Ljubljana, nedelja, 07. februar 2016, 17:58

Delovanje papeža Frančiška


Papež odgovorne prosil, naj sprte v Siriji čimprej spravijo za pogajalsko mizo

Papež Frančišek pri današnji opoldanski molitvi razmišljal o nedeljskem evangeliju, ki govori, kako je Jezus poklical prve učence. Preprosti in „pod kožo krvavi“ ribiči se niso čutili vredne, da bi se odzvali. Po papeževih besedah jih je Gospodova usmiljena ljubezen opogumila, da so pustili mreže - staro in življenje in šli za njim. Jezus tudi danes kliče na podoben način. Papež je ob tem nekaj besed namenil spovednikom, ki so predvsem posredovalci božjega usmiljenja. Po opoldanski molitvi je zbrane povabil k solidarnosti s trpečimi v Siriji in ponovil, da je edina rešitev za to deželo, politična. Nagovoril je tudi italijanske vernike, ki imajo danes narodni dan za življenje.


Na svetovnem dnevu mladih tudi relikvije bl. Frassatija

Med svetovnim dnevom mladih v Krakovu letos poleti bodo izpostavljene relikvije bl. Pier Giorgia Frassatija. Gre za presenečenje, o katerem je javnost seznanilo združenje, poimenovano po blaženem Frassatiju in ki ga omenja tudi papež Frančišek v poslanici za 31. svetovni dan mladih.


P. Pij in Leopold Mandić v vatikanski baziliki

Zavetnika leta usmiljenja, sv. p. Pij in sv. Leopold Mandić, prihajata v vatikansko baziliko. Krsti z njunimi posmrtnimi ostanki sta pred dnevi v sklopu dogodkov leta usmiljenja že prispeli v Rim, nocoj ju bodo v procesiji pripeljali v vatikansko baziliko. Ob tej priložnosti bo papež Frančišek jutri v avdienco sprejel člane molitvene skupine p. Pija, zaposlene v bolnišnici Hiša lajšanja trpljenja, ki jo je ustanovil p. Pij, in druge vernike iz nadškofije Manfredonia-Vieste-San Giovanni Rotondo. Ob tem dodajmo še, da bo relikvija p. Pija, ki jo hranimo na našem radiu, v času radijskega misijona romala po kapucinskih samostanih po Sloveniji.


Papež in Kiril se bosta srečala na Kubi

Do zgodovinskega objema med voditeljem Katoliške Cerkve in Ruske pravoslavne Cerkve bo prišlo na Kubi. Papež Frančišek in moskovski patriarh Kiril se bosta srečala 12. februarja na mednarodnem letališču v Havani, kjer bo papež naredil postanek na poti v Mehiko. Po zasebnem pogovoru bosta podpisala skupno izjavo. Dogodek bo izjemnega pomena za ekumenizem.


FOTO: Kardinal Parolin pohvalil sodelovanje organizacij in čut za solidarnost pri sprejemu beguncev

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, končuje tridnevni obisk v Sloveniji. Dopoldne je obiskal še sprejemni center za begunce v Dobovi, kjer je nagovoril predstavnike humanitarnih organizacij. Srečal se je z brežiškim županom, obisk pa sklenil z ogledom novomeške stolnice in pogovorom s predsednikom slovenske škofovske konference, novomeškim škofom Andrejem Glavanom.


Papež: V Mehiki želim biti orodje miru

Papež Frančišek je pred obiskom Mehike dal intervju za mehiško tiskovno agencijo Notimex. Poudaril je, da v državo ne prihaja kot eden od svetih treh kraljev, poln darilc, sporočil, idej, rešitev problemov, ampak kot romar. »V mehiškem ljudstvu bom nekaj iskal, vi mi morate nekaj dati, namreč bogastvo vere, ki ga imate,« je dejal papež.


VIDEO: Kardinal Parolin za Radio Ognjišče: Naš čas je čas pričevanja

Med obiskom vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina smo imeli tudi katoliški mediji priložnost posneti pogovor z njim. Povprašali smo ga o odgovoru na migranstko krizo, o dialogu z muslimani, o zavzemanju Cerkve za zaščito družine, papeževem potovanju v Mehiko in sporočilu leta usmiljenja. Objavljamo prevod pogovora.


