljujem se vam, da ste me sprejeli. Med vami se počutim kot doma’, je 130 zapornikom dejal sveti oče. Vsakemu posebej je segel v roko, jih na kratko nagovoril ter potem z njimi kosil.


Papež pri opoldanski molitvi: Ko opravljamo druge, hodimo v temi

Papež Frančišek je svoj nagovor pred opoldansko molitvijo navezal na današnji evangeljski odlomek, ki nam prikaže ozdravitev slepega moža. Jezus s tem dejanjem po po papeževih besedah pokaže, da je luč sveta. Slepi pa predstavlja vsakega od nas, ki smo zaradi grehov speli in zato potrebujemo luč vere, ki nam jo je podaril Jezus.


Za blažene razglašenih 115 mučencev španske državljanske vojne

V Almeríji na jugu Španije je bilo v soboto med blažene prištetih 115 mučencev španske državljanske vojne. Gre za duhovnike in laike, moške in ženske, ki so bili iz sovraštva do vere mučeni in umorjeni med letoma 1936 in 1938. Sveto mašo je daroval prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, kardinal Angelo Amato.


Papež v Milanu - popoldne: Špekuliramo o življenju, delu, družini. Izkoriščamo uboge in migrante

Papež Frančišek je ob 15. uri v parku Monza v Milanu daroval sveto mašo. Zbrane je povabil, da pred bolečimi situacijami ne smemo biti le opazovalci. Sedanjost moramo gledati z vztrajnostjo tistega, ki ve, da se veselje odrešenja odraža v vsakdanjem življenju.


Papež v Milanu – dopoldne: Pustimo, da nas Bog 'restavrira' s svojim usmiljenjem.

Papež Frančišek je svoj obisk Milana, tega gospodarsko in ekonomsko močnega mesta, začel na bivanjskem obrobju in sicer v četrti z imenom bele hiše. Gre za visoke bloke, kjer so socialne razmere dokaj neurejene. Njegove prve besede ob prihodu na letališče so bile: V Milano vstopam kot duhovnik.


Kaj naj bi papež sporočil Milanu?

Papež Frančišek bo jutri obiskal Milano. Srečal se bo s prebivalci obrobja mesta, posvečenimi osebami, zaporniki in mladimi; popoldne pa bo na trgu Monza daroval sveto mašo.


Evropa – kam greš?

Ob jutrišnji 60. obletnici Evropske unije se bodo v spomin na rimsko pogodbo evropski voditelji zbrali v Rimu. Že nocoj jih bo nagovoril papež Frančišek. Obenem pa se bodo v Rimu in po številnih evropskih krajih, tudi v Sloveniji, začela molitvena bedenja za spravo v Evropi.


Kmalu kanonizacija fatimskih pastirčkov Jacinte in Frančiška

Papež Frančišek je včeraj odobril čudež na priprošnjo blaženih fatimskih pastirčkov Jacinte in Frančiška. To pomeni, da bosta kmalu razglašena za svetnika. Datum še ni določen, vse pa kaže na to, da bi lahko papež Frančišek slovesnost vodil ob svojem obisku 13. maja v Fatimi, na stoto obletnico Marijinih prikazovanj.


Papež užaloščen, westminstrski nadškof: Sovraštvo ni odgovor

Iz sveta se predvsem prek družbenih omrežij vrstijo obsodbe terorističnega napada v Londonu ter izrazi sožalja in solidarnosti. Poslala jih je tudi Slovenija. Vrh Evropske unije je poudaril zavezanost v boju proti skrajnežem. Številni voditelji držav in vlad ter predstavniki verstev zagotavljajo svojo bližino in molitev. Med njimi tudi papež Frančišek.


Papež Frančišek v službi migrantov in beguncev

Eden izmed štirih oddelkov Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju se ukvarja z vprašanji, ki zadevajo begunce in migrante. Po statutu iz lanskega leta je začasno pod vodstvom svetega očeta. To nenavadno odredbo sta v članku za torkovo izdajo (21. marca) časopisa L'Osservatore Romano pojasnila podtajnika dikasterija p. Fabio Baggio in p. Michael Czerny. Pišeta, da papež Frančišek odločitve uradno ni razložil, jo je pa mogoče pravilno interpretirati v luči njegovega pontifikata. Dejanja, kot je na primer skrb za brezdomce v bližini Trga sv. Petra, kažejo, kako razume svojo vlogo rimskega škofa. Z neposrednim sodelovanjem pri delu oddelka za migrante in begunce, pa papež lahko svoje praktično in pastoralno poslanstvo opravlja tudi v svetovnem merilu.


Zlata maša nuncija Janusza: Kaj je to papeška skrivnost?

Apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Juliusz Janusz je sinoči v ljubljanski stolni cerkvi daroval sveto mašo ob 50. obletnici duhovniškega posvečenja. Zlate maše so se udeležili slovenski škofje ter številni ugledni gostje. Homilijo je imel koprski škof Jurij Bizjak, ki je v nagovoru opisal nekaj prepoznanih značilnosti nadškofa Janusza. Omenil je njegovo veselje do dela z ljudmi in med ljudmi, veselje do pastoralnega dela, ljubezen do jezikov - uspel se je naučiti kar 15 jezikov – in smisel za humor, ki je vedno povezan s ponižnostjo.


