Ljubljana, petek, 22. marec 2019, 10:05

Zbirno o potovanjih papeža Frančiška!

Papež maja v Severno Makedonijo in Bolgarijo

Papež Frančišek se bo v začetku maja odpravil v našo bližino. Obiskal bo namreč Bolgarijo in Severno Makedonijo. Tiskovni urad je objavil program njegovega potovanja.


Papež v nedeljo v eno od rimskih župnij

Sveti oče bo v nedeljo obiskal rimsko župnijo sv. Krispina iz Viterba. Poleg svete maše so na programu srečanja z otroki in mladimi ter družinami otrok, ki so nedavno prejeli sveti krst.


Papež bo s sveto mašo odprl srečanje o pomoči migrantom

V.d. direktorja tiskovnega urada Svetega sedeža Alessando Gisotti je povedal, da bo papež Frančišek v petek popoldne s sveto mašo odprl srečanje z naslovom Osvobojeni strahu. Na njem bodo sodelovali Tisti, ki sprejemajo migrante in jim nudijo pomoč, med soorganizatorji pa je tudi italijanska Karitas.


Tudi evropski islamski voditelji podprli izjavo iz Abu Dhabija

Teden dni po podpisu zgodovinske izjave med papežem Frančiškom in velikim imamom univerze Al Azhar iz Egipta Al Tayyebom, se množijo odzivi nanjo. V polnosti jo je podprla koordinacija evropskih islamskih voditeljev. Po besedah poznavalca islama dr. Blaža Jezerška pa je prišel čas, ko se bomo verniki morali opredeliti, ali se z njo strinjamo ali ne.


Potovanje v Združene arabske emirate nova stran v zgodovini dialoga med krščanstvom in islamom

Potovanje v Združene arabske emirate je zapisalo novo stran v zgodovini dialoga med krščanstvom in islamom, je pri današnji splošni avdienci zatrdil papež Frančišek, ki je kot prvi Petrov naslednik v preteklih dneh obiskal arabski polotok. Povedal je, da je med svojim obiskom veliko molil za to, da bi omenjeni dialog odločilno prispeval k miru v svetu.


Papež in Al Tayyeb podpisala temeljni kamen sodelovanja med islamom in krščanstvom

Papež Frančišek je sklenil svoj kratek, a izjemno pomemben obisk Združenih arabskih emiratov. Med včerajšnjo konferenco za mir, na kateri je sodelovalo 700 verskih voditeljev z vsega sveta, sta z velikim imamom najuglednejše sunitske univerze Al Azhar podpisala skupno izjavo, ki ni le temeljni kamen za odnos med krščanstvom in islamom, ampak naj bi imela tudi močan vpliv na mednarodnem področju.


Papež na medverski konferenci ostro proti vojni; imam Al Tayyeb obsodil vsak terorizem

Papež Frančišek je popoldne nagovoril udeležence medverske konference za mir, ki v teh dneh poteka v Združenih arabskih emiratih. Poudaril je pomen vzgoje mladih za mir in dodal, da gresta mir in pravičnost z roko v roki.


Papež obiskal mošejo v Abu Dhabiju

Papež Frančišek se je popoldne najprej srečal s svetom starejših muslimanov. Srečanje je po poročanju tiskovnega urada Svetega sedeža potekalo v toplem in bratskem vzdušju.


Kardinal Parolin: Papež bo jasno pozval k obsodbi fundamentalizma

Papež Frančišek je sinoči prispel v Združene Arabske emirate, kjer ga je danes dopoldne že sprejel tamkajšnji princ šejk Mohammed in Zayed Al Nahyan. Osrednja tema njegovega obiska bo medverski dialog, še posebej dialog z islamom. Po besedah vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina gre za zgodovinsko potovanje, ki bi lahko odprlo novo stran v odnosih med verstvi.


Papežev obisk Arabskega polotoka za prihodnost človeštva

Papež Frančišek bo danes odpotoval v Združene arabske emirate, kamor bo prispel ob 19.00 uri po našem času. Obisk bo imel dva glavna namena: sodelovanje na medverskem srečanju o bratstvu med ljudmi in obisk tamkajšnje cvetoče katoliške skupnosti. Prvi obisk papeža na Arabskem polotoku pošilja močno simbolično sporočilo, da je sobivanje islama in krščanstva mogoče in nujno za prihodnost človeštva.


Reševanje zlorab v Cerkvi je lahko vzor za vso družbo

Papež se je na povratnem letalu iz Paname 50 minut pogovarjal z novinarji. Nekaterih tem smo se lotili že v prejšnjih dneh, tokrat pa povzemamo njegova odgovora o srečanju predstavnikov škofovskih konferenc na temo spolnih zlorab otrok in o migracijah.


