Ljubljana, torek, 01. december 2015, 04:48

Delovanje papeža Frančiška


VIDEO: Papež Frančišek z mašo v Banguiu sklenil potovanje v Afriki

Papež Frančišek je končal obisk v Srednjeafriški republiki in je že na poti proti Rimu, kjer bo pristal malo pred 19. uro. Danes je v Banguiju obiskal še osrednjo mošejo, nato pa daroval sveto mašo na stadionu, ki je pod vročim soncem potekala v znamenju tradicionalnih afriških plesov in pesmi. Frančišek, ki se mu je videlo, da težko prenaša visoke temperature, je v pridigi razmišljal o misijonarskem naporu v Srednjeafriški republiki. Dejal je, da še niso na cilju, saj grešni človek vedno znova podleže skušnjavam hudiča, ki ga vodi v nasilje, vojne in sovraštvo.


VIDEO: Papež v Srednjeafriški republiki – 1. dan: Papež odprl sveta vrata stolnice v Baguiju

Papež Frančišek je danes prispel v Srednjeafriško republiko, ki je zadnja postaja njegovega potovanja v Afriki.


VIDEO: Papež v Ugandi – 2. dan: Odprtost za druge se začne v družini

Papež Frančišek je drugi dan v Ugandi začel z obiskom anglikanskega svetišča mučencev in nato daroval mašo v katoliškem svetišču mučencev.


VIDEO: Papež v Ugandi – 1. dan: Mučenci nas spominjajo, da smo vsi poklicani iskati resnico

Papež Frančišek je popoldne že prispel v Ugando, kjer je nagovoril predstavnike oblasti. Zatem pa se je papež Frančišek v mestu Munyonyo srečal tudi s katehisti in učitelji. Na tem kraju so namreč leta 1886 ubili prve štiri ugandske mučence, med njimi tudi zavetnika učiteljev in ugandskih katehistov svetega Andreja Kaggwo. Zato so na tem mestu sezidali svetišče z njegovim grobom, vsako leto pa tukaj pripravijo tudi tradicionalno srečanje ugandskih katehistov. Papež je učitelje in katehiste povabil, naj učijo to, kar je učil Jezus; naj bodo predvsem pričevalci in gredo naprej z zaupanjem.


VIDEO: Papež v Afriki - Kenija - 3. dan: V vseh institucijah so primeri korupcije, tudi v Vatikanu

Papež Frančišek je tretji dan obiska v Afriki začel v kenijskem glavnem mestu Nairobi, kjer je obiskal revno četrt Kangemi. Prebivalcem je dejal, da se med njimi počuti doma, saj imajo prav oni v njegovem življenju posebno mesto. Potem ko je izpostavil njihove pozitivne lastnosti, se je dotaknil tudi trpljenja s katerim se soočajo in podaril, da je treba tudi obrobne vključevati v življenje mest.


VIDEO: Papež v Afriki - Kenija - 2. dan: Zdravje katerekoli družbe je odvisno od zdravja družine

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Keniji začel z ekumenskim in medverskim srečanjem. Zbranim je odločno zatrdil, da je Bog, kateremu si prizadevamo služiti, Bog miru. Njegovo sveto Ime zato ne sme biti nikoli izrabljeno za upravičevanje sovraštva in nasilja. Pri maši v univerzitetnem kampusu je poudaril, da je zdravje katerekoli družbe odvisno od zdravja družine. Ob tem je opozoril pred širjenjem novih puščav, ki jih ustvarja kultura sebičnosti in brezbrižnosti do drugih. Popoldne je nagovoril posvečene in jim dejal, da se duša, ki ne moli, posuši. Obiskal pa je tudi sedež Združenih narodov v Afriki, kjer se je vpisal v zlato knjigo gostov, posadil drevo in se srečal s predstavniki številnih uradov te svetovne organizacije. Med agencijami imata tam sedež tudi Programa Združenih narodov za naselja in za okolje. Zato je bila to priložnost za zadnji poziv pred podnebno konferenco, ki se v ponedeljek začenja v Parizu, udeležilo pa se je bo najmanj 80 svetovnih voditeljev.


