Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kardiolog Marko Noč: Zdravstvo je črpalka denarja, kar je osnovni problem

Slovenija | 09.09.2019, 10:38

Vlada Marjana Šarca bo v teh dneh zaznamovala prvo obletnico. Med prednostne naloge je uvrstila urejanje razmer v zdravstvu. A reforme, ki jo to področje krvavo potrebuje, ni na vidiku. Kje bi lahko tičali vzroki?

Koalicija je takšna, kot je že bila

Z vlado, v kateri sodelujejo LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS ter jo podpira Levica, občasno pa tudi SNS, bo šlo v zdravstvu na slabše. Tako je pred dobrim letom dni v enem od intervjujev ugotavljal mednarodno priznan kardiolog dr. Marko Noč, ki ga javnost pozna tudi kot borca proti nepravilnostim v zdravstvu in proti korupciji v lastnih vrstah. Kot nam je pred kratim priznal, bi raje videl, da bi se takrat motil. "Koalicija je takšna, kot je praktično že bila. Vendar bi ob tem rad poudaril, da usmerjenost posameznih strank tu ni bistvena. V interesu vseh bi moralo biti, da je področje zdravstva urejeno."

Kontinuiteta trenutnega sistema ni perspektivna

Dr. Noč v različnih političnih potezah, tudi v zdravstvu, vidi vzdrževanje sistema, ki ni učinkovit. "Mogoče tega ne zaznajo statistike, ki velikokrat prekrivajo realnost. Sam še naprej z največjim veseljem delam kot zdravnik, zato vidim številne anomalije, razmere se še slabšajo, niso boljše. Ob kontinuiteti trenutnega sistema ne vidim neke zelo svetle perspektive."

Ali pogosto menjavanje kadra vzdržuje status quo?

Da v zdravstvu ni sprememb, so med drugim krive tudi stalne menjave na vrhu resorja. Samo Fakin, ki mu je Šarec najprej zaupal mesto zdravstvenega ministra, se je poslovil po slabega pol leta, nasledil ga je Aleš Šabeder. "Velikokrat se sprašujem, če to morda ni namen - vzdrževanje statusa quo s pogostim menjavanjem kadra. Tako se onemogoča tudi tistega, ki ima morda željo narediti nekaj v pravi smeri," je razmišljal dr. Noč.

Zdrava kmečka pamet in poštenost prinašata rešitev

Marsikatera težava v zdravstvu bi bila rešena precej hitreje, tako dr. Noč, če bi znali slediti zdravi kmečki pameti in bili pošteni ter bi pri svojem delu vselej mislili na dobro ljudi. "Osnovni problem, ki ga vidim in na katerega opozarja vse več neodvisnih posameznikov, je, da je zdravstvo črpalka, prek katere se pretaka veliko denarja," je opozoril.

Trkajte in se vam bo odprlo …

Politiko mora po besedah dr. Noča v drugačno obnašanje prisiliti sam narod. Je v zdravstvu mogoče prekiniti začaran krog, v katerem se vrtimo? "Sem veren kristjan. Moje načelo je: Trkajte in se vam bo odprlo," je odgovoril.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...