Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Janez Pucelj (foto: Izidor Šček)
Janez Pucelj

Kjer ste bili do zdaj, ohranite vašo prisotnost

Slovenci po svetu | 30.10.2019, 08:41 Matjaž Merljak

Pred tedni smo v naši oddaji poročali o zadnji redni slovenski sveti maši v Essnu v Nemčiji, v poročilu iz Anglije je župnik Stanislav Cikanek napisal, da odhaja iz Londona, na spletni strani slovenske katoliške misije v Frankfurtu smo brali, da bo župnik zdaj skrbel tudi za rojake v Mannheimu, ker se je tamkajšnji slovenski župnik upokojil. Za več pojasnil smo prosili msgr. Janeza Puclja, koordinatorja pastorale Slovencev po svetu.

Pritrdil je našim ugotovitvam in povedal, da so o teh aktualnih vprašanjih govorili na nedavni jesenski pastoralni konferenci slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi. Dogovarjali so se, kako si bodo pomagali med seboj, saj želijo biti še naprej prisotni med rojaki. Pomembni so prvi meseci po spremembi.

Nanizal je tudi nekaj prvih korakov pri soočanju z nastalim položajem. V Essnu bodo ohranili binkoštno srečanje in romanje v Kevelaer, kot največji prireditvi in srečanji rojakov. Občasno bodo obiskovali skupnost in imeli slovenske svete maše. To bodo v naprej napovedali in obveščali ljudi. Spodbujajo ljudi, naj se še naprej srečujejo na istih krajih, kjer so se srečevali do zdaj, pri rednih nedeljskih svetih mašah. Nekateri rojaki so povedali, da bodo krajevne duhovnike prosili, naj mašujejo zanje v nemščini, sami pa bodo brali berila in prošnje ter peli v slovenščini. Rojaki sami želijo tudi ohraniti Miklavževanje in blagoslov na sveti večer.

Na področju Mannheima sta dve postojanki: v eno bo prihajal maševat župnik iz Frankfurta, v drugo pa slovenski duhovnik iz Švice. V Londonu je poleg pastoralne oskrbe rojakov treba poiskati tudi rešitev za Slovenski dom in njegovo finančno vzdrževanje.

Na konferenci so se seznanili s poročili iz vseh slovenskih župnij v Evropi ter analizirali pastoralno delovanje med rojaki v Evropi. Govorili so tudi o stanju Cerkve v Sloveniji in o okrožnici Laudato si.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...