Ljubljana, petek, 26. maj 2017, 03:56

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež obiskal rimsko župnijo

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal rimsko župnijo sv. Damianija. Najprej se je srečal z veroučenci in odgovoril na nekaj njihovih vprašanj, potem je obiskal bolnike, neokatehumensko skupnost in uboge, ki jim pomaga tamkajšnja Karitas. Spovedal je še nekaj ljudi in ob sklepu obiska daroval sveto mašo.


Papež v soboto v Genovo, 20. junija na grobova dveh družbeno dejavnih duhovnikov

Papež Frančišek ima v tem in naslednjem mesecu na programu dve potovanji po Italiji. Prihodnjo soboto bo obiskal Genovo, 20. junija pa bo povsem zasebno poromal na grobova italijanskih duhovnikov Prima Mazzolarija in Lorenza Milanija, ki sta znana po svojih mirovnih in družbenih prizadevanjih.


Biografija: Frančišek in Jacinta Marto

Jacinta in Frančišek Marto bosta z današnjo kanonizacijo postala najmlajša svetnika - nemučenca v zgodovini Cerkve. Frančišek je umrl leta 1919 pri 10-ih letih starosti, Jacinta pa leto pozneje v starosti devetih let. Njuni posmrtni ostanki so v fatimski baziliki. Že ob beatifikaciji so posebej poudarili, da nista vredna časti oltarja zato, ker sta bila deležna posebnih prikazovanj, ampak zato, ker sta po njihovih navodilih živela. Godujeta 20. februarja, na Jacintin smrtni dan.


Kardinal Parolin: Sporočilo Fatime je osrednje sporočilo krščanstva

„Sporočilo Fatime je osrednje sporočilo krščanstva, ki je oznanilo, da je Jezus vstal in je Gospod zgodovine,“ je dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki svetega očeta spremlja v Fatimi. Parolin je sinoči po uvodu papeža Frančiška v večerno molitev rožnega venca v Fatimi na tamkajšnjem trgu daroval sveto mašo.


VIDEO: Papež Frančišek kot romar prispel v Fatimo: S Kristusom in Marijo ostajamo v Bogu

Papež Frančišek je prispel na dvodnevni obisk na Portugalsko, kjer bo v Fatimi za svetnika razglasil pastirčka Frančiška in Jacinto, ki se jima je 13. maja 1917, torej pred natanko sto leti še skupaj z Lucijo prvič prikazala Marija.


Molitev papeža Frančiška pred fatimsko Marijo

Papež Frančišek je v kapelici prikazovanj v Fatimi skupaj z verniki, ki so odpevali, zmolil posebno molitev Kraljici, blaženi fatimski Devici.


Papež odhaja v Fatimo

Papež Frančišek po popoldne odpotoval na svoj obisk Fatime, na Portugalsko pa bo prispel malo po 17. uri. Nocoj je predviden blagoslov sveč in molitev rožnega venca, jutri dopoldne pa bo med slovesno sveto mašo na ploščadi pred baziliko za svetnika razglasil pastirčka Frančiška in Jacinto. V video sporočilu pred odhodom je sveti oče zatrdil, da bo ves svet, brez izjeme, zaupal Mariji.


VIDEO: »Mariji bom zaupal ves svet, brez izjeme«

Papež Frančišek jutri odhaja na romanje v Fatimo. Kot je včeraj dejal pri splošni avdienci, bo Mariji v priprošnjo zaupal usodo človeštva, v video sporočilu Portugalcem pa je dejal, da bo ves svet, brez izjeme, izročil Devici. Slovesnosti v Fatimi, kjer bo papež v soboto za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto Marto, naj bi se po ocenah udeležilo več kot milijon ljudi.


Papež bo v Fatimi za svetnika razglasil Frančiška in Jacinto

Papež Frančišek bo ob 100 letnici Fatime obiskal to romarsko središče in za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto. Na Portugalskem se bo mudil v petek in soboto.


Bo papež res julija obiskal Sicilijo?

