Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 12:06

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež v Loppianu: Kultura srečanja in civilizacija povezanosti

Za Loppiano, eno od 28-ih mestec Gibanja fokolarov, je bil 10. maj posebej prazničen dan. Obiskal jih je namreč papež Frančišek. Najprej je počastil Marijo v cerkvi Božje Matere in nato odgovarjal na vprašanja zbranih pred cerkvijo. Evangelij je vedno nov, je poudaril papež, zato je treba vedno iti naprej in biti odprti novim potem, ki jih predlaga Sveti Duh. To pa lahko odkrivamo v občestvu, je zatrdil.


Papež: Prava ljubezen ni romantika, ampak skrb za druge!

Papeža Frančiška so včeraj popoldne sprejeli verniki rimske župnije Presvetega zakramenta. Na srečanju s starši in veroučenci je znova izpostavil vlogo starih staršev, ki jih svet pogosto zavrže. Starše pa je sveti oče spodbudil, naj se igrajo s svojimi otroki, tudi če je zaradi pomanjkanja časa včasih to težko. To je namreč žrtev, ki jo moramo sprejeti, da bi naši otroci rasli močni in zdravi, je zatrdil.


Papež: Molitev ni doza pomirjeval, ampak je dejanje ljubezni!

Navdušena množica je papeža Frančiška danes sprejela na trgu pred cerkvijo sv. P. Pija v San Giovanni Rotondu, kjer je sveti oče daroval mašo. V nagovoru je izpostavil tri poudarke in sicer: molitev, majhnost in modrost.


Papež bo jeseni obiskal Baltske države

Papež Frančišek se bo od 22 do 25. Septembra odpravil v Litvo, Latvijo in Estonijo. Točen program obiska bo objavljen kasneje. Gre za prvi papežev obisk v baltskih državah v zadnjih 25 letih. Frančišek bo Litvo, Latvijo in Estonijo obiskal kot drugi Petrov naslednik, in sicer natančno 25 let za Janezom Pavlom II., ki so ga v omenjenih državah navdušeno sprejeli septembra 1993.


Papež marca k p. Piju; komu bo na veliki četrtek umival noge, še ni znano

Papež Frančišek se je s sodelavci včeraj dopoldne vrnil s postnim duhovnih vaj. Marca pa se že začnejo tradicionalne bogoslužne slovesnosti, ki jih papež vsako leto obhaja pred in med velikonočnimi prazniki. Med najpomembnejšimi so križev pot v Koloseju na veliki petek, velikonočna vigilija v baziliki sv. Petra ter maša in blagoslov »mestu in svetu« na velikonočno nedeljo, 1. aprila.


S. Andreja Godnič: Papež Frančišek je moj papež

V Peruju še vedno odmeva papežev nedavni obisk. Med tistimi, ki so ga sprejeli, je bila tudi slovenska misijonarka, uršulinka s. Andreja Godnič. Za naš radio je povedala, da si ljudje nenehno pripovedujejo, kaj jim je papež rekel, koga je pozdravil, poljubil. Sama pa je papeža doživela predvsem kot veliko veselje in hkrati olajšanje.


Papež maja v Loppiano in Nomadelfijo

S Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da bo papež Frančišek 10. maja obiskal Nomadelfio in Loppiano. V Nomadelfiji bo obiskal skupnost, ki jo je ustanovil don Zeno Saltini. V Loppianu blizu Firenc pa je na programu obisk mednarodnega mesteca Gibanja Fokolarov.


Papež pri avdienci o svojem potovanju v Čile in Peru

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco izpostavil bistvene poudarke svojega potovanja v Čile in Peru. Že pred avdienco pa se je srečal z majhno skupino preganjane iraške manjšine Jazidov, ki živijo v Nemčiji. Ob sklepu avdience pa je znova pozval k prizadevanjem za mir v Kongu in prenehanju vseh oblik nasilja.


Papež na letalu tudi o tem, zakaj je poročil stevarda in stevardeso

Papež Frančišek se je včeraj vrnil iz enotedenskega apostolskega potovanja iz Čila in Peruja. Po pristanku se je v molitvi za vse milosti svojega obiska zahvalil v baziliki Marije Velike v Rimu. Na tradicionalni novinarski konferenci na letalu pa se je opravičil žrtvam zlorab, če jih je prizadelo, ko je v primeru čilskega škofa Juana Barrosa uporabil neprimerne besede. Pojasnil pa je tudi, zakaj je na letalu poročil stevarda in stevardeso.


Papež Perujcem: Ne bojte se biti svetniki 21. stoletja!

V mojem srcu ste pustili neizbrisen pečat, je papež Frančišek dejal Perujcem pred odhodom. Pri sveti maši, na letališču, ki se je je udeležilo več kot 300 tisoč ljudi in je bila sklepno dejanje njegovega obiska te Južno Ameriške države, pa je sveti oče mlade in ostarele povabil, naj nezaupanje in beg zamenjajo s srečanjem in solidarnostjo. Protistrup globalizaciji brezbrižnosti je po njegovih besedah živeti ljubezen do Boga in do bližnjega.


