Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Poslovil se je Davo Karničar

| 17.09.2019, 14:58

Včeraj se je pri delu v gozdu smrtno ponesrečil izjemen slovenski alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar, ki je leta 2000 postal prvi človek, ki ni le stopil na vrh Mount Everesta, ampak je tudi potegnil smučino nazaj do njegovega vznožja. To je bil le eden od njegovih velikih podvigov, ki ga je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ljubezen do gora in smučanja je bila Davu položena v zibko. Smučal je že pri dveh letih in otroštvo so mu zaznamovale stene in strmine nad Češko kočo, kjer je njegov oče bil dolga leta oskrbnik. Statistika njegovih alpinističnih in alpinistično smučarskih tur je impresivna in kaže, da si je znal postavljati zahtevne cilje in jih z jekleno voljo in odrekanjem tudi uresničevati. Marsikje v ledu in snegu, kjer je večina drugih težko plezala, se on ni bal spustiti s smučmi.

Poznal je uspehe in padce. Prvi so mu dali poleta, drugi so ga krepili. Spomnim se, kako ga je zavrnila in s tem utrdila Šiša Pangma, kako ga je razveselilo uspešno prvo smučanje z Anapurne, ki ga je opravil skupaj z bratom Drejcem, tudi Everest je v prvem poskusu leta pokazal, da lahko vreme kroji usodo še tako dobro pripravljenih in premišljenih odprav. A se ni dal: "Dalo bi se razpravljati, ali imam jaz dolg do Everesta ali ima on dolg do mene. Drug drugega potrebujeva s tisto veliko željo, da se izpolni neprekinjeno smučanje z vrha vse do baznega tabora," je tik pred odhodom povedal za eno naših gorniških oddaj.

Sanje so se uresničile leta 2000. Dosežen vrh Everesta pa je bil takrat le lažja prva polovica poti. In potrebna je bila velika zbranost in samodisciplina, da je brezhibno zarezal smučino vse do baznega tabora in se vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

A to ga ni uspavalo. Davo ni miroval. To ni bilo v njegovi naravi. Sledilo je veliko uspešnih podvigov, med katerimi je potrebno izpostaviti smučanje z najvišjih vrhov vseh sedmih celin, v zadnjih letih pa ga je posebej izzival K2.

Davo Karničar mi bo ostal v spominu po iskrah v očeh, krepkem stisku rok, neomajni vztrajnosti in delavnosti ter izjemni modrosti presojanja okoliščin in treznega odločanja.

Radio Ognjišče je medijsko podprl enega najbolj zgodnjih Davovih projektov Slovenian Ski Extreme
Radio Ognjišče je medijsko podprl enega najbolj zgodnjih Davovih projektov Slovenian Ski Extreme © Administrator

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...