Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 11:36

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Cerkev se mora spreobrniti in spremeniti številne situacije

Papež Frančišek se danes mudi v Estoniji, zadnji etapi potovanja po baltskih državah, ki praznujejo stoletnico neodvisnosti. Estonija je visoko razvita, a hkrati tudi sekularizirana. Skoraj 70 odstotkov prebivalcev je versko neopredeljenih, nekdaj pa je večina pripadala luteranski Cerkvi. To rano je naslovil na ekumenskem srečanju z mladimi, kjer je dejal, da mora Cerkev spremeniti številne situacije, ki ljudi oddaljuje od nje. Sveti oče bo obisk sklenil s sveto mašo na Trgu svobode, v Vatikan pa se bo vrnil okoli 22. ure.


Vera ni namenjena skrivanju

Papež Frančišek nadaljuje obisk baltskih držav ob njihovi stoletnici neodvisnosti. Potem ko je bil v soboto in včeraj v Litvi, ki ima edina večinsko katoliško prebivalstvo, je današnji dan namenjen Latviji, ki pa ima približno enak delež katoličanov, protestantov in pravoslavnih kristjanov. Zato je dopoldne glavni poudarek namenil ekumenizmu. Popoldne je bila še slovesnost v Marijinem svetišču v Angloni, kar je še en poudarek obiska v Latviji.


Papež v Litvi v judovskem getu ter muzeju okupacij

Frančišek se je včeraj v Litvi v molitvi ustavil še v judovskem getu ob 75. obletnici njegovega zaprtja. V državi namreč 23. septembra obeležujejo dan judovskega genocida, saj je izmed 40 tisoč prebivalcev tega geta uspelo preživeti le nekaj sto Judom. Sveti oče je nato obiskal še Muzej okupacij in bojev za svobodo. Posvečen je vsem žrtvam sovjetskega režima.


Duhovniki in redovniki niso funkcionarji!

Papež Frančišek se je pred odhodom iz Litve srečal z duhovniki, redovniki in redovnicami. Pozval jih je, naj ne bodo funkcionarji, ampak naj živijo v ljubezni.


Papež pri maši: Ne iščimo privilegijev preteklosti!

Papež Frančišek je drugi dan svojega obiska Litve začel s sveto mašo v parku mesta Kanaus, kjer se je zbralo več kot 100 tisoč ljudi. V nagovoru je spomnil na trpljenje mnogih v Sibiriji in v getu v Vilni, opozoril pa je tudi pred hlepenjem po oblasti in slavi.


Ni dobro hoditi sam

Zadnje srečanje, ki ga je imel papež danes v Litvi, je bilo z mladimi. Spodbudil jih je, naj nikoli ne obupajo, ko se soočijo s težavami, saj je Jezus vedno na križišču njihovih poti.


Papež v svetišču Marije Usmiljenja: Kot bratje se poglejmo iz oči v oči

Papež Frančišek se mudi na obisku v Litvi. Popoldne je obiskal svetišče Device Usmiljenja. V nagovoru je nakazal kakšna naj bi bila Evropa.


Papež prispel v Litvo

Papež Frančišek je dopoldne prispel v Litvo, kjer bo ostal do jutri zvečer. V ponedeljek bo v okviru svojega 25. mednarodnega potovanja obiskal Latvijo, v torek pa še Estonijo, kjer je le odstotek katoličanov, skoraj polovica prebivalcev pa se je izreklo za neverujoče.


Bolje Don Kihot kot Sančo Pansa

Papež Frančišek je včerajšnji obisk na Siciliji sklenil s srečanjem mladih v Palermu. Zbralo se jih je več kot 100 tisoč. V nagovoru jih je pozval, naj opozarjajo na izkoriščanje in nepoštene posle, naj ne bodo pesimisti, ravnodušni ali kot upokojenci. Bolje je, da so dobri idealisti kot leni realisti, bolje je biti Don Kihot kot Sančo Pansa, je menil papež.


Približaj se duhovniku in mu povej, zakaj mu ne zaupaš

Papež Frančišek se ob 25. obletnici smrti duhovnika Pina Puglisija, ki ga je ubila mafija, mudi na Siciliji. Temu je namenjen obisk Palerma. Dopoldne je na tem italijanskem otoku obiskal še škofijo Piazza Armerina, ki praznuje dvestoletnico. Gre za območje, ki se zaradi reorganizacije iz petrokemične industrije v biorafinerijo sooča z visoko brezposelnostjo, ljudje pa posledično z revščino in različnimi odvisnostmi. V takih okoliščinah pride tudi do krize vere.


Papež danes na Siciliji

Papež Frančišek bo danes obiskal škofiji Piazza Armerina in Palermo na Siciliji. V Palermu se bo mudil ob 25-obletnici smrti blaženega Pina Puglisija, ki ga je ubila mafija. Ta duhovnik se je namreč goreče boril proti njej, mladim pa je pomagal, da ne bi zapadli v drogo in organizirani kriminal. Papeževega obiska se veseli tudi njegova družina.


Papež septembra v Palermo in Baltske države, oktobra na sinodo mladih

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil program papeževih dejavnosti v tem in prihodnjem mesecu. Med drugim se bo odpravil na Sicilijo, v Baltske države in se udeležil škofovske sinode za mlade.


