Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenski siri (foto: Naša super hrana)
Slovenski siri

Jutri praznik kmečkih sirarjev

Kmetijstvo | 30.09.2019, 12:50 Robert Božič

Kmečki sirarji so lansko leto, ko so ob 20. letnici uspešnega povezovanja na Brdu pri Kranju pripravili odmeven in zelo lepo sprejet 1. festival slovenskih sirov, sklenili, da bo odslej vsak prvi torek v oktobru njihov praznik, ki ga bodo poskušali obeležiti z zanimivim festivalskim dogajanjem.

Drugi festival sirov bo torej zaznamoval jutrišnji dan. Tako kot lanski, se bo tudi letošnji odvijal na izjemni lokaciji protokolarnega centra na Brdu pri Kranju, dogajanje pa bo nekoliko drugačno od lanskega, saj se Združenje kmečkih sirarjev ukvarja z aktivno zasnovo koncepta tega dogodka, ki naj bi postal tradicionalen in bo pravzaprav vsakoletni stanovski praznik, pravi predsednik Združenja kmečkih sirarjev Milan Brence.

Poudarek na okušanju

Letos se bo v prvem krogu predstavilo okrog 30 kmečkih sirarjev, vsak s svojimi tremi najbolj prepoznavnimi siri, pridružile se bodo še nekatere izbrane mlekarne, ki prisegajo na zgodbo tradicionalnih sirov izdelanih iz lokalnega mleka, vse skupaj pa bo zaznamovala tradicionalna kulinarika Bohinjskega kota pod taktirko kuharskega mojstra Jožeta Godca, ki bo po besedah podpredsednice združenja Monike Ravnik pripravil tri degustacijske jedi iz kmečkih sirov in krompirja in bo do jutri opoldne, ko se bo festival začel, ostal skrivnost, je povedala Monika Ravnik, podpredsednica Združenja kmečkih sirarjev.

Srečati se in praznovati!

Milan Brence v imenu kmečkih sirarjev pravi, da je namen festivala predvsem srečevanje in praznovanje, seveda pa tudi trženje in navezovanje stikov s potrošniki. Zato so se odločili, da bodo dopoldanski čas, tik pred opoldansko otvoritvijo namenili stikom z večjimi kupci. Slovesno odprtje bo ob 12.00, nato pa bo čas za okušanje bogate zgodbe kmečkega sirarstva na Slovenskem, ki v okviru vsakega sirarskega kotla prinaša kakšen nov odtenek. Prav vse velja okusiti!

Milan Brence
Milan Brence © Osebni arhiv

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...