Ljubljana, sreda, 16. avgust 2017, 19:16

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Kolumbija v pričakovanju papeža Frančiška

Kolumbija je v pričakovanju obiska papeža Frančiška, ki se bo tam mudil med 6. in 11. septembrom. Dežela, v kateri se je z lanskim mirovnim sporazumom končala več kot 50-letna državljanska vojna, si prizadeva za obnovo, ki pa ni lahka. Po tolikšnem nasilju je namreč pot miru še dolga.


Izbran kraj srečanja papeža z mladimi na SDM 2019

Panamski nadškof José Domingo Ulloa Mendieta je sporočil, da bo avenija vzdolž zaliva ob Oceanu imenovana »Cinta Costera Uno« osrednje prizorišče srečanj na Svetovnem dnevu mladih januarja 2019 v Panami. Prizorišče, ki je primerno tudi zaradi zagotovitve varnosti svetega očeta, bo lahko sprejelo preko 375.000 mladih. Organizatorji pa bodo po papeževem naročilu upoštevali kriterija varovanja okolja ter zmernosti.


Papeževo poletje; imenovan tajnik kongregacije za nauk vere

Papež Frančišek počitniški mesec julij, med katerim nima posebnih in sploh avdienc, preživlja v Vatikanu. V nasprotju s trditvami nekaterih novinarjev, ki pravijo, da je zaskrbljen in oblegan z notranjimi nasprotniki, pa sveti oče ohranja dobro voljo. Že nekaj dni na vratih njegovega stanovanja visi plakat z napisom: Prepovedano jamranje.


Papež v torek na grobova dveh revolucionarnih duhovnikov

Papež Frančišek bo v torek obiskal grobova dveh italijanskih duhovnikov, ki sta s svojim preroškim delovanjem pretresla življenje Cerkve po drugi svetovni vojni. Severnoitalijanska duhovnika Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija s sedanjim papežem povezuje predvsem bližina revnim, dialog z oddaljenimi, pogled na Cerkev kot poljsko bolnišnico, zavzemanje za mir in pravice najšibkejših.


Kaj nam sporoča Marija?

Počasi se izteka mesec maj, Marijin mesec. Tokrat ga niso zaznamovale le nam Slovencem tako ljube šmarnice, ampak je bilo o Mariji moč slišati skoraj na vsakem koraku: letos obhajamo 300-letnico kronanja podobe Svetogorske Matere Božje, vesoljna Cerkev praznuje 100. obletnico prikazovanj v Fatimi, zaradi česar je to veliko romarsko središče obiskal tudi papež Frančišek in za svetnika razglasil mala vidca; na povabilo rektorja španskega Marijinega svetišča Torreciudad je kopija milostne podobe Marije Pomagaj poromala v Španijo. Posebnost omenjenega svetišča je kapela Marijinega češčenja, v kateri je shranjenih preko 300 replik različnih upodobitev Marije s celega sveta.


Papež pri maši: Ne smemo ostati zaprti v naši varnosti

Papež Frančišek zaključuje svoj obisk Genove. Potem ko se je srečal z delavci, posvečenimi, mladimi, ubogimi in begunci ter obiskal otroško bolnišnico, je dan okronala sveta maša na prostem. Papež je zbrane povabil k oznanjevanju evangelija.


Papež v pediatrični bolnišnici: Kdor bolnim služi z ljubeznijo, služi Jezusu

Popoldne je papež najprej obiskal otroško bolnišnico. Zatrdil je, da je trpljenje otrok najtežje sprejeti. Zato je želel biti blizu tem otrokom in njihovim domačim.


Papež mladim: Ne bodite turisti življenja!

Tretji papežev postanek v Genovi je bil v osrednjem Marijinem svetišču v Liguriji, kjer se je srečal z mladimi, predvsem tistimi, ki so se vključili v misijonski projekt oznanjevanja evangelija svojim sovrstnikom v različnih življenjskih okoljih. V svetišču in pred njim se je zbralo 3 tisoč mladih.


Papež v Genovi: Lažje je živeti z mačko ali psom, kot z otrokom

Drug dogodek papeževega obiska v Genovi je bilo srečanje z duhovniki, redovniki, redovnicami in bogoslovci. Papež je na začetku zbrane povabil k molitvi za včeraj ubite kopte, ki so bili umorjeni zato, ker niso hoteli zanikati svoje vere. Ne pozabimo, da je krščanskih mučencev danes več kot v prvih časih krščanstva, je poudaril sveti oče. Zbranim pa je v uri in pol spregovoril o pomenu njihovega poslanstva.


Papež v Genovi posvaril pred špekulanti v svetu dela. Ne ’plača za vse’, ampak ’delo za vse’!

Papež Frančišek se danes mudi v Genovi, pristaniškem mestu, od koder so kot migranti leta 1929 z ladjo odpotovali tudi njegova dedek in babica in njegov oče, ki je imel takrat 21 let. Zato je bil papež že na prvem srečanju s 3500 delavci in delodajalci zelo ganjen, Genovčanom pa se je zahvalil za sprejem.


