Ljubljana, sobota, 21. julij 2018, 17:50

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež septembra v Baltske države

Vatikan je objavil uradni program papeževega obiska v baltskih državah med 22. in 25. septembrom. Sveti oče bo obiskal Litvo, Latvijo in Estonijo. Štiridnevno potovanje ga bo popeljalo v najpomembnejše baltsko Marijino svetišče Aglona ter v prestolnice Vilno, Rigo in Talin. Kot prvi papež v zgodovini bo Frančišek obiskal mesto Kaunas v Litvi. Med njegovim 25. potovanjem v tujino so predvidena tri bogoslužja, dve množični ekumenski srečanji ter srečanje z mladimi, sodelavci človekoljubnih ustanov in državnim vrhom vseh treh dežel. V Vilni bo papež obiskal »Muzej zasedbe in boja za svobodo« in v njem molil.


Papež januarja z mladimi v Panamo

Papež Frančišek bo januarja prihodnje leto potoval v Panamo, kjer se bo udeležil svetovnega dneva mladih, so potrdili iz Vatikana. To bo že tretji svetovni dan mladih za papeža Frančiška; udeležil se je namreč srečanja v Braziliji leta 2013 in na Poljskem leta 2016.


Zgodovinski preobrat srečanja v Bariju

Še vedno odmeva sobotno zgodovinsko srečanje voditeljev Vzhodnih krščanskih cerkva s papežem Frančiškom v Bariju. Po mnenju poznavalcev je bilo namreč prelomnica na ekumenski poti, saj od sedaj naprej ne gre več le za teološki dialog, ampak se začenjajo sinodalna srečanja med voditelji raznih cerkva kot odgovor na potrebe na Bližnjem Vzhodu.


Papež v Bariju: Bližnji vzhod joka, danes trpi in molči, medtem ko ga drugi v iskanju moči in bogastva teptajo

V kraju, kjer častijo relikvije sv. Nikolaja v Bariju je dopoldne potekala molitev za mir na Bližnjem vzhodu, ki so se je poleg papeža Frančiška udeležili tudi predstavniki različnih krščanskih cerkva. Za komentar srečanja smo vprašali urednika Ognjišča mag. Boža Rustjo.


V Bariju prvič skupaj s papežem vsi voditelji Vzhodnih cerkva

Sveti oče bo v soboto obiskal ekumensko mesto Bari, kjer bo s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Gre za dogodek, ki bo potekal prvič v zgodovini, saj se bodo v molitvi zbrali voditelji skoraj vseh Cerkva z omenjenega območja.


Papežev obisk Barija: Bližnji Vzhod ne obstaja brez kristjanov

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so dopoldne predstavili papežev sobotni obisk ekumenskega mesta Barija, med katerim bo sveti oče s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Najprej bo počastil relikvije sv. Nikolaja, sledila pa bo ekumenska molitev za mir.


Gorje tistemu, ki izkorišča kruh

Papež se je včeraj mudil na obisku v Ženevi. Potem ko se je dopoldne udeležil ekumenske molitve, je popoldne nagovoril Svetovni svet Cerkva, ki letos praznuje 70 let, in daroval sveto mašo za švicarske katoličane. Na povratnem letu je z novinarji govoril o migracijah, dialogu in ekumenizmu.


Papež na poti v Ženevo

Papež Frančišek se je zjutraj odpravil v Ženevo. Gre za četrti obisk nekega papeža v tem švicarskem mestu. Obiskal bo Svetovni svet Cerkva in daroval sveto mašo. Že včeraj popoldne pa je svoje potovanje zaupal Mariji, ko je obiskal cerkev Marije Snežne. Zjutraj pa je med splošno avdienco vernike po vsem svetu povabil, naj dogodek spremljamo z molitvijo.


Papež bo s patriarhi v Bariju molil za mir

Vatikan je objavil program papeževega obiska Barija, kjer bo 7. julija potekala ekumenska molitev za mir in dialog na Bližnjem Vzhodu. V cerkvi sv. Nikolaja bo zjutraj sveti oče skupaj s patriarhi počastil relikvije omenjenega svetnika, zatem pa se bodo skupaj odpravili na ekumensko molitev. Sledil bo pogovor za zaprtimi vrati in kosilo. Pred odhodom bo papež pozdravil še predstavnike oblasti.


Kaj bo papež počel poleti?

Tiskovni urad Svetega sedeža je objavil osrednje slovesnosti, ki jih bo papež vodil do avgusta. Kot smo že poročali, bo to nedeljo v Ostiji vodil zunanjo slovesnost zapovedanega praznika Svetega Rešnjega Telesa in Krvi.


Papež v Loppianu: Kultura srečanja in civilizacija povezanosti

Za Loppiano, eno od 28-ih mestec Gibanja fokolarov, je bil 10. maj posebej prazničen dan. Obiskal jih je namreč papež Frančišek. Najprej je počastil Marijo v cerkvi Božje Matere in nato odgovarjal na vprašanja zbranih pred cerkvijo. Evangelij je vedno nov, je poudaril papež, zato je treba vedno iti naprej in biti odprti novim potem, ki jih predlaga Sveti Duh. To pa lahko odkrivamo v občestvu, je zatrdil.