Papež v Milanu tudi z ljudmi z obrobja družbe

Milano se pripravlja na sobotni obisk papeža Frančiška, ki bo poleg drugih srečanj posebno pozornost posvetil dvema skupinama ljudi z obrobja družbe. Med njimi bosta najprej dve družini, ki živita na revnem obrobju mesta, srečal pa se bo tudi z romskimi, muslimanskimi in migrantskimi družinami. Sledil bo še obisk milanskega zapora.


VIDEO: Papež pri katehezi: Gospod nas vabi, naj sejemo upanje

Papež Frančišek je dopoldne nadaljeval kateheze o krščanskem upanju, ki ne pomeni le preprostega optimizma. Tokrat je to krepost opisal z vidika vztrajnosti in tolažbe.


Pričakovale so duhovnika, prišel je papež

Papež je prejšnji torek nenapovedano obiskal sestre krščanske ljubezni sv. Ivane Antide Thouret v Rimu. Gre za redovnice, ki se navdihujejo v Vincencijevi duhovnosti, pomagajo revnim.


Benedikt XVI. bi moral delati nadure – toliko je povpraševanj po obiskih

Zaslužni papež Benedikt XVI., ki je v soboto praznoval god, 16. aprila pa bo star 90 let, je dobro, težave mu povzroča le hoja. Njegov osebni tajnik nadškof Georg Gänswein je za nemški program Radia Vatikan še povedal, da je upokojeni papež zadovoljen in povsem jasnih misli. »Bere, moli, posluša glasbo in sprejema obiske.«


Program papeževega potovanja v Fatimo

Vatikan je včeraj objavil program papeževega potovanja v Fatimo, kjer se bo mudil 12. in 13. maja ob 100-letnici Marijinih prikazovanj trem pastirčkom. Sveti oče se bo na pot odpravil 12. maja popoldne. Ob pristanku se bo na letališču srečal s portugalskim predsednikom, zvečer pa bo v kapeli prikazovanj v fatimskem svetišču vodil molitev rožnega venca. Naslednji dan se bo najprej srečal s portugalskim predsednikom vlade, ob 10. uri je predvidena maša za bolnike pred svetiščem. Po kosilu s portugalskimi škofi pa se bo že vrnil v Rim.


Frančišek konec aprila v Egipt

Papež Frančišek se bo 28. in 29. aprila mudil v Kairu, v Egiptu. Vatikan programa še ni objavil. Svetega očeta so na obisk povabili egiptovski predsednik al-Sisi, tamkajšnji katoliški škofje, patriarh koptske pravoslavne Cerkve papež Tawadros II. in veliki imam najpomembnejše sunitske univerze na svetu Al Azhar, Ahmed el-Tayyib. Nazadnje je državo obiskal papež Janez Pavel II. v jubilejnem letu 2000.


VIDEO: Spokorno bogoslužje tokrat v tišini

V Vatikanu je v petek in soboto potekala spokorna pobuda 24 ur za Gospoda. Papež Frančišek navzočih ni nagovoril, ampak so se vsi skupaj zbrali v tišini in molitvi. S tem je sveti oče želel poudariti pomen tega temeljnega zakramenta v življenju kristjanov – zakramenta sprave, ki je prostor, kjer lahko srečamo usmiljeni obraz Boga.


Papež Frančišek že štiri leta na čelu Katoliške cerkve

Danes se spominjamo 4. obletnice slovesne umestitve 266. papeža, papeža Frančiška. Sveti oče je tudi danes zbrane na Trgu sv. Petra nagovoril po opoldanski molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu. Vse prisotne je povabil, naj na godovni dan sv. Jožefa vsem očetom prisrčno zaploskajo, čemur se je pridružil tudi sam.


Kakšna bo Cerkev čez 20 let?

Kakšna bo Cerkev čez 20 let? To zanimivo vprašanje si bodo postavili udeleženci prvega mednarodnega festivala o ustvarjalnosti vodenja pastorale. Srečanje od četrtka do prihodnje sobote pripravlja papeška lateranska univerza. Na njem bodo sodelovali tako laiki kot tudi posvečeni, ki si prizadevajo za prenovo Cerkve v luči nauka papeža Frančiška.


Papež bo vodil spokorno bogoslužje

Papež Frančišek bo ob 17. uri v vatikanski baziliki vodil spokorno bogoslužje. Po obredu bo spovedal nekaj vernikov in jim podelil zakrament sprave. Dogodek se uvršča v sedaj že tradicionalno pobudo »24 ur za Gospoda«, ki bo letos 24. in 25. marca na temo Usmiljenja hočem. Papež bo spokorno bogoslužje obhajal že danes, saj bo prihodnji teden na pastoralnem obisku v Milanu. Spomnimo tudi, da bo spovedni dan v Sloveniji v sklopu našega radijskega misijona 7. aprila.


