Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Primer Klopčič: Njegov odvetnik o medijski sodbi, kršeni pravici do poštenega sojenja ...

Slovenija | 04.10.2019, 10:19 Marta Jerebič

Predstavljajte si, da ste obtoženi nekega dejanja, ki ga niste storili, zanj ne obstaja niti en materialni dokaz. Eno sodišče vas oprosti, višje obsodi in tako naprej. Postopek se vleče že nešteto let. Ste ob dobro ime, življenje se vam popolnoma spremeni. To je zgodba duhovnika Franca Klopčiča. Obtožen je spolne zlorabe osemletne deklice, ki je dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah. Sojenja na različnih stopnjah bi lahko opisali z besedami: ni kriv, je kriv, razveljavitev sodbe, ki se vrača sodišču prve stopnje v novo sojenje. Datum obravnave še ni znan, nam je povedal eden od Klopčičevih odvetnikov.

Vnovično sojenje bo enkrat jeseni, saj mora sodnica najprej preučiti zdaj že obsežno gradivo.

»Tudi pravnomočno oprostilna sodba mi v celoti ne more povrniti dobrega imena in me oprati obrekovanja. Določena stigma bo žal ostala vse življenje,« je Franc Klopčič že lani dejal za Radio Ognjišče.

Eden od njegovih odvetnikov Luigi Varanelli pritrjuje, da so mediji Klopčičeve izjave večkrat popolnoma iztrgali iz konteksta in dajali občutek, da je že obsojen. »Ne morem pozabiti, da so gospoda Klopčiča v eni in isti oddaji dali skupaj s tremi pravnomočno obsojenimi duhovniki. To je psihološki učinek, ki na gledalca zelo močno vpliva in ki utegne že sam po sebi predstavljati grobo kršitev človekovih pravic, ne s strani sodišča seveda, ampak tistih medijev, ki so tako pristransko poročali o zadevi.«

Varanelli trdi, da je bila Klopčiču krščena tudi pravica do poštenega sojenja. Višje sodišče, ki ga je obsodilo na 4 leta zapora, je namreč svojo sodbo oprlo izključno na izvedensko mnenje Aleša Friedla, ki se že v primeru zdravnika Radana ni izkazal za zaupanja vrednega. »Tukaj gre celo za kršitev pravice do naravnega sodnika, rečemo mi. V bistvu v tem primeru ni sodišče tisto, ki odloča o krivdi, kot bi moralo biti, ampak je nek izvedenec, ki odloča o krivdi.«

Če v novem sojenju ne bo prišlo do resnih sprememb, Varanelli meni, da bo zadeva končala pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Varanelli je med drugim spregovoril tudi o tem, zakaj sodišče ne upošteva poligrafa, ki ga je opravil Klopčič in je pokazal, da očitanega dejanja ni storil.

Vprašali smo ga tudi, ali se bodo obrnili na varuha človekovih pravic. Odgovoru lahko v posnetku prisluhnete po 7. minuti.

Preberite še:

Primer Klopčič: Varuh obsoja t. i. medijsko sojenje

Ni kriv, kriv, ni kriv … V primeru Klopčiča novo presenečenje

Klopčič: Kot nedolžen za medije nisem zanimiv

 

 

Slovenija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.