Boštjan SmoleBoštjan Smole
Pevke Vokalne skupine Plamen (foto: Arhiv Vokalne skupine Plamen)
Pevke Vokalne skupine Plamen

Plamen iz Toronta bo zapel v Sloveniji

Slovenci po svetu | 19.08.2019, 09:31 Matjaž Merljak

V leto 1991 segajo začetki vokalne skupine, ki jo vodi znana Tržičanka Marija Ahačič Pollak. Dekleta, zdaj že žene in matere, so prvič zapele, ko je Kanada priznala Slovenijo. Ljubezen do slovenske pesmi in besede sta jih popeljala na tri celine. V tem tednu bodo že na osmem gostovanju v Sloveniji, točneje v Brežicah, Rogaški Slatini in Ljubljani.

Njihova zadnja turneja v Slovenija je bila avgusta 2016, takrat ob svoji in slovenski 25. obletnici. V treh letih je Plamen pridobil šest novih članic, mladih pevk slovenskega rodu, starih od 19 do 22 let. V zboru so zdaj tudi štiri hčerke ustanovne članice Plamena, Rosemary Fotivec Stodulski. Šest pevk v vokalni skupni poje že od začetka, torej 28 let.

Plamen je srca mladih potomk slovenskega rodu združil in prvič zagorel v javnosti z nepozabnim nastopom v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Članice s ponosom vzdržujejo slovensko kulturo. Potrebni čas za zborovsko delo se je vedno vrival med študij, službe in sedaj tudi v njihovo družinsko življenje. Mnoge niso imele glasbene izobrazbe, zlasti pevske, in so se morale zato še bolj potruditi, da bi obvladale glasbeno gradivo in dosegle visoko raven, ki jo zborovodkinja zahteva od njih.

Posebnost vokalne skupine Plamen je, da poje dvojezično in vsebuje tudi priredbe zabavnih glasbenih zvrsti v angleščini in v slovenskem prevodu. Za slednje poskrbi umetniška vodja sama. Na letošnji turneji bodo krstno zapele skladbo Vilka Ovsenika na besedilo Marije Ahačič Pollak z naslovom Moja Gorenjska.

Vokalna skupina Plamen v Viteški dvorani Brežice
Vokalna skupina Plamen v Viteški dvorani Brežice © Arhiv Vokalne skupine Plamen

Nastopi Vokalne skupine Plamen

  • Viteška dvorana Posavskega muzeja Brežice v torek, 20. avgusta 2019, ob 19.30
  • Kristalna dvorana Grand Hotela Rogaška Slatina v sredo, 21. avgusta 2019, ob 20.30
  • Slovenska filharmonija v Ljubljani v petek, 23. avgusta 2019, ob 19.30

Častni pokrovitelj je predsednik Slovenije Borut Pahor. Gosta koncertov bosta: Tanja Činč, klavir in Timotej Kosovinc, kitara.

Timotej Kosovinc in Tanja Činč
Timotej Kosovinc in Tanja Činč © Arhiv Vokalne skupine Plamen
Skladatelj in kitarist Timotej Kosovinc se ukvarja z različnimi glasbenimi stili in žanri in sklada za najrazličnejše inštrumente in zasedbe. Študiral je kitaro, kompozicijo in teorijo glasbe na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost Dunaj. Kot skladatelj, kitarist in izvajalec lastnih skladb je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Uspešno se uveljavlja kot solist ali član komornih zasedb, izvaja lastne skladbe, njegova dela pa se redno izvajajo v sklopu festivalov in koncertov mednarodne veljave v Sloveniji in tujini.

Pianistka Tanja Činč trenutno končuje specialistični študij klavirja na Akademiji za glasbo v Zagrebu v razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Je nagrajenka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Večkrat je nastopila kot solistka s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je dolgoletna članica mednarodno uspešnega in večkrat nagrajenega klavirskega tria Rêverie in članica dua s hrvaško violinistko Laro Rimac. Za svoje dosežke je dobila Škerjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

VS Plamen turneja 2019
VS Plamen turneja 2019 © Arhiv Vokalne skupine Plamen

Slovenci po svetu, Kultura
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...