Ljubljana, nedelja, 21. januar 2018, 17:22

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Klavzura ne oža srca, razširja ga za bolečino sveta

Papež Frančišek je nedeljo v Peruju začel z molitvijo s približno 500 klavzurnimi redovnicami, ki so se zbrale v svetišču Gospodovih čudežev v Limi.


Papež v Peruju opozoril na nasilne smrti žensk

Zadnji papežev dogodek v obalnem mestu Trujillo je bila marijanska pobožnost na enem izmed mestnih trgov. Papež je v nagovoru znova povabil k boju proti nasilju nad ženskami in pri tem prvič opozoril tudi na nasilne smrti žensk.


VIDEO: Papež: Dobro je vedeti, da nismo Mesija

Papež se je včeraj v krajevnem semenišču v Trujillu v Peruju srečal z duhovniki in posvečenimi osebami. Spregovoril je o bistvu njihovega lika, ki ni osredotočen na samega sebe, svoje sposobnosti, zmožnosti ali vodenje, ampak kaže pot k Bogu.


VIDEO: Papež žrtvam El Nina: Bog nam sredi bolečin ponuja svojo roko

Papež Frančišek je današnji dan v Peruju preživljal v obalnem mestu Trujillo na severu države, ki so ga lani spomladi prizadele poplave in plazovi zaradi vremenskega pojava El Ninjo. Mesto je bilo več dni pod vodo. Umrlo je 145 ljudi. Po papeževih besedah je takšne situacije možno prebroditi le z Jezusom. Zato je pri maši na tamkajšnji obali prebivalce povabil, naj svoja življenja napolnijo z Evangelijem.


Papež perujskim oblastem: Proti korupciji se moramo vsi boriti

Druženju z amazonskimi staroselci je v Limi sledilo srečanje s perujskimi političnimi oblastmi in predstavniki civilne družbe. Na dvorišču pred vladno palačo je sveti oče še pod vtisom Amazonije pozval k podpori celostne ekologije in k skupnemu boju proti korupciji.


Papež: Ne moremo ’normalizirati’ nasilja nad ženskami

Papež se je po srečanju z avtohtonimi prebivalci v Puerto Maldonadu srečal tudi z drugimi prebivalci perujske Amazonije. Znova je obsodil izkoriščanje zemlje in nasilje nad ženskami ter nebrzdano potrošništvo.


Papež v Amazoniji za zaščito življenja, okolja in kultur

Papež je v Peru prispel v četrtek zvečer, prva uradna srečanja pa je imel v petek. A za razliko od drugih dosedanjih njegovih obiskov prvi nagovor ni bil namenjen predstavnikom oblastem, ampak se je najprej srečal z avtohtonimi prebivalci Amazonije. Sredi džungle v kraju Puerto Maldonado je pozval k zaščiti življenja, okolja in kultur.


Zbirno: Papež v Čilu

Papežev obisk v Čilu je potekal v znamenju opravičila za spolne zlorabe s strani duhovnikov in srečanju z avtohtonimi prebivalci Mapuči. Frančišek pa je tudi na tem potovanju presenetil z nekaterimi dejanji, ki polnijo medije po svetu.


VIDEO: Papež ustavil papamobil in tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla

Papež je včeraj v Čilu poleg svojih nagovorov poskrbel še za dve drugi novici, ki sta obkrožili svet. Na letalu je poročil stevarda in stevardeso, na poti v Iquique pa je stopil iz avtomobila in ves čas nudenja prve pomoči tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla.


Papež z dvema sorodnikoma žrtev Pinochetove diktature

Papež Frančišek je včeraj končal obisk v Čilu. Zadnji dan se je mudil na severu države, v kraju Iquique, kjer je pri maši pozval k sprejemanju migrantov. Nato pa se je v neki cerkvi srečal z desetimi bolniki in dvema sorodnikoma žrtev Pinochetove diktature.


Ni veselja, če imamo zaprta vrata

Papež Frančišek bo čez dobri dve uri sklenil obisk v Čilu in odpotoval v Peru, kjer bodo v ospredju ravno tako pravice staroselcev. Sicer pa se je danes mudil v kraju Iquique (izg. Ikike) na severu Čila, kjer je daroval sveto mašo. Gre za območje, kjer so dom našli številni priseljenci. Papež je ob tem Čilence pozval, naj povzdignejo glas ob nepravičnostih in izkoriščanju migrantov ter jim ponudijo pomoč.


Papež na letalu poročil stevarda in stevardeso

Papež Frančišek je na letalu iz Santiaga v Iquiqe na severu Čila poročil stevarda Carlosa Ciuffardija in stevardeso Paulo Podest Ruiz, poroča spletni portal Vatican Insider.


Papež: Univerze naj bodo kraji dialoga in srečanja

Papež je včeraj v Čilu nagovoril tudi študente in predstavnike akademskega sveta. Poudaril je, da bi univerze morale biti laboratoriji dialoga in srečanja. Po njegovih besedah bosta inteligenca in akademska odličnost, usklajeni z vero, pravičnostjo in ljubeznijo pridobili preroško moč, še posebej za vse ljudi, prepuščene samim sebi zaradi kulture, ki zavrže vse, ki jih ne potrebuje več.


