Ljubljana, sobota, 30. avgust 2014, 06:10

Delovanje papeža Frančiška


Papež Frančišek in kardinal Vegliò o drami v Iraku: Nekaj je treba narediti!

Papež Frančišek se je danes srečal s kardinalom Antoniom Mario Vegliòjem, predsednikom Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. Le-ta je po avdienci za Radio Vatikan povedal, da je bila v središču njunega pogovora drama, ki jo trenutno doživlja iraško prebivalstvo: "Cerkev mora pomagati ravno tistim, ki to najbolj potrebujejo, ker so njihove pravice kršene." Zato Cerkev mora biti prisotna in ne smemo se utruditi govoriti teh stvari, je zatrdil Vegliò.


Septembra bo potekala generalna skupščina Gibanja fokolarov

Med 1. in 28. septembrom bo v centru Mariapoli v Castelgandolfu potekala generalna skupščina Gibanja fokolarov. Na njej pričakujejo skoraj 500 udeležencev, ki predstavljajo različna geografska področja, kjer je prisotno Gibanje. Med njimi bodo laiki in posvečene osebe, odrasli in mladi, moški in ženske. Na skupščino so povabili tudi 49 drugih gostov, med katerimi je 15 oseb, ki so del Gibanja, a pripadajo drugim krščanskim Cerkvam, nekrščanskim veram ter nereligioznim kulturam.


Ali pripravljajo islamisti atentat na papeža?

Vatikan je zanikal sporočilo, da naj bi islamistični teroristi pripravljali atentat na papeža Frančiška. To naj bi bilo po besedah tiskovnega predstavnika Svetega sedeža p. Federica Lombardija brez vsakršne podlage. "Tega ni treba jemati resno. Vatikan v tej smeri ne goji nobenega posebnih bojazni," besede p. Lombardija povzemajo tuji mediji.


Papež: Razdeljenost kristjanov je eden največjih grehov

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval kateheze o veroizpovedi. Tokrat je spregovoril o eni in sveti Cerkvi. Ob tem je poudaril, da je razdeljenost kristjanov eden največjih grehov. Dogodka se je na trgu sv. Petra udeležilo več kot 10 tisoč romarjev.


Papeževo pismo za spominsko mašo za Foleyja

Tako kot v Iraku džihadisti tudi v Siriji nadaljujejo svoje pohode. Pripadniki Islamske države so na severu države zavzeli vojaško letališče Tabka. Gre za zadnjo pomembnejšo točko, ki jo je tam nadzorovala sirska vojska. Ob tem je v spopadih od prejšnjega torka umrlo več sto sunitskih skrajnežev in vojakov. 191 tisoč mrtvih pa je skupna bilanca treh let in pol vojne v Siriji. A na tamkajšnjo krizo se je ob drugih vojnih žariščih praktično pozabilo, v pogovoru za Radio Vatikan opozarja nuncij v Siriji, nadškof Mario Zenari.


Benedikt XVI. v cerkvi kolegija Tevtonik daroval sveto mašo

Zaslužni papež Benedikt XVI. je včeraj dopoldne ob sklepu tako imenovanega Ratzingerjevega študijskega krožka daroval sveto mašo v cerkvi kolegija Tevtonik v Vatikanu. Na tokratnem srečanju, ki je potekalo od 21. do 24. avgusta v Castel Gandolfu je bila osrednja tema, o kateri so razpravljali nekdanji študentje zaslužnega papeža Benedikta XVI., teologija križa.


Papež Frančišek: Če Gospod najde v našem srcu iskreno vero, potem vidi v nas žive kamne za graditev svoje skupnost

Današnjo nedeljo opoldne se je - po premoru zaradi papeževega apostolskega potovanja v Korejo – na Trg sv. Petra v Vatikanu znova zgrnila množica romarjev. Med njimi je bila vidna zlasti skupina 600 mladih iz Bergama. Na transparentu so imeli zapisano geslo iz katerega je bilo moč razbrati vzrok njihove prisotnosti: od Frančiška k Frančišku. Skupaj s svojim škofom in duhovniki so namreč iz Assisija, mesta sv. Frančiška, ki je približno 200-kilometrov oddaljen od Rima, peš poromali do papeža Frančiška. Ta je mlade romarje v pozdravu spodbudil, naj se na svoje domove vrnejo z željo vsem pričevati o lepoti krščanske vere.