VIDEO: Papež Frančišek v Afriki - Kenija: Nasilje in terorizem se hranita iz obupa

Papež, ki je zjutraj začel svoje 11. mednarodno potovanje, je že prispel v Kenijo, prvo postajo na afriški turneji.


Zbirka odgovorov papeža Frančiška na otroška pisma

"Dragi papež Frančišek, rad bi malical s teboj." Tako se glasi naslov knjige, ki bo izšla marca 2016 pri založbi Loyola Press v Chicagu. Gre za zbirko pisem, ki jih je napisal osebno papež Frančišek, in sicer kot odgovor na 31 ročno napisanih pisem in risb, ki so mu jih poslali otroci z vsega sveta, stari med 6 in 13 let. Zbirko sta uredila p. Antonio Spadaro in Tom Grath.


Papež: V Afriko prihajam kot glasnik miru in sprave

Papež Frančišek jutri odhaja na svoje 11. mednarodno potovanje, prvo v Afriko. Tamkajšnjim prebivacem je poslal dve videosporočili. Eno v angleškem jeziku za Kenijo in Ugando, drugo pa v francoskem jeziku za Srednjeafriško republiko.


Papež v Afriko prinaša sporočilo miru in sprave

Papež Frančišek bo v sredo odpotoval na svoje prvo apostolsko potovanje v Afriko. Obiskal bo tri države: Kenijo, Ugando in Srednjeafriško republiko. Več o potovanju je v intervjuju za vatikansko televizijo povedal državni tajnik kardinal Pietro Parolin.


Papež: Jezusovo kraljevanje se izraža v ponižnosti in zastonjskosti

Obhajamo nedeljo Kristusa Kralja vesoljstva. Današnji evangelij nam predstavlja Jezusa, ki se pred Pilatom predstavi kot kralj kraljestva, ki ni od tega sveta. Papež Frančišek je pred opoldansko molitvijo poudaril, da Jezusovo kraljestvo v nasprotjem s svetom, kjer vladajo tekmovalnost, orožje, strah in manipulacija z ljudmi, prinaša evangeljsko logiko, ki se izraža v ponižnosti in zastonjskosti. To Jezusovo kraljestvo prihaja tiho, a učinkovito in sicer z močjo resnice.


Kanonizacija Matere Terezije 4. septembra 2016?

Blažena Mati Terezija iz Kalkute (1910-1997) naj bi bila po navedbah italijanskih medijev 4. septembra prihodnje leto razglašena za svetnico, povzema katoliški tednik Družina. Kot je poročal spletni portal Vatican Insider, bi morali pristojni kardinali in škofje Kongregacije za zadeve svetnikov dokončno odločiti o še enem čudežu, ki ga pripisujejo priprošnji blažene Matere Terezije.


Papež o katoliški vzgoji: Naj bo vključujoča in zunaj zaprtih zidov

Udeleženci svetovnega kongresa Kongregacije za katoliško vzgojo, ki je od srede potekal na temo "Vzgajati danes in jutri", so se včeraj srečali s papežem Frančiškom v vatikanski dvorani Pavla VI. Življenjska pričevanja ter vprašanja s področja vzgoje, izobraževanja in šolstva so bila iztočnice za papeževe besede. Spregovoril je o krščanski vzgoji, ki vključuje tudi transcendentno razsežnost, posvaril pred prozelitizmom, spodbudil k odpiranju novih obzorij ter nakazal izzive, ki so postavljeni pred vzgojitelje in učitelje.


Vatileaks 2: Pet obtoženih

Vatikan bo v povezavi z objavo zaupnih dokumentov in informacij tožil pet ljudi. Če bodo obsojeni, jih čaka od štiri do osem let zaporne kazni. Med obtoženimi sta novinarja Gianluigi Nuzzi in Emilian Fittipaldi, ki sta objavila knjige z zaupnimi dokumenti. Med peterico so še nekdanji tajnik komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža, msgr. Lucio Angel Vallejo Balda, pa tudi svetovalka komisije Francesca Chaouqui ter Nicola Maio.