Ko papež Frančišek govori skozi tišino

Papež Frančišek se je s tišino odzval na večino nedavnih vznemirjenj zaradi škandalov o spolnih zlorabah in njihovem prikrivanju v Cerkvi, toda če pozorno prisluhnemo njegovim izjavam, izrečenim vse od njegove vrnitve z Irske, v njih po navedbah Cruxa lahko prepoznamo papeževo stališče.


V Estoniji dan posta za blagoslov papeževega obiska

Medtem ko v javnosti še vedno odmeva papežev obisk Irske, pa se na njegov prihod z molitvijo in postom pripravljajo verniki baltskih držav. Prav danes v Estoniji poteka dan posta za blagoslov papeževega obiska. V Litvi, Latviji in Estoniji se bo sicer sveti oče mudil od 22. do 25. septembra.


Kdo je v ozadju napadov na papeža?

V medijih je v teh v ponedeljek odmevala novica o nekdanjem nunciju v Združenih državah Amerike, nadškofu Carlu Mariji Viganoju, ki papeža Frančiška poziva k odstopu. Po njegovih besedah naj ne bi bil dovolj učinkovit, ko gre za preganjane storilcev spolnih zlorab v ZDA. Postavlja pa se vprašanje, zakaj je poročilo objavil ravno ob sklepu Svetovnega srečanja družin.


Prihodnje Svetovno srečanje družin bo leta 2021 v Rimu

Papež Frančišek je sinoči sklenil svoj obisk Irske, kjer je potekalo 9. Svetovno srečanje družin. Naslednje takšno srečanje bo leta 2021 v Rimu. Med sklepno mašo je sveti oče družinam dejal, da lahko samo ljubezen svet reši suženjstva greha. Povabil pa je tudi k zaščiti najbolj ranljivih članov družbe.


Papež novinarjem: Presodite sami!

Papež, ki se je v soboto in nedeljo mudil na Irskem ob svetovnem srečanju družin, je, kot običajno na povratnem letu, odgovarjal na vprašanja novinarjev. Več vprašanj se je nanašalo na spolne zlorabe. Katoličane je pozval, naj spregovorijo takoj, ko nekaj opazijo. Opozoril je namreč, da velikokrat starši prikrijejo zlorabo s strani duhovnika, ker ne verjamejo svojemu otroku. Največ pozornosti pa je vzbudilo vprašanje v zvezi s poročilom nekdanjega nuncija v ZDA, Carla Maria Viganòja. Ta je zapisal, da je bil Sveti sedež že vse od leta 2000 seznanjen z obtožbami proti sedaj že nekdanjemu ameriškemu kardinalu Theodorju McCarricku. Frančiška zato poziva k odstopu.


Papež v Knocku tudi s prebivalci Severne Irske

Nedeljo je papež začel z obiskom marijanskega svetišču v Koncku, kjer ga je v dežju in vetru pričakalo 250 tisoč ljudi. V kapeli prikazanja je Mariji zaupal vse družine sveta, še posebej družine na Irskem. V dar pa je prinesel zlat rožni venec, saj se zaveda, kako pomembna je za njihov narod tradicija te molitve.


Papež z osmimi irskimi žrtvami spolnih zlorab

Papež Frančišek se je včeraj popoldne srečal z osmimi irskimi žrtvami spolnih zlorab s strani duhovnikov in ustanov. Z njimi se je na nunciaturi v Dublinu pogovarjal uro in pol.


VIDEO: Papež: Popolnih družin ni. Ključnega pomena je odpuščanje.

Papeže je sinoči družine nagovoril na dublinskem stadionu, kjer je ponovil ključne odstavke apostolske spodbude Radost ljubezni. Poudaril je, da so družine upanje Cerkve in sveta. Povabil jih je, naj ne čakajo s krstom otrok, ampak naj to storijo takoj, ko je možno. Dejstvo, da popolnih družin ni, je pospremil z večkrat danimi nasveti zakoncem: treba se je medsebojno poslušati, odpuščati in moliti. Festival družin so zapolnjevale pesmi, plesi, molitve in pričevanja.


Papež na Irskem: Rad sem z družinami!

Papež Frančišek je dopoldne prispel na Irsko, ki je zelo drugačna od tiste, ki jo je pred 40-imi leti nagovarjal Janez Pavel II. Država je danes sekularizirana, potopljena v nasprotovanja sodobnega časa in globoko prizadeta zaradi škandala spolnih zlorab s strani duhovnikov. Za številne je zato papeževa prisotnost na Irskem priložnost ne samo za prenovo Cerkve, ampak tudi družbe. Frančiškov prvi dan v Dublinu, kamor je prišel zaradi 9. svetovnega srečanja družin, je zelo natrpan. Osrednji dogodek bo festival družin, na katerem zvečer pričakujejo 80 tisoč ljudi, obisk pa se je tako kot običajno začel z nagovorom civilnim oblastem. Na srečanju so bili prisotni tudi predstavniki Severne Irske.


Papež na Irskem predvsem z družinami

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so predstavili papeževo potovanje na Irsko ta konec tedna ob svetovnem srečanju družin. Gre za njegovo 24. mednarodno apostolsko potovanje, Irska pa bo 37. država, ki jo bo sveti oče obiskal v svojem pontifikatu.