Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Milena Štular (foto: ARO)
Milena Štular

Milena Štular: »Če imamo radi, kar delamo, smo srečni.«

| 24.10.2019, 17:50 Nataša Ličen

To se zdi bistveno za srečno in zadovoljno karierno pot Mileni Štular, ki smo jo po srečanju z radijskim kolektivom povabili tudi pred mikrofon, da bi svoja razmišljanja, spoznanja in spodbude prenesla še med poslušalce.

Ujeti čim več pozitivnega, predvsem pa ljudi, ki to živijo in s svojo držo navdušujejo mnoge, je osnovni namen oddaj »Via positiva«.

Življenje se mi je dogajalo

Milena Štular, managerka dolgoletnih izkušenj, tako na domačem kot tujem poslovnem okolju, marketinška strokovnjakinja, aktivna tudi v multinacionalkah ter sploh velikih podjetjih, se v zadnjih letih najbolj posveča v humanitarnem svetu, posebej izstopa projekt Botrstvo. »Želela sem delati v novinarstvu, vendar je v tem poklicu nereden delovni čas, zaradi družine sem si zaželela mirnejšo službo s stalnejšim urnikom, in tako prišla bolj po naključju kot ne v marketing, od tu se je potem razvijala moja pot.«

Poslovno okolje se je močno spremenilo

»Socialistično gospodarstvo, poslovno okolje pred tridesetimi leti in več, primerjati z močno konkurenčnim poslovnim okoljem danes, je nemogoče. Več se danes ukvarjamo z ljudmi, z razvojem kadrov, s talenti, z odnosi v podjetju. Ko sem leta 2000 prestopila v mednarodne vode, postala sem direktorica multinacionalke Unileber v Sloveniji (bili smo manjši team, približno trideset nas je bilo, poslovno smo bili zelo uspešni in še danes se srečujemo, ker smo se imeli fajn, in to se mi zdi pomenljivo ter veliko vredno), sem zaznala kako veliko delajo ne tem v tujini. Šla sem skozi veliko šol, delavnic, z glavnimi cilji: kakovostno teamsko delo, zadovoljstvo pri delu in kako voditi ljudi. To je bilo pomembno in tam sem se veliko naučila.«

Se imeti fajn v službi?

»Seveda se moraš imeti fajn v službi, zjutraj priti z nasmehom, povsem drugače bomo sprejeti. Da ne poudarjam posebej direktorjev, managerjev, vodij, ti so še pomembnejši. Če vodimo in pridemo v službo dobro razpoloženi, se bo to preneslo na vse ostale. Kot vodje smo zgled svojim sodelavcem. Saj veste, domišljija nima meja in ljudje slabo voljo vodij začnejo povezovati s seboj: »Joj, kaj sem storil narobe«, »Bom izgubil službo«, … . Z dobro voljo se vse težave lažje rešujejo. «

Več kot 30 let sem bila vodja

»Zadnjih dvajset let sem se 80 odstotkov svojega časa v službi ukvarjala z ljudmi, z vodenjem, razvojem ljudi, s komunikacijo, povezovanjem, razumevanjem, empatijo, še in še bi lahko naštevala. Če si vodja, ne poznaš, ne znaš in ne veš vsega. En del že, na določenem področju si strokovnjak, ki ga poznaš bolje. Vsak je strokovnjak za nekaj, zaupati je treba ljudem, ki znajo, kot vodja pa imamo ključno nalogo povezovati, razumeti, sodelovati. Ekipno delo je ključno.«

Ljudje smo si različni, različnost spoštujmo

»Moški in ženske različno dojemamo svet, drugače se odzivamo s čustvi in tudi težave prepoznamo precej drugače. Vse to se odraža tudi na delovnem mestu. Ne vidimo enako, z istimi očmi, enakih težav. Zato morajo biti teami različni, v njih ljudje različnih lastnosti in tudi po spolih uravnoteženi. Vodja pa mora znati navdušiti in zmotivirati. Ljudje gledajo proti vodji.«

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...