Italijanski mediji ugibajo o papeževem morebitnem obisku Sicilije julija letos. Kot je pred kratkim poročal italijanski spletni portal Faro di Roma, naj bi sveti oče v mestu Agrigent obiskal posameznike in ustanove, ki si prizadevajo za sprejem beguncev, ter jim izrazil svojo podporo in bližino. Novica sicer s cerkvene strani še ni bila potrjena, poroča Družina.


Kje se Trump in papež razhajata?

Iz Vatikana so sporočili, da se bosta papež Frančišek in ameriški predsednik Donald Trump srečala v sredo, 24. maja. Takrat se bo namreč Trump odpravil na svojo prvo mednarodno turnejo, v okviru katere se bo udeležil tudi zasedanja G7, obiskal pa bo še Izrael in Saudsko Arabijo.


P. Khalil: Srečanje v Kairu predstavlja nov začetek dialoga med kristjani in muslimani

V medijih še vedno odmeva papežev obisk Egipta. Po besedah egiptovskega profesorja na Papeškem Vzhodnem inštitutu jezuita p. Samirja Khalila je bilo potovanje zelo uspešno, saj je povezalo in opogumilo kristjane in muslimane v gradnji miru in v boju proti nasilju. Muslimanski profesor Mohammad Sammak, ki se je kot edini musliman udeležil dveh sinod, pa je bilo srečanje v Kairu temeljnega pomena za nek nov začetek.


Kip fatimske Marije bo letos obiskoval slovenske družine

Ob 100 letnici fatimskih dogodkov, ki se jih bomo spomnili 13. maja, ko bo papež Frančišek med svojim obiskom v Fatimi za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto, Združenje posvečenih Jezusovemu in Marijinemu srcu pripravlja romanje Marijinih kapelic po slovenskih družinah. Kapelice z Marijinimi kipi za dekanije ljubljanske nadškofije ter koprske, celjske in novomeške škofije bo nocoj pri sveti maši na Rakovniku v Ljubljani blagoslovil nadškof Stanislav Zore.


Papež: Danes bi obsežnejša vojna uničila dobršen del človeštva

Papež Frančišek je, kot običajno ob mednarodnih potovanjih, na povratnem letu iz Egipta odgovarjal na vprašanja novinarjev. Mediji povzemajo predvsem odgovor o populizmu v Evropi in Severni Koreji. Danes bi obsežnejša vojna uničila "dobršen del človeštva". Po njegovih besedah je potrebna diplomatska rešitev in posredovanje Združenih narodov, ki imajo dolžnost, da prevzamejo vodilno vlogo, ki je postala razvodenela. Dejal je tudi, da je pripravljen sprejeti ameriškega predsednika Donalda Trumpa, vendar pa prošnje še ni prejel.


Papež egiptovskim duhovnikom: Bodite sejalci upanja in dialoga

Papež Frančišek je sklenil obisk v Egiptu. Današnji dan je začel z mašo na vojaškem stadionu v Kairu, kjer je poudaril, da je edini ekstremizem, ki je dovoljen vernikom, dejavna ljubezen. Popoldne je v koptsko-katoliškem višjem semenišču na obrobju Kaira nagovoril še duhovnike in posvečene osebe. Spodbudil jih je, naj se ne bojijo bremena težkih okoliščin in naj se ne vdajo skušnjavam, s katerimi se soočajo vsak dan. Podrobneje jih je opisal sedem. A papeževi nasveti ne veljajo samo duhovnikom, ampak vsem nam.


VIDEO: Papež pri maši: Edini ekstremizem, ki je dovoljen vernikom, je ljubezen!

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Egiptu začel s sveto mašo na vojaškem stadionu v Kairu. Slovesnosti so se udeležili katoličani različnih obredov, pravoslavni kopti, pa tudi muslimani, skupaj približno 15 tisoč ljudi. Sveti oče je v nagovoru poudaril, da je edini ekstremizem, ki je dovoljen vernikom, dejavna ljubezen. Kakršen koli drugačen ekstremizem ne prihaja od Boga.


Frančišek Tavadrosu: Povezuje nas ekumenizem krvi!