Ali se ideologija spola uveljavlja z diktaturo?

Ena od posledic sprejetja novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je tudi uvajanje teorije spola v šolski sistem. To se namreč dogaja v državah, kjer so podobne zakonodaje že več let v veljavi. O tem je na obisku v Sloveniji spregovoril škof iz Kazahstana Athanasius Schneider.


VIDEO: Papež: Jezus joče nad svetom, ki ubija in ne dojame poti miru

Papež Frančišek je med današnjo jutranjo mašo dejal, da je danes ves svet v vojni. Jezus pa joče nad svetom, ki ubija in ne dojame poti miru. Papež je ob tem postavil vprašanje, kaj ostane od vojne, ki jo živimo sedaj?


Kakšna je prihodnost katoliškega šolstva?

V Rimu se začenja svetovno srečanje Kongregacije za katoliško vzgojo. 1.500 delegatov s celega sveta ukvarjalo z vprašanji prihodnosti katoliškega šolstva. Srečanje, ki bo prvo te vrste je namreč naslovljeno Vzgoja in izobraževanje danes in jutri: Vnema, ki se ponovno vrača.


VIDEO: Papež: Cerkev mora imeti vedno odprta vrata

Papež Frančišek je dopoldansko katehezo posvetil letu usmiljenja in poudaril, da je Kristus vrata, skozi katera moramo vstopiti, da bi bili odrešeni. Ta vrata so vedno odprta, na nas pa je, da pogumno prestopimo njihov prag. Sveti oče je opozoril tudi pred številnimi zaprtimi vrati v svetu in poudaril, da mora biti Cerkev vedno odprta vsem ljudem.


Bo papež vseeno obiskal Srednjeafriško republiko?

Teroristični napad na Pariz utegne imeti posledice tudi za načrtovano potovanje papeža Frančiška v Afriko. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi, je v soboto dejal, da je odločitev o papeževem potovanju zaenkrat še v zraku.


Letošnja dobitnika Ratzingerjeve nagrade sta libanonski in brazilski teolog

Letošnja dobitnika Ratzingerjeve nagrade sta libanonski teolog Nabil e-Khoury in brazilski teolog pater Mario de França Miranda. Prvi je dela zaslužnega papeža prevedel v arabski jezik, drugi je bil deset let član Mednarodne teološke komisije, ko jo je vodil kardinal Ratzinger. Ta nagrada od leta 2011 odlikuje posameznike za izjemne dosežke na področju teologije.


P. Lombardi: Letu usmiljenja se ne bomo odpovedali

V luči terorističnega napada na Pariz je leto usmiljenja, ki se uradno začenja 8. decembra, še toliko pomembnejše, je za Radio Vatikan poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.


VIDEO: Papež Frančišek: Pot nasilja in sovraštva ne rešuje problemov človeštva

Žalost in sožalje ob napadih je po opoldanski molitvi znova izrazil papež Frančišek. Dopoldne pa so se žrtev spomnili tudi v katedrali Notre Dame v Parizu.


VIDEO: Papež o tem, kako želi Jezus odvrniti našo radovednost do horoskopov

Papež Frančišek je pred današnjo opoldansko molitvijo predstavil tematiko bogoslužnih beril 33. nedelje med letom. Več tisoč zbranim romarjem na Trgu sv. Petra je z okna apostolske palače položil na srce, da smo poklicani živeti v sedanjosti in tako z vedrino ter z zaupanjem v Boga ustvarjati prihodnost.


