Alen SalihovićAlen Salihović
Vino in dobra hrana (foto: Pixabay)
Vino in dobra hrana | (foto: Pixabay)

Zgled sv. Martina vabi k veselju in dejavni dobroti

Kmetijstvo | 11.11.2019, 16:06 Robert Božič

Danes goduje sv. Martin, ki je pred 17. stoletji kot vojak jasno pokazal, kaj pomeni dejavna krščanska drža. Njegova velikodušna delitev plašča s prezeblim revežem je postala legenda. Vse njegovo kasnejše življenje redovnika, duhovnika in škofa, pa je njegove sodobnike predvsem z zgledom nagovarjalo k skromnosti do sebe in dobroti do soljudi.

Sveti Martin je bil človek srca, ki vidi, čuti in reagira. Zato ni čudno, da so ga ljudje imeli radi in njegov pristen zgled krščanske dobrote nagovarja še danes. Tudi v naših krajih mu je posvečenih veliko cerkva, na njegov god pa se "iz mošta dela vin", pravi star slovenski pregovor.

Mlada vina letnika 2019 obetajo

Letošnje leto je glede pridelave grozdja in posledično tudi vina spet bilo nekaj posebnega. Tamara Rusjan, svetovalka specialistka za vinarstvo na KGZ Nova Gorica pravi, da se je trgatev zaradi vremena zamaknila, na koncu pa je nagajal tudi dež: "Rdeče sorte morda niso ravno dosegle tiste želene dozorelosti, a vse je zelo odvisno tudi od lege do lege, od hribčka do hribčka in če potegnemo črto bo letnik dober oziroma zelo dober..."

Briška in vipavska vina letošnjega letnika bodo s kislinami malo revnejša, temu so botrovale visoke poletne temperature, visoki sladkorji in lepa aromatika pa bodo prispevali h kakovosti, še dodaja Rusjanova.

Pridelovalci za teran namenijo le najboljše grozdje

Podoben je tudi pogled na Kras, kjer so pridelavo terana na nekaterih območjih žal oklestila tudi neurja. Svetovalka specialistka Majda Brdnik pa pravi: "Vedno se veselimo sv. Martina in tega praznovanja, saj se v tem času že pokaže prav obraz letnika. Rdeča barva kraške zemlje se intenzivno odraža tudi v teranu, gledano v desetletju pa je letošnji letnik povprečen."

Brdnikova še dodaja, da si vsi pridelovalci zelo prizadevajo, da je bilo v teran predelano le najboljše grozdje in tudi letos se obeta kar precej najbolj kakovostnega izbranega terana.

Tudi v vinorodni deželi Posavje je letošnje Martinovo veselo, pravi Ivanka Badovinac, svetovalka specialistka s KGZ Novo Mesto: "Letošnje leto je bilo zelo zahtevno. Hladna in deževna pomlad je naredila svoje, tudi hladen in deževen maj je zaviral razvoj vinske trte, no potem pa je v juniju vegetacija izbruhnila, neenakomerno cvetenje, pa problemi z oidijem, pa s peronosporo. Velik izziv za vinogradnike, saj le pridelava kakovostnega grozdja omogoča kakovostna vina!"

Uživajmo kulturno in s hvaležnostjo!

Tudi Roman Štabuc, svetovalec specialist s KGZ Maribor se strinja, da je bilo letos zelo zahtevno leto za pridelavo, veliko padavin je namreč pospeševalo bolezni, neurja pa so v nekaterih predelih tudi vzela večino pridelka. Zato je letošnje Martinovo tudi klic k solidarnosti med vinogradniki,

Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka na istem zavodu pa dodaja:"Martinovo je star ljudski praznik, je čas hvaležnosti za letino, in ob dobri kapljici se prileže tudi dobra hrana … In absolutno velja kulturno uživanje, ki vodi v dobro počutje in k iskrenemu veselju!

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...