VIDEO: Blagoslov prostorov nunciature v Ljubljani

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je danes blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. Ob tem je nuncij Juliusz Janusz dejal, da ima papež zdaj svojo hišo v Ljubljani.


Papež pri avdienci o usmiljenju in pravičnosti

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o usmiljenju in pravičnosti. Če na ti dve resničnosti pomislimo le z vidika pravnega uveljavljanja pravičnosti, ti dve stvarnosti skorajda nista združljivi. Na sodišču namreč krivcu pripada kazen na podlagi načela, da je vsakomur treba dati to, kar mu pripada. A ta pot ne vodi k pravi pravičnosti, saj zlo le zajezi. Zlo pa se po papeževih besedah premaga le tako, da se nanj odgovori z dobrim.


Papež za Asia Times o Kitajski

Kitajska 8. februarja praznuje novo leto. Papež Frančišek je ob tej priložnosti dal intervju za spletni časopis Asia Times. S svetim očetom se je 28. januarja v Vatikanu pogovarjal priznani italijanski sinolog in časnikar Francesco Sisci. Gre za prvi intervju, v katerem je papež govoril o Kitajski, in sicer bolj kot o verskih ali političnih zadevah o širše kulturnih in filozofskih vprašanjih. Spregovoril je o vsakdanjih skrbeh Kitajcev, ki zadevajo družino, težave pri razumevanju zahodnega sveta in obratno, njihov občutek krivde zaradi preteklih izkušenj itd. Ob novem letu jim je zaželel, da bi se vedno zavedali, da so velik narod, da imajo mogočno zgodovino modrosti in da lahko svetu veliko ponudijo. Svet pa je spodbudil, naj se ne boji hitrega kitajskega vzpona.


Papež posvečenim: Bodite možje in žene srečanja

Papež Frančišek je včeraj v baziliki svetega Petra daroval mašo ob sklepu leta posvečenega življenja. Redovnike in redovnice je v homiliji povabil, naj bodo možje in žene srečanja, konkretno in preroško znamenje Božje bližine. »Vse oblike posvečenega življenja so poklicane biti v trajnem stanju misijonstva, deliti veselje in upanje, žalost in tesnobo z ljudmi današnjega časa, predvsem z revnimi in z vsemi, ki trpijo,« je dejal papež.


Kardinal Parolin posvečenim: Bistveno, je da Gospod v vas najde prekipevajoča srca.

Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je sinoči v ljubljanski stolnici vodil slovesnost ob sklepu leta posvečenega življenja.


Kardinal Parolin in premier Cerar tudi o migrantski krizi

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin se je danes v sklopu delovnega obiska v Sloveniji najprej sestal s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. V ospredju pogovorov je bila migrantska kriza, odprtje nove apostolske nunciature v Ljubljani in niz nerešenih vprašanj med Cerkvijo in državo.


Škof Zhiguo: Glede dialoga med Kitajsko in Vatikanom zaupam papežu

Škof Zhengdinga, v kitajski provinci Hebei, Julius Jia Zhiguo, ki kljub nenehnim aretacijam kitajskih oblasti ostaja zvest papežu, je v pogovoru za spletni portal Vatican Insider dejal, da glede dialoga med Kitajsko in Vatikanom zaupajo papežu. Zaradi tega niso zaskrbljeni, saj vedo, da se papež ne bo odpovedal bistvenim stvarem, ki so del narave Cerkve.


Svečnica in 20. dan posvečenega življenja

V Katoliški Cerkvi danes obhajamo praznik Jezusovega darovanja v templju ali svečnico. S tem praznikom je povezano tudi redovništvo in Bogu posvečeno življenje v Cerkvi. Letos tako obhajamo že 20. dan posvečenega življenja, hkrati se končuje leto posvečenega življenja. Redovniki in redovnice se bodo popoldne ob papežu Frančišku zbrali v vatikanski baziliki. Slovenski redovniki in redovnice pa se bodo danes zbrali z ordinariji posameznih škofij. V Mariboru je slovesnost potekala že v nedeljo. V ljubljanski stolnici bo slovesnost ob 18.30 vodil vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Redovniki in redovnice celjske škofije se bodo dopoldne zbrali pri bratih kapucinih, murskosoboške škofije v Mali Nedelji, novomeške škofije pri frančiškanih, koprske škofije pa na Mirnskem gradu.