Papež: Dragi škofje, naučiti se moramo digitalnega jezika.

Papež se je danes na nadškofiji v Limi srečal s perujskimi škofi. Na podlagi zgleda sv. Turibija iz Mongroveja, ki je bil nadškof v Limi na prehodu iz 16. v 17. stoletje, je spregovoril o identiteti današnjega škofa. Ta dviga glas proti socialnim nepravičnostim, spodbuja edinost Cerkve, govori aktualni jezik mladih. In ne ostaja za pisalno mizo.


Klavzura ne oža srca, razširja ga za bolečino sveta

Papež Frančišek je nedeljo v Peruju začel z molitvijo s približno 500 klavzurnimi redovnicami, ki so se zbrale v svetišču Gospodovih čudežev v Limi.


Papež v Peruju opozoril na nasilne smrti žensk

Zadnji papežev dogodek v obalnem mestu Trujillo je bila marijanska pobožnost na enem izmed mestnih trgov. Papež je v nagovoru znova povabil k boju proti nasilju nad ženskami in pri tem prvič opozoril tudi na nasilne smrti žensk.


VIDEO: Papež: Dobro je vedeti, da nismo Mesija

Papež se je včeraj v krajevnem semenišču v Trujillu v Peruju srečal z duhovniki in posvečenimi osebami. Spregovoril je o bistvu njihovega lika, ki ni osredotočen na samega sebe, svoje sposobnosti, zmožnosti ali vodenje, ampak kaže pot k Bogu.


VIDEO: Papež žrtvam El Nina: Bog nam sredi bolečin ponuja svojo roko

Papež Frančišek je današnji dan v Peruju preživljal v obalnem mestu Trujillo na severu države, ki so ga lani spomladi prizadele poplave in plazovi zaradi vremenskega pojava El Ninjo. Mesto je bilo več dni pod vodo. Umrlo je 145 ljudi. Po papeževih besedah je takšne situacije možno prebroditi le z Jezusom. Zato je pri maši na tamkajšnji obali prebivalce povabil, naj svoja življenja napolnijo z Evangelijem.


Papež perujskim oblastem: Proti korupciji se moramo vsi boriti

Druženju z amazonskimi staroselci je v Limi sledilo srečanje s perujskimi političnimi oblastmi in predstavniki civilne družbe. Na dvorišču pred vladno palačo je sveti oče še pod vtisom Amazonije pozval k podpori celostne ekologije in k skupnemu boju proti korupciji.


Papež: Ne moremo ’normalizirati’ nasilja nad ženskami

Papež se je po srečanju z avtohtonimi prebivalci v Puerto Maldonadu srečal tudi z drugimi prebivalci perujske Amazonije. Znova je obsodil izkoriščanje zemlje in nasilje nad ženskami ter nebrzdano potrošništvo.


Papež v Amazoniji za zaščito življenja, okolja in kultur

Papež je v Peru prispel v četrtek zvečer, prva uradna srečanja pa je imel v petek. A za razliko od drugih dosedanjih njegovih obiskov prvi nagovor ni bil namenjen predstavnikom oblastem, ampak se je najprej srečal z avtohtonimi prebivalci Amazonije. Sredi džungle v kraju Puerto Maldonado je pozval k zaščiti življenja, okolja in kultur.


Zbirno: Papež v Čilu

Papežev obisk v Čilu je potekal v znamenju opravičila za spolne zlorabe s strani duhovnikov in srečanju z avtohtonimi prebivalci Mapuči. Frančišek pa je tudi na tem potovanju presenetil z nekaterimi dejanji, ki polnijo medije po svetu.


VIDEO: Papež ustavil papamobil in tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla

Papež je včeraj v Čilu poleg svojih nagovorov poskrbel še za dve drugi novici, ki sta obkrožili svet. Na letalu je poročil stevarda in stevardeso, na poti v Iquique pa je stopil iz avtomobila in ves čas nudenja prve pomoči tolažil policistko, ki jo je konj vrgel iz sedla.


Papež z dvema sorodnikoma žrtev Pinochetove diktature

Papež Frančišek je včeraj končal obisk v Čilu. Zadnji dan se je mudil na severu države, v kraju Iquique, kjer je pri maši pozval k sprejemanju migrantov. Nato pa se je v neki cerkvi srečal z desetimi bolniki in dvema sorodnikoma žrtev Pinochetove diktature.


Ni veselja, če imamo zaprta vrata

Papež Frančišek bo čez dobri dve uri sklenil obisk v Čilu in odpotoval v Peru, kjer bodo v ospredju ravno tako pravice staroselcev. Sicer pa se je danes mudil v kraju Iquique (izg. Ikike) na severu Čila, kjer je daroval sveto mašo. Gre za območje, kjer so dom našli številni priseljenci. Papež je ob tem Čilence pozval, naj povzdignejo glas ob nepravičnostih in izkoriščanju migrantov ter jim ponudijo pomoč.