Ljubljana, četrtek, 23. november 2017, 23:12

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež v Mjanmar in Bangladeš s sporočilom sprave in miru

Papež Frančišek v nedeljo odhaja na azijsko turnejo, kjer bo najprej obiskal Mjanmar, nato pa še Bangladeš. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je ob predstavitvi potovanja poudaril, da bo sveti oče v obe azijski državi prinesel sporočilo sprave, odpuščanja in miru.


Papež kmalu v Mjanmar in Bangladeš

Papež Frančišek prihodnjo nedeljo odhaja na svoje 21. mednarodno potovanje, ki ga bo vodilo v Mjanmar in Bangladeš. Nadškof v Yangonu v Mjanmaru, kardinal Charles Bo, je ob tej priložnosti v izjavi za javnost obsodil sovražni govor, izrazil je upanje v prihodnost miru in blaginje za mlade rodove Mjanmara ter podprl pobudo vlade za razrešitev humanitarne krize in etičnih napetosti v pokrajini Rakhine.


Koga bo papež nagovoril novembra, decembra in januarja?

Vatikanski urad za bogoslužne obrede, je objavil koledar glavnih slovesnosti, ki jih bo v od novembra do januarja vodil papež Frančišek. Na spomin vernih rajnih je na Ameriškem pokopališču v Nettunu popoldne daroval sveto mašo in nagovoril zbrane vernike. Dan zatem je v baziliki sv. Petra ob 11.30 daroval sveto mašo za pokojne kardinale in škofe v letu 2017.


Zakaj naj papež v Mjanmaru ne bi govoril o manjšini Rohinga?

Cerkev v nemirnem Mjanmarju se pripravlja na novembrski papežev obisk. Tamkajšnji kardinal Charles Bo ob tem opozarja pred lažnimi pričakovanji omenjenega obiska. Zatrdil je, da vprašanje muslimanske manjšine Rohinga ne sme biti v ospredju pogovorov, saj bi s tem lahko ogrozili dialog Cerkve z vlado in budistično večino.


Papež študentom: Pravico imamo, da nas ne preplavlja retorika strahu in sovraštva!

Papež Frančišek je med včerajšnjim obiskom Bologne med drugim nagovoril univerzitetne profesorje in študente. Danes namreč začenjamo akademsko leto. V Cerkvi na Slovenskem bodo zato v prihodnjem tednu v akademskih središčih svete maše, med katerimi bodo študentje, njihovi domači in profesorji prosili Božjega blagoslova za leto, ki je pred njimi. Začela pa se bodo tudi srečanja za študente. Sveti oče jim je včeraj spregovoril o pravici do kulture, upanja in miru.


Papež delavcem: Ne nadomestimo solidarnosti z logiko dobička!

Drugi dogodek papeževega obiska Bologne je bilo srečanje z delavci, sindikati in delavskimi združenji, s katerimi je papež tudi zmolil opoldansko molitev. Povabil jih je, naj sodelujejo med seboj na različnih ravneh, saj bodo le tako našli rešitve na številne probleme, tudi brezposelnost.


Papež migrantom: Mnogi se vas bojijo, ker vas ne poznajo

Po jutranjem obisku Cesene se je sveti oče odpravil v Bologno, ki je z današnjim dnem sklenila enoletni evharistični kongres z naslovom: Dajte jim vi jesti. Najprej se je srečal s tisoč migranti, za katere skrbijo v tamkajšnjem zbirnem centru. Zatrdil jim je, da v vsakem od njih vidi Kristusov obraz. Preden jih je nagovoril, pa se je skoraj eno uro rokoval z njimi in jih osebno pozdravljal.


Papež v Ceseni: Ustvarjajte dobro politiko!

Papež Frančišek je zjutraj najprej obiskal Ceseno, kjer je zbrane prebivalce na mestnem trgu povabil, naj ustvarjajo dobro politiko, ki prispeva k dobremu celotne skupnosti in ne služi zasebnim interesom. Pristni obraz politike je namreč po njegovih besedah v tem, da službi skupnosti, zaradi česar družbeni nauk Cerkve v njej vidi prefinjeno obliko ljubezni.


Papež v nedeljo spet na pot

Papež Frančišek bo v nedeljo obiskal Ceseno, ob tristoletnici rojstva papeža Pija VI.. Sledil bo še obisk Bologne in sicer ob nadškofijskem evharističnem kongresu.


Cerkev v Mjanmaru podpira predsednico vlade

Dva meseca pred papeževim obiskom Mjanmara je tamkajšnji kardinal Charles Maung Bo izrazil popolno podporo Katoliške Cerkve predsednici vlade Suu Kyijevi. Obenem pa je zatrdil, da ne bi bilo dobro, če bi papež na njihovem ozemlju govoril o manjšini rohinga. To bi namreč lahko povzročilo reakcijo s strani nacionalističnih budističnih skupin. Kardinal je še prepričan, da Suu Kyjeva dela vse, kar je v njeni moči, da bi zaščitila omenjeno preganjano muslimansko manjšino.


Papež si je v Kolumbiji privoščil kar nekaj kosov potice

Papeževe besede o spravi, ki jih je izrekel v Kolumbiji, so zelo aktualne tudi za razmere v Sloveniji. O tem je v pogovoru za naš radio spregovoril tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, slovenski duhovnik dr. Matjaž Roter. Povprašali smo ga tudi o potici, ki sta ga za papeža spekli hči in tašča Marka Vombergarja, fotografa, ki je za katoliški portal Aleteio pokrival papežev obisk.


