Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Beltincih ob cerkvi obeležje v spomin na 100-letnico združitve

| 17.08.2019, 10:29

V sklopu 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in občinskim praznikom Občine Beltinci so pred župnijsko cerkvijo na predvečer praznika odprli in blagoslovili spominsko obeležje.

Slavnostni nagovor je imel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril pomen dogodkov pred sto leti, pomen prizadevanj katoliških duhovnikov, ki so s svojim delom pripomogli, da je Prekmurje danes del Slovenije, Slovenija pa samostojna država. Obeležje je blagoslovil kardinal Franc Rode in poudaril, da se iz zgodovine lahko marsikaj naučimo. Pred sto leti najvišji narodni voditelji v Ljubljani za Prekmurje sploh niso vedeli, čeprav je bilo v knjigah že marsikaj zapisano o Slovencih na Ogrskem. Če bi brali knjige, bi vedeli več in bi lahko naredili več.

Slovesnosti se je udeležil tudi soboški škof Peter Štumpf, drugi predstavniki Katoliške cerkve, predstavniki drugih Cerkva, predstavniki javnega življenja in množica ljudstva. Kulturni program, ki ga je pripravila Občina Beltinci, se je končal s pesmijo Ka je Müra šepetala, ki jo je zapel združeni pevski zbor pomurskih župnij ob spremljavi orkestra Glasbene šole Beltinci pod vodstvom Mateja Zavca.

Visoki gostje
Visoki gostje © ARO

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...