Ljubljana, torek, 10. december 2019, 14:53

Letnar Černič kritičen, da bo o pritožbi v primeru Novič odločal isti senat, ki je Noviča že obsodil

Vrhovno sodišče je zavrnilo predlog, da bi o pritožbi na sodbo, s katero je bil Milko Novič oproščen umora Janka Jamnika, razsojalo katero drugo in ne ljubljansko višje sodišče. Sodniki so ocenili, da napačna odločitev konkretnega senata še ne pomeni okrnitve videza nepristranskosti celotnega sodišča. A to še ni vse. O pritožbi bo odločal isti senat, ki je Noviča enkrat že obsodil. Izredni profesor za pravo človekovih pravic na Fakulteti za državne in evropske študije Jernej Letnar Černič je do poteze sodišča kritičen.


Nadškof Cvikl na Ponikvi sodelavcem Karitas: Srce, ki je polno Boga, je spodobno izžarevati dobro

Današnje romanje prostovoljcev ter sodelavcev Karitas na Slomškovo Ponikvo in koncert Klic dobrote v Celju predstavljata vrh Tedna karitas. Ta vabi k sočutju, dobroti in solidarnosti, letos pod geslom Dobro iz vsakega srca. Na Ponikvi je slovesno sveto mašo daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V pridigi je dejal, da je srce, ki je polno Boga, spodobno izžarevati dobro.


Slovenski škofje na seji tudi o letu mladih

Slovenski škofje so bili včeraj in danes zbrani na plenarni seji. Izrazili so podporo pogajanjem med Slovenijo in Svetim sedežem pri vprašanjih, ki še vedno ostajajo odprta.


Teden Karitas: Dobro iz vsakega srca

S Tednom Karitas bomo obeležili 29-letnico organizirane oblike delovanja Karitas v Sloveniji. Letos nas nagovarja geslo »Dobro iz vsakega srca« in nas vabi najprej k sočutju, dobroti in konkretni solidarnosti z ljudmi v stiski.


Janša za Radio Ognjišče o zadnjem političnem dogajanju: Ta koalicija ne bo zdržala do konca

Se nam obeta nova vlada? Po poročanju časnika Delo se v ozadju neuradno dogajajo pogovori o možnosti nove koalicije štirih. Sestavljali naj bi jo SDS, NSi, SNS in SMC. Predsednik slednje Zdravko Počivalšek je, tako piše Delo potrdil, da se je na to temo sestal s prvakom SDS Janezom Janšo. Ali res potekajo kakšni pogovori, smo vprašali predsednika SDS in NSi Janeza Janšo in Mateja Tonina. Ta sta dogajanje za naš radio komentirala ob robu kongresa Evropske ljudske stranke.


Varuh, SDS in NSi ostro obsodili zadnje napade na sakralne objekte

»Smrt klerofašistom,« je napis, ki se je nedavno pojavil na župnijski cerkvi sv. Marije matere Cerkve. Ni prvič. Ta se je pojavil tudi pred mesecem dni. A to ni edina skrunitev, do katere je prišlo v zadnjih dneh. Na območju Komende so konec tedna neznanci oskrunili dve krščanski znamenji. Sporen napis se je pojavil tudi na pročelju Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Ob tem se je odzval varuh človekovih pravic Peter Svetina in obsodil vsako obliko verske nestrpnosti oziroma sovraštva, saj ne gre za osamljena primera. Ostro so se odzvali tudi v NSi in SDS.


Andrej Omulec: Zlorabe se dogajajo povsod, kjer so otroci

Za nami je evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Večina primerov ostane neprijavljenih, da pride do razkritja, lahko traja več let. Vsak peti otrok v Evropi je žrtev katere od oblik spolnega nasilja. Na to je za naš radio opozoril tudi magister zakonskih in družinskih študijev Andrej Omulec.


Komunistična laž o Orlovem vrhu razkrita

Resnica o Orlovem vrhu na grajskem griču v Ljublajni prihaja znova na dan. Potem, ko so mestne oblasti v Ljubljani leta 1945 sledile ukazu, da se grobove pomorjenih domobrancev zravna z zemljo, so sondiranja v začetku meseca pokazala, da ekshumacije niso opravili do konca. Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč bo zato ureditev vojaškega pokopališča na tem kraju in njegov vpis v register vojnih grobišč uvrstila v program za prihodnje leto.


Koga motijo cerkvena znamenja ob cesti?

Neznanci so v noči na nedeljo v župniji Komenda uničili dve takšni znamenji - razpeli.


Škof Rožman rešil toliko Judov kot pravičnik med narodi Schindler

V dvorani Katoliškega inštituta je ob 60-letnici smrti škofa dr. Gregorija Rožmana potekal spominski zbor. Na njem so zgodovinarji predstavili različne pomembne vidike v življenju škofa Rožmana.


Novejše novice | Starejše novice