Papež posvečenim osebam o terorizmu opravljanja

Papež Frančišek je ob sklepu leta posvečenega življenja danes v dvorani Pavla VI. nagovoril približno 5 tisoč posvečenih oseb, jutri pa se mu bodo pridružile pri sveti maši v vatikanski baziliki ob 20. svetovnem dnevu posvečenega življenja.


Prihodnji mednarodni evharistični kongres leta 2020 v Budimpešti

Na Filipinih se je včeraj končal 51. mednarodni evharistični kongres. Papež Frančišek je ob sklepu v video sporočilu napovedal, da bo naslednje takšno srečanje potekalo leta 2020 v Budimpešti na Madžarskem.


Nadškof Cvikl daroval mašo ob sklepu leta posvečenega življenja

V Katoliški Cerkvi bomo na jutrišnji praznik Jezusovega darovanja oziroma svečnico obhajali 20. dan posvečenega življenja, hkrati bomo sklenili leto posvečenega življenja. Papež Frančišek bo približno 4 tisoč posvečenih oseb danes nagovoril v dvorani Pavla VI., jutri pa se mu bodo pridružili pri sveti maši v vatikanski baziliki. Tudi pri nas že potekajo srečanja ob sklepu leta posvečenega življenja. Tako so posvečene osebe mariborske nadškofije včeraj redovniške zaobljube obnovile v baziliki Marije, Matere Usmiljenja v Mariboru. Mašo je daroval nadškof Alojzij Cvikl, ki je v pridigi spregovoril o treh besedah, ki so bile v tem letu posvečenega življenja postavljene v ospredje: evangelij, preroštvo in upanje.


Obhajamo že 63. svetovni dan gobavcev

V Katoliški Cerkvi obhajamo danes 63. svetovni dan gobavcev. Živeti pomeni pomagati živeti se glasi naslov sporočila, ki ga je za to priložnost objavil Papeški svet za zdravstvene delavce. Namen dneva je nadaljevati boj proti tej strašni okužbi in izkoreniniti izključevanje obolelih. Na to je po opoldanski molitvi opozoril tudi papež Frančišek.


Papež Frančišek: Bog prihaja naproti možem in ženam vseh časov in krajev

Današnje opoldansko srečanje romarjev s papežem Frančiškom na Trgu svetega Petra v Vatikanu se je odvijalo v znamenju manifestacije miru, ki so jo pripravili otroci Katoliške akcije rimske škofije. Za mir so si ta mesec prizadevali s poživitvijo vere v Jezusa in s konkretnimi dejanji usmiljenja do svojih vrstnikov, k čemur jih je spodbudil tudi sveti oče. Potem, ko je deklica po papeževem mikrofonu vsem prisotnim opisala odločenost otrok Katoliške akcije, da na vlak življenja povabijo Jezusa in da svoje kovčke napolnijo z zaupanjem, sta skupaj z dečkom na papeževo povabilo pomahala množici. Ob tem, so otroci na Trgu spustili v zrak raznobarvne balone, kot znamenja miru.


Papeža bo v Mehiki varovalo 400 tisoč prostovoljcev

Papež Frančišek bo med obiskom v Mehiki med 12. in 17. februarjem prevozil več kot 400 kilometrov – večinoma v papamobilu, je pojasnil Roberto Delgado, pristojen za koordinacijo prostovoljcev med papeževim obiskom v tej srednjeameriški državi. Zaradi velikega zanimanja vernikov za dogodke s svetim očetom bo mnogim na voljo le možnost, da papeža srečajo ob poti, ko bo potoval od enega prizorišča do drugega.


Papež Frančišek med prvo avdienco jubilejnega leta: Vsak kristjan je prinašalec Kristusa

Papež Frančišek je imel danes prvo »avdienco jubilejnega leta«. V svetem letu usmiljenja bo namreč eno soboto v mesecu potekala še dodatna splošna avdienca, namenjena vernikom, ki se te ne bi mogli udeležiti v sredo. Med današnjo katehezo je sveti oče spregovoril o tesni povezanosti med usmiljenjem in poslanstvom ter opozoril, da je vsak kristjan prinašalec Kristusa.