Papež: Mladi kristjani so kvas miru za svet!

Papež Frančišek se je pri današnji katehezi ozrl na svoje potovanje v Panamo in Svetovni dan mladih. Izpostavil je vero in navdušenje tamkajšnjega ljudstva ter se spomnil osrednjih srečanj in dogodkov iz svojega štiridnevnega obiska.


Papež: Da doživiš vso tragedijo splava, moraš biti v spovednici

Na poti domov iz Paname je papež Frančišek odgovarjal na vprašanja novinarjev. O februarskem srečanju na temo spolnih zlorab otrok je dejal, da se je treba postaviti na stran tistih, ki so pretrpeli to strašno nasilje. Izrazil pa je tudi svojo zaskrbljenost zaradi stanja v Venezueli in se zavzel za mirno rešitev, brez prelivanja krvi.


VIDEO: Svetovni dan mladih s papežem v eni minuti

Vatican News je zbral najlepše posnetke papeževega 26. mednarodnega potovanja, ki ga je vodilo na Svetovni dan v Panamo.


VIDEO: Papež prostovoljcem SDM: Pomnožiti moramo upanje! Obiskal tudi bolnike z aidsom

V Panami se je včeraj sklenil 34. svetovni dan mladih, na katerem je sodelovalo 700 tisoč mladih z vsega sveta. Naslednje svetovno srečanje mladih bo leta 2022 v Lizboni na Portugalskem. Papež Frančišek je zadnji dan svojega obiska opravil več pomenljivih srečanj, pred tremi urami pa se je vrnil v Rim.


Ne vzporedni Cerkvi, ki bi bila bolj kul

Papež je v četrtek v prvem nagovoru mlade spodbudil k prenavljajoči energiji v Cerkvi, vendar opozoril, da pri tem ne smejo ustvariti nekakšne vzporedne Cerkve, ki bi bila bolj zabavna ali kul, saj jih to ne bo zadovoljilo. Pozval jih je tudi h kulturi srečanja.


Papež k zapornikom in bolnikom z aidsom

Papež Frančišek bo med svojim obiskom Paname poleg običajnih srečanj Svetovnega dneva mladih obiskal tudi z mlade z obrobja družbe. Danes se bo odpravil k mladim zapornikom, med katerimi jih bo nekaj spovedal, v nedeljo pa bo obiskal ustanovo za oskrbo bolnikov z aidsom.


Papež panamskim politikom o poštenosti in transparentnosti

Prvi nagovor papeža Frančiška v Panami, kamor je odpotoval na Svetovni dan mladih, je bil namenjen predstavnikom oblasti. Poudaril je, da mladi od njih pričakujejo poštenosti in transparentnosti ter zatrdil, da je boljši svet, ki ga mladi sanjajo, mogoč.


VIDEO: Papežev prihod v Panamo

Papež Frančišek je s svetovnim dnevom mladih v Panami začel prvi dogodek v letu 2019, ki ga zaradi reševanja spolnih zlorab, reforme rimske kurije in dialoga z islamom mnogi opisujejo kot ključnega za njegov pontifikat. Potem ko so ga sinoči na letališču v Panami pričakali mladi, predstavniki cerkve in države, se bo z njimi srečal tudi danes. Popoldne po našem času bo nagovoril predstavnike oblasti, nato škofe iz Srednje Amerike, malo pred polnočjo po našem času pa bo na plaži ob pacifiškem oceanu namenil prve spodbude udeležencem 34. svetovnega dneva mladih.


Papež se je na letalu ganjen spomnil novinarja Bukalova

Papež Frančišek je malo pred 10. uro dopoldne poletel proti Panami, kamor bo prispel ob 22.30 po našem času. Na letalu je pozdravil novinarje in se ganil, ko se je spomnil nedavno umrlega dopisnika za rusko agencijo Tass Alexeija Bukalova, ki je vedno spremljal papeževa potovanja.


Začel se je Svetovni dan mladih; papež na poti v Panamo

Papež Frančišek je na poti v Panamo, kamor bo prispel ob 22.30 po našem času. Že sinoči pa se je s slovesno sveto mašo, ki se je je udeležilo 75.000 ljudi, začel 34. Svetovni dan mladih.


V Panami praznično vzdušje ob začetku Svetovnega dneva mladih

V večinsko katoliški Panami se bo danes začel Svetovni dan mladih. V prvih dneh se bodo mladi zbirali po škofijah, v torek pa bodo prišli v glavno mesto Panamo, kjer se bodo ob svojih škofih zbirali pri katehezah. Sveti oče bo mednje prišel prihodnji četrtek zvečer.