Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Porušena Sirija (foto: Vatican News)
Porušena Sirija

AVDIO: Se vojna v Siriji na nekoliko nenavaden način le bliža koncu?

Svet | 16.10.2019, 15:23

Turčija ne popušča. Kljub številnim pozivom, naj konča napade na Kurde na severovzhodu Sirije, zavrača prekinitev ognja in mirovna pogajanja. Zahod je že zagrozil s kazenskimi ukrepi, ki bi lahko zelo škodili krhkemu gospodarstvu osmanske države. Ankare to za zdaj ne skrbi.

Turčija želi s svoje južne meje pregnati teroriste. Tako ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije opravičuje Recep Tayyip Erdogan. Kot poroča agencija AsiaNews, opozicija v Turčiji opozarja, da predsednik le nabira politične točke. Njegova priljubljenost je namreč upadla, med drugim zaradi gospodarskih pretresov v državi. Iz preteklih izkušenj je mogoče zaznati vzorec - vojaškim operacijam običajno sledijo predčasne volitve. Tudi zadnje dogajanje bi utegnilo biti uvod v novo odločanje o tem, ali naj Erdogan ohrani svoj položaj.

Kot kaže, so se sirski Kurdi nekoliko ušteli

Da bi preživeli, so se Kurdi na severovzhodu Sirije povezali z režimom Bašarja Al Asada. "Povezali so se na način, ki zanje ni ugoden, torej z izrazitega položaja šibkosti in ne moči. V to povezovanje so bili pravzaprav prisiljeni," je za naš radio pojasnil predavatelj na Fakulteti za management dr. Primož Šterbenc, ki je dober poznavalec Bližnjega vzhoda. Po koncu turških napadov torej sirski Kurdi ne bodo imeli veliko besede. "Sirski režim je tisti, ki ima vse niti v rokah. Kot se zdi, bo edino vprašanje, ali bo sirski režim sirskim Kurdom pripravljen dati vsaj neko stopnjo avtonomije, ki pa ne bo zelo visoka." Kot je dodal dr. Šterbenc, gre za neke vrste kazen sirskim Kurdom za njihovo preračunljivost. "V zadnjih letih so zasedali tudi tista območja v Siriji, ki nikoli niso bila kurdska, ampak so etnično arabska. Očitno so precenjevali svoje karte."

Dogajanje v Siriji ni ušlo izpod nadzora

Kako resen je konflikt? "Ne gre za neko minorno dogajanje, a prav tako ne gre za veliko katastrofo," je ocenil dr. Šterbenc. "Dokaj očitno je, da so se glavni akterji v Siriji tako ali drugače dogovorili oziroma se bodo dogovorili." Čeprav se je najprej zdelo drugače, dogajanje ni ušlo izpod nadzora. Še več. "Na koncu se bo sirska vojna, ki traja že sedem let, na nekoliko perverzen način zaključevala. Zdi se, da bo zdaj sirski režim prišel do nadzora nad območji na vzhodu Sirije in v veliki meri tudi na severovzhodu. Tako bo pridobil tisto, kar mu zdaj manjka, čeprav je očitno zmagal v sirski vojni. To so finančna sredstva. Na vzhodu Sirije se namreč nahajajo viri nafte oziroma zemeljskega plina, na severovzhodu je tudi žitnica," je poudaril dr. Šterbenc.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...