Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Kvatrnica na Mirenskem Gradu

Cerkev na Slovenskem | 27.09.2019, 10:17 Petra Stopar

Pretekli konec tedna so na Mirenskem Gradu praznovali praznik Žalostne Matere Božje in kvatrnico. Romarji od blizu in daleč so se zbrali v molitvi za duhovno prenovo Cerkve na Slovenskem.

V petek so vernike spodbudili k postu, ki je temelj osebne duhovne rasti. V soboto zvečer je lazarist Peter Žakelj daroval sveto mašo za prenovo Cerkve na Slovenskem. Poudaril je, da moramo kljub bolečini ob družbenih in osebnih porazih po zgledu Marije vedno ohraniti upanje, vztrajati z jasnim pogledom na križ in ostati učenci: »Prva Cerkev je vstala iz polomije greha apostolov in ljudstva. Tudi ponovno rojstvo Cerkve se bo zgodilo iz iste polomije, vendar le, če bomo skupaj vztrajali v molitvi, v iskrenem podeljevanju svoje nemoči, grešnosti in križev, ter vse upanje stavili v Jezusa, ki je vedno nov začetek.«

Sledila je procesija z lučkami in petimi litanijami, nato pa molitveno bdenje ob kipu Žalostne Matere Božje. Molitev so oblikovale družine, študentje iz Študentskega doma Vincencij, mladina, ki se zbira na Mirenskem Gradu, dijaki Škofijske gimnazije Vipava, člani Delavnice molitve in življenja, Marijine sestre, sestre Usmiljenke, Škofijski odbor za družine, zakonski pari ter skupnost Betlehem. Marijo so v ubrani molitvi prosili po različnih namenih, predvsem pa za lepše odnose v družinah. Veliko romarjev je do polnoči vztrajalo v zavetju Žalostne Matere Božje.

V nedeljo je slovesno sveto mašo vodil generalni vikar Slavko Rebec ob somaševanju domačih sobratov lazaristov in okoliških duhovnikov. Poudaril je, da je Cerkev, ki jo pogosto imenujemo Kristusova nevesta, danes žal bolj podobna razcapani dekli. Navzoče je spodbudil, naj se zavedajo svoje grešnosti in se zato med sabo ne obsojajo, temveč naj drug za drugega molijo, si odpuščajo in iščejo pot naprej. Tako bo Cerkev spet dobila podobo, ki ji pripada.

Zgodovinar Vojko Pavlin
Zgodovinar Vojko Pavlin © Danijel Olivo

Sveti maši je sledilo odprtje razstave Moj pogled na Mirenski Grad. Razstava je nastala v sodelovanju z osnovno šolo Miren v okviru projekta Stičišče generacij Mirenski Grad, ki poteka pod okriljem Strategije lokalnega razvoja LAS V objemu sonca. Učenci so z različnimi tehnikami prikazali podobo Mirenskega Gradu. Gost razstave zgodovinar dr. Vojko Pavlin, specialist za zgodovino Goriške, je navzočim predstavil nova dognanja o zgodovini Mirenskega Gradu. Zaselek Japnišče, kamor je spadal tudi Mirenski Grad, je namreč pripadal goriškim grofom, medtem ko je Miren spadal pod Devin. To nam odpira nove poglede na nastanek in pomen Mirenskega Grada, vendar bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Odprtje razstave
Odprtje razstave © Danijel Olivo

Praznovanje se je sklenilo ob prijetnem druženju in pogostitvi s tradicionalnim jabolčnim štrudljem, ki so ga pripravili domačini ter prostovoljci iz Društva prostovoljcev VZD skupaj z brezdomci. Pri pogostitvi so sodelovali mladi iz mladinske skupine Mirenski Grad ter skavti iz stega Nova Gorica 1.

Procesija z Marijinim kipom na Mirnskem Gradu
Procesija z Marijinim kipom na Mirnskem Gradu © Danijel Olivo

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...