VIDEO: Papež ob ukrajinskem dnevu neodvisnosti molil za mir v tej državi

Ukrajina danes praznuje 23-to obletnico neodvisnosti. Ob tej priložnosti so v središču Kijeva priredili veliko vojaško parado. Predsednik Petro Porošenko je v govoru v luči napetosti na vzhodu Ukrajine in zaostrovanja odnosov z Rusijo dejal, da si Kijev ne želi vojne, temveč mir.


Kardinal Filoni: Upanja iraških beguncev so tudi moja upanja

Po nedavnem srečanju s svetim očetom je kardinal Fernando Filoni, ki se je vrnil iz Iraka, v intervjuju za Radio Vatikan spregovoril o svojem tamkajšnjem poslanstvu.


Kardinal Parolin v imenu papeža pisal organizatorjem in udeležencem Meetinga v Riminiju

V Riminiju v Italiji se danes začenja že 35-to srečanje, ki ga vsako leto pripravi gibanje Občestvo in osvoboditev. Preko tedna se ga udeleži skoraj milijon obiskovalcev, tako da postane nekakšen sejem krščanstva. Tokrat ga bodo posvetili ljudem z obrobja in perečim vprašanjem sodobne družbe.


Predsednik Caritas Internationalis o nasilju v Iraku: Kdaj se bo naša vesoljna človeška družina začela učiti iz zgodovine?

„Kako lahko člani iste družine zadenejo take krutosti lastnim ljudem v imenu religije?“ To vprašanje si zastavlja kardinal Oscar Rodríguez Maradiaga, predsednik Caritas Internationalis, v pismu, katerega je naslovil na kaldejskega patriarha, Louisa Raphaela Saka, in msgr. Shlemona Wardunija, predsednika Karitas v Iraku.


Raztingerjev krog letos o teologiji križa

"Nekdanji študentje in študentke zaslužnega papeža Benedikta XVI. so ta konec tedna spet zbrani v Castel Gandolfu. Vsakoletni simpozij kroga učencev Josepha Ratzingerja se je začel danes, končal pa se bo v ponedeljek zjutraj s skupno mašo, ki jo bo daroval Benedikt XVI. Ta že drugo leto zapored simpozij svojih nekdanjih študentov spremlja le od daleč. Letošnja tema je teologija križa.


Umrl kardinal Edmund Szoka

V 87- letu starosti je v Michiganu v ZDA umrl kardinal Edmund Szoka, sin staršev poljskega rodu. Leta 1981 je bil imenovan za nadškofa v Detroitu. Janez Pavel II. ga je v kardinala povzdignil leta 1988. Od leta 1990 je deloval v Rimu, najprej kot predsednik prefekture za ekonomske zadeve Svetega sedeža, nato pa kot predsednik papeške komisije za državo mesta Vatikan in predsednik guvernatorata.


Papež poklical starše Jamesa Foleyja, ki so ga obglavili džihadisti

Papež Frančišek je sinoči po telefonu poklical starše ameriškega poročevalca Jamesa Foleya, ki so ga pred dnevi obglavili džihadisti »Islamske države«. Izrazil jima je svojo bolečino in bližino. Kot je povedal ameriški jezuit p. James Martin, so Foleyevi starši, ki živijo v Richmondu v zvezni državi New Hampshire, ganjeni in hvaležni zaradi papeževega klica. „Upanje vseh, svetega očeta in družine je, da se takšna tragična dejanja ne bi nikoli več ponovila,“ pa je v pogovoru za Radio Vatikan dejal namestnik direktorja vatikanskega tiskovnega urada p. Ciro Benedettini, ki je še povedal, da je na papeža velik vtis naredila vera Foleyjeve matere.


Tema 48. svetovnega dneva miru: Ne več sužnji, ampak bratje

Ne več sužnji, ampak bratje. Pod tem naslovom bo potekal 48. svetovni dan miru, ki ga bomo obhajali 1. januarja prihodnje leto. Danes pogosto mislimo, da je suženjstvo zadeva preteklosti. Vendar pa je ta globoka družbena rana močno prisotna tudi v sedanjem svetu, v razlagi gesla piše Papeški svet za pravičnost in mir.


VIDEO: Posebni odposlanec za Irak, kardinal Filoni, papežu poročal o razmerah v tej državi

Papež Frančišek je v avdienco sprejel kardinala Fernadana Filonija, ki se je včeraj vrnil iz Iraka, kjer je med drugim obiskal voditelje tamkajšnje Cerkve in begunce, ki so morali zaradi nasilja džihadistov zapustiti svoje domove.


