Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Je pred kristjani v Sudanu svetlejša prihodnost?

Svet | 22.08.2019, 13:16 Petra Stopar

Sudan je naredil korak naprej k oblikovanju civilnih oblasti. Državo bo skozi naslednja tri leta tranzicije vodil civilno-vojaški svet, ki je prisegel včeraj v Kartumu, danes pa naj bi bil imenovan še premier. Mesto v svetu zaseda tudi pripadnica krščanske manjšine.

Civilno-vojaški svet je nasledil vojaškega, ki je Sudan vodil od aprila, ko so protesti z oblasti odnesli dolgoletnega diktatorja Omarja al Baširja. Temu želijo v Haagu soditi zaradi pokolov v pokrajini Darfur, a bo moral Sudan za njegovo predajo sodišču najprej ratificirati Rimski statut.

Novo sudansko vodstvo je prehodno ustavo sprejelo v soboto. Sestavlja ga šest civilistov in pet častnikov. Med člani sta dve ženski, ena od njiju je koptska kristjanka. Kot poroča portal Vatican News, je krščanska skupnost igrala pomembno vlogo v aprilskih protestih proti al Baširju.

Ta je kristjane močno preganjal, še posebej potem, ko se je odcepil jug države in oblikoval samostojen Južni Sudan, v katerega je odšla večina sudanskih koptov. Do tistih, ki v Sudanu ostali, pa je bil diktator neizprosen. Veliko cerkva je dal požgati in podreti, hkrati pa prepovedal gradnjo novih.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...