V Italiji jutri shod družin

Italijanski senat bo na svečnico, prihodnji torek, začel obravnavati zakon o istospolnih zvezah, ki vključuje tudi možnost posvojitve otrok s strani homoseksualcev. V podporo tradicionalni družini in za zaščito otrok bo jutri na Circo Massimo v Rimu potekal shod družin, ki ga pripravlja civilno združenje Zaščitimo naše otroke. Po junijskem shodu, ko se je v Rimu zbralo milijon ljudi, jih jutri pričakujejo vsaj toliko.


Papež v avdienco igralca in okoljskega aktivista Leonarda DiCapria

Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel hollywoodskega igralca Leonarda DiCapria, ki je želel srečati svetega očeta, saj v njem vidi avtoriteto na področju varovanja okolja, še posebej po izidu okrožnice Laudato si. Tako sta se v glavnem pogovarjala o podnebnih spremembah.


Papeževa posinodalna spodbuda o družini bo objavljena marca

Papež Frančišek bo posinodalno spodbudo o družini objavil do konca marca. Novico je razkril predsednik Papeškega sveta za družino, nadškof Vincenzo Paglia na nekem tečaju za portugalske duhovnike.


VIDEO: Papež: Bog ni brezbrižen do krika zatiranih

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci spregovoril o tem, kako je Božje usmiljenje prisotno skozi celotno zgodovino Izraelskega ljudstva, predvsem pa se je pokazalo pri izhodu Izraelcev iz egiptovskega suženjstva. Frančišek je ob tem poudaril, da usmiljenje ne more ostati brezbrižno pred trpljenjem zatiranih, pred krikom tistih, ki trpijo nasilje, suženjstvo ali so obsojeni na smrt. Bog ni brezbrižen, ne odvrne pogleda od človeške bolečine, je poudaril dejal in dodal, da Božje usmiljenje poskrbi za uboge in odgovori na klic obupanih. Hkrati Bog spodbudi ljudi, ki so sposobni slišati ječanje trpljenja, da delujejo v prid zatiranih. Taka je Mojzesova zgodba.


Papež leta 2017 v Kolumbijo

Papež Frančišek bo prihodnje leto obiskal Kolumbijo. Kolumbijska škofovska konferenca je 23. januarja razkrila, da je papež dal pristanek na obisk leta 2017. Natančnejši datumi pa še niso znani.


Iranski predsednik Rohani pri papežu

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel iranskega predsednika Hassana Rohanija. To je bilo prvo srečanje med papežem in voditeljem te islamske republike po letu 1999, ko je Janez Pavel II. sprejel Mohammada Khatamija.


Papeževa poslanica za postni čas 2016

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za postni čas z naslovom: Usmiljenja hočem in ne žrtve. Dela usmiljenja na poti jubilejnega leta. Papež Frančišek nas v njej vabi, da prebudimo našo vest, ki pogosto zadrema pred dramo revščine.


Msgr. Farrell: Spomniti se dobrih stvari reformacije

Papež Frančišek se bo 31. oktobra letos udeležil slovesnosti ob 500-letnici reformacije, ki jo v Lundu na Švedskem skupaj pripravljata katoliška Cerkev in Svetovna luteranska zveza. Ta ekumenski dogodek bo pomemben korak na poti edinosti, je za Radio Vatikan poudaril tajnik Papeškega sveta za spodbujanje edinosti med kristjani, msgr. Brian Farrell.


Papež: Prosimo odpuščanja za ločitve med kristjani

Papež Frančišek je včeraj popoldne ob sklepu tedna molitvene osmine za edinost kristjanov vodil slovesne večernice v baziliki sv. Pavla zunaj obzidja. Dogodka so se udeležili predstavniki pravoslavnih, anglikancev in drugih veroizpovedi, ki so skupaj s papežem prestopili sveta vrata v tej baziliki. Frančišek je v nagovoru dejal, da moramo v tem letu usmiljenja predvsem prositi odpuščanja za ločitve med kristjani, ki so odprta rana na Kristusovem telesu.


Papež 31. oktobra na Švedsko

Iz Vatikana so danes sporočili, da bo papež 31. oktobra letos obiskal Švedsko. V Lundu se bo udeležil skupne slovesnosti, s katero bosta Katoliška Cerkev in Svetovna luteranska zveza obeležili 500-letnico reformacije, kar bomo sicer obeležili prihodnje leto, leta 2017 pa sovpada tudi s 50. obletnico dialoga med katoličani in luterani na mednarodni ravni.
Radijski blogi