Zadnje današnje srečanje papeža Frančiška v Egiptu je potekalo na koptskem pravoslavnem patriarhatu. Sveti oče je patriarhu Tavadrosu potrdil zavzemanje za skupno pot, ki jo podpira ekumenizem krvi številnih mučencev. Zato sta se ob sklepu srečanja odpravila v bližnjo cerkev sv. Petra, kjer je 11. decembra lani v samomorilskem napadu Islamske države umrlo 29 ljudi. Kraj je pod imenom 'zid mučencev' postal cilj romanja mnogih. Skupaj z voditelji drugih krščanskih cerkva sta zmolila ekumensko molitev, položila venec rož in prižgala svečo.


Papež egiptovskim oblastem: Razgraditi morilske ideje in ekstremistične ideologije

Papež Frančišek je po »Mednarodni konferenci o miru« nagovoril politične oblasti in egiptovsko civilno družbo. Po njegovih besedah ima Egipt zaradi svoje zgodovine in geografske lege posebno vlogo na Bližnjem vzhodu in med državami, ki iščejo rešitve za akutne in kompleksne probleme, s katerimi se je treba soočiti takoj, da ne bi prišlo še do hujšega slepega in nečloveškega nasilja. Tega povzročajo: sla po oblasti, trgovina z orožjem, socialni problemi in verski ekstremizem, ki zlorablja sveto ime Boga za nezaslišane pokole in nepravičnosti. Egipt ima tako po papeževih besedah posebno nalogo: okrepiti in utrditi mir v regiji, obsoditi in premagati vsako nasilje in terorizem.


Papež v Egiptu: Edina alternativa civilizaciji srečanja je civilizacija spopada

Papež Frančišek se je v Egiptu najprej srečal s predsednikom države Al-Sisijem in nato z velikim imamo univerze Al-azhar Al-Tayyebom. Zatem pa sta se oba odpravila na mednarodno konferenco za mir, kjer sta zbrane tudi nagovorila. Papežev nagovor je bil zgoščen. Zatrdil je, da so verstva poklicala razkrinkati zlo in hkrati graditi mir ter jasno obsoditi nasilje v imenu religije. Obenem pa je izpostavil nujnost vzgoje za mir ter znova ostro obsodil trgovino z orožjem.


VIDEO: Papež v Egiptu za obnovo dialoga z islamom

Papež Frančišek je kot romar miru prispel v Egipt. Njegovo tokratno mednarodno potovanje bo v znamenju dialoga z islamom in bratstva, že sinoči pa je svoje poslanstvo v baziliki Marije Snežne zaupal v priprošnjo Mariji, rešiteljici rimskega ljudstva. Egipt je v zelo težkem obdobju, ranjen zaradi terorističnih napadov na krščansko manjšino, vendar posledice čuti celotno prebivalstvo. Številni so zato mislili, da bo Frančišek odpovedal obisk, a na to ni nikoli pomislil, je dejal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da papež želi biti glasnik miru tam, kjer mir najbolj potrebujejo.


Papež pred potovanjem v Egipt: Svet potrebuje pogumnih delavcev za mir!

Egipt se pripravlja na obisk papeža Frančiška. Včeraj je prebivalcem te dežele papež poslal video sporočilo, ki ga je začel s starodavnim pozdravom: »Al Salamò Alaikum! Mir naj bo z vami!« Zatrdil je, da bo z veselim in hvaležnim srcem prišel na obisk v njihovo drago domovino, zibelko civilizacije, dar Nila, deželo sonca in gostoljubnosti, kjer so živeli očaki in preroki in kjer je Bog, ki je Prizanesljivi in Usmiljeni, Vsemogočni in Edini, dal slišati svoj glas. Egipt je tudi dežela, ki je nudila zatočišče Sveti družini.


Veliko zanimanje medijev za papežev obisk Egipta

Po besedah koptskega katoliškega škofa Emmanuela Bishaya se je v pripravah na papežev obisk v Kairu ustvarilo izjemno ozračje sodelovanja, poroča Družina. Vlada je prižgala zeleno luč in en sam telefonski klic zadošča, pa so odpravljene vse ovire, je povedal škof. Izredno veliko je tudi zanimanje medijev. V papeškem letalu bo iz Rima pripotovalo 70 časnikarjev. Na škofijski urad pa v zadnjih dneh prihaja na stotine prošenj za akreditacije z vsega sveta.