Ljubljana, ponedeljek, 25. september 2017, 02:43

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež si je v Kolumbiji privoščil kar nekaj kosov potice

Papeževe besede o spravi, ki jih je izrekel v Kolumbiji, so zelo aktualne tudi za razmere v Sloveniji. O tem je v pogovoru za naš radio spregovoril tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, slovenski duhovnik dr. Matjaž Roter. Povprašali smo ga tudi o potici, ki sta ga za papeža spekli hči in tašča Marka Vombergarja, fotografa, ki je za katoliški portal Aleteio pokrival papežev obisk.


Narod, ki ima otroke, ima upanje

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci strnil vtise s svojega 20. mednarodnega potovanja. V zvezi s 50-letno vojno med gverilci in vlado je dejal, da je hudič v Kolumbiji ustvaril delitve, a ni zmagal. Kolumbijce je označil za narod, ki je kljub velikemu trpljenju vesel. In ima otroke, kar mu daje upanje za prihodnost.


»Nisem videl stekla in bum«

Papež Frančišek je po koncu 20. mednarodnega potovanja, ki ga je vodilo v Kolumbijo, tudi tokrat imel tiskovno konferenco na letalu. Odgovarjal je na vrsto vprašanj o aktualnih temah – od evropske in ameriške migrantske politike, groženj Severne Koreje, razmerah v Venezueli in podnebnih spremembah do udarca, ki ga je utrpel v glavo.


Papež v Cartageni: Za spravo niso dovolj dogovori med politiki, potrebno je spravno srečanje

Papež Frančišek je končal petdnevni obisk Kolumbije. Zadnji včerajšnji dogodek je bila sveta maša v Cartageni, pri kateri je Kolumbijce pozval, naj naredijo prvi korak k miru. Pri opoldanski molitvi je molil tudi za mirno rešitev krize v sosednji Venezueli.


Papež blagoslovil temeljni kamen doma za brezdomce

Papež Frančišek je zadnji dan svojega obiska Kolumbije odpotoval v mesto Cartagena, kjer je najprej blagoslovil temeljne kamne za domove društva Talita Kum, ki bodo sprejeli brezdomce.


Papež med sirotami in otroki, žrtvami nasilja

Med sobotnim obiskom Medellina se je papež Frančišek odpravil tudi v Dom sv. Jožefa, kjer živijo sirote in otroci, ki izhajajo iz problematičnih družinskih razmer. Zatrdil jim je, da je bil tudi Jezus kot otrok žrtev sovraštva in preganjanj.


Papež v nagovoru posvečenim obsodil mamilarske najete morilce, ki uničujejo življenja mladih

Zadnji papežev dogodek v Medellinu je bilo srečanje s približno 12 tisoč duhovniki, redovniki, redovnicami, bogoslovci in njihovimi družinami. Sveti oče je spregovoril o bistvu poklicanosti, hkrati pa izpostavil mlade in mamila, ki uničujejo njihova življenja.


Papež pri maši v Medellinu: Slediti Jezusu ne pomeni togo izpolnjevati pravila

Papež Frančišek, ki se mudi na petdnevnem obisku Kolumbije, je danes daroval sveto mašo v drugem največjem kolumbijskem mestu Medellin, nekoč razvpitem zaradi preprodajalcev drog. Maše na tamkajšnjem letališču se je udeležilo milijon in pol ljudi. Zbranim je dejal, da hoditi za Jezusom ne pomeni izpolnjevati določena pravila, ampak predvsem osredotočiti se na bistveno in se prenoviti.


Kolumbija, pusti se spraviti

Papež Frančišek je včerajšnji dan v Kolumbiji preživel v mestu Villavicencio, območju, ki ga je najbolj prizadela vojna med vlado in gverilci. Tam je daroval sveto mašo, nato pa vodil najbolj pričakovani dogodek potovanja – molitev za narodno spravo. V nagovoru je med drugim dejal, da si družinski člani zaslužijo vedeti, kaj se je zgodilo pogrešanim sorodnikom, saj sta resnica in sprava neločljivo povezani. Prav tako je treba priznati, kaj se je zgodilo mladoletnikom, ki so jih rekrutirali gverilci in paravojaške skupine, ter priznati bolečino žensk, žrtev nasilja in zlorab.


Papež ob srečanju z ljudmi s posebnimi potrebami: Vsi smo šibki in ranljivi

Papež Frančišek je sinoči pred apostolsko nunciaturo v Bogoti v Kolumbiji med drugim pozdravil ljudi s posebnimi potrebami. V kratkem pogovoru z njimi je spomnil, da smo vsi šibki in ranljivi. Kot je dodal, je treba šibkost in ranljivost spoštovati in tudi zdraviti v največji možni meri, da bosta dajali sadove.


Papež v Villavicenciu: En dober človek je dovolj za to, da obstaja upanje

Papež Frančišek je praznik Marijinega rojstva obhajal v Kolumbiji, kjer se mudi na svojem 20. mednarodnem apostolskem potovanju. Sveto mašo je daroval v mestu Villavicencio, v začetku je med blažene prištel katoliška duhovnika, ki sta bila ubita med vojno v tej latinskoameriški državi. Kot je znano, je Kolumbija zaradi spopadov med vladnimi silami in gverilskimi uporniki trpela vrsto let. Tudi zato so bile besede svetega očeta v pridigi namenjene pomenu sprave.


Srečanje papeža z venezuelskimi škofi. Cerkev v Latinski Ameriki: Večjo vlogo ženskam.