Papež pretresen ob terorističnih napadih v Parizu: To ni človeško

Papež Frančišek je vest o terorističnih napadih, ki so se zgodili v Parizu in terjali najmanj 120 življenj, sprejel z veliko pretresenostjo. Vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je v papeževem imenu že poslal telegram pariškemu nadškofu André Vingt-Troisu. V njem je izražena obsodba nasilja, ki ne more ničesar rešiti, ter zagotovljena papeževa molitev za vse žrtve in svojce.


Kardinal Marx: Napadi v Parizu so napad na vse ljudi in na Evropo

Predsednik nemške škofovske konference kardinal Reinhard Marx in predsednik Sveta protestantske Cerkve v Nemčiji Heinrich Bedford-Strohm sta v skupni izjavi obsodila teroristične napade in zajetje talcev v Parizu. O dogodkih v Parizu je že bil obveščen tudi papež Frančišek.


Iranski predsednik odpovedal obisk pri papežu

Papež Frančišek naj bi danes sprejel iranskega predsednika Hasana Rohanija, a do srečanja zaradi terorističnih napadov v Francijiu ne bo prišlo. Katoliška Cerkev v Iranu si je sicer od tega srečanja obetala boljše pogoje za kristjane v Iranu in tesnejše sodelovanje med obema državama. V Iranu živi približno 6.000 katoličanov, vseh prebivalcev je 77 milijonov. V deželi deluje 14 katoliških duhovnikov.


Francija papežu odsvetuje potovanje v nemirno Srednjeafriško republiko

Še nekaj dni nas loči od prvega potovanja papeža Frančiška v Afriko, kjer namerava poleg Kenije in Ugande obiskati tudi Srednjeafriško republiko. A razmere v tej državi so še vedno napete. Gre za nekdanjo francosko kolonijo, zato je v tamkajšnjih mirovnih silah tudi skoraj tisoč francoskih vojakov. Poveljstvo francoske vojske je zelo zaskrbljeno zaradi papeževe varnosti. Časnik Le Mond je poročal, da Francija poskuša v zaupnih pogovorih prepričati Sveti sedež, naj odpove to etapo potovanja. Medtem so znane nove podrobnosti papeževega februarskega obiska v Mehiki.


Kardinal Parolin: Medijski napadi na Cerkev so skoraj histerični

Vatikan je sprožil preiskavo proti novinarjema, ki sta objavila knjigi z zaupnimi dokumenti o vatikanskih financah. Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je medtem za Radio Vatikan dejal, da so razkritja tajnih dokumentov napad na Cerkev, ki pa bi lahko imel tudi pozitivne posledice, če bi se nanj odzvali konstruktivno in bi privedel do duha spreobrnjenja.


Papež: Družina, ki se nikoli ne zbere ob skupni mizi, je bolj malo družina.

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil družini ob domači mizi in evharistični gostiji. Biti zbrani ob mizi ne pomeni samo skupaj uživati hrano, ampak si družinski člani ob tem podelijo čustva in izkušnje, ki so jih doživeli, kar je temeljnega pomena, je poudaril.


Papež bo kot prvi duhovnik nagovoril mehiško skupščino

Papež Frančišek bo med potovanjem v Mehiko, ki jo bo predvidoma obiskal februarja prihodnje leto, kot prvi duhovnik nagovoril mehiško skupščino. V državi sicer vlada strogo laicistična ustava.


Papež Frančišek v Pratu opozoril na izkoriščanje delavcev, v Firencah pa dejal, da se Cerkev ne sme zapreti v strukturo

Papež Frančišek se je danes mudil v Toskani. Povod za njegov pastoralni obisk Prata in Firenc je bil peti narodni simpozij Cerkve v Italiji, ki v Firencah poteka od 9. do 13. novembra.


Nadškof Uran se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo

Apostolska nunciatura je nadškofijo Ljubljana obvestila o novem položaju upokojenega nadškofa Alojza Urana. V njem je apostolski nuncij Juliusz Janusz sporočil, da je nadškof Uran od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo.
Adventne spodbude...
vabljeni k ogledu

Madagaskar 2015:"Dobroti dajemo glas!"

Iz Juretovega bloga:

    Radijski blogi