Ljubljana, sreda, 16. oktober 2019, 19:43

V katoliški Cerkvi vstopili v misijonski mesec z geslom »krščeni in poslani«

Oktober 2019 je za katoličane izreden misijonski mesec. Papež Frančišek se je zanj odločil, da bi z njim poživili misijonsko poslanstvo Cerkve. Sam ga je začel z večernicami v vatikanski baziliki, pri nas pa smo vanj vstopili z odprtjem potujoče misijonske razstave v Zavodu sv. Stanislava, kjer nas je apostolski nuncij nadškof Jean-Mari Speich povabil: Pojdite!


Pravi moški je...

Moški raki so bili tokrat izpostavljeni v Svetovalnici, predvsem kako prisluhniti svojemu telesu. Z nami sta bila onkolog prof. dr. Primož Strojan in predstavnica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Breda Brezovar Goljar.


Jutri praznik kmečkih sirarjev

Kmečki sirarji so lansko leto, ko so ob 20. letnici uspešnega povezovanja na Brdu pri Kranju pripravili odmeven in zelo lepo sprejet 1. festival slovenskih sirov, sklenili, da bo odslej vsak prvi torek v oktobru njihov praznik, ki ga bodo poskušali obeležiti z zanimivim festivalskim dogajanjem.


Slovenski odbojkarji evropski podprvaki

Slovenski odbojkarji, ki so osvojili srebrno kolajno na evropskem prvenstvu, so se ponoči vrnili v domovino. V včerajšnjem finalu proti Srbiji so izgubili z 1 proti 3. Na brniškem letališču jih je ponoči pričakalo približno 150 navijačev, večji sprejem za njih pa bo ob 17. uri na ljubljanskem Kongresnem trgu.


Papež: Ceno vedno plačujejo majhni, revni, najranljivejši

Papež Frančišek je dopoldne na Trgu sv. Petra daroval sveto mašo ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev. V homiliji je izhajal iz svetopisemskega odlomka, kjer Gospod opominja ljudstvo, naj ne zatira vdov in sirot, papež pa je spomnil tudi na našo skrb za tujce.


AVDIO: Škof Bizjak o Očenašu, župnijah in migracijah

Na Radiu Ognjišče smo gostili koprskega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka, ki je spregovoril o različnih aktualnih temah, vse vernike pa je povabil, da si vzamemo več časa zase, za svoje družine in za povezanost z Gospodom.


Slovenija gre naprej ... Do konca!

Po do zdaj najboljših na stari celini je padla še prva ekipa sveta. Slovenci so na letošnjem evropskem odbojkarskem prvenstvu po Rusih na kolena spravili še Poljake. Z vrhunskimi predstavami v izločilnem delu, v katerem so bili najprej boljši od Bolgarije, so zasluženo v finalu. Da se ne bodo ustavili in da gredo v Francijo po zlato, so napovedali. Vse kaže, da jim bo v Pariz sledila množica navijačev, številni med njimi so bili na tekmah v Stožicah njihov dodatni igralec. Na turističnih agencijah po naši državi naj bi vladalo izredno stanje.


Je Bergoglia izvolitev za papeža kaj spremenila?

Na to vprašanje je Frančišek odgovarjal v pogovoru z jezuiti v Mozambiku, kjer se je mudil v začetku septembra.


Prav strupenim razpravam o evtanaziji nismo bili priča, ampak ...

Se o evtanaziji znamo pogovarjati? Prav strupenim razpravam nismo bili priča, bilo pa je precej polarizacije na zagovornike in nasprotnike. Pri tem niti ena niti druga stran strokovnih pojmov ne uporablja pravilno, sklepe zato spelje na napačno pot. Tako meni onkolog in profesor etike na medicinski fakulteti v Mariboru, dr. Matjaž Zwitter. Njegovo knjigo, v kateri se med drugim loteva različnih strokovnih pojmov, je izdala Slovenska matica.


Mučenci niso svete podobice

Papež pri sredinih splošnih avdiencah nadaljuje razlago Apostolskih del. Pri današnji katehezi je govoril o prvih diakonih in mučeniški smrti diakona Štefana.


Novejše novice | Starejše novice