Ljubljana, sreda, 01. marec 2017, 21:06

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež 2. aprila na obisk v Carpi

Iz Vatikana so sporočili, da bo papež Frančišek 2. aprila obiskal škofijo Carpi. S tem namreč želi izraziti svojo bližino Cerkvi, ki hodi po poti upanja po hudem potresu leta 2012.


Papež dal intervju za časopis milanskih brezdomcev

V pripravi na obisk Milana, ki bo potekal 25. marca, je papež Frančišek dal intervju za mesečnik Teniske, ki ga izdajajo tamkajšnji brezdomci. Omenjeni časopis je tudi del socialnega projekta, v katerega so vključeni brezdomci in drugi ljudje v stiski. Pomagal naj bi jim namreč predvsem povrniti samospoštovanje.


Papež v Milanu na obrobjih in v srcu Cerkve

Milanski nadškof kardinal Angelo Scola je na novinarski konferenci predstavil namen in program papeževega obiska v Milanu, ki bo potekal v soboto, 25. marca. Po njegovih besedah jih bo sveti oče predvsem prišel potrdit v veri in jim pokazati, kaj edino velja v življenju.


VIDEO: Papež obiskal anglikansko skupnost v Rimu

Papež Frančišek je včeraj popoldne kot prvi papež v zgodovini obiskal anglikansko cerkev Vseh svetih v Rimu. Njegov obisk je sovpadal z 200. obletnico prvega anglikanskega bogoslužja za angleške vernike, ki so takrat živeli v Rimu. Med srečanjem je blagoslovil novo ikono Kristusa Odrešenika. Zbranim je zatrdil, da smo vsi bratje in sestre v Kristusu. Naznanil pa je tudi, da namerava obiskati trpeči Južni Sudan.


Papež jutri v anglikansko cerkev v Rimu

Papež Frančišek bo jutri obiskal anglikansko župnijsko cerkev Vseh svetih v Rimu. Gre za zgodovinski dogodek, saj bo Frančišek prvi papež, ki bo obiskal anglikansko cerkev na ozemlju svoje škofije.


Papež v rimski župniji: Odpuščenje v mojem srcu oddalji vojne

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal župnijo sv. Marije Jožefe Jezusovega srca na vzhodnem obrobju Rima, ki je prepuščeno propadanju, revščini in brezposelnosti. Srečal je z različnimi skupinami, od otrok do staršev novokrščencev, ostarelih in delavcev Karitas.


Škof Lipovšek: Ekumensko dogajanje je Božji dar

Smo sredi molitvene osmine za edinost med kristjani, ki jo letos obhajamo predvsem v luči 500 letnice reformacije in iskanja skupne poti naprej. Ekumenska pot, ki je kristjane različnih veroizpovedi pripeljala do tega, da se med seboj ne gledajo več kot sovražniki, ampak kot bratje, se je začela predvsem po drugem vatikanskem koncilu.


Začele so se priprave na sinodo mladih

Potem, ko sta bili dve sinodi posvečeni družini in njenemu poslanstvu v Cerkvi in svetu, bo naslednja namenjena mladim. Pod naslovom: »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«, jo bodo pripravili v prihodnjem letu. Vatikan je predstavil pripravljalni dokument za škofovsko sinodo, papež pa je mladim ob tem napisal pismo.


Papež v rimski župniji: Biti kristjan pomeni pričevati za Jezusa

Potem ko je v svetem letu usmiljenja zaradi številnih obveznosti prekinil obiske rimskih župnij, se je papež Frančišek včeraj popoldne znova odpravil v eno izmed njih in sicer v župnijo sv. Marije v Stteville. Izbral jo je zato, ker se je želel srečati s tamkajšnjim hudo bolnim kaplanom.


Teden molitve za edinost kristjanov: Kristusova ljubezen nas priganja

Letošnja molitvena osmina za edinost kristjanov, ki jo bomo obhajali od 18. do 25. januarja, ima poseben značaj, saj mineva petsto let od začetka reformacije v Nemčiji. Ta dogodek je močno zaznamoval vso evropsko, svetovno in tudi slovensko zgodovino in kulturo. Letos se prvič obhaja v ekumenskem in molitvenem duhu.


Papež v novi knjigi: Zavedam se tveganj, a se ne bojim zase

V italijanske knjigarne je danes prišla knjiga vatikanista Andree Torniellija z naslovom Na potovanju. V njej avtor predstavi mednarodna potovanja papeža Frančiška in osvetli nekatere neobjavljene dogodke. Uvod v knjigo pa je daljši intervju s svetim očetom o njegovih potovanjih.


Papež letos v Milano in Genovo

Papež Frančišek je v svetem letu usmiljenja omejil svoja potovanja po italijanskih škofijah. Letos pa namerava obiskati vsaj dve in sicer genovsko in milansko. V slednjo bo odpotoval 25. marca, v Genovo pa 27. maja.