Vojna v Sveti deželi se nadaljuje; patriarh Twal poziva k pravični rešitvi

Izraelska letala so ponoči izvedla številne napade na območje Gaze. Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da so bili v obstreljevanju ubiti trije njegovi visoki poveljniki, umrlo je še sedem drugih ljudi. Klb Hamasovim grožnjam, se leti v Tel Aviv za zdaj še nadaljujejo. Varnostni svet Združenih narodov je medtem sinoči pozval palestinske in izraelske pogajalce, naj se vrnejo za pogajalsko mizo ter dosežejo dogovor o trajnem premirju na območju Gaze. Jeruzalemski patriarh Fouad Twal pa je za Radio Vatikan dejal, da premirje ni dovolj, ampak potrebujejo dokončno rešitev problema.


Papež obrobij izbral državo z obrobja, da bi ji vlil poguma in upanja - Albanija v pričakovanju papeža Frančiška

Verniki v Albaniji z veliko vnemo in veseljem pričakujejo 21. september, ko bodo medse že drugič sprejeli Petrovega naslednika. Kot je povedal Albert Nikolla, glavni koordinator papeževega obiska, v pripravah po župnijah sodeluje več sto prostovoljcev. Tudi albanska vlada je ustanovila poseben odbor, ki usklajuje vse potrebno, da bil rezultat obiska kar najboljši tudi z državnega in s političnega vidika.


Palestinci in Izraelci prekinili mirovna pogajanja

Po predčasnem izteku zadnje prekinitve ognja med Palestinci in Izraelci sta ponoči obe strani nadaljevali z obstreljevanjem. Kršitev prekinitve ognja še pred njenim iztekom je ustavila tudi mirovna pogajanja med stranema v Kairu, kjer sta si prizadevali doseči dogovor o trajnejšemu premirju. Izraelska delegacija se je že odpravila domov, palestinski pogajalci odhajajo danes. Kljub temu pa je papež Frančišek na letalu v pogovoru z novinarji dejal, da molitev za mir s palestinskim in izraelskim predsednikom ni bila zaman.


VIDEO: Papež splošno avdienco posvetil obisku v Južni Koreji

Papež Frančišek je svoj obisk v Južni Koreji strnil v treh besedah: spomin, upanje, pričevanje. O tem je spregovoril pri današnji splošni avdienci, ki je potekala v dvorani Pavla VI. v Vatikanu, kjer je sveti oče najprej več kot pol ure pozdravljal in se rokoval z romarji ter jih blagoslavljal, z nekaterimi pa tudi kratko spregovoril.


Kardinal Filoni se iz Iraka vrača v Rim

Papežev posebni odposlanec za Irak, kardinal Fernando Filoni, se danes vrača v Rim. Včeraj se je v Bagdadu srečal z iraškim predsednikom in mu predal pismo papeža Frančiška.


Papež novinarjem o svojem zdravju, o miru, novi okrožnici, ...

Papež Frančišek je v pogovoru z novinarji na letalu med drugim spregovoril o Iraku. Znova je pozval Združene narode, naj preučijo načine, kako ustaviti napadalca in pri tem poudaril besedo ustaviti, ne bombardirati. Dejal je tudi, da je sam pripravljen iti v Irak. "V tem trenutku to ne bi bilo najboljše, vendar sem pripravljen iti tja," je povedal.


V prometni nesreči umrli sorodniki papeža Frančiška

Mediji poročajo, da sta dva pranečaka papeža Frančiška, stara osem mesecev in dve leti, umrla v prometni nesreči. Žrtev nesreče je tudi njuna 39-letna mama, papežev nečak Emanuel Horacio Bergoglio, sin papeževega brata Alberta, pa se v bolnišnici bori za življenje.


VIDEO: Papež o Iraku: Ustaviti napadalca, ne bombardirati!

Iraške vladne sile in zavezniške oborožene skupine so danes sprožile obsežno akcijo za vnovično osvojitev mesta Tikrit, ki je od junija v rokah sunitskih skrajnežev iz Islamske države. Kurdski borci in iraška vojska pa so zavzeli večji del jezu na reki Tigris pri Mosulu na severu Iraka, ki so ga skrajneži osvojili 7. avgusta. Ameriški predsednik Barack Obama je ob tej novici obljubil nadaljevanje ameriške pomoči, obenem pa poudaril pomen čim prejšnjega oblikovanja vlade narodne enotnosti v Bagdadu. Medtem je papež Frančišek znova pozval Združene narode, naj preučijo načine, kako ustaviti napadalca in pri tem poudaril besedo ustaviti, ne bombardirati.