Papež se je včeraj v Kolumbiji za 10 minut srečal tudi s petimi venezuelskimi škofi, ki so ga seznanili s političnimi razmerami, odkar deluje sporna ustavodajna skupščina. Kardinal Jorge Urosa Savino iz Caracasa je po srečanju za spletni portal Crux povedal, da je papeževa vloga pomembna, a da so Venezuelci poklicani sami rešiti svojo politično in gospodarsko krizo. S tem je povedal, da se morajo protesti proti Maduri nadaljevati. Kot je še dejal, jih je papež spodbudil, naj ne izgubijo upanja.


Papež pri maši v Bogoti: Vsi smo družabniki istega podjetja – domovine

Vrhunec prvega dne papeževega obiska Kolumbije je bila sveta maša v Bogoti. Pri njej se je zbralo več kot milijon ljudi. V nagovoru je spregovoril o evangeljskem odlomku, kjer Jezus nagovarja množice ob Genezareškem jezeru. Njegova Beseda ima namreč posebno moč, saj jo potrjujejo dejanja. Zato je to Beseda, ki zagotavlja varnost na obali kot tudi v nestabilnosti morja, je zatrdil sveti oče in naredil vzporednice s kolumbijskim narodom, ki prav tako hrepeni po besedi življenja.


Papež s predstavniki kolumbijskih oblasti in mladimi

Papež Frančišek, ki je sinoči prispel v Kolumbijo, se je danes najprej srečal s predstavniki oblasti in obiskal predsednika države. Slednji je v nagovoru poudaril, da potrebujejo odpuščanja in obenem znati odpustiti. Papež pa je vse zbrane povabil k prenovi družbe.


VIDEO: Papež v Kolumbiji: Bogota

Papež Frančišek bo danes v Kolumbiji nagovoril predstavnike oblasti, nato bo odšel na vljudnostni obisk k predsedniku države. Na programu ima še srečanje s kolumbijskimi škofi in glavnim odborom Sveta škofovskih konferenc Latinske Amerike. V Bogoti bo daroval tudi sveto mašo, na kateri pričakujejo 700 tisoč ljudi. Za varnost bo po mestu skrbelo 10 tisoč policistov. Tema dneva bo spodbujanje miru in življenja.


Papež bo v Kolumbiji naredil prvi korak k spravi

Papež Frančišek je na poti v Kolumbijo, tretjo najbolj poseljeno državo Latinske Amerike in eno najbolj gorečih katoliških dežel. Tam bo po 50-ih letih oboroženega spora med gverilskimi skupinami in vlado naredil prvi korak k spravi. A kot piše spletni portal Crux, bo moral sveti oče pri tem loviti težavno ravnotežje: na eni strani bo močno podprl mirovni proces, hkrati pa se bo moral distancirati od spornega mirovnega sporazuma, za katerega kritiki menijo, da daje preveč imunitete gverilskim skupinam. V govorih se tega sporazuma verjetno ne bo dotaknil, bo pa pozival k miru in spravi.


Papež decembra v Bangladeš – izziv medverski dialog

Sveti sedež je v ponedeljek potrdil, da bo papež Frančišek konec novembra in v začetku decembra obiskal Mjanmar in Bangladeš. Medtem ko se v nekdanji Burmi, kjer živi 135 etničnih manjšin, soočajo z novim nasilnim odporom etnične skupine Rohingya, ki ji država ne priznava državljanskih pravic, pa je največji izziv Bangladeša medverski dialog. Gre za državo, kjer živi 170 ljudi, med katerimi so predstavniki različnih verstev.


Papež v Mjanmar, ki ga pretresa nasilje

Vatikan je včeraj potrdil, da papež konec novembra in v začetku decembra odhaja v nemirni Mjanmar in sosednji Bangladeš. Novo nasilje v 52 milijonski nekdanji Burmi je izbruhnilo le dan po poročilu komisije, ki jo na tem območju vodi Kofi Annan. V poročilu so med drugim svetovali, naj odpravijo omejitve prostega gibanja pripadnikov etnične manjšine Rohingya in pravil, ki jim onemogočajo pridobitev državljanstva.


Papež v Mjanmar in Bangladeš

Tiskovni urad Svetega sedeža je sporočil, da bo papež Frančišek od 27. do 30. novembra obiskal Mjanmar, Bangladeš pa od 30. novembra do 2. decembra. Sveti oče bo v Mjanmaru obiskal mesti Yangon in Naypyidaw, v Bangladešu pa glavno mesto Dako.


Papež januarja v Čile in Peru

Medtem ko se papež pripravlja na obisk Kolumbije, kamor bo odpotoval 6. septembra, pa že potekajo tudi priprave na njegov obisk Čila in Peruja. V teh dneh je bil objavljen logo z geslom njegovega januarskega potovanja v ti dve južnoameriški državi.


Začelo se je odštevanje pred svetovnim srečanjem družin

Čez točno leto dni bo v Dublinu na irskem potekalo svetovno srečanje družin. V teh dneh so začeli bližnje priprave na ta velik dogodek, v ospredju katerega bo papeževa posinodalna apostolska spodbuda Radost ljubezni. Organizirali pa so tudi srečanje za družine iz vse Irske.


Kolumbija v pričakovanju papeža Frančiška

Kolumbija je v pričakovanju obiska papeža Frančiška, ki se bo tam mudil med 6. in 11. septembrom. Dežela, v kateri se je z lanskim mirovnim sporazumom končala več kot 50-letna državljanska vojna, si prizadeva za obnovo, ki pa ni lahka. Po tolikšnem nasilju je namreč pot miru še dolga.