Papež: Pravi prenovitelji Cerkve so svetniki

Leto 2016 se počasi izteka in prišel je čas obračunov. Za papeža Frančiška je bilo to leto bogato predvsem zaradi šestih mednarodnih potovanj in treh v Italiji, objave apostolske spodbude Radost ljubezni, jubileja usmiljenja in številnih drugih slovesnosti. Rdeča nit vsega dogajanja pa je bila globoka duhovna prenova, ki jo sveti oče spodbuja v Cerkvi, da bi veselje evangelija ponesli do skrajnih meja zemlje.


Tornielli: Papež nam sporoča, da je obraz Boga usmiljenje

Pred nami je praznik, ki na poseben način razodeva Božje usmiljenje. Z Jezusovim rojstvom se namreč začenja zgodovina odrešenja, ki ljudem vsega sveta odpira vrata v nebesa. V oddaji Pogovor o smo tokrat gostili priznanega vatikanista Andrea Torniellija, ki nam je približal papežev pogled na usmiljenje.


Papež za rojstni dan z brezdomci in zaporniki

Papež Frančišek je v soboto obhajal svoj 80. rojstni dan. Tudi na svoj osebni praznik se je posvetil predvsem ljudem z obrobja: zajtrkoval je z brezdomci, popoldne pa se je preko skypa povezal z zaporniki.


S papežem Frančiškom skozi teden

Obhajamo god Device Marije iz Guadalupeja, zavetnice ameriške celine. Papež Frančišek v vatikanski baziliki daruje sveto mašo, ki se je udeležujejo številni Latinoameričani, ki živijo v Italiji. Ob papežu somašuje prefekt komisije za Latinsko Ameriko, kardinal Marc Ouellet. Kot v preteklih letih je papež tudi tokrat pred začetkom bogoslužja molil rožni venec v španskem jeziku.


Papež: Sekularizacija je posledica človekove samozadostnosti

Papež Frančišek se je v pogovoru z novinarji na letalu, ko se je v torek vračal s Švedske, dotaknil različnih vprašanj. Med drugim je zatrdil, da je o duhovniškem posvečenju žensk v katoliški Cerkvi dal zadnjo jasno besedo sveti Janez Pavel II., in ta ostaja. Spregovoril pa je tudi o pojavu, ki močno zadeva vse Zahodne družbe in to je sekularizacija. Dejal je, da pride do najbolj sekulariziranega obdobja takrat, ko človek postane samozadosten in zavzame mesto Boga stvarnika.


VIDEO: Papež na Švedskem - slovesnost v katedrali in ekumensko srečanje na stadionu

Zelo pomembno cerkveno potovanje na področju ekumenizma – tako je papež Frančišek označil svoje 17. mednarodno potovanje. Na Švedsem je danes skupaj s Svetovno luteransko zvezo obeležil 500. obletnico reformacije, jutri pa bo za katoliško skupnost v tej državi daroval sveto mašo. Že danes se je pogovarjal s švedskim premierjem in odšel na vljudnostni obisk h kraljevi družini.


Božji odgovor na greh sta ljubezen in usmiljenje

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru ob razlagi evangeljskega odlomka o Jezusovem srečanju z Zahejem spomnil, da Bog ne gleda na grešno preteklost človeka, ampak predvsem na njegovo srce. Je pa papež po molitvi in blagoslovu tokrat posebno pozornost namenil romarjem iz Slovenije. „Prisrčno pozdravljam vse romarje iz Italije in raznih držav, zlasti še tiste, ki ste prišli iz Ljubljane (iz Slovenije) in iz Sliga na Irskem.“ Sicer pa je papež posebno bližino zaradi vnovičnega močnega potresa izrazil prebivalcem osrednje Italije. Zagotovil je svojo molitev ranjenim, vsem družinam, ki jih je potres najbolj prizadel ter vsem, ki pomagajo pri reševanju na prizadetih območjih. Zaželel jim je moči Vstalega Kristusa in Marijinega varstva.


Papež s protestanti ob začetku 500 letnice reformacije

Papež Frančišek bo jutri odpotoval v Lund na Švedskem, kjer bo potekala osrednja slovesnost ob 500 letnici reformacije. Dogodek pripravljata Svetovna luteranska zveza in papeški svet za edinost kristjanov. Evangeličani želijo namreč to leto obhajati predvsem v duhu ekumenizma. Na Švedskem je sicer katoliška skupnost v manjšini, saj prevladujejo protestantski verniki. Vse bolj pa je po besedah tamkajšnjega škofa moč občutiti tudi sledove sekularizacije.


Kako od konflikta do skupnosti?

Papež Frančišek bo v ponedeljek in torek na apostolskem potovanju na Švedskem. Povod obiska je skupna luteransko-katoliška spominska slovesnost ob 500. obletnici reformacije. Osrednji dogodki njegovega obiska bodo trije in sicer skupna molitev v katedrali v Lundu, ekumenski dogodek s papeževim nagovorom v športni areni v Malmöju in nato sveta maša na praznik Vseh svetih.


Bo papeževo potovanje na Švedsko zgodovinskega pomena?

Papež Frančišek bo v ponedeljek in torek na apostolskem potovanju na Švedskem. Povod obiska je skupna luteransko-katoliška spominska slovesnost ob 500. obletnici reformacije.
Radijski blogi