Narod, ki ima otroke, ima upanje

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci strnil vtise s svojega 20. mednarodnega potovanja. V zvezi s 50-letno vojno med gverilci in vlado je dejal, da je hudič v Kolumbiji ustvaril delitve, a ni zmagal. Kolumbijce je označil za narod, ki je kljub velikemu trpljenju vesel. In ima otroke, kar mu daje upanje za prihodnost.


»Nisem videl stekla in bum«

Papež Frančišek je po koncu 20. mednarodnega potovanja, ki ga je vodilo v Kolumbijo, tudi tokrat imel tiskovno konferenco na letalu. Odgovarjal je na vrsto vprašanj o aktualnih temah – od evropske in ameriške migrantske politike, groženj Severne Koreje, razmerah v Venezueli in podnebnih spremembah do udarca, ki ga je utrpel v glavo.


Papež v Cartageni: Za spravo niso dovolj dogovori med politiki, potrebno je spravno srečanje

Papež Frančišek je končal petdnevni obisk Kolumbije. Zadnji včerajšnji dogodek je bila sveta maša v Cartageni, pri kateri je Kolumbijce pozval, naj naredijo prvi korak k miru. Pri opoldanski molitvi je molil tudi za mirno rešitev krize v sosednji Venezueli.


Papež blagoslovil temeljni kamen doma za brezdomce

Papež Frančišek je zadnji dan svojega obiska Kolumbije odpotoval v mesto Cartagena, kjer je najprej blagoslovil temeljne kamne za domove društva Talita Kum, ki bodo sprejeli brezdomce.


Papež med sirotami in otroki, žrtvami nasilja

Med sobotnim obiskom Medellina se je papež Frančišek odpravil tudi v Dom sv. Jožefa, kjer živijo sirote in otroci, ki izhajajo iz problematičnih družinskih razmer. Zatrdil jim je, da je bil tudi Jezus kot otrok žrtev sovraštva in preganjanj.


Papež v nagovoru posvečenim obsodil mamilarske najete morilce, ki uničujejo življenja mladih

Zadnji papežev dogodek v Medellinu je bilo srečanje s približno 12 tisoč duhovniki, redovniki, redovnicami, bogoslovci in njihovimi družinami. Sveti oče je spregovoril o bistvu poklicanosti, hkrati pa izpostavil mlade in mamila, ki uničujejo njihova življenja.


Papež pri maši v Medellinu: Slediti Jezusu ne pomeni togo izpolnjevati pravila

Papež Frančišek, ki se mudi na petdnevnem obisku Kolumbije, je danes daroval sveto mašo v drugem največjem kolumbijskem mestu Medellin, nekoč razvpitem zaradi preprodajalcev drog. Maše na tamkajšnjem letališču se je udeležilo milijon in pol ljudi. Zbranim je dejal, da hoditi za Jezusom ne pomeni izpolnjevati določena pravila, ampak predvsem osredotočiti se na bistveno in se prenoviti.


Kolumbija, pusti se spraviti

Papež Frančišek je včerajšnji dan v Kolumbiji preživel v mestu Villavicencio, območju, ki ga je najbolj prizadela vojna med vlado in gverilci. Tam je daroval sveto mašo, nato pa vodil najbolj pričakovani dogodek potovanja – molitev za narodno spravo. V nagovoru je med drugim dejal, da si družinski člani zaslužijo vedeti, kaj se je zgodilo pogrešanim sorodnikom, saj sta resnica in sprava neločljivo povezani. Prav tako je treba priznati, kaj se je zgodilo mladoletnikom, ki so jih rekrutirali gverilci in paravojaške skupine, ter priznati bolečino žensk, žrtev nasilja in zlorab.


Papež ob srečanju z ljudmi s posebnimi potrebami: Vsi smo šibki in ranljivi

Papež Frančišek je sinoči pred apostolsko nunciaturo v Bogoti v Kolumbiji med drugim pozdravil ljudi s posebnimi potrebami. V kratkem pogovoru z njimi je spomnil, da smo vsi šibki in ranljivi. Kot je dodal, je treba šibkost in ranljivost spoštovati in tudi zdraviti v največji možni meri, da bosta dajali sadove.


Papež v Villavicenciu: En dober človek je dovolj za to, da obstaja upanje

Papež Frančišek je praznik Marijinega rojstva obhajal v Kolumbiji, kjer se mudi na svojem 20. mednarodnem apostolskem potovanju. Sveto mašo je daroval v mestu Villavicencio, v začetku je med blažene prištel katoliška duhovnika, ki sta bila ubita med vojno v tej latinskoameriški državi. Kot je znano, je Kolumbija zaradi spopadov med vladnimi silami in gverilskimi uporniki trpela vrsto let. Tudi zato so bile besede svetega očeta v pridigi namenjene pomenu sprave.


Srečanje papeža z venezuelskimi škofi. Cerkev v Latinski Ameriki: Večjo vlogo ženskam.

Papež se je včeraj v Kolumbiji za 10 minut srečal tudi s petimi venezuelskimi škofi, ki so ga seznanili s političnimi razmerami, odkar deluje sporna ustavodajna skupščina. Kardinal Jorge Urosa Savino iz Caracasa je po srečanju za spletni portal Crux povedal, da je papeževa vloga pomembna, a da so Venezuelci poklicani sami rešiti svojo politično in gospodarsko krizo. S tem je povedal, da se morajo protesti proti Maduri nadaljevati. Kot je še dejal, jih je papež spodbudil, naj ne izgubijo upanja.