Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dvomi v irsko varovalo oziroma kako naj bo krog kvadraten

Svet | 05.10.2019, 00:40

Kakšna bo meja med Irsko in Severno Irsko po odhodu Velike Britanije iz Evropske unije? Končnega odgovora na to vprašanje še ni. Za zdaj velja, da bo tako imenovano trdo mejo na zelenem otoku preprečevalo posebno varovalo. Aktualni predsednik vlade v Londonu Boris Johnson se z rešitvijo, ki jo je z Brusljem dorekla njegova predhodnica Theresa May, ne strinja. Želi jo umakniti iz izstopnega sporazuma, ki ga je s predstavniki povezave izpogajala Mayeva, a ga parlament Združenega kraljestva še ni potrdil. Johnson je razgrnil alternativni predlog, saj se boji, da bo njegova država ostala ujeta v povezavi. Da vlada popoln kaos, je za naš radio ocenil direktor irskega krščanskega radia Spirit Rob Clarke.

Dogajala so se velika grozodejstva

Ozrimo se v zgodovino. Ta je bila na irskem otoku, ki mu pravimo tudi zeleni otok, vselej zelo pestra. A za vprašanje, ki je trenutno v zraku, ni treba prav daleč, le slabo stoletje nazaj, ko je prišlo do delitve na Republiko Irsko in na Severno Irsko. Prva je razglasila samostojnost od Velike Britanije, druga je ostala pod njo. Na Severnem Irskem so bile verske, politične in demografske razlike več desetletij temelj sporov, ni šlo brez prelivanja krvi. Teroristične dejavnosti so bile pogoste tudi na sami meji z Republiko Irsko. "Tisti, ki so si prizadevali za združeno Irsko, so to mejo videli kot potencialno tarčo za bombne napade in ustvarjanje neredov. Tam so se dogajala velika grozodejstva," je pojasnil Clarke.

Članstvo v Evropski uniji je sčasoma privedlo v brezmejno stanje

Ker sta tako Velika Britanija kot Republika Irska v Evropski uniji, te meje vsaj trenutno ni čutiti. "Seveda nekateri prebivalci Severne Irske čutijo pripadnost Združenemu kraljestvu, drugi Republiki Irski. Gre za družbo dveh družb. A ker smo vsi v Evropski uniji, imamo zdaj brezmejno stanje."

Zagonetka enega ozemlja z dvema pravnima pristojnostma

Z brexitom se to lahko spremeni. Vnovična vzpostavitev nadzornih točk na nekdaj konfliktnem območju bi spet utegnila ustvariti zapletene razmere. A ideja posebnega varovala v dogovoru med Londonom in Brusljem je, da se to ne zgodi. "Gre za zagonetko. Kako je na enem ozemlju mogoče imeti dve pravni pristojnosti, a nobene meje," je bistvo težave orisal Clarke.

V Evropski komisiji v alternativnem predlogu vidijo luknje

Iskanje načinov, kako omogočiti carinjenje in plačevanje ostalih pristojbin brez nadzornih točk, se je izkazalo za velik izziv. Tudi Johnsonov alternativni predlog, po katerem tega ne bi počeli neposredno na meji, ima po mnenju marsikoga, še posebej predstavnikov Evropske komisije, luknje.

Lahko bi pomagala sodobna tehnologija

"To je podobno kot vprašanje, kako naj bo krog kvadraten," je tehtanje različnih možnosti za izhod iz kaosa označil Clarke. Kot je dodal, bi dobro pretočnost meje na irskem otoku po brexitu lahko pomagala zagotoviti tudi sodobna tehnologija.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...