Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Alarmi na otroški srčni kirurgiji so zvonili v prazno

Slovenija | 02.09.2019, 17:41

Državni zbor po poldrugem mesecu počitnic spet odpira vrata. Zasedalo bo več parlamentarnih delovnih teles. S pospešeno močjo bo delo nadaljevala preiskovalna komisija za ugotavljanje odgovornosti na programu otroške kardiologije ter na področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom. Pred njenimi člani se bo v tem tednu zvrstilo več prič. Kaj bodo povedale?

Kar trikrat se bo ta teden sešla parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Med drugimi namerava zaslišati nekdanja predsednika Zdravniške zbornice Slovenije Gordano Živčec Kalan in Andreja Možino ter njuno naslednico na tem položaju Zdenko Čebašek - Travnik. Prav tako bosta pred člane stopila nekdanja direktorja ljubljanskega kliničnega centra Simon Vrhunec in Andraž Kopač.

Godčeva ne želi več poslušati laži, prikrivanj in zavajanj

Godčeva pričakuje jasne odgovore. "Pričakujem odkrita pričanja, da torej ne bo več laganja in prikrivanja ter zavajanj. Da se bo res razjasnilo, kdo je krivec in ali gre za nedelovanje sistema."

Vodilni so se zavedali, da program ni dober

Kaj je delovno telo državnega zbora, ki mu predseduje, odkrilo do zdaj? "Pregledali smo vse gradivo, ki smo ga dobili. Sklepov še ni mogoče oblikovati, ker je treba zaslišati še kar nekaj prič. A lahko povem, da so iz dokumentacije razvidna imena in dogodki, ki so delno pospešili propad otroške kardiologije in niso pripomogli k temu, da bi se program izboljšal v takšni meri, kot si to zaslužijo najmlajši bolniki," je odgovorila Godčeva. Preseneča jo, kar je lahko razbrala tudi iz dozdajšnjih zaslišanj, da so se vodilni zavedali, da program ni dober. "Naši mladi kirurgi se niso usposabljali, operiralo se je kar tako, brez licenc in pogodb. Alarmi so zvonili in odzvonili v prazno."

Kaj lahko doseže parlamentarna preiskava?

Godčeva upa, da bo tudi delo njene parlamentarne preiskovalne komisije pripomoglo k izboljšanju našega zdravstvenega sistema. "Žal nimamo te moči, da bi lahko na odgovornost klicali tiste, ki so dokazano ravnali napačno. Z to imamo v državi druge ustanove. A te so me v preteklosti že razočarale. Upam, da bodo tokrat pristojni vendarle potegnili ustrezne poteze," je bila Godčeva jasna v izjavi za naš radio.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...