Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

AVDIO: Kompenzacija, zadoščenje in kazanje mišic v Evropskem parlamentu

Svet | 09.10.2019, 00:45

V Evropski komisiji so že od njenih začetkov sedeli različni ljudje z različnimi ozadji. Običajno gre za izkušene in prepoznavne politike posameznih držav Evropske unije, a članice z izbiro kandidatov včasih tudi presenetijo. Nemalokrat negativno. Evropski parlament je tisti, ki na koncu prižge zeleno luč. Tokrat je poskrbel, da predstavitve in zaslišanja niso bila le rutina.

Bratuškova je bila izjema, ki je potrdila nenapisano pravilo

Zavrnitve kandidatov za člane v Evropski komisiji so bile v preteklosti relativno redke. Med izjemami je bila pred petimi leti Slovenka Alenka Bratušek, takratni predsednik Jean-Claude Juncker je Ljubljano prosil za menjavo, ta je v Bruselj nato poslala Violeto Bulc.

Letos je bilo na tapeti največ kandidatov

Ursula von der Leyen, ki je nasledila Junckerja, ima s sestavljanjem ekipe precej več težav. "Mislim, da se še ni zgodilo, da bi se na tapeti znašlo toliko kandidatov," je ugotavljal politični analitik dr. Aleš Maver. Naj predlagata novi imeni, je von der Leynova pozvala Romunijo in Madžarsko, prav tako ni šlo brez nekaterih popravnih izpitov. To pomeni, da so evropski poslanci po predstavitvah in zaslišanjih od nekaterih kandidatov zahtevali dodatna pojasnila.

Nagajanje ali upravičeni popravni izpiti?

Kaj je v ozadju strogega ocenjevanja? "Mogoče se s tem skuša dati več veljave Evropskemu parlamentu," je ocenil dr. Maver. Evropski parlament je bil namreč največji poraženec dogajanja po zadnjih evropskih volitvah, saj praktično ni imel nobene besede pri nominaciji predsednice Evropske komisije. "Izbrana je bila mimo nabora kandidatov, ki je bil glede na volilni izid bolj logičen." Dr. Maver v trenutnem dogajanju tako vidi neke vrste kompenzacijo, zadoščenje in kazanje mišic.

Evropski parlament bi moral biti osrednji organ Evropske unije

"Evropski parlament je najšibkejši člen evropske zgradbe," je še opozoril dr. Maver. Po njegovem gre za veliko težavo Evropske unije. "Če se Evropska unija razglaša za svetilnik demokracije v svetu, bi moral biti Evropski parlament osrednji organ, kar zaradi različnih razlogov ni postal." Dr. Maver se boji, da se bo z zamiranjem ideje o tesnejšem povezovanju članic, vloga Evropskega parlamenta še manjšala. "Ostali bodo le bonbončki, kot sta nagajanje določenim kandidatom za evropske komisarje in tudi zavrnitev katerega od njih. A to ni bistveno."

O absurdu izbire kandidatov za evropske komisarje v članicah

Dr. Maver je prepričan, da bi bil na mestu razmislek o drugačnem oblikovanju Evropske komisije. "A v zdajšnjih razmerah ni pričakovati, da bi se države odrekle vplivu, ki ga imajo na imenovanje evropskih komisarjev." Dr. Maver je pri tem opozoril na absurd. "Sam rezultat evropskih volitev niti v posameznih članicah nima tako rekoč nobenega vpliva na izbiro evropskega komisarja, ampak o imenu odloča vlada, ki je na oblasti na podlagi nacionalnih volitev."

Sekundarne težave, a vseeno…

V primerjavi z ostalimi izzivi, s katerimi se sooča Evropska unija, gre, tako dr. Maver, za sekundarne težave, a gotovo so vplivale na to, da je stara celina šibkejša kot pred leti. "Neka jasnejša, bolj profilirana vloga Evropskega parlamenta bi bila že kdaj prej koristna," je dodal.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...