Zbirno: Papež Frančišek sklenil svoje tretje mednarodno potovanje

Papež Frančišek je zjutraj po našem času sklenil svoj obisk v Južni Koreji in je že prispel v Rim. Spomnimo: Sveti oče se je v Južni Koreji udeležil 6. azijskega dneva mladih, za blažene je razglasil 124 korejskih mučencev iz prve generacije tamkajšnjih katoličanov, danes pa je pri sveti maši molil še za spravo in mir korejskega polotoka.


Papež slovenskemu narodu zagotavlja svoje molitve

Papež Frančišek je danes popoldne, ko je z letalom korejske letalske družbe letel nad Slovenijo in se vračal s svojega tretjega mednarodnega potovanja v Južni Koreji, predsedniku države Borutu Pahorju v telegramu med drugim zapisal: „Ponavljam svoje dobre želje vam ekscelenca in državljanom, ko letim nad Slovenijo in se vračam iz mojega potovanja iz Koreje. Zagotavljam svoje molitve slovenskemu narodu.“


Kaldejski patriarh Sako in kardinal Filoni za pomoč Iraku

Kurdske sile skupaj z ameriškimi letalskimi enotami v Iraku vodijo močno ofenzivo proti džihadistom Islamske države. Iz rok sunitskih skrajnežev so uspele prevzeti strateško pomemben jez pri Mosulu na severu države. Medtem pred nasiljem skrajnežev še vedno bežijo pripadniki manjšin, med drugim tudi sirskih. V teh dneh se v Iraku mudi papežev odposlanec kardinal Filoni.


Kardinal Filoni v Iraku ob papeževi duhovni podpori

Ob sklepu obiska v Južni Koreji se je papež Frančišek ustavil tudi v prošnji za kardinala Fernanda Filonija, ki se v Iraku mudi kot njegov osebni odposlanec. K zbiranju dokazov za zločine, ki jih vsak dan znova v Iraku zakrivijo pripadniki teroristične skupine Islamska država, je medtem mednarodno skupnost pozval primas anglikanske cerkve.


VIDEO: Frančišek in kultura srečanja

Papež Frančišek je Koreji zapustil sporočilo miru in sprave. Tudi med včerajšnjim srečanjem z azijskimi škofi je poudaril potrebo po spodbujanju dialoga in kulture srečanje. Ob tem je izpostavil besedo empatija – znati se vživeti v drugega. To pa je prišlo do izraza tudi med današnjim srečanjem s predstavniki različnih verstev.


VIDEO: Papež v Južni Koreji – 5. dan – maša za mir in spravo, srečanje z verskimi voditelji

Papež Frančišek je že na poti domov. Na rimsko letališče Ciampino naj bi prispel nekaj pred 18. uro. Svoj obisk v Južni Koreji je sklenil s sveto mašo za mir in spravo v seulski katedrali. Pri njej je prosil, da bi se Korejci vedno bolj prepoznavali kot člani ene družine.


VIDEO: Papež v Južni Koreji – 4. dan – srečanje s škofi in sklepna maša 6. azijskega dneva mladih

Osrednji dogodek današnjega četrtega dne papeževega obiska v Južni Koreji je bila sklepna sveta maša ob 6. azijskem dnevu mladih. Potekala je v v grajskem parku v kraju Haemi, južno od Seula, udeležilo pa se je je več kot 40 tisoč mladih. Pred tem se je papež srečal z azijskimi škofi. Pozornost medijev pa je pritegnil tudi sveti krst, ki ga je sveti oče zjutraj na apostolski nunciaturi v Seulu podelil očetu enega od mladih, žrtev nesreče trajekta Sewol, v kateri je 13. aprila umrlo več kot 300 ljudi. Lee Ho-jin, ki je pri krstu dobil ime Frančišek, je papeža za zakrament prosil v petek, ko se je ta srečal s preživelimi in svojci žrtev nesreče.


Številni pozivi za konec nasilja v Iraku

Varnostni svet Združenih narodov je sinoči soglasno sprejel resolucijo, ki obsoja nasilje islamskih skrajnežev v Iraku in Siriji. Od držav članic omenjene organizacije pa resolucija zahteva, da jim preprečijo dotok denarja in borcev ter grozi ukrepi državam, ki je ne bodo upoštevale. Resolucija sicer zahteva tudi, da se islamski skrajneži sami takoj razorožijo in razpustijo. Papežev odposlanec kardinal Fernando Filoni, ki nadaljuje svoj obisk v Iraku, pa je medtem včeraj jazidom izročil papežev dar.
Z vami v etru:


Dobro jutro!
Imamo slabo in dobro novico. Najprej slaba - zadnja počitniška sobota je tu. In zdaj še dobra - sončen dan je pred nami.
Naj vam bo z nami lepo.

Radijski blogi