Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Mali Kris prebudil dobrodelni čut Slovencev

Slovenija | 28.09.2019, 00:31

Zgodba o 19-mesečnem dečku Krisu iz Kopra, ki bije bitko za življenje, je ganila Slovence. Povabila k darovanju denarja za drago zdravilo, ki bi mu lahko pomagalo, so preplavila družbena omrežja, vrstijo se številni dobrodelni dogodki. Akcijo je zagnalo društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki - zbrati je namreč treba 2,3 milijona evrov. V manj kot treh dneh so posamezniki, društva, podjetja in ostale organizacije prispevale že več kot poldrugi milijon evrov. Odzvali so se tudi številni športniki in glasbeniki.

Mali Kris ima najhujšo obliko precej redke bolezni

Mali Kris se je rodil s spinalno mišično atrofijo. Gre za redko dedno bolezen, zaradi katere telo ne proizvaja beljakovine protein, posledica tega je odmiranje mišic. Najhujša je oblika z začetkom v zgodnjem otroštvu. Vodi namreč v ohromelost, prepreči tudi izvajanje osnovnih življenjskih funkcij, kot sta hranjenje in dihanje. Je torej usodna.

V kruto resničnost je posijalo upanje

Krisovi starši so se po postaviti diagnozi znašli v težkem položaju. A posijalo je upanje. Izvedeli so za zdravilo, ki je trenutno dostopno le v ZDA. 19-mesečni deček mora dobiti le en odmerek, a še pred dopolnjenim drugim letom starosti, saj bo drugače prepozno.

Bližamo se cilju...

Ker je 2,3 milijona ogromno denarja, se je družina obrnila na javnost, odziv je neverjeten. "Bližamo se cilju," je povedala Krisova mama in se zahvalila vsem, ki so odprli svoje srce. Kot je dodala, je neopisljivo, kakšna sreča je, da imajo podporo vse Slovenije. Tudi Krisovemu očetu se zdi dobrodelni čut Slovenk in Slovencev, ki dihajo z njunim sinom, skoraj neverjeten. "Hvala za vse, kar ste naredili za najinega sina. Vse se je zgodilo tako hitro, da ne dojemava," je dodal.

Kako je mogoče darovati?

Ljudje dobre volje še lahko prispevajo pet evrov s poslanim SMS sporočilom z vsebino KRIS5 na 1919 ali z nakazilom na transakcijski račun človekoljubnega društva Palčica pomagalčica SI56 0510 0801 6627 635 z namenom nakazila za Krisa.

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.