Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Od junija naprej je na voljo Planinska srečka

Oddaje | 04.11.2019, 10:18 Blaž Lesnik

Z geslom "Stavimo na naravo, stavimo na dobro!" je zaživela Planinska srečka, ki prihaja na pomoč 10.014 km planinskim potem in 178 planinskim kočam. Sistemskih virov za njihovo vzdrževanje namreč ni, v gorah pa je iz leta v leto več obiskovalcev. Planinska srečka naj bi javnost tudi spodbudila k razmisleku o pomenu naravnih lepot Slovenije.

Planinska zveza Slovenije že nekaj let sodeluje s Športno loterijo predvsem na področju športnega plezanja. V letošnjem letu so se odločili, da bodo to sodelovanje nadgradili. Rezultat te nadgradnje in dobrega sodelovanja je planinska srečka, ki je v prodaji od sredine junija. "S to srečko želimo zbrati sredstva za vzdrževanje planinskih poti in koč. V PZS že kar nekaj časa opozarjamo na to težavo, ki jo imamo pri sistemskem reševanju tega problema. Konec koncev vso Slovenijo promoviramo kot aktivno zeleno deželo, eden krovnih produktov so aktivnosti v naravi, na žalost pa pri vsem skupaj manjka finančna podpora osnovni infrastrukturi za izvajanje teh aktivnosti. Želimo biti aktivni, ne samo jamrati in opozarjati, ampak iščemo vire, da bomo zdaj, ko je stanje na planinskih poteh še vzdržno, aktivno pristopili k temu. Več kot bo ljudi v gorah, več bo tudi vzdržavanja", poudarja generalni sektretar PZS Matej Planko.

Kdor želi sodelovati, mora kupiti srečko

Z nakupom bo pridobil možnost do enega od 122.500 denarnih dobitkov v tem skladu, ki je skupaj vreden 280.000 evrov. Še pomembneje pa je, da bo s tem pomagal pri osnovnem namenu: zbiranju sredstev za obnovo poti in koč. Srečke so na voljo na vseh prodajnih mestih Športne loterije, na spletni strani www.e-stave.com, v kioskih, na bencinskih servisih Petrol in tudi na sedežu PZS.

Kakšna so pričakovanja?

Matej Planko odgovarja: "Srečke se bodo prodajale po sklopih in ocenjujemo, da bi s prodajo enega sklopa teh srečk zbrali 30.000 evrov za planinsko infrastrukturo. Želja obeh partnerjev je, da bi to postala trajna akcija, trajni produkt v naboru iger Športne loterije Slovenije, ki bi bil aktiven vsaj nekaj let. Vse bo odvisno od sprejema in odziva. Verjamem, da bo, glede na množičnost obiska v naših hribih, tudi interes za Planinsko srečko".

Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...