Papežev odposlanec za Medžugorje: Cerkev se še ni izrekla. V miru počakajmo na odločitev.

Papežev odposlanec za Medžugorje, poljski nadškof Henryk Hoser, je za katoliški spletni portal Aleteia spregovoril o svojem poslanstvu v tem kraju v Bosni in Hercegovini, ki bo izključno pastoralne narave. »Če se je razvila marijanska pobožnost, se bo čaščenje nadaljevalo,« je dejal. V Medžugorje odhaja konec marca.


Papež že maja tudi v Egipt?

Papež razmišlja o obisku Egipta, je v soboto potrdil vatikanski tiskovni predstavnik, Greg Burke. To ne preseneča, saj sta Vatikan in univerza Al-Azhar v Kairu v zadnjih mesecih okrepila odnose.


Msgr. Jurkovič: Sirci upravičeno hrepenijo po pravičnosti in miru

Mineva šest let od začetka konflikta v Siriji. Takratni upor proti režimu predsednika Bašarja Al Asada v t. i. arabski pomladi je namreč prerasel v kruto vojno, v katero so se vključile tudi regionalne in svetovne sile. Ubitih naj bi bilo več kot 320.000 ljudi, 11 milijonov jih je zapustilo svoje domove. Da so razmere tam katastrofalne, je med 34. zasedanjem Sveta za človekove pravice opozoril stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi, msgr. Ivan Jurkovič. To potrjujejo najnovejše tragične vesti iz tamkajšnje prestolnice - na sodišču v Damasku se je prav danes razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je umrlo več deset ljudi, številni so ranjeni, v mestu je odjeknila še eksplozija v restavraciji, ki je prav tako terjala žrtve.


VIDEO: Papež: Veliko je sebične ljubezni. A prava ljubezen je milost, Božji dar

Poklicani smo k ljubezni, to je naša najbolj vzvišena poklicanost, z njo je povezano tudi veselje krščanskega upanja, je papež poudaril pri današnji splošni avdienci, a opozoril, da ljubezen ni telenovela. Kdor ljubi, ima veselje upanja, da bo prišel do srečanja z veliko ljubeznijo, ki je Gospod.


Papež zbira predloge za novega vikarja za rimsko škofijo

Papežev namestnik oziroma vikar za rimsko škofijo, kardinal Agostino Vallini, bo aprila dopolnil 77 let, zato je Frančišek začel iskati novega kandidata za to mesto.


Anglikanske večernice v Vatikanu

V vatikanski baziliki so v ponedeljek prvič v zgodovini molili anglikanske večernice. Bogoslužje je vodil vodja Anglikanskega centra v Rimu, nadškof David Moxon. Homilijo pa je imel tajnik Kongregacije za bogoslužje in zakramente Artur Roche.


Iskanje dialoga med kristjani in muslimani

260 krščanskih in muslimanskih predstavnikov je pretekli teden na konferenci v Kairu razpravljalo o ureditvi civilne države, ki bi vsem svojim državljanom – ne glede na versko ali narodnostno pripadnost – zagotavljala enake pravice. Po navedbah ustanove Pro Oriente je razprava na konferenci z naslovom: Svoboda in državljanstvo, različnost in vključevanje potekala v tako širokem kontekstu kot še nikoli doslej v arabskem svetu.


Papež v rimski župniji: Opravljanja so kot bombe teroristov

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal rimsko župnijo sv. Magdalene iz Canosse. Srečal se je s celotno skupnostjo, molil za bolnike in odgovarjal na vprašanja otrok. Povabil jih je h gradnji miru in širjenju ljubezni ter jim dejal, da se je pred koncem dneva vedno treba spraviti z drugimi.


Zaporniki pisali papežu

Prebivalci Milana se pripravljajo na pastoralni obisk papeža Frančiška, ki je na programu v soboto, 25. marca. Z velikim upanjem ga pričakujejo predvsem v zaporu San Vittore, ki ga bo sveti oče obiskal po molitvi angelovega češčenja, z nekaterimi zaporniki bo tudi obedoval. V pripravi na srečanje z njim so mu v teh dneh poslali pisma.


Papež Frančišek pri opoldanski molitvi o križu kot znamenju upanja in odrešenja.

Papež Frančišek je tokrat romarje, zbrane na Trgu svetega Petra, pozdravil z okna Apostolske palače. V nagovoru pred molitvijo Angelovega čaščenja pa se je ustavil pri nedeljskem evangeliju, ki govori o Jezusovem spremenjenju na gori. Ob tem je predstavil križ kot znamenje upanja in odrešenja, ki nam zagotavlja: če z Njim trpimo, bomo z Njim tudi vstali.


Papež jutri v rimsko župnijo, 25. marca pa v Milano

Milanski nadškof kardinal Angelo Scola je na nedavni novinarski konferenci predstavil namen in program papeževega obiska v Milanu, ki bo potekal v soboto, 25. marca. Po njegovih besedah jih bo sveti oče predvsem prišel potrdit v veri in jim pokazati, kaj edino velja v življenju. Jutri pa bo papež Frančišek obiskal eno od rimskih župnij.
Radijski blogi