Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Da bi se novi priseljenci lažje znašli v novi domovini

Slovenci po svetu | 18.09.2019, 10:11 Matjaž Merljak

Rojaki v Londonu v Ontariu v Kanadi so praznovali 60. obletnico Slovenskega kulturnega in družabnega kluba Triglav. Dobro obiskano, veselo praznovanje je bilo v nemško-kanadskem klubu, saj je klub lastno dvorano pred nekaj meseci prodal. Kljub temu je bilo praznovanje veselo in družabno.

Čestitke klubu so na prireditvi, ki je bila v soboto, 24. avgusta 2019, izrazili zastopniki slovenskih organizacij: Tomaž Matjašec iz slovenskega veleposlaništva v Ottawi, Marjan Kolarič, kanadsko-slovenski predstavnik pri vladi republike Slovenije in Vera Margutsch, predsednica VSKO. Jožef Zadel, predsednik kluba, ki je bil tudi govornik na slovesnosti, je prebral čestitko Heidy Novak, predsednice SCCN (Slovensko kanadske koordinacije Niagara).

Praznovanje se je začelo z banketom tradicionalnega evropskega kosila, ki so ga pripravili kuharji nemško-kanadskega kluba. Ni treba posebej poudarjati, da nihče ni bil lačen. Po obedu so predstavniki veleposlaništva in VSKO čestitali klubu, izrekli kratke govore in predsedniku kluba podelili plakete in zaželeli klubu vse dobro. Marjan Kolarič je klubu izrekel tudi svoje najboljše želje. Nato je predsednik dodal še svoje misli in se zahvalil vsem za njihovo trdo delo in nešteto prostovoljnih ur, ki so jih v zadnjih 60-ih letih prispevali člani in zato so uspeli priti do tega dneva.

Na praznovanju 60-letnice Triglava
Na praznovanju 60-letnice Triglava © Vestnik slovenske župnije Hamilton

Govoril je o tem, kako so se na pozno novembrski večer leta 1959 trije slovenski vojni priseljenci, dr. Stane Bah, Florjan Juršič in Tone Kobal, zbrali in prišli na dan z idejo o ustanovitvi slovenskega kluba v Londonu, ki bi pomagal novim slovenskim priseljencem, da bi se lažje prilagodili in uspeli v tej novi domovini. V prej kot šestih mesecih je klub zaprosil vlado province Ontario in prejel odobritev za ustanovitev Slovenskega kulturnega in družabnega kluba. Poleg prvih treh so ustanovno listino podpisali še Frank Jemec, Karl Zajc in Vlado Stančič.

Prve organizirane aktivnosti kluba so bili poletni pikniki, ki so se dogajali na kmetiji Kristiana Peternela, tik pred Londonom. Člani kluba so velikokrat najeli kakšno dvorano za sestanek ali ples, na katerih so lokalni slovenski ansambli zabavali člane z igranjem znanih polk in valčkov. Ob vse številnejšem prihodu novih imigrantov iz Slovenije se je kmalu čutila jasna potreba po ureditvi trajnega in stalnega zbirališča. Leta 1964 so vsi člani prispevali za nakup hiše na Hamiltonski cesti 499 in jo preuredili v prvo Slovensko dvorano v Londonu. V tej dvorani so se člani lahko zbirali za sestanke in zabave naslednjih šestnajst let.

Ker je število članov in družin nenehno naraščalo, je dvorana kmalu postajala premajhna. V letih 1979 -1980 je bila zgrajena nova, moderna dvorana na 25 hektarskem prostoru, zahodno od Londona. Ta nepremičnina je bila kupljena leta 1972 kot kraj za poletne zabave in rekreacije. Dokler ni bila zgrajena dvorana, sta bila na parceli dva balinarska prostora, ki sta pritegnila člane. Poleg tega je imela mladina nogometno in baseball igrišče. Novo dvorano je Alma Trbižan, takratna predsednica društva, uradno odprla junija 1980. Hitro je postala središče in srce slovenske skupnosti.

Ko je slovenska skupnost rasla in so se družine večale, je bila dvorana in prostor cvet slovenske kulture. V to skupnost so bili vključeni Slovenci iz Londona, St. Tomaža, Sarnije in okoliškega podeželja. Tu so potekale vse klubske zabave, plesi in srečanja. V tej dvorani so številni otroci članov praznovali svoje poroke, starši pa obletnice. Na prireditvah so večkrat igrali ansambli iz Slovenije, ki so bili v veselje številnim članom kluba in drugim domačinom. V tej dvorani so se tudi trikrat praznovali »Slovenski dnevi« za širšo slovensko skupnost jugozahodnega Ontario in Niagare. Dvorana je bila ponos in veselje članov zadnjih 39 let.

Udeleženci praznovanja
Udeleženci praznovanja © Vestnik slovenske župnije Hamilton

Predsednik se je v svojem nagovoru posebej poklonil Jožetu Razpotniku, ki je bil v 60-letnem delovanju kluba predsednik celih 15 let. Po zaključnih besedah predsednika so podelili priznanja sedmim parom za 60 let prostovoljnega dela in služenja klubu. Vera Margutsch (VSKO) in Marjan Kolarič sta se zahvalila in podelila priznanje naslednjim članom: Jožetu in Ančki Razpotnik, Lojzetu in Štefki Novak, Lojzetu in Rezki Rozman, Ervinu in Normi Pizziga, Avgustu in Marielli Gerdevič, Janezu in Angelci Kržič ter Algi in Almi Trbižan.

Sledil je kratek program, na katerem sta na harmonikah nastopila člana kluba, Mario Rozman in Peter Kralj. Več kot 125-im gostom v dvorani sta zaigrala njune štiri najljubše melodije. Temu nastopu je sledil ansambel Skrivnost iz Slovenije. Štiri lepe, nadarjene mlade dame iz Slovenije so bile glavni dogodek. Igrale so dolgo v noč in nihče ni bil razočaran. Bila je fantastična, nepozabna rojstnodnevna zabava za vse navzoče.

Za Vestnik slovenske župnije v Hamiltonu je zapis pripravil Jože Zadel

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...