Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Je digitalizacija države lahko priložnost za nov nacionalni konsenz v Sloveniji?

Slovenija | 14.09.2019, 16:33

Naša država za razvojni preboj rabi nov nacionalni konsenz. Na to opozarjajo v NSi. Strankino vodstvo vidi priložnost zanj v vsesplošni digitalizaciji države, ki bi odpravila birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in spodbudila ustvarjalnost ljudi. Na potrebo po digitalizaciji opozarjajo tudi v stranki SDS.

Dokument Pametna Slovenija temelj partnerstva za razvojni preboj?

Zmanjšati zaostanek za uspešnimi državami, je cilj, ki mu želijo slediti v NSi. Kot temelj partnerstva za razvojni preboj ponujajo dokument Pametna Slovenija. Razgrnili so ga na programski konferenci v Ljubljani. "Predvsem pričakujemo poenotenje politike," je novinarjem povedal strankin predsednik Matej Tonin.

Koordinacijsko in promotorsko vlogo naj prevzame predsednik republike

Kot je dodal Tonin, se v NSi zavedajo, da gre za občutljivo vprašanje, zato ne želijo biti edini glasnik takšnih vsebin. "Tudi zato bom zaprosil predsednika republike, ali bi bil pripravljen prevzeti koordinacijsko in promotorsko vlogo tega projekta ter za začetek sklicati vsaj en posvet parlamentarnih strank na to temo."

Če ne bomo šli naprej, bomo ostali država prekernih podizvajalcev

Treba je začeti danes, tako Tonin, saj je jutri lahko že prepozno. "Če tega ne bomo storili danes, si zdajšnjega načina življenja in standarda ne bomo mogli več privoščiti. Tehnologija gre naprej, če ji ne bomo sledili, bomo preprosto ostali zgolj država prekernih podizvajalcev, ki se bo težko prebijala iz meseca v mesec."

Ni vse v denarju …

Tonin je še poudaril, da ni vse v denarju, veliko je že v ustvarjanju okolja. "Ne zagovarjamo centralno-planskega pristopa pri tej temi. Želimo, da bi predvsem vzpostavili primerno poslovno okolje, da bi uspešni ljudje širom sveta Slovenijo videli kot eno od priložnosti, kjer bi lahko v mirnem in zelenem okolju uspešno delali in dosegli svoje cilje."

Vlada naj digitalizacijo uvrsti med prioritete slovenskega predsedovanja Evropski uniji

Da bi se morala vlada tudi v luči prihodnjega predsedovanja Slovenije Evropski uniji še bolj osredotočiti na področje digitalizacije, je nedavno prav tako opozoril predsednik SDS Janez Janša. Njegova stranka je zato na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju predstavila predlog resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije. Janša meni, da še ni prepozno, da vlada popravi seznam prednostnih nalog predsedovanja naše države povezavi. "Digitalno Evropo, digitalizacijo naj uvrsti med prioritete."

V Bruslju dajejo področju digitalizacije velik pomen

Digitalizacijo v ospredje postavlja tudi Bruselj. Dokaz za to je, tako Janša, imenovanje glavne podpredsednice Evropske komisije Margarethe Vestager za komisarko resorja za digitalno Evropo. Medtem je slovenski kandidat Janez Lenarčič dobil resor za krizno upravljanje, ki je po oceni Janše najbolj nehvaležen in so se ga vsi otepali.

Premakniti se moramo od strateških dokumentov

Janša je tudi spomnil, da smo pred tremi leti sprejeli strategijo Digitalna Slovenija 2020, ki pa je bila lani dopolnjena z dodatkom k načrtu uvajanja omrežij naslednje generacije do leta 2020. A bistveno dlje od strateških dokumentov se nam po njegovi oceni ni uspelo premakniti. Kot je dodal, to potrjujejo tudi ugotovitve Evropske komisije, saj indeks digitalnega gospodarstva in družbe Slovenijo nenehno uvršča nekoliko pod evropsko povprečje.

Bi bilo smotrno razmisliti o ministrstvu za digitalizacijo?

Besedilo resolucije o digitalni preobrazbi Slovenije je prebral vodja skupine za pripravo tega dokumenta Franc Breznik. V eni od točk je vlado pozval k ustanovitvi ministrstva za digitalizacijo ter k prizadevanjem za vključitev enotne digitalne identitete in poenotenega osebnega dokumenta.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...