Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenska cerkev na Dobraču (foto: Krška škofija/Robert Heuberger)
Slovenska cerkev na Dobraču

Čezmejno srečanje na Dobraču

| 04.09.2019, 08:55 Matjaž Merljak

Več organizatorjev, med drugim Združenje don Mario Černet, SPD Zila, Slovensko planinsko društvo Celovec in SPD Dobrač na pobudo Kluba 99 vabi na čezmejno srečanje na 2166 metor visoki vrh na avstrijskem Koroškem, nad dolino Zilje, zahodno od beljaka, in sicer v soboto, 7. septembra 2019. Sveta maša v slovenski cerkvi bo opoldne potekala v vsakem vremenu.

Slovenska cerkev na Dobraču je posvečena Marijinemu vnebovzetju. Postavljena je na robu prepadne stene in sodi med najvišje ležeče cerkve v Evropi. Njeno pročelje krasi slika Črne Marije, ki jo je leta 2007 naslikala akademska slikarka Helga Druml, rojena v Beljaku. Lani so na cerkvi namestili dvojezično tablo, ki spominja na njen nastanek leta 1690. Takrat sta se plemiška zakonca Semmler, lastnika Levjega gradu v Čačah pod Dobračem, zaobljubila, da bosta na vrhu gore postavila cerkev, če bo njun gluhonemi sin po Marijini priprošnji ozdravel.

Ob 7.30 bo odpeljal brezplačni avtobus, odhod iz Beljaka (Maria-Gailer-Str. 39, parkirišče Cineplexx). Obvezne prijave do 5. septembra na naturpark.ranger@villach.at

Ob 8.30 bo na Rožtrata srečanje treh dežel s spoznavanjem in dobrotami iz regij. Uro pozneje se bo začelo kulturno zgodovinsko vodstvo v slovenščini od Rožtrate na vrh Dobrača z Matjažem Podlipnikom. Govoril bo tudi o kulturnih povezavah med Slovenci na Koroškem in v Zgornjesavski dolini, omenil priseljevanje koroških pastirjev na Kranjsko, o podobnosti narečij in predvsem veliko navezanost na Koroško do konca 2. svetovne vojne.

Opoldne bo sveto mašo v slovenski cerkvi na Dobraču daroval župnik Stanko Olip, prepevali bodo Ženski tercet z Zile ter pevci in pevke z Gur. Ob 17. uri se bo avtobus vrnil v Beljak.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...