Papež obiskal rimsko župnijo

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal rimsko župnijo sv. Damianija. Najprej se je srečal z veroučenci in odgovoril na nekaj njihovih vprašanj, potem je obiskal bolnike, neokatehumensko skupnost in uboge, ki jim pomaga tamkajšnja Karitas. Spovedal je še nekaj ljudi in ob sklepu obiska daroval sveto mašo.


Papež v soboto v Genovo, 20. junija na grobova dveh družbeno dejavnih duhovnikov

Papež Frančišek ima v tem in naslednjem mesecu na programu dve potovanji po Italiji. Prihodnjo soboto bo obiskal Genovo, 20. junija pa bo povsem zasebno poromal na grobova italijanskih duhovnikov Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija, ki sta znana po svojih mirovnih in družbenih prizadevanjih.


Biografija: Frančišek in Jacinta Marto

Jacinta in Frančišek Marto bosta z današnjo kanonizacijo postala najmlajša svetnika - nemučenca v zgodovini Cerkve. Frančišek je umrl leta 1919 pri 10-ih letih starosti, Jacinta pa leto pozneje v starosti devetih let. Njuni posmrtni ostanki so v fatimski baziliki. Že ob beatifikaciji so posebej poudarili, da nista vredna časti oltarja zato, ker sta bila deležna posebnih prikazovanj, ampak zato, ker sta po njihovih navodilih živela. Godujeta 20. februarja, na Jacintin smrtni dan.


Kardinal Parolin: Sporočilo Fatime je osrednje sporočilo krščanstva

„Sporočilo Fatime je osrednje sporočilo krščanstva, ki je oznanilo, da je Jezus vstal in je Gospod zgodovine,“ je dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki svetega očeta spremlja v Fatimi. Parolin je sinoči po uvodu papeža Frančiška v večerno molitev rožnega venca v Fatimi na tamkajšnjem trgu daroval sveto mašo.


VIDEO: Papež Frančišek kot romar prispel v Fatimo: S Kristusom in Marijo ostajamo v Bogu

Papež Frančišek je prispel na dvodnevni obisk na Portugalsko, kjer bo v Fatimi za svetnika razglasil pastirčka Frančiška in Jacinto, ki se jima je 13. maja 1917, torej pred natanko sto leti še skupaj z Lucijo prvič prikazala Marija.


Molitev papeža Frančiška pred fatimsko Marijo

Papež Frančišek je v kapelici prikazovanj v Fatimi skupaj z verniki, ki so odpevali, zmolil posebno molitev Kraljici, blaženi fatimski Devici.


Papež odhaja v Fatimo

Papež Frančišek po popoldne odpotoval na svoj obisk Fatime, na Portugalsko pa bo prispel malo po 17. uri. Nocoj je predviden blagoslov sveč in molitev rožnega venca, jutri dopoldne pa bo med slovesno sveto mašo na ploščadi pred baziliko za svetnika razglasil pastirčka Frančiška in Jacinto. V video sporočilu pred odhodom je sveti oče zatrdil, da bo ves svet, brez izjeme, zaupal Mariji.


VIDEO: »Mariji bom zaupal ves svet, brez izjeme«

Papež Frančišek jutri odhaja na romanje v Fatimo. Kot je včeraj dejal pri splošni avdienci, bo Mariji v priprošnjo zaupal usodo človeštva, v video sporočilu Portugalcem pa je dejal, da bo ves svet, brez izjeme, izročil Devici. Slovesnosti v Fatimi, kjer bo papež v soboto za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto Marto, naj bi se po ocenah udeležilo več kot milijon ljudi.


Papež bo v Fatimi za svetnika razglasil Frančiška in Jacinto

Papež Frančišek bo ob 100 letnici Fatime obiskal to romarsko središče in za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto. Na Portugalskem se bo mudil v petek in soboto.


Bo papež res julija obiskal Sicilijo?

Italijanski mediji ugibajo o papeževem morebitnem obisku Sicilije julija letos. Kot je pred kratkim poročal italijanski spletni portal Faro di Roma, naj bi sveti oče v mestu Agrigent obiskal posameznike in ustanove, ki si prizadevajo za sprejem beguncev, ter jim izrazil svojo podporo in bližino. Novica sicer s cerkvene strani še ni bila potrjena, poroča Družina.


Kje se Trump in papež razhajata?

Iz Vatikana so sporočili, da se bosta papež Frančišek in ameriški predsednik Donald Trump srečala v sredo, 24. maja. Takrat se bo namreč Trump odpravil na svojo prvo mednarodno turnejo, v okviru katere se bo udeležil tudi zasedanja G7, obiskal pa bo še Izrael in Saudsko Arabijo.


P. Khalil: Srečanje v Kairu predstavlja nov začetek dialoga med kristjani in muslimani

V medijih še vedno odmeva papežev obisk Egipta. Po besedah egiptovskega profesorja na Papeškem Vzhodnem inštitutu jezuita p. Samirja Khalila je bilo potovanje zelo uspešno, saj je povezalo in opogumilo kristjane in muslimane v gradnji miru in v boju proti nasilju. Muslimanski profesor Mohammad Sammak, ki se je kot edini musliman udeležil dveh sinod, pa je bilo srečanje v Kairu temeljnega pomena za nek nov začetek.