Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Opat p. Maksimiljan File (foto: Osebni arhiv)
Opat p. Maksimiljan File

Naš gost: novi stiški opat p. Maksimiljan File

Naš gost | 13.08.2019, 07:52 Jože Bartolj

Za 58. stiškega opata je bil 13. maja 2019 izbran pater Maksimilijan File. V oddaji Naš gost nam je najprej zaupal kako potekajo volitve novega opata, kdo lahko voli in kakšni so izzivi cistercijanskega reda na začetku tretjega tisočletja.

Pater Makismiljan File izhaja iz župnije Kranjska Gora, kjer je bil rojen leta 1974. V pogovoru nam je zaupal, da ga je misel na duhovništvo spremljala že od otroških let, pa čeprav izhaja iz družine z vojaškimi predniki. Pri njegovi odločitvi mu je z zgledom pomagal takratni kranjskogorski župnik Marko Benedik.

Tako se je po končani osnovni šoli vpisal v Malo semenišče v Vipavi, kjer je takrat delovala srednja verska šola, ki pa ni imela koncesije. Zato so dijaki po vsakem letniku na Poljanski gimnaziji v Ljubljani opravljali izpite.

Misel na vstop k cistercijanom se je porodila že na začetku srednješolskega šolanja, po tretjem letniku gimnazije pa se je pridružil cistercijanom v Stični. Leta 1993 maturiral na Škofijski klasični gimnaziji. Po maturi je takoj začel z noviciatom in jeseni leta 1994 napravil prve zaobljube. Ob tem je tudi prevzel imel Maksimiljan, po mučencu Maksimiljanu Kolbeju.

Še istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Povedal nam je, da ima na študijska leta lepe spomine, pa čeprav pri izpitih ni izstopal, ampak je bil „v zlati sredini“.

Leta 2000 je bil v ljubljanski stolnici posvečen v duhovnika, zatem pa je nastopil službo kaplana v Stični. Po priporočilu takratnega opata Antona Nadraha je vmes še naprej študiral in ko je leta 2007 postal župnik v Stični, je isto leto opravil tudi magisterij znanosti. V pastorali se je veliko ukvarjal z glasbo, z vodstvom različnih zborov, predvsem pa z mladimi, ki jih je vsako leto vodil tudi na taizejska novoletna srečanja in poletna romanja.

Novi opat, katerega geslo je „Sprejmi Gospod“, bo slovesno blagoslovljen 18. avgusta 2019, ob 15. uri, v Stični, ko bo zunanja slovesnost umestitve novega opata.

Naš gost
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...