Papež: Prava ljubezen ni romantika, ampak skrb za druge!

Papeža Frančiška so včeraj popoldne sprejeli verniki rimske župnije Presvetega zakramenta. Na srečanju s starši in veroučenci je znova izpostavil vlogo starih staršev, ki jih svet pogosto zavrže. Starše pa je sveti oče spodbudil, naj se igrajo s svojimi otroki, tudi če je zaradi pomanjkanja časa včasih to težko. To je namreč žrtev, ki jo moramo sprejeti, da bi naši otroci rasli močni in zdravi, je zatrdil.


Papež: Molitev ni doza pomirjeval, ampak je dejanje ljubezni!

Navdušena množica je papeža Frančiška danes sprejela na trgu pred cerkvijo sv. P. Pija v San Giovanni Rotondu, kjer je sveti oče daroval mašo. V nagovoru je izpostavil tri poudarke in sicer: molitev, majhnost in modrost.


Papež bo jeseni obiskal Baltske države

Papež Frančišek se bo od 22 do 25. Septembra odpravil v Litvo, Latvijo in Estonijo. Točen program obiska bo objavljen kasneje. Gre za prvi papežev obisk v baltskih državah v zadnjih 25 letih. Frančišek bo Litvo, Latvijo in Estonijo obiskal kot drugi Petrov naslednik, in sicer natančno 25 let za Janezom Pavlom II., ki so ga v omenjenih državah navdušeno sprejeli septembra 1993.


Papež marca k p. Piju; komu bo na veliki četrtek umival noge, še ni znano

Papež Frančišek se je s sodelavci včeraj dopoldne vrnil s postnim duhovnih vaj. Marca pa se že začnejo tradicionalne bogoslužne slovesnosti, ki jih papež vsako leto obhaja pred in med velikonočnimi prazniki. Med najpomembnejšimi so križev pot v Koloseju na veliki petek, velikonočna vigilija v baziliki sv. Petra ter maša in blagoslov »mestu in svetu« na velikonočno nedeljo, 1. aprila.


S. Andreja Godnič: Papež Frančišek je moj papež

V Peruju še vedno odmeva papežev nedavni obisk. Med tistimi, ki so ga sprejeli, je bila tudi slovenska misijonarka, uršulinka s. Andreja Godnič. Za naš radio je povedala, da si ljudje nenehno pripovedujejo, kaj jim je papež rekel, koga je pozdravil, poljubil. Sama pa je papeža doživela predvsem kot veliko veselje in hkrati olajšanje.


Papež maja v Loppiano in Nomadelfijo

S Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da bo papež Frančišek 10. maja obiskal Nomadelfio in Loppiano. V Nomadelfiji bo obiskal skupnost, ki jo je ustanovil don Zeno Saltini. V Loppianu blizu Firenc pa je na programu obisk mednarodnega mesteca Gibanja Fokolarov.


Papež pri avdienci o svojem potovanju v Čile in Peru

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco izpostavil bistvene poudarke svojega potovanja v Čile in Peru. Že pred avdienco pa se je srečal z majhno skupino preganjane iraške manjšine Jazidov, ki živijo v Nemčiji. Ob sklepu avdience pa je znova pozval k prizadevanjem za mir v Kongu in prenehanju vseh oblik nasilja.


Papež na letalu tudi o tem, zakaj je poročil stevarda in stevardeso

Papež Frančišek se je včeraj vrnil iz enotedenskega apostolskega potovanja iz Čila in Peruja. Po pristanku se je v molitvi za vse milosti svojega obiska zahvalil v baziliki Marije Velike v Rimu. Na tradicionalni novinarski konferenci na letalu pa se je opravičil žrtvam zlorab, če jih je prizadelo, ko je v primeru čilskega škofa Juana Barrosa uporabil neprimerne besede. Pojasnil pa je tudi, zakaj je na letalu poročil stevarda in stevardeso.


Papež Perujcem: Ne bojte se biti svetniki 21. stoletja!

V mojem srcu ste pustili neizbrisen pečat, je papež Frančišek dejal Perujcem pred odhodom. Pri sveti maši, na letališču, ki se je je udeležilo več kot 300 tisoč ljudi in je bila sklepno dejanje njegovega obiska te Južno Ameriške države, pa je sveti oče mlade in ostarele povabil, naj nezaupanje in beg zamenjajo s srečanjem in solidarnostjo. Protistrup globalizaciji brezbrižnosti je po njegovih besedah živeti ljubezen do Boga in do bližnjega.


Papež: Dragi škofje, naučiti se moramo digitalnega jezika.

Papež se je danes na nadškofiji v Limi srečal s perujskimi škofi. Na podlagi zgleda sv. Turibija iz Mongroveja, ki je bil nadškof v Limi na prehodu iz 16. v 17. stoletje, je spregovoril o identiteti današnjega škofa. Ta dviga glas proti socialnim nepravičnostim, spodbuja edinost Cerkve, govori aktualni jezik mladih. In ne ostaja za pisalno mizo.


Klavzura ne oža srca, razširja ga za bolečino sveta

Papež Frančišek je nedeljo v Peruju začel z molitvijo s približno 500 klavzurnimi redovnicami, ki so se zbrale v svetišču Gospodovih čudežev v Limi.