Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Najvišje ležeča cerkev v Sloveniji (foto: Rok Mihevc)
Najvišje ležeča cerkev v Sloveniji

Uršlja gora, prihajamo!

| 22.08.2019, 15:01 Rok Mihevc

V nedeljo, 25. avgusta, vabimo na Uršljo goro, kjer bo 47. srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče. Ker je hkrati 25. dan v mesecu, bo to dan za našo jubilejno akcijo: Odgovorno na pot - varno na vrh. Ob 12.00 bo sveta maša.

Najboljše izhodišče za vzpon na Uršljo goro, ki meri 1.699 metrov, so Naravske ledine, do katerih se pripeljemo iz Kotelj (9 km). Naravske ledine so na višini 1.072 metrov, kar pomeni, da je potrebno pri hoji na Uršljo goro premagati 627 metrov. Predviden čas vzpona je ura in 45 minut.

V cerkvi svete Uršule bo ob 12.00 sveta maša, ki jo bo daroval glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Po maši bo pri planinski koči koncert ansambla Juhej.

Kako na Uršljo goro?
Kako na Uršljo goro? © Rok Mihevc
Cerkev svete Uršule na Uršlji gori je bila zgrajena v 16. stoletju iz lomljenega kamna. Njen bronasti zvon se je oglasil z gore leta 1584, ko so bili postavljeni prvi temelji in se je začela gradnja te mogočne cerkve, ki je bila posvečena l. 1602. Posvetil jo je ljubljanski škof Tomaž Hren in imel takrat pridigo v slovenskem jeziku. Več kot 400 let stara cerkev sv. Uršule je najvišje ležeča cerkev takšne velikosti v Sloveniji in v tem delu Evrope, na nadmorski višini 1.696 metrov. Zgradili so jo koroški kmetje, v bran prave katoliške vere, ki so jo kazili meščani v takratnem Windischgrätzu,(sedanjem Slovenj Gradcu).

Skozi zgodovino je bila cerkev sv. Uršule večkrat obnovljena. Zaradi političnih razmer po drugi svetovni vojni zanemarjena, vendar pri prebivalcih pod Goro nikoli pozabljena. Prvo temeljita obnova je bila narejena l. 1988, vendar dela niso bila dokončana. Leta 2003 se je obnova ponovno začela in bila delno končana l. 2006.

V cerkvi svete Uršule na Uršlji gori
V cerkvi svete Uršule na Uršlji gori © Rok Mihevc
Na spletni strani Planinske zveze Slovenije lahko preberemo naslednje informacije:

"Planinski dom stoji tik pod vrhom Uršlje gore ali Plešivca (1.699 m) zraven cerkve sv. Uršule. Na vrhu stoji poslopje RTV s stolpom. Prvo kočo je leta 1912 zgradilo nemško-avstrijsko planinsko društvo; po 1. svetovni vojni jo je prevzela mislinjska podružnica SPD. Koča je 29. avgusta 1942 pogorela. Ponovno je bila odprta 22. avgusta 1948. V letih od 1980 do 1983 so zgradili velik, sodobno urejen prizidek in ga funkcionalno povezali s temeljito obnovljeno staro postojanko. Povečani in prenovljeni dom so slovesno odprli 17. junija 1984 ob 65-letnici PD Prevalje.

V gostinskem prostoru je 100 sedežev, pri mizah pred domom pa 120. V 11 sobah je 60 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 22 ležišč.

Z Uršlje gore je obširen razgled. Na vzhodu in jugovzhodu ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Goro Oljko in Posavsko hribovje; proti jugu so Smrekovec, Golte, Dobrovlje, Menina planina, za Belimi Vodami pa vidimo tudi delček Gornje Savinjske doline; od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Raduha, Olševa, Savinjske Alpe, Peca in Svinška planina; na severu leži Mežiška dolina z Ravnami in Prevaljami; v podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero, Kotlje in Preški Vrh, desno hriboviti Selovec, za dolino Strojno in Črneško goro, zadaj pa Golico; na severovzhodu se kaže delček Dravske doline s Košenjakom nad njo. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom, Visoke Ture in Panonsko nižino".

Pogled z Uršlje gore
Pogled z Uršlje gore © Rok Mihevc

Križ, razpelo, hribi
Križ, razpelo, hribi © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

 

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...