Kaj bi Jezus storil na mojem mestu?

Papež Frančišek je včerajšnje popoldne v Čilu posvetil mladim. Z njimi se je srečal v Marijinem svetišču Maipù. Brez povezanosti z Jezusom se bodo naše sanje razblinile, jim je dejal in jih povabil, naj se vedno vprašajo: Kaj bi Jezus storil na mojem mestu?.


Papež staroselskim ljudstvom: Edinost ne pomeni uniformiranosti

Papež Frančišek je tretji dan v Čilu odpotoval v kraj Temuco, kjer so prvotno živeli indijanski staroselci Mapuči. Na tamkajšnjem letališču je popoldne po našem času daroval sveto mašo za napredek ljudstev. Povabil jih je predvsem k delu za edinost, ki ne pomeni uniformiranosti, ampak sprejemanje drugega. Na kosilu se je nato sveti oče srečal s predstavniki prebivalcev tega območja, kjer so neznanci sinoči zažgali dve cerkvi, ena je pogorela do tal. Do podobnih primerov je v preteklih letih prišlo večkrat. Mapuški aktivisti so s tem opozarjali na izkoriščanje, ki ga doživljajo. Sicer pa so neznanci v zadnjih dneh v Čilu skupno napadli že 9 cerkva, pri čemer so se pojavili tudi letali s konkretnimi grožnjami papežu.


Papež z žrtvami spolnih zlorab, čilske škofe posvaril pred klerikalizmom

Papežev včerajšnji nagovor duhovnikom, redovnikom in redovnicam velja za najpomembnejšega na njegovem potovanju v Čilu. Znova se je vrnil k problemu spolnih zlorab, za katere visoko ceno plačujejo vsi, tudi duhovniki, ki s tem nimajo nič. Ob tem je poudaril, da Božje ljudstvo od njih ne pričakuje superjunakov, ampak sočutne pastirje. Škofe pa je posvaril pred klerikalizmom.


Papež zapornicam: Izgubiti svobodo ne pomeni izgubiti tudi dostojanstva

Papež se je včeraj srečal tudi s približno 600 zapornicami in njihovimi otroki. Zatrdil jim je, da izgubiti svobodo ne pomeni izgubiti tudi dostojanstva. Obenem pa jih je povabil, naj gredo vedno naprej ter gradijo prihodnost za svoje otroke in celotno družbo.


Papež Čilencem: Sejte mir z bližino ljudem!

Papež Frančišek je obisk v Čilu, ki ga danes preživlja v prestolnici Santiago, začel z opravičilom za spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov. Ob tem je v nagovoru oblastem poudaril, da je treba podpreti žrtve in si prizadevati, da se to ne bo več ponovilo. Zavzel se je tudi za spoštovanje pravic avtohtonih prebivalcev. Sledila je maša v parku O’Higgins, ki je poimenovan po enem od ustanovnih očetov Čila. Razteza se na površini skoraj 800 tisoč kvadratnih metrov, na kateri se je ob tej priložnosti zbralo 400 tisoč ljudi. Papež je v pridigi Čilence pozval, naj se ne sprijaznijo s stanjem, ampak delajo za spravo in sejejo mir.


Papež v Čilu z opravičilom za spolne zlorabe otrok

Papež Frančišek današnji dan v Čilu preživlja v prestolnici Santiago, kjer je imel prva uradna srečanja, potem ko je včeraj ob prihodu obiskal le grob prelata, ki ga poznajo pod imenom »škof revnih«. Danes se je srečal s predsednico Michelle Bachelet in nagovoril predstavnike oblasti, med katerimi je bil tudi Sebastian Pinera, ki bo mandat predsednika nastopil marca.


Papež v Čilu: Santiago

Papež Frančišek je ponoči po našem času prispel v Čile, kjer so ga na letališču sprejeli politični in cerkveni predstavniki. Preden je prispel na nunciaturo, kjer bo bival v teh dneh, se je ustavil še v župniji, kjer je pokopan msgr. Enrique Alvear Urrutia, poznan kot škof revnih. Prva uradna srečanja ima danes, ko se mudi v prestolnici Santiago. Vabljeni k spremljanju.


P. Herrera: Čilenski narod je poln ran

Tiskovni predstavnik pripravljalnega odbora za pepežev obisk Čila p. Felipe Herrera je za postal Vatican News povedal, da v državi vlada velika družbena nepravičnost, brez pravičnosti pa tudi mir ni mogoč.


Papež odpotoval v Čile; novinarjem podaril sliko dečka iz Nagasakija

Papež Frančišek je davi odpotoval na 22. mednarodno apostolsko potovanje v Čile, kamor bo prispel ob 20. uri. Sledil bo še obisk Peruja. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Grega Burkea gre predvsem za pastoralni obisk. Osrednji trenutki potovanja v obeh deželah pa bodo po njegovih besedah srečanja s staroselskimi skupnostmi. V Čilu medtem potekajo protesti proti papeževemu obisku.